» »

Nokia predstavila N9

Nokia predstavila N9

Slo-Tech - Na konferenci v Singapurju je Nokia predstavila nov mobilni telefon z imenom N9 (Lankku). Gre za prvi telefon z na dotik občutljivim zaslonom, ki nima nobenega gumba (razen fotografskega sprožilca). S telefonom rokujemo izključno prek dotikanja zaslona, kar interpretira operacijski sistem MeeGo.

Telefon ima 3,9-palčni AMOLED-zaslon (ločljivost 854 x 480), ki ga obdaja ohišje iz polikarbonata. Celoten telefon je monoliten, obstoji pa v treh barvah: črni, sinji (cian) in škrlatni (magenta); in treh kapacitetah: 16 in 64 GB. Vsakokrat ima še gigabajt pomnilnika RAM. Poganja ga procesor OMAP3630 1,0 GHz, medtem ko za grafiko skrbi PowerVR SGX530. Podprta povezljivost je: štiripasovni GSM, petpasovni WCDMA, Bluetooth, 802.11a/b/g/n WiFi, NFC in GPS. Vgrajena kamera ima osem milijonov točk.

Celotna naprava meri 116 x 61 x 7-12 mm, tehta 135 gramov in ima avtonomijo do 11 ur pogovora (ali 50 poslušanja glasbe ali desetkrat manj gledanja HD-videa). Glavna novost pa je tako ali tako rokovanje, saj lahko z enostavnim potegom prstov po tipkovnici skočimo nazaj v korenski imenik ali na začetni zaslon.

Predvsem pa je zanimivo, da je Nokia predstavila telefon z MeeGojem. To so sicer obljubili že februarja, a Nokiina prihodnost je več ali manj orientirana okrog Windows Phone. Prav tako so v Singapurju vnovič izpostavili, da se Symbian še ne upokojuje. Julija izidejo Nokie N8, E7, C7 in C6-01 z novo Symbian Anno, do konca leta pa naj bi izdali deset telefonov s Symbianom.

266 komentarjev

««
«
1 / 6
»»

TKPhysicist ::

KUL! A zj so pa začel mal švicat pr Nokiji?...končno neka konkretna novost na trgu z njihove strani...če bodo ta OS podpirali in ga razvijali, potem lahko ukinejo Symbian in nadaljujejo z MeeGo in WP...to bi blo super!
Stroji so boljši od ljudi. Pokvarjen stroj se ustavi, pokvarjen človek se ne.

gulfstream ::

in treh kapacitetah: 16 in 64 GB

In? 32 najbrž? :)

Drugače pa kaj vem, steklo izgleda izpostavljeno. Tudi dizajn se mi ne zdi nek presežek, ampak to je stvar okusa. Zadnje čase so mi Samsungi bolj všeč.

eVro ::

Gre za standardni Nokiin recept (se ne bi čudil da kmalu dobi svojo ISO oznako): velik potencial, dober hardware s podhranjenim procesorjem ter negotovim softwarom.

Ampak - tokrat ne bom nasedel! N900 je bila dobra lekcija. (Tokrat bo HTC Sensation, sam da mu bootloader odklenejo in dobi CyanogenMod.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: eVro ()

TKPhysicist ::

Js bi prej reku 32 in 64 GB...kr 16 je nekam malo.
Stroji so boljši od ljudi. Pokvarjen stroj se ustavi, pokvarjen človek se ne.

bluefish ::

Oblikovno se tudi meni ne zdi preveč posrečena. Ko so se nekaj mesecev nazaj pojavile prvi konceptni renderji sem le upal, da bo finalni produkt drugačen.

In ja, na voljo bosta modela s 16 in 64GB pomnilnika.

RejZoR ::

MeeGo bi lahko že zavnaj poslali na trg. Vsaj na netbooku mi MeeGo deluje totalno posrečeno. Minimalističen, hiter z luštnimi animacijami knofov in menujev. Če je OS na telefonu mal podoben temu bo fajn.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jype ::

eVr0> N900 je bila dobra lekcija.

Kakšna lekcija?

Če si mislil, da bo N900 telefon, ki je primeren za splošno uporabo, potem si narobe razumel njegov opis.

Ales ::

Predvsem pa je zanimivo, da je Nokia predstavila telefon z MeeGojem. To so sicer obljubili že februarja, a Nokiina prihodnost je več ali manj orientirana okrog Windows Phone. Prav tako so v Singapurju vnovič izpostavili, da se Symbian še ne upokojuje. Julija izidejo Nokie N8, E7, C7 in C6-01 z novo Symbian Anno, do konca leta pa naj bi izdali deset telefonov s Symbianom.


