» »

Pisanje na CD patentirano?

Pisanje na CD patentirano?

Slashdot - Pri CNet.com poročajo o tožbi podjetja Optima Technology. Tožijo Roxio saj naj bi le ta kršil njihov patent 5,666,531.

Če slučajno še nikoli niste slišali za ta patent gre za "sistem za dostopanje do posnetega CD-ROM-a" oziroma po domače: nekdo je patentiral snemanje zgoščenk. Seveda želijo, da Roxio pridobi od njih licenco za uporabo te tehnologije. Akcija pa ima veliko širši pomen saj danes obstaja malo morje programov za zapisovanje. Dodatna zahteva za nakup licence bo podražil marsikateri kvalitetni "shareware" izdelek, pojavi pa se tudi vprašanje kaj bo z raznimi zastonjskimi in predvsem odprtokodnimi implementacijami.

Dobrodošli v čudovitem svetu programskih patentov. Če tudi vi čutite neverjeten bes ob takšnih patentih potem si oglejte stran o prihajajočih patentih v EU in se osvestite o grozotah, ki nas čakajo.

11 komentarjev

Jux ::

ja, kr naj računajo vsakmu ki doma skompajla opensource burner program. Če lahko >:D >:D >:D!

Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Hux ::

Jaz mam se en patent za prijavit. Brisanje riti iz leve proti desni po veliki driski. Vsak bo moral licenco placat ki bo htel srat.
Mater so idjoti. To jim je prislo namisel po kolko letih CD zapisave?

swar ::

Kreteni,dabogda propali cez noc!;((

Jux ::

Žalostno je edino da zakonodaja po svetu omogoča take eksece kot so patenti kolesa in podobno. Obenem pa zgleda da tole izsiljevanje s patenti postaja popularno orodje za last ditch effort, ko gre cela firma že v franže in upaš da boš vsaj kakšen miljonček pomolzu.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Brane2 ::

Kot je videt, so samo patanetirali pisanje v načinu UDF, ko se ti CDR enota obnaša kot hard disk (simulacija brisanja itd), ne pa vse kar se pisanja na CDR tiče.

Pa še za to je vprašanje, če ne obstaja kje prior art...

No ja, software patents are bad. Še en primer...

BigWhale ::

Komaj cakam, da ratamo taki kot v ameriki! Vsi se tega veselimo... :)

Realist ::

Ne stekam kaj je tle tako cudnega. Ce so dejansko oni razvili tak nacin pisanje je povsem logicno da od tega nekaj dobijo? To je normalno.

Zakaj bi pa moglo bit programje tu izvzeto? Razvijes en nacin kompresije zvoka al pa slike, ki omogoca 10x boljse stiskanje.. in kaj dal bos to zastonj na net, da bodo ljudje dal to v placljive programe in oni sluzili s formatom zapisa ki si ga mogu sam razvit? Ja valjda.. Kdor neki razvije, pogrunta, izboljsa si zasluzi nagrado. :\

tha_man ::

Algoritem je eno, ideja pa drugo. Če bi hotel proizvajalec uporabljali tisto kodo ki so jo uni razvili (recimo da jo pač nekako ukradejo, ali pridobijo z reverse engineeringom ali whatever), to jasno da ne sme. Sm tu se gre za tak patent ki v bistvu lahko ustavi razvoj če je njegov nosilec dovolj velik bastard. Kot bi nekdo patentiral avto, in bi mu pol ostali proizvajalci avtomobilov morali plačevat mastne denarce da bi lahko izdelovali svoje. Al pa recimo nekdo patentira 3D streljačine. Njihovi pogoni, torej koda - algoritmi & stuff) so seveda patentirani, recimo Quake 3 engine, če pa lahko patentiraš tud samo idejo za njih, kam bomo pa pršli...
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

CCfly ::

Točno tako. Sploh mi ni jasno kateri cepec jim je podelil ta patent. Kolikor vem je tako pisanje opisano v Orange book standardu, ki je nastal dosti prej. Sicer je pa to tako ali tako že prežvečena ideja. Oni lahko patentirajo svojo izvedbo paketnega pisanja, ki je pač lahko boljša. Sicer pa če še niste podpisali peticije proti patentom v Evropi, http://petition.eurolinux.org.

Brane2 ::

CCFly:

Mu thoughts exactly... :D

CaqKa ::

hehe ccfly naredil reklamo za slovenčke :)
stran na petition.eurolinux.org


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BlackBerry: Ko (nevladne) robide obmolknejo

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
104351 (3666) DCER
»

Patenti, tokrat malo drugače

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
113836 (3422) Jux
»

"Ravnokar smo 400 milijonom ljudem predstavili XML"

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
364236 (2823) BigWhale
»

Applu odobren patent za "računalnik-kameleon"

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
112779 (2779) blabla
»

Patent tedna: Seznam opravil (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
746930 (6930) MrStein

Več podobnih tem