» »

Anonimizacija za vsakogar: TorPark v0.2

Anonimizacija za vsakogar: TorPark v0.2

Slo-Tech - Kot odgovor na čedalje večji nadzor interneta, predvsem hrambo prometnih podatkov, je organizacija Electronic Frontier Foundation pričela razvijati anonimizacijsko omrežje Tor.

Žal je Tor zaenkrat še precej neprijazen do uporabnika, kar je skušal popraviti eden izmed uporabnikov in preiskuševalcev omrežja. Združil je odjemalca za Tor omrežje in mobilno različico Firefoxa (Deer Park, sicer eksperimentalno alfa različico), ki jo je mogoče zagnati iz USB ključa. Tako je nastal TorPark.

Gre za dobrih 7,5 Mb veliko ZIP datoteko, ki jo prenesete iz interneta in razširite na USB ključ (razširjena zasede dobrih 19 Mb). Če želite anonimno surfati po spletu, najprej poženete "fload.exe" (precej neposrečeno ime za "Firefox load"), nato pa še "Torpark.exe", kjer je potrebno za aktivacijo omrežja pritisniti katerokoli tipko (Torpark odjemalec je sicer konzolna aplikacija brez grafičnega vmesnika).

Kljub neprijaznosti do uporabnika pa anonimizacija odlično deluje, saj skrije IP naslove uporabnikov omrežja, na računalniku iz katerega je bila zagnana pa ne pušča nobenih sledi. Na voljo so angleška, kitajska in tajvanska različica, avtor pa obljublja, da bo v prihodnosti dodal še podporo za klepetalnike in odjemalce elektronske pošte.

Mimogrede, TorPark je mogoče uporabiti tudi skupaj s programom za šifriranje diskov TrueCrypt, in sicer v tim. "potovalnem načinu".

Bodo odslej teroristi naokrog hodili z USB ključi?

24 komentarjev

pecorin ::

mene zaenkrat, bolj kot neprijaznost do uporabnika, moti pocasnost tora. ampak v dolocenih primerh je vredno zrtvovati hitrost.

RejZoR ::

Program sigurno ni DOS aplikacija ampak je samo brez GUI (grafični uporabniški vmesnik). Se pravi je console verzija programa, ki pa vseeno teče v Win32 načinu... Pravi DOS je zgodovina...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

CaqKa ::

dosovska aplikacija? konzolna aplikacija verjetno :) al za linux ne obstaja ta zadeva?

Pithlit ::

Tor obstaja, za torpark pa nevem. Itak bi bil torpark za linux mal brezveze. Tor je do uporabnika ravno tako neprijazen kot recimo... Apache.
Life is as complicated as we make it...

poweroff ::

Ja. Seveda sem cepec. Konzolna aplikacija je, ne DOSovska.

Se opravičujem.
sudo poweroff

poweroff ::

Tor za linux obstaja, torpark pa ne.

Sicer pa, tor omrežje je res počasno, to pa zato, ker je premalo strežnikov. Zato operaterji Tor omrežja vabijo vse, da si namestijo Tor strežnik, predvsem "exit node".
sudo poweroff

fahrenGONE ::

Kaj pa rabijo/rabite tale TOR? A mate kaj za skrivat?

poweroff ::

Jaz ga rabim zato, ker sem mnenja, da je zasebnost pomembna. Da je to pravica.

Eni pa pravijo, da bodo z uporabo Tora skrivali svoja nelegalna početja (P2P kraja). Na srečo Tor ni "P2P kompatibilen". >:D
sudo poweroff

fahrenGONE ::

P2P kraja? P2P je file sharing, ce kdo misli da se kaj krade naj gre krompir obirat.

Je kaj pametnega gor ali so samo pedofili kot na freenet?

