» »

25 najbolj zanič produktov IT industrije

25 najbolj zanič produktov IT industrije

PC World - Pri PC Worldu so sestavili seznam 25 najbolj zanič produktov vseh časov. Na seznamu so se pojavile nam vsem tako znane cvetke, kot so Windows Millennium, IBM Deathstar diski, Internet Explorer 6 in Iomegini ZIP pogoni. Na seznamu pa se najdeju tudi redkejše stvari, kot sta naprimer prenosni Apple Macintosh in IBM PCjr.. Seveda pa ne smemo pozabiti niti zmagovalcev: AOL in RealPlayer, ki sta si (zasluženo) prislužila naziv najbolj zanič izdelkov IT industrije vseh časov.

34 komentarjev

Tero ::

In zakaj devate linke do tako starih člankov???
May 26, 2006
:\
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Mr.Ecko ::

Zakjuček leta ?

cekr ::

Mogoče je kakšna stvar z današnjega gledišča res zanič, vendar so bili določeni produkti v letih nastanka čisto vredu oz. kar precej pred konkurenco. Zato se mi zdi ta članek malo problematičen. V letih nastanka bi se stepli za ZIP pogon, pa tudi za IE6 al pa za Atari TT ali Falcom, ki jih nekdo omeja pod komentarji.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Matevžk ::

Ja, kaj je bilo narobe z ZIP pogoni? Še nekaj let nazaj, preden so se masovno pojavili poceni USB "ključki", so bili najbolj zanesljiv medij manjše velikosti, ki je še bil cenovno dostopen navadnemu smrtniku. V manjših podjetjih so jih veselo uporabljali za backupe ...
lp, Matevžk

xabre ::

Pa real video datoteka s 60mb po kakovosti prekaša avi fajl z 350mb pri isti dolžini 45min.

darkolord ::

Realvideo ja. Realplayer ne

Matevžk ::

U, ja, realplayer :).
Enivej, vidim, kaj jih moti pri ZIP ...
Click-click-click. That was the sound of data dying on thousands of Iomega Zip drives.

Nisem doživel in ne poznam nikogar, ampak OK ... verjamem na besedo. Potem so bili pa res obupni.
lp, Matevžk

xabre ::

Kaj pa rambus?

Phoebus ::

Matevzk: meni pa _JE_ zaklikal. Pač, šli podatki na disketi :) 100MB je bilo takrat ogromno, zares ogromno podatkov...kaj vse sem izgubil... :'(

edge540 ::

Eh winsi millenium so bli prava cvetka ja.. Pa kaki teden sem jih mel vseeno gor:P

GupeM ::

Windows ME so res zakon :D Slučajno sem jih uporabljal ker sem jih dobil prednaložene na takrat novem kompu... format c: po enem ali dveh tednih :D

DOOM_er ::

xabre brez rambusa ne bi blo ddr2 :D
Robots will steal your job. But that's OK

ALTbla ::

hja no, js sm meu kr dost teh zip disket in drivov.. pac fotr iz firme prnesu.. sj so bli super za tedanje case, ogromno podatkov slo gor, ampak so se mi vsi drive pokvarli, pa tut kaksna disketa.. ce bi jih bolj kvalitetno izdeloval bi bli sigurno dosti bolj uspesni.. sj so nardil tut par GB vlke diskete kasneje, samo kaj ko so ble zanesljive kot stare floppy diskete..

btw, glede na moje izkusnje z floppy disketami iz casov win95 in dalje (pred tem nimam neki spominov z racunalnikom :D) so ble za po***t nezanesljive.. sm se veckrat sprasevau kako je sploh folk hotu uporabljat taksne medije? (razen ocitnega, da druge konkurence niti ni blo :D >:D )

Matevžk ::

Navadni floppy ...
Ja men se zdi, da so ble pred tem, ko si ti začel uporabljati, bolj zanesljive. Okej, smo se jih pazili, nismo jih polagali na zvočnike in metali po tleh ... ampak hej, vsaka disketa, ki ni imela vidnih poškodb, je meni delovala. Potem so se pa kar naenkrat res začeli proizvajalci hvaliti z napisom v stilu "V povprečju 9 od 10 disket v škatli deluje." ... takrat je pa postalo (ne)zanimivo ...
lp, Matevžk

Pithlit ::

5.25" diskete (hmmm... floppy v pravem pomenu besede) so zdržale svašta... pa ogromno časa tud.
Life is as complicated as we make it...

