» »

Ameriška davčna uprava preiskuje Google

Ameriška davčna uprava preiskuje Google

BuisnessWeek Online - Po pisanju Businessweeka je ameriška davčna uprava (IRS) začela temeljito preiskavo Googlovega poslovanja, s katero želijo ugotoviti, ali Google utajuje davke z nezakonitim prenosom pravic do uporabe svoje intelektualne lastnine in drugih neopredmetenih sredstev na tuje podružnice.

Da se ameriške multinacionalke, med njimi tudi Google, izmikajo plačilu davkov, ni nič novega. Izmikanje za razliko od utaje ni ilegalno, meja med njima pa je v mnogo primerih zelo tanka. Najpogostejši način za znižanje davčne osnove v ZDA je prenos pravic na tuje podružnice, najraje na Irskem, Nizozemskem ali Bermudih, kjer so davki nižji. To še zlasti često počnejo farmacevtska in IT-podjetja. Google je že pred leti ustanovil podjetje Google Ireland Holdings na Bermudih, ki ima v lasti Google Ireland Limited na Irskem. Leta 2003 je temu podjetju prodal pravice do uporabe iskalne tehnologije, kar pomeni, da se prihodki (in dobiček) prek ovinka na Nizozemskem stekajo tja.

Prenos je leta 2006 odobrila tudi ameriška IRS. Od leta 2003, do katerega je IRS v odločitvi iz leta 2006 odobril transakcije, pa se je zgodilo marsikaj. Google je prevzel vrsto novih podjetij (med njimi recimo YouTube leta 2007 in patentni arzenal z letošnjim prevzemom Motorole) in ustvaril vrsto novih tehnologij, ki so jih spet licencirali v tujini. Samo po sebi to ni ilegalno, a ker gre za posel med povezanimi osebami, mora tuja podružnica plačati tržno ceno za intelektualno lastnino, ki jo tako pridobi. IRS sedaj preiskuje sume, da jo je Google prodajal pod ceno.

Že decembra so podobno preiskavo začeli tudi Francozi, ki podrobno pregledujejo transakcije med francosko in irsko podružnico Googla. Preiskavo je tedaj sprožil članek v Bloombergu. IRS in francoska davkarija zaradi davčne tajnosti ne komentirata preiskave. Googlov tiskovni predstavnik Jim Prosser pa je dejal zgolj, da gre za rutinski preiskavi.

4 komentarji

technolog ::

Še dobro da niso v sloveniji. Potem bi bilo teh 2,4% davka kar 41%.

Iatromantis ::

Tako pa imajo 39% RAZEN, če naredijo kaj dobrega za državo, kak projekt, nakar jim davki padejo celo do 0% pa še kakšno subvencijo fašejo zraven...
 corporate tax oecd

corporate tax oecd

Lion29 ::

Irska ga stura... mogoce ima zaradi tega tut probleme?

Bo treba zgleda it tja s podjetjem :O

Sicer pa google ima biznis po celem svetu in nebi bilo prav, da IRS vse pobere... tako da je njihovo izmikanje davkov v mojih oceh tudi molrano pravilno
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

SuperVeloce ::

Irci so industrijsko in podjetniško skoraj mrtvi... zato je tako malo prihodka s strani korporacij.
Ne razumem pa Nemcev...

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google se je lani izognil plačilu treh milijard evrov davkov

Oddelek: Novice / Rezultati
4014302 (11900) tikitoki
»

Francija: Google nam dolguje milijardo evrov davkov

Oddelek: Novice / Ostale najave
197487 (4719) Poldi112
»

Izogibanje davkom IT-multinacionalk II: denar je že v ZDA

Oddelek: Novice / Ostale najave
2510775 (8471) ABX
»

Francija in Avstralija preiskujete Googlove nizke davčne osnove

Oddelek: Novice / Ostale najave
186477 (5357) enadvatri
»

Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Oddelek: Novice / Rezultati
289433 (8629) Manu

Več podobnih tem