» »

Microsoft sklenil OEM-dogovor z Dellom

Microsoft sklenil OEM-dogovor z Dellom

ZDNet - Microsoft si na vse kriplje poskuša povečati svoj vpliv na iskalniškem trgu, kjer trži svojo storitev Live Search. V ta namen je z Dellom podpisal pogodbo, da bodo odslej novi računalniki imeli prednaloženo orodno vrstico Live Search in ne več Googlove, trdijo viri blizu podjetij. Spomnimo, leta 2006 je Dell podoben dogovor sklenil z Googlom, na podlagi katerega so imeli Dellovi računalniki prednaloženo Googlovo iskalno vrstico in nastavljeno domačo stran, ki so jo skupaj razvili z Dellom.

Microsoft in Dell uradno ne komentirata dogodkov. Marca lani je Microsoft podobno pogodbo sklenil s proizvajalcem Lenovo, kjer so se slednji zavezali na prenosnike naložiti Live Seach in druge Windows Live servise. Verjetno je tudi novi dogovor podoben.

33 komentarjev

jeronimus ::

vidim da bom še naprej ostal zavezan HP-ju :D

techfreak :) ::

Pa kdo bo uporabljal Live Search? Če bi bil primerljiv z Googlom bi ga mogoče uporabljal, ampak tako pa nikakor ne, ker nič pametnega ne najde.

Sploh pa ne bi kupil prenosnika z prednaloženo orodno vrstico za Live, kakor tudi ne z orodno vrstico za Google.

zee ::

Moj Lenovo je imel orodno vrstico za Google, ki je po hitrem postopku letela dol. V koncni fazi so pa tako nadgradili program za obnovo sistema, da si lahko obnovil sistem na tovarniske nastavitve brez vseh raznih (nepotrebnih) orodnih vrstic, poskusnih razlicic antivirusnikov in sto let starih verzij Adobovih readerjev.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

DimmniBurek ::

Sploh obstaja kaj drugega kot Google?
There Is No Stronger Drug Than Reality

bibip ::

Mogoče obstaja, ampak nobeden ne ve.>:D

Microsoft bi rad bil tudi na netu monopolist? Tisti njihov iskalnik postaja neverjetno podoben googlu... Spet nekaj kopirajo. Pol se pa pri microsoftu pizdijo nekaj okoli patentov... :))

kronik ::

Točno zato imam raje prenosnike s freeDOS. Resen sistem si potem naložiš sam, prav tako sam izbereš driverje. Brez nepotrebnega bloatwara, ki samo upočasnjuje sistem.

Bor H ::

Sam da morš dodatno kupt še sistem...še vsak prenosnik, ki sem ga rihtal po nakupu sm preprosto formatiru in na novo naložu sistem, legalno, brez bloatwara, ne vidm problema :)

mtosev ::

meni je HW pomemben. kaj je na default nastavljeno je meni vseeno. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

c00L3r ::

DELL ga "serje" zadnja leta. Spomnimo se ko je prikazoval napačne podatke delničarjem, potem so se jim barve luščile zdaj gredo iz google na live search.

Relanium ::

Brezveze. Najbolš res kupit računalnik z DOSem, pa pol MSDN-AA Win gor vrečt, če je na voljo.

smash ::

ne vem a ste tukaj vsi zabiti al kaj...to je posel...večina uporabnikov pusti tak searcher ali karkoli drugega na računalniku kot je ko ga kupijo

nobeden od teh velikih se ne sekira zaradi folka, ki obiskuje slo-techu podobobne strani in so po definiciji kvazi geeki, ki itak vržejo vse dol kar dobijo, ko kupijo comp...

zato mi enostavno niso jasna vprašanja tipa..ali še kdo uporablja live search...seveda uporablja, čedalje več ljudi (sploh s tako sklenjenimi pogodbami kot je v novici), ki jim je vseeno al piše gor google ali livein vseeno ali čakajo na rezultat 0.5 ali 2 sekundi

bluefish ::

se strinjam. Večina uporabnikov je itak zadovoljnih s prednaloženim sistemom in se ne ukvarjajo s vežo namestitvijo,... Še v primeru ponovne namestitve in počasnega delovanja uporabijo Recovery particijo, ki pa jim vse sranje ponovno namesti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

techfreak :) ::

Tudi sam sem eden izmed teh, ki preprosto pustijo vse default programe gor (laptop).
Sistem mi zaradi tega ne deluje nič počasneje.