Matev ::

zip100mega se uporabljal precej časa in zelo uspešni ni mi noben crknil

kar se pa disket 3,5inč 1,44 mega tiče pa - ko sem dobil igro na 10-15 disketah sem vedel da vsaj ena ne bo delovala

muka so bile te diskete

edge540 ::

Kul so ble one velike 5,25'' diskete:D Bi se kje v kleti še našla kakšna.

Pa zaj berem glih na wiki da so pred tem imeli neka 8'' čuda, ampak nebi vedel ker me še ni bilo;)

orbter ::

Kar se tiče Iomega ZIP pogona. Imel sem zunanjega, priklopljen na LPT, notranjega imam pa še vedno. In ja, tisti click of death je bil grozljiv, ko si vedel, da je kar naenkrat požrlo vse kar si imel gor. Sem pa to doživel samo na zunanjem pogonu, ki je bil že tako pogojno uporaben, saj je bil strahotno počasen, pa cel sistem je žlajfal zaradi njega. Iomega je falila eno stvar z ZIP pogoni: kakšni dve leti prepozno so jih dali ven, so pa pogoni vsekakor bili revolucija in prva stvar, ki je navadne smrtnike ločila od tistih 1,44 Mb disket, ki pa so bile prava katastrofa v tistih letih. Še posebej BASF. V firmi smo kupili 200 BASF disket. Od teh jih je bilo na drugih računalnikih mogoče prebrati le kakih 50.

5.25 diskete so bile dokaj v redu. Se pa je zgodilo, da je kakšna punca prinesla disketo, da ne dela in ko sem pogledal jo je s prsti držala ravno za tisti luknji, ki sta bili namenjeni bralni glavi - kot da sta tam za prijemanje :-)

8 palčne so bile po izgledu iste kot 5.25, le občutno večje, nanje pa je šlo, če se prav spomnim, 160 kb podatkov.

V tistih časih je bilo celo mogoče "nategnit" 1.44 diskete, da so hranile 2,8 Mega - seveda na račun zanesljivosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: orbter ()

Spajky ::

Jest interni 100MB Zip uporabljam še zdej za kopijo inkrementalnih backUp podatkov, da mi ni treba za vsako malenkost priklapljat extra dodatnega HD-ja z master backUp-i 8-) (sem že tudi jest pred pol leta mel crknjot HD-ja v kompu, pa skor vse mel bekapirano na srečo - od sistema dalje) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Matako ::

8 palčne so bile po izgledu iste kot 5.25, le občutno večje, nanje pa je šlo, če se prav spomnim, 160 kb podatkov.


Nekaj takega. Drugače se teh 8" disket še spomnim iz SŠ. Sicer so v osnovi bolj 70s, vendar so se uporabljale še nekaj časa kot distribucijski medij za CP/M softver. Fora je bila v tem, da so imeli nekje od začetka 80ih vsi CP/M stroji v glavnem 5.25" DD pogone, podobne IBM PC vendar so bili različni z največkrat popolnoma nezdružljivimi načini zapisa in kapacitetami, medtem ko je za 8" obstajal samo en in edini tip zapisa, ki ga je uporabljal originalni IBM 8" floppy pogon.
/\/\.K.

Dr_M ::

ZIP pogoni so cisto uporaviceno na tisti lestvici. odglasevali so jih kot naslednike stare 1.44mb diskete, izumrli so pa se prej kot le te.
prijeli se pa niso zarad izjemno visoke cene. enote so stale toliko, kot cd pekaci, s tem, da so bli slednji mnogo bolj uporabni.
tko da, zasluzeno med najslabsimi izdelki.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

opeter ::

Še vedno imam dva ZIP pogona, en zunanji 250MB-ni na SCSI in v Mac-u pa notranjega 250 MB na IDE. Še vedno deluje in bere/piše vse 100 in 250 MB medije.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kuglvinkl ::

Na takšni lestvici se bo verjetno znašal tudi Ageia.

jlpktnst ::

Kolikor jaz vem je za 2,8 MB diskete poseben pogon. In 2,8 MB so posebne diskete... 1,44 se je dalo naložit ene 1,6 MB čist varno, pa do ene 2 mega malo manj varno. Še imam nekje programček ko to zna :D samo bi ga mogu izbrskat.

