»

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

Dvojni standardi pri kritiziranju varnosti operacijskih sistemov?

The inquirer - Microsoft nenehno doživlja kritike zaradi hroščev in varnostnih lukenj v Windowsih, ob vsakem bolj odmevnem virusu kot gobe po dežju rastejo članki, ki vso stvar analizirajo in kritizirajo Microsoft. Le redko pa se podobne stvari dogajajo drugim operacijskim sistemom. Stvar je seveda logična, dosti manj uporabnikov za vsakodnevno delo uporablja Linux, Mac OS in podobne sisteme, zato je ob morebitnih varnostnih napakah v kodi oškodovanih dosti manj ljudi, obenem pa ožja cilja publika tudi manj privlači crackerje, ki želijo čimvečjo medijsko pozornost.

The Inquirer pa je na stvar pogledal z malo drugačne perspektive. Če lahko Microsoftu očitamo hroščatost, mu moramo pa vsaj priznati prizadevnost, saj se Billovi programerji dosti ukvarjajo s popravki in izboljšano varnostjo (trenutno je to Service Pack 2, v pripravi pa je tudi dosti tehnologij za prihajajoči Longhorn).

Kako pa je na drugi strani? Apple je pred kratkim izdal večji popravek za OS X, ki odpravlja kar nekaj kritičnih...

26 komentarjev

Popravek varnostnega problema v Os X

vir: Apple
Apple - Pred približno enim tednom je bila objavljena novica o varnostnem problemu v Mac OS X. Z velikim številom znakov ste namreč lahko pretentali varnostni sistem ohranjevalnika zaslona in ga "sesuli" ter tako dostopali do sicer zavarovanega Maca.

Danes pa sem med avtomatskim dnevnim pregledom za posodobitev softwarea naletel na popravek, ki je bil izdan včeraj. Očitno jabolčne kljub vsemu skrbi za svoje uporabnike.[;)]

8 komentarjev

Varnostni problem?

The inquirer - Vas zanima, kako priti nazaj na namizje, čeprav je zagnan ohranjevalnik zaslona, ki je zaščiten z geslom? Če ste v najnovejšem Macovem operacijskem sistemu X, bodite brez skrbi. Nek uporabnik prej omenjenega sistema je ugotovil, da lahko sesujete ohranjevalnik in tako dobite nadzor nad namizjem, če držite katero koli tipko pet minut in nato pritisnete "enter". Oseba, ki je opazila varnostno luknjo, trdi, da je že obvestila podjetje Apple, a odgovora še ni dobila. Klik!

Celotno pritožbo Applu pa si lahko preberete tukaj.

10 komentarjev

FBI in SANS opozarjata

The Register - Ob pomoči inštituta SANS (SysAdmin, Audit, Network, Security) je FBI naredil seznam 20 najpogostejših varnostnih problemov v Windows in Unix sistemih. Seznam je namenjen predvsem kot vodilo za manj izkušene administratorje, več o tem si pa lahko preberete na tej tej povezavi, podrobneje opisan seznam pa dobite tule.

0 komentarjev