Tistega bebota Elopa bi bilo treba pomočit v katran, povaljat v perju, zapakirat v velik paket z nadpovrečno veliko roza mašnco in poslat po pošti nazaj v Redmond. Z ladjo, ne avijonom, da bi imel čas razmislit kako velik bebo je.

No, če pogledam z druge strani, je pa pravzaprav zelo uspešen. Samo da ne dela ravno to, kar bi večina delničarjev in kupcev Nokie pričakovala.

Gregor P ::

Zanimivo branje:

My disagreement with Elop on MeeGo
Felipe Contreras
Some time ago I received a private email directly from Elop (just me, nobody else in CC, I am not going to go into details as to why), in which he explained that the biggest problem was the small amount of MeeGo devices in the years immediately ahead.

This is simply not true ...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

filip007 ::

Me bolj zanima, če bodo sfolgal 3 platforme.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

KoMar- ::

Noben ne bo razvijal za tak OS. Škoda, da se sploh trudijo izdajat take neposrečene kombinacije - hud HW, bv SW.

eVro ::

jype je izjavil:

eVr0> N900 je bila dobra lekcija.

Kakšna lekcija?

Če si mislil, da bo N900 telefon, ki je primeren za splošno uporabo, potem si narobe razumel njegov opis.


Naj ti razložim kakšna lekcija:

Hardware: Nokia se pri temu telefonu celo pri hardwaru NI potrudila kot se ponavadi, recimo telefon ima totalno neprimerne dimenzije (pri nošenju v žepu od drgnjenja dobim izpuščaje) ter težo (180g+ WTF?), da sploh ne omenjam farse z izpadajočim microUSB portom in zanikanjem garancijske odgovornosti (več primerov v večih državah)...

Software: Tukaj se šele začnejo problemi. Na začetku ogromen potencial (polnokrven Linux, X, open source...), kmalu pa dobimo ustavljen razvoj (ni updatov), nepopravljene kritične buge... praktično ves software na tem telefonu je nedokončan. Software me je tako razočaral, da raje ne bi nadaljeval, ker lahko napišem ep.

Kupil sem ga med prvimi, urejal wiki.maemo.org, prebiral maemo forum, dajal komentarje, opise bugov, pisal skripte. Vse kar sem odnesel od tega telefona in hkrati edini razlog da ga ne zabrišem v steno je da sem se zraven naučil shitload o Linuxu.

Če misliš, da je N900 open source telefon, potem veš zelo malo o open sourcu (pa čeprav vem da ni tako glede na ostale poste). Realno gledano omogoča skupnosti da dela z njim glih ene tolk kot z rootanimi Androidi.

Gregor P ::

Poglej, glede velikosti si vedel že pred nakupom, kakšnih dimenzij je; ali si ga kupil na slepo in potem bil presenečen doma?!?8-O Se strinjam je velika, a je še toliko večja, ko kupiš dodatno bolj zmogljivo baterijo ker brez nje vse skupaj niti nima smisla, če dejansko uporabljaš napravo (torej da ti zares nadomesti domači PC + še nekaj ostalih naprav; kakor lahko priklapljaš ostale naprave tudi nanjo).

Programsko opremo ves čas posodablja ne samo Nokia temveč celo maemo skupnost; prav tako ti z njeno pomočjo celo uspe prirediti marsikateri program, ki teče na linixu, za N900.

Vsekakor pa to ni naprava za končnega navadnega potrošnika in očitno se je Nokia tega tudi sama zavedala, zato je praktično tudi ni reklamirala. Preprosto je z njo dosti več dela, da jo usposobiš po svojih željah; jaz sicer hočem imeti ravno takšno napravo (kjer imam popolni nadzor tako nad strojno in programsko opremo), toda ogromna večina potrošnikov pa želi imeti mobilnik, ki preprosto deluje iz škatle in se z njim nočejo še dodatno ukvarjati, kar je seveda povsem razumljivo. Takim je edino pošteno, da N900 močno odsvetuješ, ker so ostale naprave dosti bolj uporabniku prijazne.