W3by ::

Ta stvar je zakon! :D 0:)
Deluje definitivno hitreje od free proxyjev, in lepo zakrije ip. Nastavitev je malo težja, sam po moje se bo že kdo našel pa to vrgel v user-frendly obliko.
Niti pod razno pa ne smejo zraven spustit P2P sranja, ker bo potem omrežje takoj krepnilo.
Go for it :P ;)

poweroff ::

Za Freenet ne vem kaj je gor, o pedofiliji pa tudi ne vem toliko kot veste nekateri. Vem pa, da se po P2P pretakajo nelegalne vsebine, kar je enako KRAJA.
Upam, da vas čimprej začnejo preganjat.
sudo poweroff

fahrenGONE ::

Sem samo povedal kaj ljudje (vecinoma) pocnejo tam gor. Sicer pa je gor tudi FBI. To je pac cena anonimnosti -- vidis kaksni so ljudje v resnici in vcasih te kar slabo prime. Je pa bilo nekaj debat o tem in onem ampak vse skupaj zelo pocasno in laggy, zato sem odinstaliral. Morda bi bilo bojse ko bi izbrali kaj drugega kot Javo in 5000 odprtih datotek za en usran forum. To je ko folk programira samo skozi teroijo, brez izkusenj kako bo v praksi delalo. Sicer pa je freenet nekako zaostal pocasi, saj rabijo za vsako spremembo po vec let.

TOR zgleda boljse in morda bo bolj razvit kot freenet. Upam da ne bo tudi tukaj podobno kot na Freenetu, ker potem ga ne instaliram.

P2P ni kraja. Kraja je ce rabis P2P za prenos avtorsko zascitenih vsebin. Dej se malo zjasni. :)

MrStein ::

fahrenheit:
Kaj pa rabijo/rabite tale TOR? A mate kaj za skrivat?

Ja, mamo.

Matthai:
pretakajo nelegalne vsebine, kar je enako KRAJA.

Včeraj je janez vozil 80 km/h skoz naselje, kar je enako KRAJA.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

pecorin ::

Včeraj je janez vozil 80 km/h skoz naselje, kar je enako KRAJA.

ne, to je enako KRSITEV PROMETNIH PREDPISOV.
eni res vse skupaj zmesajo..

seveda pa je prenasanje avtorsko zascitenih del prek p2p KRAJA. sprijaznite se.


sicer pa (vsaj) azureus podpira tor omrezje. za druge ne vem.

Stepni Volk ::

Matthai - tako TOR kot P2P sama po sebi nista nelegalna. Kako jih uporabljajo ljudje, ki so jih instalirali, je druga stvar.
Mr.Stein je to lepo karikiral: posedovanje avtomobila ne pomeni, da bo lastnik avtomatsko uporabil vozio za bančni rop, nekoga povozil do smrti oz. kršil CPP.


Zakaj anonimnost?
Dejansko vse države na svetu s pravnim sistemom ilegalizirajo določena področja človeških svoboščin oz. interneta.
So seveda stvari, za katere se večina strinja, da naj ostane prepovedana: določene oblike poronografije, izdelava orožja in snovi, ki bi se lahko uporabila kot le to, rasizem, določene droge...
Spisek prepovedi tako niha iz države v državo. Celo slovenska država je poskušala preprečiti dostop do "udbinih dosijejev". Če bi glede tega sprejel še zakon, bi po IP-jih lepo kaznovala vse bralce.

Anonimnost je stvar, ki smo jo delno obdelali v sledečih novicah:
Stališče ministrstva za pravosodje glede hrambe prometnih podatkov

Nedoslednost prodajalcev rabljenih trdih diskov in pomnilniških kartic pri brisanju podatkov

Elektronski dosjeji za Nizozemce

Ali britanska tajna služba MI5 skuša voditi "operacijo Root Canal"?

