»

BitTorrent pohrustal μTorrent

Slo-Tech - Odjemalec lahko kategorije za BitTorrent protokol, μTorrent, je po novem v rokah podjetja BitTorrent. Nakup gotovo ne preseneča, saj je bil omenjeni odjemalec med uporabniki zelo priljubljen zaradi svoje enostavnosti, predvsem pa zaradi nepožrešnosti sistemskih sredstev, tako procesorjevih ciklov, kot delovnega pomnilnika, skratka čisto nasprotje uradnega odjemalca.

Te dni pa se je na forumu pojavilo obvestilo, ki sta ga spisala Bram Cohen, avtor BitTorrent protokola in Ludvig Strigeus, avtor priljubljenega odjemalca. Oznanila sta, da bodo s to potezo združili prednosti μTorrenta (hitrost, nezahtevnost) in BitTorrentovo znanje na področju protokolov. Sklepamo torej lahko, da bomo (nekoč) dobili še izvrstnejšega odjemalca. Zaenkrat kanijo kodo uporabiti v zaprtih sistemih, kot so TV-ji, prenosni telefoni…

V tem trenutku pretresov ne pričakujte. μTorrent se bo še naprej razvijal, spletne strani (še) ne bodo ugasnili.

Kaj pa na dolgi rok?

91 komentarjev

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev

Govorice o Intel Banias

X-Bit Labs - O Intelovem novem precesorju Banias je še vedno znano sorazmerno malo, vendar pa se iz dneva v dan pojavljajo nove govorice o temu projektu, ki se včasih izkažejo za malce bolj točne, včasih za malce manj. Njihovo pristnost so preverili na X-bit labsih, kjer nam prinašajo nekaj informacij o prihajajočem projektu: Banias bo procesor, ki bo namenjen lahkim prenosnikom, datum predstavitve pa je še daleč, saj namerava Intel poslati čip v proizvodnjo šele v drugi četrtini leta 2003, prve primerke pa naj bi videli julija 2002. Čeprav se o samem čipu še vedno ne ve veliko, pa je v javnost pricurljala novica o Baniasovih chipsetih. Chipseta bosta dva: Odum bo namenjen zahtevnejšim uporabnikom, Monterra pa bo namenjen manj zahtevnejšim, saj bo vseboval integrirano grafično jedro. Znano je tudi, da bo Banias osnovan na popolnoma novem jedru, ki ne bo imel nič skupnega z jedrom Pentiuma 3 ali 4, vendar bo kljub temu vseboval vse napredne ukaze, ki jih vsebuje Penitum4 - tudi SSE2. Ker dela na...

0 komentarjev

VIA in visoko integrirane rešitve

The inquirer - VIA se ne da. Kljub raznim Intelovim provokacijam glede C3 procesorja, so se pri Vii odločili, da prej omenjeni procesor spravijo še "stopničko više". Tokrat so se Viaši odločili, da napravijo res ultravisoko integriran procesor, ki nosi kodno ime Matthew. Seveda jih pri tem poslanstvu ni nič ustavilo, saj imajo znanje o procesorjih (Cyrix, IDT), chipsetih (VIA), integraciji (spomnite se Cyrixa in njegovih rešitev) in grafiki (S3). Matthew bo tako postal prvi visoko integriran čip, ki bo vseboval chipset, CPU in grafični podsistem (Savage4). Uporabljal bo podnožje s370, in predstavljal konkurenco Celeronom, (po nekaterih podatkih se C3 procesorji, na katerem bazira tudi Matthew odrežejo malce bolje kot Intelovi Celeroni), ter SMA tehnologijo (shared memory marchitecture), s katero bo osrednji pomnilnik lahko tudi grafični pomnilnik. Lastnosti Savaga4 gotovo poznate, zato o njem ne bom razpravljal. Procesor se bo odlikoval tudi z nizko porabo, kar ga naredi idealnega za uporabo v...

0 komentarjev

Intel načrtuje TImno 2

X-Bit Labs - Se še spomnite Timne, Intelovega multipraktik integriranega procesorja? Pokopala jo je ravno njena zasnova, saj naj bi izredno poceni rešitev za ultra lahke prenosnike uporabljala žafransko dragi RDRAM. Urg?
No, Intel se uči iz svojih napak (čeprav prepočasi), pa tudi od ideje integriranega procesorja še ni odstopil. Zakaj tudi bi, saj nekateri analitiki napovedujejo, da bo leta 2002 kar 60% prenosnikov "ultra lahke" kategorije in ravno to je trg, na katerega cilja Intel s timno. Tudi konkurenca na tem področju še ni tako huda, saj je na poti le Transmeta in zadnje čase VIA z Matthewom. Kakorkoli, specifikacije nove Timne izgledajo precej privlačno:
  • P3 arhitektura z dodatnimi ALU enotami (močnejši FPU),
  • 0.13 mikronska tehnologija izdelave,
  • Nekaj podobnega SpeedStep tehnologiji za varčevanje z energijo,
  • 512KB L2 predpomnilnika,
  • SSE-2 podpora,
  • Integriran DDR SDRAM kontroler
Morate priznati, da specifikacije izgledajo precej impresivno in le upamo lahko, da jim bo vse skupaj tudi...

1 komentar

VIA kazala tudi Mathewa

VIA Hardware - Intel je Timna projekt opustil nekaj časa nazaj, medtem ko VIA še vedno vztraja s svojim Mathewom. Ideja je zelo podobna, torej računalnik v malem, ki bi bil namenjen vgradnji v prenosne računalnika in terminale. Glavna lastnost je integrirani procesor, delujoč pri 600MHz. Prednosti takega računalnika so cenenost, majhna poraba energije in podobne za nas precej nepomembne zadeve [;)]. Več informacij o VIAi na Comdexu pa najdete tukaj.

0 komentarjev