Kar se pa stvarnih oz. tehničnih napak tiče, pa sam na srečo z mojo N900 še nisem imel težav, tako da ne vem, kako "ustrežljivi" so na uradni servisni podpori Nokie.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Blisk ::

Nokoja je bila včasih zakon. zdaj pa jih prehitevajo, po levi, desni, tgoraj, itd....

jype ::

eVr0> Kupil sem ga med prvimi, urejal wiki.maemo.org, prebiral maemo forum, dajal komentarje, opise bugov, pisal skripte. Vse kar sem odnesel od tega telefona in hkrati edini razlog da ga ne zabrišem v steno je da sem se zraven naučil shitload o Linuxu.

Ja, fino. Kupil si ga pa s kakšnim namenom, natanko?

Ker jaz si ga tudi lastim in sem ga nekaj časa tudi prenašal naokoli, napisal sem "shitload" programja zanj in se naučil veliko o vsem. Bi ga tudi zabrisal ob steno, ker v tak cigel bi po mojem morali stlačit tudi magnetometer, pa ga niso, zato sem bil pri par aplikacijah (think game controllers) zelo omejen, kar mi je šlo izdatno na jetra.

Nikoli ga pa nisem kupil zato, da bom imel telefon - telefoniram z "dokončanim" telefonom.

LordPero ::

Meni se še vedno zdi N900 močno uporabna, hardware je super (razen pač ja, velikosti), sam Maemo 5 pa ima imho najboljši vmesnik izmed vseh OSov (sam imam že od začetka prvo stopnjo tipke od fotoaparata nastavljeno kot bližnjico za dashboard/multitasking -v kombinaciji s tem mi je delo tako easy, da ne omenjam same večopravilnosti, ki je pač taka, kot mora bit & jo uporabljam non stop). Dvakrat sem moral uporabljati hi-end Android telefone za nekaj časa & sem se počutil vtesnjenega ter se prav sprostil spet na Maemotu :D (da tukaj sploh ne omenjam iOSa/WP7).

Drugače mi pa ta nov MeeGo vmesnik ni všeč ... a Nokia še vedno hoče narest MeeGo za vse (ker je dokaj kopija iOSa/WP7 po funkcionalnosti + pač večopravilnost)? Saj ne, da bi bilo spet tako pomembno, ampak me likes me some desktops :).

Drugače pa, bolj sem žalosten, da je N950 bolj kot ne neobstoječa in s hudo nižjimi specifikacijami od šepetanega ... Ob tem je Android še kar nekaj verzij pred mojim ugajanjem, webOS pa nima normalnih velikosti ekranov :D.
LordPero

Icematxyz ::



Sweet! Oziroma ne, swipe!

lmfao ::

A MeeGo je odprtokoden ali ne? Telefon mi je res zanimiv (odločam se med N900 in temle N9):D

bluefish ::

N9 bo najbrž veliko bolj omejen kot je N900.

Icematxyz ::

lmfao je izjavil:

A MeeGo je odprtokoden ali ne? Telefon mi je res zanimiv (odločam se med N900 in temle N9):D


Home & Wiki

hamax ::

Je odprtokoden, ampak vsebuje shitload binary blobov, tako da ce ga nokia neha podpirat, smo bolj ali manj mrzli.
Ce bodo kaksni denarci padli iz neba, bo to moj naslednji telefon :)

lopov ::

Kot lastnik N900 si seveda želim HW tipkovnico. Če se bom odločil in bo moč dobiti N950 tudi za ne-razvijalce bom nabavil. Če ne drugega za zbirko :)

http://www.youtube.com/user/nokiadevfor...
Mislim da je bil film dan pred uradno najavo online, pa se ni nihče spotaknil čeprav ves čas kaže N9 in en izmed razvijalcev omeni N950 :)

eVro ::

Gregor P je izjavil:

Programsko opremo ves čas posodablja ne samo Nokia temveč celo maemo skupnost; prav tako ti z njeno pomočjo celo uspe prirediti marsikateri program, ki teče na linixu, za N900.


Načeloma se strinjam z vsem kar si napisal razen z zgoraj citiranim. Nokia je izdala le nekaj manjših updatov, ki so prinesli par bugfixov in praktično nič novosti, med tem ko je od zadnjega updata že slabo leto. Skupnost je naredila sicer neprimerno več, ampak že več mesecev ne sodelujem na forumih ker je stvar glede na začetni zagon praktično zamrla. In tudi mene je N900 razvadla z določenimi stvarmi (npr. openvpn), brez katerih na novemu telefonu preprosto ne bom.

jype je izjavil:

Ja, fino. Kupil si ga pa s kakšnim namenom, natanko?


