»

Jutri se lahko GPS-u zatakne

Slo-Tech - Jutri se utegne zgoditi, da bodo imeli nekateri sprejemniki GPS-a težave pri prikazu lokacije. Danes se namreč končuje druga epoha GPS-a, kar je posledica formata, v katerem je zapisan datum. GPS namreč šteje tedne, ki se zapisujejo kot 10-bitno število. Prva epoha se je začela 5. januarja 1980 in 1024 tednov pozneje je bil 1. avgusta 1999. To pomeni, da se je takrat števec tednov ponastavil, kar je pozročilo nekaj nevšečnosti. Drugič se bo to zgodilo danes ponoči, ko bo števec spet dosegel 1024 tednov in se ponastavil.

Ker se to ne bo zgodilo prvikrat, bi morale biti novejše naprave GPS (po standardu IS-GPS-200) na to možnost pripravljene. Da nismo leta 1999, temveč 2019, bodo lahko ugotovile vse naprave, ki imajo kakšen način za ugotavljanje približnega časa in datuma. Telefoni tako ne bi smeli imeti težav. Prav tako...

14 komentarjev

Bodo ZDA v osebna vozila namestile motilnike signala?

Slo-Tech - Razne prisilne ukrepi v Evropi videvamo pogosteje kakor v ZDA, kjer radi poudarjajo svobodo, zato je zelo zanimiv aktualni predlog, ki ga zagovarja ameriški minister za promet Ray LaHood. Predlaga namreč, da bi v avtomobile vgrajevali motilnike signala za prenosne telefone. LaHood je dejal, da je tehnologija že zdavnaj nared in da bo kmalu uporabljena v avtomobilih, kjer bo onesposobila mobilne telefone med vožnjo. Zatem je nanizal še statistiko, koliko nezgod zakrivijo vozniki zaradi telefoniranja med vožnjo, a to niti ni tako pomembno. Vprašanje je namreč, od kod pravica vladi predpisati obvezno vgradnjo motilnikov signala v avtomobile, saj seveda ni nujno, da telefonira ravno voznik.

93 komentarjev

S Trapsterjem varno mimo policajev

Slashdot - Podjetje Tenereillo je s pomočjo tehnologije za družabna mobilna omrežja AwareSpot™ razvilo in ameriškim uporabnikom ponudilo storitev Trapster. Glavni namen storitve je opozarjanje na policijske radarje, kontrole prometa in ostale akcije preverjanja udeležencev v prometu, zaradi katerih bi lahko vozniki plačali kazen. Trapster deluje tako, da registrirani uporabniki (takoj ko opazijo policijsko past) s pritiskom na gumb ali brezplačnim klicem opozorijo na nevarnost. Mobilni telefoni ostalih uporabnikov, ki se nevarnosti približujejo, dobijo opozorilo in začnejo zvoniti ali voznike kako drugače opozarjati, naj prilagodijo vožnjo oziroma se lokaciji izognejo.


Trapster zanesljivost sporočenih lokacij preverja glede na število voznikov, ki so določeno lokacijo prijavili, sčasoma pa oceni tudi kredibilnost vsakega uporabnika posebej. Prosto dostopna storitev...

7 komentarjev

Bo Amerika motila Galilea?

Slashdot -

Trenutno najbolj znan in uporabljan sistem za satelitsko določanje natančnega položaja v vertikalni in horizontalni smeri na Zemlji je ameriški GPS (Global Positioning System), a evropske države intenzivno gradijo konkurenčni projekt Galileo, h kateremu sta pristopili tudi Indija in Kitajska. Glavna prednost Galilea naj bi bila njegova neodvisnost od ameriške vojske, ki si je GPS podredila.

Če se spomnimo, je ameriška vojska do 1. maja 2000 namerno motila GPS signal, tako da ta ni dopuščal natančnejše določitve položaja kot na nekaj sto metrov zaradi t.i. varnostnih razlogov. Po tem datumu so signal sicer...

35 komentarjev

DIY - GPS jammer!

Kiberpipa - V času vse natančnejšega zbiranja podatkov o vsem in vsakomur je vedno bolj pomembno, da se znamo braniti.

Eden od vse popularnejših načinov sledenja ljudem so skriti sprejemniki GPS (v avtomobilih, zapestnicah pripornikov itd). A tudi proti temu se da boriti so odkrili v znanem hekerskem glasilu Phrack. Objavili so namreč članek o tem, kako za manj kot 50$ narediti svoj jammer (motilnik) signalov GPS.

To, da smo od nezanesljivih tehnologij vedno bolj odvisni je v bistvu strašljivo. Recimo z motenjem GPS signala se lahko ogrozi civilno letalstvo. Zna se tudi zgoditi, da bodo na tak način Iračani poskušali mešati štrene Naftosesom. Have phun!

3 komentarji