» »

Supercomputing '06 konferenca

Supercomputing '06 konferenca

Slo-Tech - Prejšnji teden je v Tampi na Floridi potekala vsakoletna mednarodna konferenca Supercomputing'06. Tematika je jasna že iz naslova; poleg nje so obravnavane tudi teme iz skladiščenja podatkov, omrežij in orodij za analizo.

In o čem je tekla beseda letos? Od tega, kako benchmarkajo Blue Gene/L, kako se (bo) programiralo na Cell arhitekturi, do tega, kakšne so izkušnje iskanja določenih zaporedij v genih s pomočjo <i>grid computinga</i>. Tematika je vsekakor preobsežna, da bi jo lahko zajeli in pojasnili v enem stavku.

Več si lahko ogledate na sc06.org, vključno s povzetki v pdf formatu. Na voljo je tudi arhiv prejšnjih konferenc.

Veselo branje!

17 komentarjev

Thomas ::

Link.

26% hujši superračunalniki kot pred pol leta.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kuglvinkl ::

S tem se nisem nikdar podrobneje ukvarjal. Zato vprašam: koliko let (lgede na trend) bo minilo, da se bo na moji mizi znašla tako močna mašina, kakršna je danes na 1. mestu. Oziroma, iz katerega leta je na moji (povprečni) mizi top 1. superačunalnik?

jype ::

Prvak iz leta 1993 ima enako moč kot štirje Woodcrest procesorji danes (pa je to tolk high-end mašina, da bo vsaj še kaki dve leti, predn jo boš imel doma na mizi).

Torej nekje okoli 15 let.

kekz ::

Nekaj presenetljivih zanimivosti

Menda 75% super-računalnikov poganja linux in samo 5% M$
Današnji najbolj super super-računalnik (IBM Blue Gene/L) ima povprečen čas med okvarami (MTBF) okoli 6 dni 8-O (pri tistih nekaj 100.000 procesorjih nič presenetljivega)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

hamax ::

bi mislu, da je vecina na unixu sorodnih os-jih.
no ubistvu je to tud linux.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hamax ()

sverde21 ::

Jah M$ OS ne morjo nametat gor, ker tudi M$ Windows Server ne podpira nevem kolk procesorjev, *nix jih podpira "neomejeno".

Glede tega, kolk močn računalnik maš doma, morš vedet neki, da tisti super računalniki zasedejo par sob, dons pa maš vse skup na enem čipu. Zanimiv je kolk ENIACov so spravl iz površine parih sob v 1-2 cm čipa :D . No sej ubistvu dons ma še vsaka digitalna ura večjo računsko moč od ENIACa >:D
<?php echo `w`; ?>

dr.J ::

> Jah M$ OS ne morjo nametat gor, ker tudi M$

Časi se spreminjajo

Je pa na SC/HPC področju zadnje čase ogromno novosti, bodisi uveljavljenih bodisi napovedanih, kar prinaša novosti tudi v način programiranja.

kopernik ::

dr.J: Zgleda, da gre tukaj za cluster ...

dr.J ::

Ja, saj to pravim. Microsoft hoče svoj delež pri high performance computingu (HPC), zato so naredili (computing) cluster verzijo Win2003.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

Thomas ::

In v par letih bodo vodilni na področju OS za supercomputers. IMO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Poldi112 ::

Po čem to sklepaš? Linux tam ne dominira ker je zastonj, ampak ker je odprt.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

Za resen supercomputing OSa niti ne rabiš. Ne Linuxa, ne Windowsov. Dovolj je, da pošlješ nek binarni string na mašino in dobi(va)š en string nazaj.

Vendar, če se že igramo, potem bodo Redmondovci uturili svojo igračko tudi tja. Somehow.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> Vendar, če se že igramo, potem bodo Redmondovci uturili svojo igračko tudi tja. Somehow.

Odkar Billa Gatesa ni več tam, Microsoft ne zasleduje več "Windows will run on every computer on the planet" ideologije, temveč zopet poskuša služit denar.

Dvomim, da se supercomputing trg splača. Vsak, ki zgradi superračunalnik praviloma napiše tudi (vsaj del) OS zanj. Linux je na večini zato, ker ga je pogosto trivialno preoblikovat v natanko tisto, kar si želel, ne da bi moral gradit od začetka. Tudi dejstvo, da Linux že dolgo podpira daleč največ strojne opreme od vseh sistemov, prispeva k njegovi popularnosti v znanstvenih ustanovah.

kopernik ::

drJ: mah, hotel sem samo povedati, da tisti winsi ne podpirajo n procesorjev v eni kišti, temveč da gre za cluster n kišt. Kar je konec koncev lahko tudi vseeno, ker človeka zanima samo output oz. computing power celotnega sistema. Hotel sem samo povedati, da to ni tisto, kar je mislil sverde21.

noraguta ::

v kakšnem smislu ne podpirajo ?
pa kateri je prvi SC kateri ni cluster?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

kopernik ::

Ne, natančno tega ne vem. Sem pa sedaj šel brati in piše, da podpira do osem procesorjev (neka enterprise različica, sicer do 4).

Sklepal sem, da hoče sverde21 povedati, da win ne podpira sistemov z večjim številom procesorjev (najbrž še iz tiste novice o Visti, kjer piše, da podpira največ 2 proca). No, npr. solaris podpira do 128 sparcov. Torej, to sem hotel izpostaviti, ko sem rekel, da gre tam za cluster navadnih mašin. Sverde21 je govoril o številu procesorjev in ne številu kišt oz. node-ov (normalno, da ta razlika v splošnem niti ni pomembna, ker se gleda samo computing power). Seveda se strinjam, da so prav vsi zgoraj omenjeni superračunalniki cluster node-ov, pri čemer pa gre za dokaj različne rešitve (glej dokument iz novice).

Sam niti podrazno nisem ekspert na tem področju in marsičesa ne vem, zato sem izpostavil zgolj moje razumevanje tistega, kar je izjavil sverde21.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

noraguta ::

ma dolgo je kar so me učili o tem samo IIRC naj bi šla zgodba o vodilu in hordi lačnih procesorjev ter pomnilniku. Kdaj kdo ve kaj piše kam in spreminja naj bi bil problem, ter dostop do pomnilnika in tu naj bi glavno vlogo odigral sw ko odpove HW. zato mislim ,da clustri mogoče se tudi motim , oziroma se mi dozdeva , da problem ni tako trivialen kot ga hočejo predstaviti nekateri.

pri MS je pa itak večen problem licenca samega OŽeta , katera zna presegat sam HW na katerem teće. sploh za enterprise zadeve. zna pa biti mogoče tale MS HPC infrastruktura mogoče koristna za najem zmogljivih clustrev in tam tiši MS svoj kurac. saj okoli ogsi.neta njiovi vložki kolikor sem spremljal niso bili ravno nizki.

se pa tudi sam ne spoznam na SC.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lumia 925 ali 735

Oddelek: Kaj kupiti
202181 (1479) NLight
»

Računalniška šola

Oddelek: Šola
171097 (856) 99ghetto99
»

APJ-matura

Oddelek: Šola
6850 (612) hexor
»

Kako najceneje do statusa študenta?

Oddelek: Loža
2535532 (12564) Blinder
»

Kakšno prihodnost si lahko obetamo?

Oddelek: Problemi človeštva
81810 (1604) Azrael

Več podobnih tem