» »

IBM in Global Foundries govorita o 22 nm, Toshiba s prebojem na 16 nm

IBM in Global Foundries govorita o 22 nm, Toshiba s prebojem na 16 nm

X-Bit Labs - Tehnološka partnerja IBM in bivši AMDjev proizvodni del, Global Foundries, sta predstavila materiale in tehnologije, ki bodo potrebni za prehod na 22 nm proizvodni proces. Na simpoziju v japonskem Kyotu je Global Foundries prikazal način, kako EOT* debelino High-K metal tranzistorjev zmanjšati na raven, ki bo zadoščala ne le za 22 nm proizvodni proces, temveč tudi za kasnejše procese. Nova tehnologija bo nadvse primerna za mobilne in prenosne naprave, saj ne pričakujejo težav z uhajanjem toka, ki dvigne porabo čipa, obenem pa bodo lahko uporabljali še nižje napetosti, kar bo porabo še dodatno znižalo.

Napovedi, da se bo Mooreov zakon končal že pri 22 nm, očitno niso prispele na japonsko v tovarne Toshibe, saj se pripravljajo na morebitno proizvodnjo 16 nm tranzistorjev. To bodo dosegli z vnovično vrnitvijo germanija v svet mikroprocesorjev. Slednji je bil že nekaj časa tihi naslednik silicija, kateremu se izteka življenjska doba zaradi hitrega doseganja fizičnih omejitev. Preboj, ki ga bodo predstavili na istem simpoziju v Kyotu, so dosegli z uporabo plasti stroncijevega germanida med High-K metal izolatorjem in vrati, izdelanimi iz germanijevega oksida. Ta plast bo omogočila EOT debelino 0,5 nm, ki je zahteva za 16 nm proizvodni proces.

*(pove, kako debel bi moral biti enak tranzistor iz silicijevega oksida, da bi dal enak učinek kot High-K metal tranzistor)

4 komentarji

alexa-lol ::

ni daleč čas ko pomo zaceli govoriti o pikometrih

Haniball ::

Atoma silicija in germanija sta oba velika dobrih 100pm, tako da se bo zadeva enkrat res ustavila.
Ampak potem pa je še vedno možnost nalaganja rezin eno na drugo...

Icematxyz ::

Vprašanje je le kako hitro bo 22 nm nadomestil obstoječi proizvodni proces. Oziroma kako hitro se bo zaznal nek občuten napredek napram trenutnem stanju. Glede na nove lastnike proizvodnih kapacitet, ki imajo kar nekaj sredstev in kar nekaj resnih in velikih podjetij, ki imajo znanje in sodelujejo v tem procesu zna to se zgoditi dokar hitro. Držim pesti vsekakor da bo kaj s tega in da bodo pokazali da ne govorijo samo nekaj v tri dni kaj oni teoretično znajo in da bodo začeli nizati konkretne rezultate ki se bodo odražali v izdelkih na prodajnih policah...

Sam vneto pričakujem 28 nm pa da vidimo kaj znajo če znajo.

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

Jaz mislim, da o pm sploh ne bomo govorili. Saj plast, ki ima manj od cca 100 atomov debeline, ima čisto drugačne električne in tudi druge lasnosti, kot material z veliko več atomi.

No, morda pa bodo prav zaradi tega pojava za tranzistorje nekoč uporabaljali kaj drugega... Natrij, kalij, bor...?!?
Vse je za neki dobr!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TSMC izpušča tudi 22 nm

Oddelek: Novice / Grafične kartice
234992 (3470) Bor H
»

GlobalFoundries opušča 32 nm

Oddelek: Novice / Procesorji
207424 (6482) FireSnake
»

Global Foundries v pogovorih z nVidio

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
113036 (2735) Senitel
»

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
688194 (6624) Icematxyz

Več podobnih tem