Je pa res da nikoli nisem vidu teh 2,8 pogonov/disket. Očitno se niso primli a?

Drugače je pa SKRAJNI PREKLETI ČAS da 1,44 diskete izumrejo. Za kak dokument prenest je disketa ok, samo vseeno prehitro crkne za moje pojme. No sej tudi cd in dvd prehitro crkne :'(

Glede produktov se mi zdijo kr točno razen enih proti koncu :D So pa definitivno izpustili kaj...

Metabond ::

IomegaZIP nekoristen?! V tistih davnih časih - ja bo kar 10 let tega 8-O nisi mogel kupiti boljšega pogona za shranjevanje! 100MB, pa še tako hitrih kot je danes DVD-RAM 5x - ja kaj bi pa še radi. Da ne omenjam, da mi to najbolj zanesljiva enota, ki me ni še nikoli na cedilu pustila (vključno s sedmimi ZIP disketami). Medtem pami je v tem času pa je odpovedalo par HDjev in par škatel HD disket!

Ne, IBM DTLA ni med njimi - še vedno lepo deluje v stare mPCju, ki služi le še kot e-štalca za e-živinčeta:D

Pithlit ::

Za kak dokument prenest je disketa ok, samo vseeno prehitro crkne za moje pojme.

UDF?
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

Matevžk ::

Hmnja, se strinjam s predzadnjim postom. Če je ZIP polomija, potem je 3,5" disketa tudi. Morda ne s stališča njenih proizvajalcev, s stališča uporabnikov pa!
UDF -- OK, recimo .. ampak meni so tudi vse plošče (sploh RW!) delovale slabše (=prej crknile) kot katerakoli ZIP disketa ...
lp, Matevžk

opeter ::

ampak meni so tudi vse plošče (sploh RW!) delovale slabše (=prej crknile) kot katerakoli ZIP disketa ...

Same here...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Dr_M ::

cudno, men pa se vedno delajo maxell cd-rw (5 kos), ki sm jih kupu 8 let nazaj:) prepisani so bli pa verjetno ze tolikokrat, kot naj bi bla njihova zivljenska doba. :)
moj stric je pa ucas na veliko uporablju zip enote, ampak jih je po 2 letih uporabe opustil,ker so na veliko crkovale.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

schurda ::

Jaz bi dal na listo še kakšne Philips CRT monitorje serije T, pa IBM Thinkpad serije R (ti pridejo sigurno v prvo peterico), pa Genius miške izpred 5 let in še kakšne DVD-je, recimo Supernova, CMC Megnetics.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

Matevžk ::

IBM Thinkpad serije R (ti pridejo sigurno v prvo peterico)

Zaradi?
lp, Matevžk

schurda ::

Disk, matična, stikalo za display, ventilator - crknilo večini na firmi.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Matevžk ::

Aja? Js mam par mescov starga R52. Zaenkrat brezhiben. Na srečo mam 3 leta garancije.
lp, Matevžk

schurda ::

Ja, srečno, upam, da je ne boš rabil. Naši modeli so R40, niti eden ni brezhiben, stari pa so od 2-3 leta. Čisto druga pesem je recimo serija T in X. Vsi, ki jih poznam, jim delajo v BP.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Družina BlackBerry

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
63820 (3623) Ziga Dolhar
»

PCWorldovih 100 najboljših

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
183310 (2596) fiore
»

Kateri CDRW

Oddelek: Kaj kupiti
161277 (1055) goku :)
»

Lg dvd-r/rw 4020b - da ali ne

Oddelek: Kaj kupiti
91047 (874) MEDENA
»

Kateri cdrw?

Oddelek: Kaj kupiti
171125 (961) freserovski

Več podobnih tem