Ko terorizem prav pride
...
V informaciji je moč, pravijo. V hardcore komunističnih državah so imeli celo vsak posamezen pisalni stroj v registru. Tako je policija takoj našla pisca protidržavnih besedil. Iz podobnega razloga se je tudi že malce omehčana SFRJ branila pred računalniki.
Na enak način Iran prepoveduje satelitske antene in so Talibani prepovedovali še TV in radio, Kitajska in drugi dostop do interneta.

Zahodni svet gre naprej. Če zatorej o ljudeh zbirajo podatke s pomočjo videokamer (en primer Londonskega avtomatskega cestninjenja), GSM-ov, IP-ja, email prometa... se tako nabira zelo veliko podatkov o populaciji ali posameznikih.
Vse te podatke lahko zlorabiš za različne namene:
- politične, npr.: Orwell-ov "1984"
- marketinško komercialne, npr.: Spielbergov "Minority Report"
- voyaerske, npr.: "The Truman Show"
- kraja identitete, npr.: "The Net"
- zaposlovanje, npr.: "Gattaca"
...

Ljudje smo različni. Greti Garbo vsekakor tole ne bi bilo všeč. Nekaterim je zasebnost pomembna, drugim ne.
Ljudje vse dosežke znanosti uporabimo za dobre in slabe stvari. Jing in jang.
Cest la vie.

P.S. Morebitno nadaljnje branje in knjige o potrebi anonimnosti: "Krasni novi svet" - Aldous Huxley, "Svet znotraj" Robert Silverberg ...

Zgodovina sprememb…

Torpark ::

zdravo , jaz sem pristaniški delavec , tvorec od morska mina. imam šele izpust morska mina v0.4. hoteti vi všeč biti mi v predelki a češki ali slovenski prevod? nekaj tega vzpenjajoč se ste : ne pluginreg.dat bitje levi v tukajšnji LOCALUSER %/ uporaba novice Mozilla / kresnica zgibalnik. ono je zdaj trgovina naprej trenutek voziti se zahvaljujoč se modernizirati od prenosen kresnica pobudnik. imam tudi vzpenjajoč se angleški ter kitajski kresnica prevod v 1.5b2 ter 1.6a1, oziroma. imam sprememba pila s tekmovanje v teku naprej a batch pila v posamezen Torpark.exe, s vse drugo v a pod - zgibalnik. kresnica prevod tudi zdaj has edin morska mina ikona. imam tudi vzpenjajoč se visok hrib orodje v ki postaja latenten poskusen izpust. a nov opravilo je to vi moči udarjanje z nogo ob nogo " obačen IP " v dno pravilen zakotje od obrv , ter to hoteti razstava vi nov IP vi pokazati se v obstati using. vse je veliko gladilec zdaj ter should obstati pridobivanje rajši. če hočeš zagledati nekaj drugega , šele email mi v arrakistor@gmail.com.
---------------------------------------------------------------------------------------------
I know the above has translated very poorly, but here it is in English:

Hello, I am Steve, the creator of Torpark.

I have just released Torpark v0.4

Would you like me to produce a Czech or Slovenian version?

Some of the upgrades are:

No pluginreg.dat being left in the local %LOCALUSER%/Application Data/Mozilla/Firefox folder. It is now stored on the flash drive thanks to an update of the Portable Firefox Launcher.

I have also upgraded the English and Chinese Firefox versions to 1.5b2 and 1.6a1, respectively.

I have changed the files from running on a batch file to the single Torpark.exe, with everything else in a sub-folder. The Firefox version also now has the unique Torpark icon.

I have also upgraded the TOR engine to the latest experimental release.

A new function is that you can click "Public IP" in the bottom right corner of the browser, and it will show you the new IP you appear to be using.

Everything is much smoother now and should be getting better. If you want to see something else, just email me at arrakistor@gmail.com.

http://torpark.nfshost.com

:D

poweroff ::

Wow, I just saw you produced slovenian version. Great!
BTW: we have published a news about surveillance of internet users in Italy. In short:

After Italy passed a new antiterrorism package in July, authorities ordered managers offering public communications services to make passport photocopies of every customer seeking to use the Internet, phone, or fax. Passed within weeks of the London bombings this summer, the law is part of the most extensive antiterror package introduced in Italy since 9/11 and the country's subsequent support of the Iraq war.

