» »

Spletne goljufije: ponovno na udaru uporabniki E-Baya

Spletne goljufije: ponovno na udaru uporabniki E-Baya

Slo-Tech - Znana je zgodba, ko je nekdo pred časom postavil lažno spletno stran ebayupdates.com in uporabnikom dražbenega spletišča E-bay poslal obvestilo, naj zaradi nekih tehničnih težav čimprej na novo vpišejo svoje osebne podatke. Predvsem številko kreditne kartice. Seveda ni potrebno poudarjati, da je bila spletna stran lažna in ni bila povezana s pravim E-bayem. Sicer so zlonamerno spletno stran hitro zaprli, nekaj tisoč naivnežev pa je prevarantom vseeno posredovalo svoje številke kreditnih kartic.

Zgodba je bila očitno za nekoga dovolj donosna, da se ponavlja. Ravnokar sem namreč v svoj poštni predal dobil obvestilo, domnevno poslano z naslova user-support@ebay.com, v katerem me "obveščajo", da "v okviru rednega nadgrajevanja in preverjanja uporabniških računov niso uspeli preveriti mojih trenutnih podatkov". Hkrati pa me prijazno vabijo, naj le kliknem na "varno" povezavo na njihovem strežniku. Ob kliku na povezavo se res naloži spletna stran, ki je navidez podobna E-bayjevi, vendar pa se nahaja na IP naslovu 211.217.224.102, ki je v lasti korejskega Telekoma.

Seveda pa tudi avtorja te spletne strani zanima številka moje kreditne kartice. Podrobnejši pregled poštnega vzglavja obvestilnega sporočila pokaže, da je bilo sporočilo poslano iz Brazilije (200-102-171-182.paemt7013.dsl.brasiltelecom.net.br). Očitno nekateri še vedno stavijo na naivnost uporabnikov. Da le ne bi tudi na vašo.

1 komentar

Bakunin ::

Ocitno se bo prijela praksa da se blokira sprejemanje e-poste "direkt" na SMTP vrata iz dialup/dsl/catv priklopov, ker od tam prihaja samo spam ali virusi.
Naj uporabijo smtp streznik od ISPja ali pa si porihtajo revers (PTR) zapis da ne bo vec .dsl.siol.net ali kaj podobnega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V osmih državah aretirali 24 internetnih prekupčevalcev s številkami kreditnih kartic

Oddelek: Novice / Varnost
84402 (3585) Korencek
»

e-Bay

Oddelek: Kaj kupiti
213054 (2001) darkolord
»

Izguba osebnih podatkov s PlayStation Network je realnost

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3510292 (7570) 3furious
»

Generator lažnih identitet

Oddelek: Novice / Zasebnost
205101 (2581) bluefish
»

Kako varno uporabljati mastercard na internetu?

Oddelek: Loža
286944 (5656) Mavrik

Več podobnih tem