Kupil sem ga, ker sem videl napredne funkcije, ki jih je imel (potem so ga pa kmalu začeli vsi prehitevati) in seveda ogromen potencial, ki ga je ta telefon imel. S pravim softwarom bi lahko še danes konkuriral vsemu. In ne govorim v UIju (veliko stvari delam itak iz terminala), le-ta je čisto spodoben, govorim o samih funkcijah oz. pomanjkanju le-teh, pa o nešteto bugih. Večkrat moram resetirati svoj Linux telefon kot Windows PC. Pa verjemita da ga nisem sam "pokvaril", ker imam zelo omejeno selekcijo softwara.


Pa saj vaju razumem, še nedolgo nazaj sem govoril in mislil enako, ampak ko vidiš razvoj, ki ga razni Androidi in iOSi doživljajo in primerjaš to s ponudbo Nokie, se še tako zagrizen open source zagovornik ne sme sprijazniti s tako hudo stagnacijo razvoja kot smo ji priča pri Nokiinem Maemotu.

Gregor P ::

Do Nokie smo čisto vsi lepo kritični, to sploh ni vprašanje:| ... obenem pa smo tudi točno vedeli v kaj se spuščamo, ko smo kupili N9008-)

... ampak zakaj pa ti tolikokrat "resetiraš" N900 pa res ne vem; recimo moja sedaj neprekinjeno deluje 7 dni in 8 ur; znova pa sem jo zagnal samo zato ker sem pač posodobil CSSU; sicer dela po 20 ali več dni skupaj praktično brez težav (lahko se zgodi, da mi kdaj kakšna aplikacija vmes "krešne", ampak sila redko), naloženo pa imam na tone softweara:D

... pa nazaj na N9 -> engadget: Nokia N9 first hands-on!
What we can say from our first experience is that we're in the presence of a fantastically designed device with a gorgeous AMOLED screen and some highly responsive performance.
...
What we can say about all these aspects of the interface is that they're done exceedingly well and make the somewhat aged OMAP3630 processor look terrific. Fluid animations are evident throughout, navigation is natural, and this marks a major advance over anything else Nokia has given us on the software front in terms of touch-based UI.


... ampak tole mi pa že ni tako všeč
The whole phone is essentially built into the external shell, which does mean the battery isn't user-replaceable and there's no microSD expandability, but at least you can hot-swap the MicroSIM (yes, Micro) card without needing to reboot the handset.
... ker če kaj, bi prva stvar bila, da bi namestil močnejšo baterijo (nekaj kar bi bilo preko 2000 mAh; sicer je 1450 mAh), tako tega ne morem; obenem pa se tudi ne bi branil, če bi lahko menjal microSD kartice, ne da bi ugašal napravo seveda (hot-swap).:8)

Ampak kot rečeno, že zaradi manjka fizične tipkovnice odpade tako ali tako.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Macketina ::

N9 je zame edini mozen naslednik N900, razen ce se kje dokopljem do developer N950 in cakam da sportajo SW od N9 nanj. Ne vem, mogu bi probat.
HW tipkovnica je prevec uporabna, da bi bil brez...

LordPero ::

eVro je izjavil:

Kupil sem ga, ker sem videl napredne funkcije, ki jih je imel (potem so ga pa kmalu začeli vsi prehitevati) ...


Prehitevati?
LordPero

Icematxyz ::

hamax je izjavil:

Je odprtokoden, ampak vsebuje shitload binary blobov, tako da ce ga nokia neha podpirat, smo bolj ali manj mrzli.
Ce bodo kaksni denarci padli iz neba, bo to moj naslednji telefon :)


Dokler inženirji podjetja Nokia razvijajo Linux jedro, mene ni preveč strah. ;) Ne vem pa še, kako MeeGo na N9 skrbi za "zasebnost" uporabnika. Android in iOS je bolj ali manj znano, kako "skrbita" za zasebnost. Z nekatere uporabnike je to tudi pomemben podatek. Lepo je tudi videti, kako dobro se Linux obnese na takšni napravici. "Swipe" prikazan višje, med ogledom videa na N9 je naravnost impresiven. Vsi vemo, da kljub temu, da Nokia "uradno" ukinja vse razen WP, da so v N9 na posnetku višje na voljo ene najboljših programskih rešitev v tem trenutku. MeeGo res da je doživel "udarec", ko je Nokia spremenila svojo strategijo in za primarno platformo izbrala WP, ampak MeeGo se za to ne bo kar poslovil. Nokia bi za moje pojme bilo dobro, če bi tudi v bodoče imela v prodajnem programu takšne mobilne telefone ne le z WP, ker jim nič ne manjka!