For more info about that see Christian Science Monitor, October 4, 2005, Want to check your e-mail in Italy? Bring your passport

Two small suggestions for future versions:
- an implementation of TCP-over-HTTP tunelling (I also suggested it on Tor's mailing list)
- an implementation of TrueCrypt drive in "traveller mode", see http://www.truecrypt.org/ (unfortunately you must have admin privileges to run TrueCrypt in that mode).

BTW: your translation into slovenian is ... very... funny. :D It is also quite different from english text... :D :))
sudo poweroff

BigWhale ::

Teroristi, sami teroristi! Al pa simpatizerji... ;>

cryptozaver ::

hmmm da ni avtor tora kak FBI ali NCSA jevc mrbit >:D

poweroff ::

EFF je odzadaj. 8-)
sudo poweroff

Pithlit ::

First... congrats on the effort.

Second... (I don't mean this to make you feel bad or anything, quite the oposite.) Try not using an automated translation tool... It's bad. I tried translating that back to english as accurate as possible just so you see how hillarious it looked to us (btw, most of us had english as the first foreign language in grammar school). I hope you find it as amusing as we did. And...

... Third... congrats on the effort once again. We all apreciate it. And we wish you all the best.

Hi, I'm a dock worker, maker from a sea mine. I got only launch sea mine v0.4. Want you like to be to me in a container a czech or slovenian translation? Something that climbing is you : not pluginreg.dat creature left into this LOCALUSER %/ use of news Mozilla / firefly folder*. That is now a shop forward moment driving thanks to modernizing from portable firefly initiator. I have an ascending english and chinese translation v 1.5b2 and 1.6a1, also. I have a change file* with a running competition forward a batch file* into every torpark.exe with everything else into under - folder*. firefly translation also now has only sea mine icon. I have also an ascending high hill tool in that is
becoming a latent test release. a new job is that you strength hitting foot at foot " cloudy IP " in the bottom correct backwater at eyebrow, and that wanting exibition you new IP you show in standing using. all is big smoother now and should stay getting rather. if you want to see something else, just email me in arrakistor@gmail.com.

Folder* (as translated to "zgibalnik") doesn't refer to the same subject as intended. "zgibalnik" would most likely refer to a folding chair.

File* (as translated to "pila") referes to one of those iron iron tools prisoners use to file through the bars while escaping.
Life is as complicated as we make it...

Torpark ::

Looks like the translation turned out great. I am very pleased it mentioned that I am a dock worker at the sea, and you can file your way around my ascending programs in order to get your foot into a cloudy IP.

Torpark ::

Torpark v1.0 has been released.

Torpark is now available in 24 languages, and includes the latest Tor and Firefox 1.5 RC1 core. No more need for a DOS window either, and it is much more customized.

You're just a double click from surfing anonymous and encrypted.

http://torpark.nfshost.com

MrStein ::

Bah, ffox 1.5rc1 is ooooold >:D
(rc2 je izšel nekje danes)

(novi update je kul, downloada nekih 300 KB pa maš RC1->RC2 updatano)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TorCap2 - rešitev za DNS uhajanje v omrežju Tor?

Oddelek: Novice / Zasebnost
164522 (3688) poweroff
»

Novosti na področju anonimizacije

Oddelek: Novice / Zasebnost
275298 (4218) B-D_
»

Kako skriti IP?

Oddelek: Omrežja in internet
53275 (3030) Kami
»

Anon-IM - Anonymous Instant Messaging v. 0.0.1

Oddelek: Novice / Zasebnost
153663 (3125) lukaz
»

Varnostna analiza anonimizacijskega omrežja Tor (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6510360 (9088) hokuto

Več podobnih tem