» »

Spletna stran o varnosti na internetu

Spletna stran o varnosti na internetu

RTV Slovenija - S pomočjo Fakultete za družbene vede in Arnesa, je zaživel spletni portal SAFE-SI, ki je namenjen osveščanju o varni in zakoniti uporabi računalnika ter interneta. Na portalu lahko najdete celovit prikaz informacij o nevarnostih, ki prežijo na vas in vaš "mlinček", izveste ali ste "pirat", se preizkusite v znanju varne uporabe interneta in še mnogo več. Portal je še posebej usmerjen v štiri skupine: za otroke, najstnike, starše ter učitelje, kjer se da dobiti odgovore bolj specifične narave - glede iger in nasilja, blogov, zasvojenosti in podobno.

Čeprav se tu nahaja bolj računalniško pismena populacija, vam stran toplo priporočam kot referenco/revizijo za lastno ravnanje, seveda pa jo lahko priporočite vašim "rednim strankam", ki trpijo zaradi neznanja.[;)]

30 komentarjev

mercho ::

meni pa se zdi stran čisto fajn. zavedat se moramo da je v prvi vrsti namenjena otrokom, staršem in učitelje.

antonija ::

Men se tud zdi super. Vsi moji koleki ki jim moram "pridet za 5min in zrihtat racunalnik" so dobil link po mailu... ce naslednjic ne bojo vedl kaj je crv in kaj trojanec bom zelo jezen.>:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Azrael ::

Khm, zakaj igrica na koncu hoče, da se vpiše e-mail ?

Najprej se govori v igrici o tem kako varovati osebne podatke, potem pa pusti nam mail. Kar z rokami naredijo z ritjo poderejo...

Tudi tisti pdf o piratstvu je... no comment.
Nekoč je bil Slo-tech.

upirna ::

Mam občutek da ima FDV ostale državljane za omejene. :\
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

WinsuckeR ::

Lepo narejeno..drgac pa kot je jasno-za uber n00be. Ampak-vglavnem..lepo.

Daedalus ::

Če bi kdaj administriral kup mašin v uporabi navadnih stupiduserjev™...bi bil krepko drugačnega mnenja. V resnici je še slabše...in to precej slabše.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

upirna: Mam občutek da ima FDV ostale državljane za omejene.

Cilj projekta SAFE-SI je ustanovitev nacionalne točke osveščanja o varni rabi interneta za otroke in mladostnike v Sloveniji. o projektu - prvi stavek.
sudo poweroff

hamax ::

kviz je pa višek.
ali lahko poveš osebi ki si jo spoznal v klepetalnici svoje ime?
ja k zej k bo pa nekdo k ga ne poznam vedu moje ime me bo pa izslediu pa posilu :D

gzibret ::

Vprašanja na kvizu so slaba. Ali lahko spremljam prijatelja, ki se je preko chata zmenil z nekom, da se dobita? Ali lahko povem svoje ime. Ali lahko povem znamko mojih najljubših copat. Ali lahko povem, za koga bom navijal na SP. Sli lahko dam svojo sliko...

Moram pa pohvalit obliko (dizajn) strani.
Vse je za neki dobr!

jinzo ::

Vse besede se nanašajno na pdf o piratstvu:
omfg, videl že dosti norij, norih idej, slabih stripov... a tega pa še ne... to niti kup dreka ni... milslim z tem pa so si naredili sramoto :)

poweroff ::

Hja, zadeva je uporabna tudi zato, da ne izdajaš svojih osebnih podatkov raznim spammerjem, itd.

Sicer pa FBI pravi tole:

http://www.fbi.gov/publications/pguide/...

Most children that fall victim to computer-sex offenders spend large amounts of time on-line, particularly in chat rooms.

Tako da očitno so chatroomi precej problematična zadeva.
sudo poweroff

poweroff ::

Kateri PDF o piratstvu? Peter proti piratom? To smo že na ST spljuvali pred leti...

Sicer pa glede osebnih podatkov: ja, zasebnost je pomembna. Če kdo misli da ni, očitno podpira pedofile da lažje najdejo svoje žrtve... >:D
sudo poweroff

G-man ::

Ja, kar se tiče stripa je to prav ena propaganda, ki ji itak nobeden ne verjame. Jaz bi naredil strip: Vesela druščina iz švedskih strežnikov ;) Krade bogatim in daje revnim!!!!:D

Ampak na splošno je pa dobro, da se ljudem pokaže, da je treba bit na internetu ravno tako previden. Saj tudi v hišo ne spustimo kogarkoli, ne?