Gregor P ::

Težava je že v tem, da očitno tudi novi direktor počne točno to napako, ki so jo počeli že njegovi predhodniki in sicer kar najavi, da se bodo praktično poslovili od MeeGo-a in to kar tako javno vsem, potem pa dajo na trg naprave z MeeGom8-O ... ja kdo pri zdravi pameti bo pa šel kupovati takšen mobilnik, kateremu se je celo vrh lastne firme kar odrekel;(( ... logično, da rajši kupiš nekaj s "prihodnostjo" ... kakšna marketinška strategija je sedaj to?!?:8)

... morda je mobilnik dober in vse, ampak tako se pač potrošnikom ne prodaja nekega produkta; kot da bi želeli da na trgu klavrno propade:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Marat ::

Kaki fail je ta N9... zakaj hudiča niso mogli že na N9 namestit WP7? Vsi ki razmišljate o "smartphone" Nokijah (predvsem tistih dragih) si naredite uslugo pa raje malo počakajte še nekaj mesecev da nokia izda svoje WP7 teleone (če jim bo sploh ratalo do konca leta...)

bluefish ::

Zakaj je fail?

Marat ::

bluefish je izjavil:

Zakaj je fail?

Saj je bilo že omenjeno večkrat v prejšnjih postih, Nokia je pred časom napovedala opustitev Meego in Symbiana ter osredotočenje na WP7, zdaj pa na veliko oglašuje nove Meego in Symbian telefone. Kdo pa bo kupoval telefone brez prihodnosti?

bluefish ::

Morda pa se bo glede na odziv odločila za ohranitev Meegota. Na papirju in po predstavitvah je zadeva kar zanimiva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

DuleKrtola ::

Men je pa ta OS glede na te videe kar všeč. Uporabljam android pa mi je ta koncept s 14 homescreeni in nepreglednim multitaskingom že rahlo mim. Tud te 4 "fizične" tipke pod displayem so IMO dejansko zares odveč

EDIT

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

bluefish je izjavil:

Morda pa se bo glede na odziv odločila za ohranitev Meegota. Na papirju in po predstavitvah je zadeva kar zanimiva.

Sam sem mnenja, da bi moral Elop preprosto odstopiti po tem marketinškem fiasku oz. bi ga moral Intel celo tožiti za povzročanje škode>:D
(delničarji bi tako ali tako morali zahtevati skupščino, kjer bi zahtevali od nadzornega sveta, da pokliče upravo na odgovornost oz. da razloži, kaj so pravzaprav mislili s temi zadnjimi poslovnimi koraki, škodovati podjetju?!?)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

opeter ::

Elopa bi morali poslati nazaj v Ámeriko.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

eVro ::

N9 ni fail zaradi softwara, niti zaradi hardwara, z izjemo tega da ima 1GHz single core OMAP36xx v dobi 1GHz+ dual core OMAP4xxx vezij. To pa je res fail.

PARTyZAN ::

To je telefon, ki skorajda garantirano ne bo imel niti približno toliko aplikacij kot konkurenca, poleg tega da bo Nokia nanj precej hitro pozabila.

Je pa res škoda, da so se prodali MSu. MeeGo bi z njihovim tržnim deležem brez vsakega problema postala ena izmed najpopularnejših platform na mobilnem trgu.

V glavnem, N95 8GB je zadnji Nokiin telefon, ki sem si ga lastil. Zdaj me zanimajo samo še Android telefoni in iPhone.

Gregor P ::

eVro je izjavil:

z izjemo tega da ima 1GHz single core OMAP36xx v dobi 1GHz+ dual core OMAP4xxx vezij. To pa je res fail.

... nekdo je nekje komentiral, da je to sicer zanimiv podatek, kako gladko lahko tečejo zadeve na takšnem "zastarelem" procesorju kar naj ti bi dalo misliti, koliko možnosti je še za izboljšave ostalih OS-ov, ki tečejo na sodobnejših in hitrejših sistemih, a še zdaleč ne tako gladko ...
(ni mišljeno kot izgovor za Nokio):D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

lopov ::

PARTyZAN je izjavil:

To je telefon, ki skorajda garantirano ne bo imel niti približno toliko aplikacij kot konkurenca, poleg tega da bo Nokia nanj precej hitro pozabila.


