»

Nizozemska testira satelitsko cestninjenje vseh cest

Vozniki bi v avtomobile dobile take merilnike

vir: The New York Times
The New York Times - V Evropi veliko večino uporabe cest plačujemo pavšalno, le majhen del pa se zaračunava po dejanskem številu prevoženih kilometrov. Tak primer so poleg cestnin za avtoceste v nekaterih državah, tunelnin in mostnin še londonska notranja cona, Stockholm in nekaj norveških mest. V Sloveniji je plačilo v celoti pavšalno, deloma kot prispevek za cestni sklad ob registraciji vozila in deloma z nakupom vinjete za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah. Ker takšen način plačila voznikov ne vzpodbuja k uporabi alternativnih prevoznih sredstev, na Nizozemskem razmišljajo o uvedbi celovitega sistema satelitskega cestninjenja vseh cest v državi, pri katerem bi se cestnina obračunala po dejanski porabi.

Tehnološko rešitev za to že...

231 komentarjev

Pošasten monitor

SLCentral - Tale monitor je res prava pošast, tako po diagonali zaslona kot po ceni. Govorim o 21,3 inčnem NECovem LCDju, ki je lahko vaš že za 'borih' 3.800 zelencev...jah, zadeva je vsekakor impresivna, impresivna pa je tudi luknja v denarnici, če ga kupiš. Kakorkoli že, test si lahko ogledate tukaj in se odločite, če ste res pripravljeni dati zanj okrog milijon tolarjev.

2 komentarja

Nove ABITke

X-Bit Labs - ABIT je zadnje čase res malo manj dejaven, kot smo bili od tega podjetja vajeni prej. Po mega najavitvi pred nekaj meseci je vse bilo tiho, toda brez skrbi, da tajvančki ne spijo. V bližnji prihodnosti bodo namreč začeli razpošiljati kar štiri nove matične plošče:
  • KT-20: Gre za (za nas) manj zanimivo MicroATX ploščo, zgrajeno okoli KT133 čipovja, kar pomeni, da podpira le "stare" 200MHz procesorje in SDRAM. V 2 DIMM reži lahko stlačite do 1GB PC133 SDRAMa, druge razširitvene zmožnosti pa so: 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x. plošča je brez SoftMenuja in namenjena predvsem vgradnji v cheapass OEM sisteme.
  • KT7E: Gre za prvo ABITovo KT133E ploščo (KT133E je 0.18 mikronska različica KT133A), ki je drugače precej standardna: 3 DIMM, 6 PCI, 1 ISA, 1 AGP 4x, ATA100 in SoftMenuIII.
  • SL-30: Intel različica KT-20 plošče je zasnovana na i815E čipovju in tudi prihaja v MicroATX formatu. V 3 DIMM reže bo možno stlačiti do 512MB pomnilnika, poleg tega pa so na voljo še 3 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x reže. Plošča...

3 komentarji

Epox EP-3SPA3

AnandTech - Pri Anandetchu so pod drobnogled dobili novo Epoxovo matično ploščo, EP-3SPA3. Plošča temelji na Intelovem i815EP čipovju. Omogoča nastavljanje FSBja od 66 pa vse do 250 megahercov po 1 MHz korakih. Voltažo procesorja lahko dvignete za 0.3 volta. Ima 3 reže za pomnilnik, 5 PCI rež ter eno CNR režo.
V testih se je obnesla dokaj dobro, povprečno malo nad povprečjem plošč z i815E ali EP čipovji. Celoten test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Intel favorizira i815EP

X-Bit Labs - Iz "zanesljivih neuradnih virov" so fantje na X-Bit Labs izvedeli, da je Intel začel postopoma zmanjševati število i815E veznih čipovij, ki jih dobavljajo proizvajalcem matičnih plošč. Namesto i815E sedaj potiskajo v ospredje cenejši in atraktivnejši i815EP (i815E brez integrirane grafike), svoja prizadevanja pa so še dodatno podprli s povečanjem razlike v ceni med čipovjima: i815E je tako sedaj za kar $4 dražji od i815EP, ki stane $30.
Tako je precej jasno, da se je Intel zavedal napake, ki jo je naredil z i815E čipovjem. Moderno in zmogljivo čipovje je zaradi obremenitve s popolnoma neuporabno integrirano grafiko stalo precej več, kot bi moralo, in tako je VIA dobila še dodatne priložnosti za uspeh...

0 komentarjev

Epoxova i815EP plošča

Jaz - Ancient mi je poslal povezavo na Tweak Townov Epoxove 3SPA3L plošče, ki je ena izmed prvih plošč na i815E čipovju, oskubljeni (ampak nič slabši!) različici i815Eja. Platka je povsem v slogu nekaj zadnjih Epoxovih ponudb, torej kvalitetna, zanesljiva in polna overclockerskih možnosti. Fantje na Tweak Townu so bili nad njo tako navdušeni, da so ji nadeli "Editors Choice" nagrado in oceno 9/10 robotkov. Vsekako en velik SLIN !

2 komentarja

Prvi test ABIT VP6

BXBoards - Po večmesečni odsotnosti s scene se vrača ena izmed legendarnih OC/Hardware strani, BXBoards. Seveda se za ponovno vrnitev spodobi nekaj spektakularnega in to ni nič drugega, kot prvi test ABIT VP6 platke. Da ne bo pomote... gre za produkcijski model, ne pa neke beta verzije, katerih testi so se že pojavljali. Sodeč po njihovem mnenju (katerem res zaupam...) je plošča bila vredna vsega čakanja in imena svoje slavne predhodnice. Veselo na branje!

0 komentarjev