Azrael ::

@Oxygenium:

Novica na S-T 08.09.2004: Strip o Petru in piratih
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

gzibret ::

Pa zakaj ob koncu kviza sprašujete po imenu in priimku. Bom povedal staršem!!!!!!!! ;(

Sami negirate tisto, kar trobite cel čas. ;((
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

poweroff ::

to je zato, da vidijo če si se kaj naučil. :D

Zdajle sem klical na safe.si in to povedal. Pravijo, da se na koncu kviza ime nikamor ne zapiše, pač pa se generira diploma (za printanje - pri tebi lokalno) s tvojim imenom.

Za igro pa parvijo da rabijo en kontakt za nagrade (menda bodo tudi nagrade pošiljali).

V glavnem jaz sem predlagal, da se napiše ta opozorila in obvestila kaj in zakaj se zbira, ali se hrani, itd. in so rekli, da bodo zadevo porihtali.
sudo poweroff

gzibret ::

Ja, sej vem, da se ime in priimek rabita za generiranje diplome. Samo vseeno me je takoj zbodlo v oči. In to kar fejst.

Če se pa na koncu kviza ime nikamor ne zapiše, pa je to z vidika varnega surfanja irelevantno. Sej sam veš....
Vse je za neki dobr!

Daedalus ::

Zdajle sem klical na safe.si in to povedal. Pravijo, da se na koncu kviza ime nikamor ne zapiše, pač pa se generira diploma (za printanje - pri tebi lokalno) s tvojim imenom.

Naj napišejo, zakaj rabijo podatke... pa dajo Strinjam se zraven. Drugač pa kr pripombe, bojo malo poštimali stran. Jaz sem jim danes že poslal en mail...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

R33D3M33R ::

Moram reči da je stran super za začetnike na področju interneta. Na enostaven, za n00be prijazen način, razloži vse o internetni varnosti. Zabavne igre so pa tako najboljše za učenje. Recimo kviz. Prijetno sem presenečen. Stran roma med moje priljubljene povezave.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

MrStein ::

"Dailer (klicalnik) je program ..."

ROTFL !!!! :))

iz njihovega slovarčka ...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Suhy ::

"asistično propagando: »Kdor izziva ali razpihuje narodnostno, rasno ali versko sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo, ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti, ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava ali zagovarja genocid« "

Ja in potem bi morali pozaprti polovico hrvaške in hrvaških forumov..

poweroff ::

Kaj te moti? Meni se zdi čisto OK, razen seveda zatipk namesto "Dialer"...
sudo poweroff

MrStein ::

Ekzekli.

"Dailer" bi pomenil nekaj kot "dnevnik" :P
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

darksamurai ::

pohvaliti je treba da se je končno naredila neka spletna stran za vse internet beginnerje in še najpomembneje za otroke. Sam za najstnike pa naprej... so pa že mal preveč uber n00b fore... za starejše po mojem mnenju malo preveč previdne in omejene fore... sam dobro... itak je ta stran narejena za nevešče...

lep design in enostavno razložene stvari (z nekaterimi čudnimi izjemami )---- pohvala!

Microsoft ::

Mah vredu, lahko smo pikolovski, pa jih gremo lovit za vsako vejico in podobnim foram. Glavno, da je stran pokonci, da ma nekaj vsebine in da se dviguje zavest na podrocju informacijske varnosti v casu, ko gre veliko stvari (trgovina, banka, dokumenti, delo od doma, davcna napoved itn.) iz paprijev na internet.
Poleg tega mi je vsec, da ni (vsaj opazil nisem) kaksnih propagand ala "Use Firefox and you will be safe to the rest of your life (even if you dont update FF for years)!!!" in podobnih buck in bucnic. Da stvari temeljijo na razumevanju dolocenih nevarnosti, kako jih zaznati, kako se informirati ipd.8-)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

G-man ::

Hehe, :D ko si že ravno vrgel kost: marsikateri tekst ima za vir Microsoftove spletne strani (nisem šel preverjat, ampak mogoče pa je vmes tudi copy-paste). Je pa med novicami omenjen tudi tebi "ljubi" OpenOffice.org2, ki se dosti bolj uspešno bori proti piratom kot MS ;)

WinsuckeR ::

OMFG!! KER STRIP!!