Hvala bogu število aplikacij ni merodajno za kvaliteto telefona ...

In ta telefon ne bo tako hitro pozabljen -- tako rekoč prvi z linux za množice (N900 ne šteje, je developer phone) + demoti so impresivni. Pravzaprav sem presenečen nad odzivi kjer množično prevladujejo pozitivne kritike. No, to, da bo treba čakat par mesecev je pa (IMO) ogromen fail. *Tu* mora Nokia veliko spremeniti.

Edit: typo ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

PARTyZAN ::

To je seveda bulšit. Brez aplikacij platforma ni vredna nič.

Brane2 ::

nekje sem zgooglal novico, da naj bi LGjevi MeeGo modeli prišli ven enkrat te dni...

Ve kdo kaj več o tem ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

lopov ::

Prejle sem šel ščekirat Engadget in majo 2 zanimivi stvari -- N950 v slikah (http://www.engadget.com/2011/06/22/noki... ) in pa "editorial" ki se mi tudi zdi zanimiv: http://www.engadget.com/2011/06/22/edit...

Uglavnem, kdor bo slučajno prišel do N950 sedaj ne bo mel izgovorov da ni to to kar je pričakoval -- na škatli piše "dev kit" in pol še na slikci "developer device" 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

Ales ::

Ne zgleda slabo!

Samo da dejansko začenejo distribuirat pred letom 2018...

Macketina ::

Lopov, pravi (prvi) link je:
http://www.engadget.com/2011/06/22/noki...

Zna biti, da MeeGo ne bodo kar tako odpisali. Vem da sem nekje videl cifre, koliko mio EUR bojo vrgli v razvoj MeeGo (po spominu cca. 200 mio) in s tem denarjem tudi nekaj naredis. Se mocnejse je pa sedaj pritisk javnosti.
Me prov zanima, kako bo Microsoft gledal na to. Ker to je pa direkt konkurent WP7 (kar Symbian pac ni).

Za programje se ne bat. QT 4.7 je zdruzil razvoj za Symbian in MeeGo.

Gregor P ::

Da se ne bo na koncu izkazalo, da je to dejansko bila Elopova taktika, kako bodo prevzeli WP7 ter se dobrikali MS-u itd. samo da je lahko prišel do dodatnega denarja za razvoj lastnih platform:D ... no ja, to bi bilo že preveč filmsko8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

lopov ::

Macketina je izjavil:

Lopov, pravi (prvi) link je:
http://www.engadget.com/2011/06/22/noki...


Thx, ) je bil takoj za / in ga je "vzelo" v povezavo.

@Gregor P -- kako je že rekel Kučan 20 let nazaj ... danes so dovoljene sanje? :P

Brane2 ::

IMHO niso popolnoma rešili vseh mehanskih problemov na tak način, da bi si za to upali dati navadnemu uporabniku garancijo, zato je N950 samo za uporabnike.

Meni je zelo všeč že N9, le da se mi zdi predrag za to, kar nudi.

Mislim, ohišje ni iz unobtaniuma ampak iz trde plastike.

A kljub vsemu je zelo zanimiv.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Gregor P ::

Brane2 je izjavil:

Mislim, ohišje ni iz unobtaniuma ampak iz trde plastike.

Če bi to bil Apple, bi te Steve tako nakuril s to trdo plastiko, da bi nemudoma odvrgel vse aluminijaste "gedžete" in bi si želel samo še "spešl" trdo plastiko, tako pa ima to Nokia čez (kjer bi Elop rajši videl, da tega mobilnika ljudje sploh ne bi kupovali oz. mu je žal da se je N9 sploh znašla na trgu, da je absurd še večji):D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Brane2 ::

Všeč mi je MeeGo a feeling imam, da se bo pač ponujal kot sekundarna opcija za vsaj nekatere telefončke.
On the journey of life, I chose the psycho path.
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia X, X+ in XL: finski telefoni z Androidom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
8723004 (16704) andromedar
»

Symbian je mrtev, Nokia izplavala iz rdečih številk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
5316761 (12621) Hayabusa
»

MWC: Štirje novi telefoni iz Nokie

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
317712 (5978) Gregor P
»

Nokia predstavila N9 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
26652000 (37416) flameir
»

Bo v Nokii N9 Intelov Atom?

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
287977 (5876) CaqKa

Več podobnih tem