» »

Tale Nokia se bo samouničila v petih sekundah...

Tale Nokia se bo samouničila v petih sekundah...

Vnunet - Do sedaj smo ponavadi ob izgubi/kraji mobilnega telefona prišli na operaterjev center, predložili dokumente (z razvidno IMEI številko (številka šasije )), nato pa je operater v vseh omrežjih onemogočil prijavo tega telefona. Telefon je bil teoretično neuporaben.

Druga, novejša, varianta pa je bolj 'bondovska': znanstveniki kalifornijske univerze v San Diegu so prej kot ne po naključju prišli do čipa, ki je ob dovodu nizke napetosti preprosto eksplodiral. V praksi bi to pomenilo, da bi operater telefonu poslal poseben signal, ta pa bi (z eksplozijo) uničil čip, po možnosti pa še ostale dele telefona. Nič bati, tehnika bi bila Roparjevim Rokam Prijazna . Stvarca bi bila lahko uporabna tudi v prenosnih računalih ter digitalnih kamerah.

19 komentarjev

Loki ::

MI6 bo to prav prislo...

R0K ::

Jah sam to ti lahko nardijo itaq samo takrat, ko imaš še SIM kartico od oropanega noter ... itaq da boš dal potem svojo not ...

Ziga Dolhar ::

Owcka, vsak telefon se v omrežje prijavi z 'sim kartico' ter svojo IMEI številko.




Če boš okradel avto, ne bodo šli gledat, če je notr vozniško dovoljenje od zakonitega lastnika, ampak številko šasije :). Ta pa nima veze z vozniško.../prometno.

R0K ::

Ne, ne sej to vem ... sam kak bodo ugotovili katirem telefonu naj zazgejo cip če dam jst SIM ven ? Jst mojga SIMa ne uporabljam sam v enem telefonu, in a to pol pomen da mi bo vse tiste telefone katire uporabljam "zagal" ?

matevzm ::

Tako ali tako se da IMEI spremeniti pri precej telefonih brez problema.
Ta tehnilogoija bi znala biti bolj zabavna v racunalnikih. "Ta program je shareware, ce ga ne boste registrirali do preteka roka, vam bomo unicili CPU". Yippie, tega si zelim.

Boeing ::

Ninja, dej link !

Ziga Dolhar ::

Owcka:

T: "Tukaj telefon 345908454908. Prijavljam se s sim kartico 3434908."

O: "Tukaj nadzorni stolp. OK, je pin koda taprava?"

T: "Seveda! 3454"

O: "Res je. Pozdravljen!"

---

Ko pa bo operater na seznam ukradenih telefonov dodal številko IMEI... bo prišlo do tega:

T: "Tukaj telefon 345908454908. Prijavljam se s sim kartico 3434908."

O: "Uuuups, tale telefon je pa ukraden. Razfu*aj se!"

T: "Res? Nisem vedel. Đeronimooooooooo"

Bum.

Kaboom ::

hehe, slikovit opis >:D

SkyNet ::

Ja, ja. Kajkmalu bodo zlobni zlobneži naredili program, ki bo lahko poslal tak signal v vaš čip in ga uničil. Sploh ne vem v čem bi bila ta možnost uporabna? Ljudje bi enostavno iz zlobnih postali še bolj zlobni ljudje...

Bane_ ::

ja sam pol k bi to enkrat eksplodiral bi bil telefon al pa se kej druzga neeuporabno! In kva je to dobr za lastnika? Potem tistga k ga je ukradu zihr navjo najdl pa se ce se bo pol ta stvar najdle je itak z v smeti! Kva mi bo pol tak telefon! Mislem tle pa ze mal pretiravajo drgac je pa v telefon tud mozn nov imei dat tko da to pomoje neb smel bit problem! Uglavnem Svasta!

Ziga Dolhar ::

Hmm, če ga ne boš nikoli nazaj dobil, potem vsaj poskrbiš, da ga kdo drug ne bi uporabljal. :]

Highlag ::

Ne vem, zakaj raje ne zaščitijo telefone tako, da bi lahko uporabnik sam nastavil nekak password, ko bi vstavil SIM kartico.

Potem bi pač operater onemogočil sim kartico telefon bi pa zahteval spremembo šifre za novo kartico. Spremembo sim kartice bi lahko naredil le lastnik, ki bi vedel šifro prejšnje kartice. :D

boogoo ::

Če pa flashas telefon, pa potrem vec ne rabis passworda vpisat, ane....
Drugače pa če bi bli vsi telefoni eksplozivni jih nebi krado folk ker se mu ne bi splačalo, ker tak al tak nebo uporaben, samo ziher bi se našla kaka metoda to zaobit....

Zanimivo pa bi bli kakšni virusi, ki bi prijavli tvoj telefon kot ukraden in kar nakrat bum, in ga več ne bi bilo.....

[:Notebook:] ::

Možen scenarij:

Za vikend pozabiš telefon v sosednjem baru. Ker si bil mal nažgan nisi čist prepričan ampak meniš, da so ti GSM-a ukradli. Greš k operaterju, prijaviš krajo telefona. Medtem v gostilni pri čiščenju najdejo telefon. Ga vklopijo, saj bi lahko našli lastnika in.....evo stavar se razpaca po vseh stenah. In zvečer, ko greš s kolegom na pijačo ti vrnejo telefon (kar je ostalo od njega).

Lepo a ne!>:D

Ziga Dolhar ::

Prav tako možen scenarij: si biznismen in imaš na mobijo pomembne podatke. Ali, imaš žgečkljive SMSje...

Vedno gre za odločitev posameznika, ali bo blokiral IMEI / zapacal stene.

matevzm ::

Malce bolj pozorno preberi originalno novico. Smer si cisto falil.
Philips se je pritozil nad vsemi zascitami. In zacel robantiti, da ne bo dovolil vec CD logotov na take zascitene CDje (Philips in Sony sta lastnika CD logota in standarda).

matevzm ::

Ups, pa je sel komentar v napacen thread. Ta post bug ima sedaj ze brado...
Kar se tice pa tele ideje, se mi zdi pa neumna. Prevec je moznosti z anepopravljivo napako in namerno unicevanje. Saj lahko ze sedaj telefon zaklenes na pin, mu prepoves drugi SIM, pa je. Ce zgubis, preprosto preklices stevilko in telefon in je. Telefonirati in brskati po telefonu ne more, sima uporabiti ne (pin pa se kartica je preklicana, pri mobitelu to traja 2 minuti), telefona ne, ker ne sprejme drugega sima brez gesla, pa se IMEI je p[repovedan v omrezju... Kaj se hocete?

Justy ::

In zakaj preprosto v telefone ne vgradijo neki kao sledilne napravice, ki bi podala tocne koordinate kje se ukraden telefon nahaja..... Potem bi pa lahko se na hitro polovili kradljivce, saj bi vedli kje so.....KABOOOM in so gotovi:D

Alec999 ::

Ce bi v vsak novejsi GSM vgradili GPS napravico .. bi ta lahko na zahtevo operaterja sporocila lokacijo ... in GSM bi bil spet v rokah lastnika ..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšna je šansa, da dobim svoj telefon nazaj? (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
8327354 (10758) Mare2
»

izgubljen mobi

Oddelek: Mobilne tehnologije
276044 (5061) toplakd
»

Ukraden telefon

Oddelek: Mobilne tehnologije
4115377 (13745) Mcsin
»

Zalezovanje po telefonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6413215 (11575) amigo_no1
»

Tale Nokia se bo samouničila v petih sekundah...

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
193271 (3271) Ziga Dolhar

Več podobnih tem