Pa bol n00bovske stvari se nisem vidu-ma jst si bom glavo odtrgu zdej takoj-konc me bo od gnusa. IGRICE,IGRICE WAW-kr nadzor prevame iz neta snet spil pa krneki.F** NO!

Oo-bruhu bom :(

Edit: konec bruhanja na WCju

Akhm..ne-tole je res sramota-kot prvo-IGRICA NE MORE BITI NA CDJU(no-lahko je..samo kdo za vraga bi pri zdravi pameti pekel flash spilo na Cd?1no?). Pa kdaj bo "g33kom" jasno da je IGRICA pasjansa in podobno sranje.Zakaj morajo vsepovsod uporabljati ponizovalno-n00bovski izraz IGRICA? Clovek ki je tole narisal ne vem ce je igral 1no IGRICO. Ce pa je..naj se zamisli nad sabo.

Pa ja-stran mi je pa vsaec..osnove so recimo da razlozene.

Zgodovina sprememb…

Radiant ::

Saj vse lepo in prav sam men celi page mal smrdi po RIAA propagandi ... definicije za kaj je kaj so tud malo mimo vsekane, no recem raje prevec posplosene v prid dolocenim ahm. entitetam.. pa ene stvari so prevec poslosene ... besides i never thought highly of pages ki majo indoktirnacije MPAAja in RIAAe gor o delitvi piratstva in podoben BS o tem kaj je intelektualna lastnina (oz. the corporate view for joe avorege)... pa tud mal overpresent je M$ view of the world !!! Bi blo fajn zvedet kdo je bil *sponzor* tega efforta z strani FDVja in znotraj arnesa...

Je pa kar usufeull ce se hoces onih mas 5 min cajta za flikanje moje kiste znebit ja ... aja pa sori za sumnike pa vlke zacetnce :P
(The pawns go in first !- Magneto)

RejZoR ::

Butasta stran imo. Magari bi raje napisal 3 strani o črvih, virusih, phisingu in spamu ter ponudili linke do priznanih brezplačnih antivirusov in firewallov. Bi naredil več koristi kot pa to ko je kr neki. Pa magari če so ciljna publika otroci.
Sej ni treba it v tehnične detajle, se da tud na zabaven način opisat kako delujejo stvari v digitalnem svetu.
Če je v resničnosti vsakemu jasno da se pri rdečem semaforju ne gre čez cesto, tko bi blo lahko v navideznem svetu jasno da ne klikaš neznane stvari v tri krasne.

Pa ta z igricami in emailom je tud lovska do konca.8-O :D

Skratka avtorji strani nej se mal zamislijo. Magari nej naredijo reference na prometne predpise & stuff. Sej se vse da sam če maš domipljijo in e znaš sputsit na nivo ciljne publike. Če ti uspe to je polovico uspeha že tu.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

poweroff ::

Bi blo fajn zvedet kdo je bil *sponzor* tega efforta z strani FDVja in znotraj arnesa...

Ni velika skrivnost: "Projekt, ki ga izvajata Fakulteta za družbene vede in ARNES, sodi v tematski sklop osveščanja javnosti, tako staršev, učiteljev, kakor tudi otrok, financiran pa je s strani Evropske komisije - Generalni direktorat za informacijsko družbo."
-- http://www.safe.si/index.php?fl=0&p1=71...
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

win XP

Oddelek: Programska oprema
213511 (3096) Han
»

Sumljivo poceni grafične kartice na bolhi

Oddelek: Pomoč in nasveti
101644 (1323) Furbo
»

Država: Kakšna zasebnost in varnost na internetih, samo plačajte že davke!!! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / NWO
20181841 (56036) MrStein
»

SmartBuy.GmbH@gmail.com

Oddelek: Pomoč in nasveti
437745 (4529) rACrAC
»

Spletno oko ne zagotavlja anonimnosti?

Oddelek: Novice / Zasebnost
376416 (4341) winifred

Več podobnih tem