Pač nisem imel časa spreminjati oz. nimam namena.

Še en primer: Nokio N73 imam že več kot 1 leto in je gor še privzeta tema. iPhone imam že nekaj časa in imam še vseeno ikone razporejene tako kot ob nakupu.

Res pa je, da bi si Live search spremenil v Google, saj Live search najde manj. Ampak še vseeno imam na laptopu v IEju privzeto stran Msn.com, ker mi je všeč in jo večkrat obiskujem.

Zero One ::

Ne vem, zakaj se tako komplicira s temi OEM pogodbami. Meni se še ni zgodilo, da bi mi katerikoli trgovec z računalniško opremo vsiljeval kakršenkoli prednaložen OS (tudi na laptopih in že sestavljenih PCjih), če sem izrecno zahteval samo HW. Če pa zahtevam kupca ne morejo oziroma nočejo ugoditi, pač odneseš svoj denar drugam. Zdi se mi naravnost kriminalno zapravljati denar za prednaložen OS (s kolekcijo trial verzij antivirusov in ostalega crapwara), za katerega vem, da ga ne potrebujem in ga bom izbrisal in zamenjal, preden bom lahko začel računalnik zares uporabljati.
printf(%s, "No statements? Why no... whoops");
//well if we can't make a statement, we should just leave a comment instead.

techfreak :) ::

Ti ga mogoče pa ne, večina pa bi rada uporabljala nekaj ... kar je že gor in se jim ni treba mučiti s kupovanjem OSa poleg računalnika.

Azrael ::

Live Search je zelo dober pri iskanju datotek, večkrat obćutno boljši kot Google. Tudi pri iskanju manj znanih strani, je bolj uporaben, saj so strani, ki želijo čim več obiska narejene tako, da so všeč Google botom. V bistvu se dopolnjujeta, slab ni ne en ne drug.

Glede prenaloženih OS. Pri nas je prava anarhija. Ni mi jasno kako je lahko povsem isti prenosnik pri nas bistveno dražji kot v Nemčiji.

Poleg cenovne razlike pa pri nas dobiš poleg prenosnika največkrat Free Dos ali v najboljšem kak čunga lunga Linux, v Nemčiji pa Visto in torbo, mogoče še miško in je kljub poštnini vse skupaj še vedno hudo cenejše.
Nekoč je bil Slo-tech.

techfreak :) ::

Poleg cenovne razlike pa pri nas dobiš poleg prenosnika največkrat Free Dos ali v najboljšem kak čunga lunga Linux, v Nemčiji pa Visto in torbo, mogoče še miško in je kljub poštnini vse skupaj še vedno hudo cenejše.

Tukaj pa se malo motiš. Redkost je, da najdeš Free Dos ali pa kakšen Linux.
Na 95% prenosnikov, ki se trenutno prodajajo v trgovinah je nameščena Vista, na prb. 2% Mac OS X, ter na ostalih Free Dos ali Linux.

Free Dos in Linux večkrat vidiš na Mimovrste in podobnimi e-trgovinah, v fizičnih trgovinah pa še nisem kaj takšnega videl.

Azrael ::

Zakaj bi šel v fizično trgovino, če so še dražji ali največkrat nimajo? Za omenjeni primer gre za prenosnik s ceno okoli 1000€ in tam so razlike med si in de nenormalne.
Nekoč je bil Slo-tech.

kriko1 ::

Če želiš katerikoli prenosnik brez OS-a ga lahko dobiš?
Ali npr da ti vrnejo denar za licenco v primeru da windowsa sploh ne rabiš?

techfreak :) ::

Samo povem kakšno je stanje in se popolnoma strinjam s tem, ko si rekel, da je v Nemčiji ceneje.

Moraš primerjati še njihove in naše plače, ne pa samo cene računalniških stvari.

borchi ::

itak, kitajci bi morali upoštevat, da imamo mi nižje plače in za slovenijo delat cenejše rač. komponente...
l'jga

smash ::

kitajci trenutno upoštevajo samo eno, in to je, da je bil dalajlama pri sarkoziju in smo zarad njega zdej še mi najebal :) ... ampak to ni tema :)

Spc ::

Ali npr da ti vrnejo denar za licenco v primeru da windowsa sploh ne rabiš?

