»

Francija strogo proti piratom

Heise - Francoska kulturna ministrica Christine Albanel se je v boju proti kršenju avtorskih pravic na spletu lotila tudi prostih točk za brezžični dostop do spleta oz. tako imenovanih vročih točk (hotspot). Ministrica želi vzpostavitev belega seznama, na katerem bi bilo nekaj tisoč strani, ki so nujne za ekonomsko, kulturno in socialno življenje države, nato pa bi omejila internetni dostop prek vročih točk na samo te strani. Tako recimo sredi Pariza prek brezplačnega WLAN-a ne bi mogli brskati po Slo-Techu, če ga Francozi ne bi uvrstili med dovoljene strani. Od lastnikov zasebnih WLAN-omrežij pa bodo poskusili izsiliti zaščito omrežij s šifriranjem, saj jim po osnutku novega zakona o kršitvah avtorskih pravic v primeru kršenja grozi izklop interneta.

Organizacije za zaščito pravic državljanov so že zagnale vik in krik. Jérémie Zimmermann, soustanovitelj La Quadrature du Net, pravi, da je vrnitev k centraliziranem in nadzorovanem dostopu do interenta strah navdihujoča in predvsem...

114 komentarjev

Če ne gledate reklam, ste tatovi

Slashdot - Vsi, ki v Mozilli samodejno blokiramo popupe in druge reklame smo baje tatovi. Vsaj tako mislijo na tejle strani.

Plugini za blokiranje reklam načeloma obstajajo za večino brskalnikov, samo potrebno jih je naložiti. Verjetno bodo novi ad-blockerji hitro zaobšli takšne zaščite. Še ena bitka na obzorju? Bodo zaradi tega ad-blockerji ilegalni (po DMCA)? Več na Slashdotu in Mozillazine.

15 komentarjev

Ko publika vrne udarec

Slashdot - Še pomnite, ko so pri RIAA najavili, da bodo DOS-ali uporabnike, ki imajo nelegalno skopirano glasbo? Nekomu so se močno zamerili in jim je vrnil udarec. Domača stran RIAA, kjer je že vse po starem, večino dneva ni bila na voljo. Kakor pravi stari rek: "Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade". [8-)] Pa več sreče pri odnosu z javnostjo, RIAA.

6 komentarjev

Sedemnajst let Tetrisa!

Slashdot - Včeraj je minilo 17 let, odkar je Alexey Pazhitnov na svojem abaku sprogramiral igro, ki je zasvojila cel svet. Seveda govorim o Tetrisu, eni izmed tistih iger, ki so se zapisale v zgodovino računalniške zabavne industrije in so razlog za prihod tajnic v službo (poleg sproščenih šefov [:D]) ter delajo družbo marsikateri zdolgočaseni duši na tem svetu. Na tej strani si lahko ogledate zgodovino in pravo malo evolucijo tetrisa, tukaj pa še članek na Slashdotu.

6 komentarjev

Eppur si mouve

Electronic Frontier Fundation - DMCA (Digital Millenium Copyright Act) je definitivno evil. O tem ni dvoma, ampak zakon v ameriki velja in zaradi tega je ilegalnih veliko čisto normalnih stvari (od igranja DVDjev na Linuxu, do reverse inženiringa protokolov). DMCA je pač produkt holywoodske in glasbene industrije, ki želi navijati cene in ustvarjati mastne zaslužke (80% glasbene industrije je v rokah 5 velikih založb, ki so itak povezane v kartel RIAA, konkurenca my ass). Namen velikih založb je seveda obdržat monopol. Prvo želijo poskrbet, da presnemavanje ne bo poceni. Zaradi tega so pred leti uspešno zavrli splošno rabo DAT (Digital Audio Tape, kar bi moral zamenjat navadne avdio kasete), napadli pa so tudi RIO mp3 player. No ampak to jim ni bilo dovolj, odločili so se, da jim tudi mp3 ni všeč, ker ni pod njihovim nadzorom. V ta namen so izoblikovali SDMI (Secure Digital Music Initiative). Sporna stvar pri tem je, da se poskuša kontrolirati kdo in s katerim predvajalnikom sme uporabljati glasbo. Pa to še ni...

9 komentarjev

Spet en ultramajhen PC

Slashdot - Še ena novica iz Slashdota:
Na tej strani so objavili slike in specifikacije enega izmed najmanjših PC-jev, ki je velik, kot računalniška miška. Specifikacije so:
  • Procesor: Intel Celeron 733 ali Celeron 800

  • Format: Mini-Book PC (All-in-One Solution)

  • Mere: 157 x 146 x 45 mm

  • Teža: 950g

  • Pomnilnik: 64MB SDRAM DIMM PC100 City Desk

  • Nabor (chipset): Intel i810, UDMA66

  • Trdi disk: 10GB IDE UDMA66

  • Grafika: VGA vgrajena v i810 (S-Video & Composite)

  • CD-ROM: 40x Slim

  • Mrežna kartica: vgrajena 10/100Mbps (RJ-45 Port)

  • Zvočna kartica: SB kompatibilna -vgrajena (Line Out, Mic In)

  • Modem: vgrajen Fax-Modem 56Kbps V.90 (RJ-11 Port)


  • Zakaj proizvajalci izdelujejo take majhne pohabljence? Spet zaradi prenosnosti (spomnite se Ripleya). Tisti, ki imajo res velike probleme s prenašanjem računalnika (in imajo preveč denarja), si pač omislijo nekaj podobnega kot ta računalnik. Aja, originalna stran je v nekem romanskem jeziku (španščina ali portugalščina), zato sem specifikacije zaradi sigurnosti...

    6 komentarjev