Ne.
Tudi če kupiš windowse jih lahko uporabljaš samo na enem računalniku in tako te spet napizdijio.
 

Jst ::

Jaz pred leti nisem mogel dobiti Della brez windowsev...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

BigWhale ::

Live search za iskanje datotek? Joj kaj bi dal za locate pod windows, ker nazadnje, ko sem nekaj iskal v Visti in njenim live search je blo vse skupaj bogo....

... morda samo ne znam prav iskat. Kdo ve. Plus tega, kak bedn search, k ne pozna regexpov...

phong ::

Joj, ti laptopi s prednameščenim OS-om. Groza, kaj je to enega spyware-a gor pa stvari, ki ti samo upočasnjujejo računalnik. Po nakupu naredim običajno format (oz. kupujem brez OS-a).

Po mojih izkušnjah je Live search totalni crap. Ko naredim novo spletno stran se le-ta (brez promocije - le z backlinki) najhitreje pojavi na najdi.si, nato na google.com. Potem pride yahoo.com. Na msn.com (oz. live.com) pa nekaterih strani ŠE ZDAJ NI!!! Live-a res res res ne maram.

Zero One ::

Jaz pred leti nisem mogel dobiti Della brez windowsev...



Kot že rečeno, če ponudnik ne zadostuje potrebam kupca, zamenjaj ponudnika.
printf(%s, "No statements? Why no... whoops");
//well if we can't make a statement, we should just leave a comment instead.

lopov ::

@ BW -- kaj daš? 8-)

http://www.locate32.net/

Jst ::

Eh, to je zunanja aplikacija in kolikor sem bral, se sploh ne integrira, da bi bila default.search replacement...

Windows search v Visti in upcoming Vista Search 4 v sp2 bi se lahko zgledoval po *nix beagle search. Lightyears ahead od Vista sp1 Search.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MrStein ::

blueFish:
Večina uporabnikov je itak zadovoljnih s prednaloženim sistemom in se ne ukvarjajo s vežo namestitvijo,...

Večina uporabnikov sploh ne ve, da je IS (ali sploh softver) zamenljiva komponenta. Da je sploh komponenta. (izjave "Kaki Windows imaš to?" ko vidijo linux. "A je to vrsta Windowsa?")

DejanL15:
Tudi sam sem eden izmed teh, ki preprosto pustijo vse default programe gor (laptop).
Sistem mi zaradi tega ne deluje nič počasneje.

Pol očitno nimaš HP-ja ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

fosil ::

Glede na to da je bil ravno včeraj Boter bi se lahko reklo da so pri Dellu verjetno dobil ponudbo, ki je niso mogli zavrnit ;)

Torej verjetno so dobil kakšen popust pri nakupu windows licenc ali kaj podobnega.

Sej menda ne mislite da vse tiste demo programčke in spam, ki ga nalagajo na prenosnike dajo gor za dobrobit uporabnikov in to brezplačno?
Tako je!

lopov ::

@ Jst -- seveda se da nastavit kot default search. Maš registry fajl da nastaviš :S

locate32



... pol pa samo klik na F3 in gasa!

Edit - ne indeksira mailov, zato mam naložen Copernic. Razen če se kdo spravi in predela LookOut da funkcionira z Outlok 2007. Še ena od majhnih & dobrih in jih je M$ zjebal ...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mavrik ()

fiore ::

hm toolbar = nagware
ne vem zakaj bi si kdo želel toolbar, ko pa searchbar zasede dosti manj prostora.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dell razmišlja o Chrome OS

Oddelek: Novice / Android
299194 (7588) RoSeR
»

Bing in WolframAlpha bosta sodelovala

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
204686 (3409) Jst
»

Predogled Microsoftovega iskalnika Kumo

Oddelek: Novice / Brskalniki
424305 (2840) techfreak :)
»

Microsoft sklenil OEM-dogovor z Dellom

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
335197 (3610) fiore
»

Ljudje zaupamo iskalnikom zaradi imena

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
383928 (2520) R33D3M33R

Več podobnih tem