»

Hertz prodaja 20.000 električnih vozil, ker se ljudje preveč zaletavajo

Slo-Tech - Velikan na področju izposoje avtomobilov Hertz je sporočil, da bodo predčasno odprodali tretjino električnega voznega parka, kar pomeni približno 20.000 vozil. Pred trem leti jih je Hertz množično naročal, ko je želel elektrificirati 20 odstotkov svojega voznega parka, a so imeli tedaj obratne probleme. Tesla in Polestar nista mogla dovolj hitro izpolniti naročil, ki so bila res ogromna. Hertz je želel 100.000 Teslinih modelov 3 in 65.000 Polestarjevih 2s. Na koncu je uspel Hertz pridobiti 60.000 avtomobilov oziroma 11 odstotkov vseh svojih vozil.

Zakaj torej sprememba? Že jeseni je Hertz dejal, da so znižanja cen električnih vozil povzročila višje stroške amortizacije. To je pomembno, ker avtomobile po nekaj letih prodajo, njihova vrednost ob prodaji pa je ključni del finančne enačbe. Druga težava pa so pogosta popravila, ker so se ljudje z električnimi vozili pogosteje zapletali v prometne nesreče. Popravila vozil Tesla so bila v povprečju 20 odstotkov dražja od drugih...

98 komentarjev

Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih

Reuters - Norveška ostaja vodilna država na svetu pri prehodu na električna vozila. Lanski tržni delež električnih avtomobilov je znašal 80 odstotkov, sledi pa jim le Islandija z dobrimi 70 odstotki. Tudi preostala mesta pri vrhu zasedajo severnoevropske države, a delež nikjer ne presega polovičnega.

Najpopularnejša znamka na Norveškem je Tesla, ki je z 12,2 odstotka tik pred Volkswagnom z 11,6 odstotka. Poleg 80-odstotnega tržnega deleža električnih vozil na Norveškem prodajo še 8,5 odstotka priključnih hibridov in 5,4 odstotka navadnih hibridov. Preobrat je bil res hiter, saj so pred desetimi leti na Norveškem prodali manj kot desetino električnih vozil, a je država s subvencijami, davčnimi oprostitvami in gradnjo infrastrukture spremenila navade javnosti. Tovrstni ukrepi pa seveda niso poceni - strošek za proračun v letu 2022 ocenjujejo na štiri milijarde evrov -, zato jih je Norveška z začetkom tega leta močno pristrigla. Lastniki električnih avtomobilov so zato besni.

Napovedali so...

125 komentarjev

Tesla se pridružuje klubu bilijon

Slo-Tech - Prvi je bil Apple, kmalu pa so mu sledili še Amazon, Google in Facebook. Klubu podjetij, ki so (bila) vredna bilijon dolarjev, se je pridružila tudi Tesla. Danes, dobro desetletje po začetku kotacije, je tržna kapitalizacija podjetja presegla magično mejo in se znašla v elitni druščini tehnoloških velikanov. Delnice podjetja so dan končale pri 1024,86 dolarjih, kar predstavlja tržno kapitalizacijo 1,02 bilijona dolarjev.

Povod za današnjo rast so bile dobre novice, med drugim naročilo Hertza, da bo kupil 100.000 električnih vozil Tesla. S 4,2 milijarde dolarjev težkim poslom bo Hertz elektrificiral 20 odstotkov svojega voznega parka. Prve Tesle 3 bodo nudili že prihodnji mesec. To ni edina pozitivna novica, saj je Tesla med drugim razveselila z rekordnim čistim dobičkom in 13,76 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 15 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. V letu dni je delnica pridobila 140 odstotkov vrednosti.

58 komentarjev

Odstopil direktor Googlovega podjetja za avtonomna vozila

Slo-Tech - Izvršni direktor Wayma, Googlovega podjetja za razvoj samovozečih avtomobilov, je odstopil. John Krafcik je podjetje prevzel leta 2015, ko se sploh še ni imenovalo Waymo. Googlov izvršni direktor Larry Page je bil prepričan, da je tehnologija tik pred komercializacijo, ki naj bi jo uspešno izvedel Krafcik. A izkazalo se je, da so proizvajalci avtomobilov še skeptični do Googlove tehnologije, zato komercialnih izdelkov ni in ni bilo.

Sprva je najbolj kazalo s Fordom, a je potem leta 2016 dogovor padel v vodo. Potem so se s Fiat Chryslerjem dogovorili za 100, kasneje za 500 vozil. Leta 2018 se je zdelo, da bodo samovozeči taksiji realnost vsak hip. Waymo je najavil nakup do 20.000 Jaguarjevih električnih I-PACE in do 62.000 Chryslerjev Pacifika. A šlo je počasneje od pričakovanj in ko so decembra 2018 začeli v omejenem obsegu nuditi samovozeče taksije, so ti še vedno potrebovali varnostnega voznika za krmilom. Šele lani oktobra so preizkusili brez.

Danes imajo šesto vozil namesto...

0 komentarjev

Slovenija po letu 2030 brez novih avtomobilov na nafto in bencin

Slo-Tech - V številnih državah se pripravljajo na prihodnost, ko bodo na cestah le še električni avtomobili, in očitno gre po tej poti tudi Slovenija. Vlada je danes potrdila strategijo o alternativnih gorivih, ki med drugim določa, da po letu 2030 de facto ne bo več dovoljena prva registracija vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem. Konkretna formulacija prepoveduje registracijo vozil, katerih izpusti ogljikovega dioksida presegajo 50 gramov na prevožen kilometer. V praksi tako nizkih vrednosti avtomobili z motorjem z notranjim izgorevanjem ne morejo doseči, konkurenčni so le hibridi. Mimogrede, evropska uredba 443/2009, ki trenutno velja, od leta 2020 določa cilj za osebna vozila pri 95 g CO2/km.

Slovenija si bo prizadevala...

277 komentarjev

Nizozemska se spogleduje s prepovedjo prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov

Slo-Tech - Medtem ko želi Elon Musk ljudi prepričati v nakup električnega avtomobila s samimi prednostmi, ki jih bodo električna vozila imela, na Nizozemskem zelo resno razmišljajo o zakonski prisili. Spodnji dom nizozemskega parlamenta je potrdil predlog zakona, po katerem bi smeli od leta 2025 prodajati le osebne avtomobile brez emisij. Obstoječ vozni park bi seveda ostal legalen, dokler bi pač deloval. Nova vozila pa bi morala biti na električni pogon ali vodikove gorivne celice, prepovedani pa bi bili poleg avtomobilov z bencinskimi in dizelskimi motorji tudi hibridi.

Preden bi osnutek postal zakon, ga mora podpreti še zgornji dom nizozemskega parlamenta, kar je daleč od gotovosti. Po vsej verjetnosti se...

255 komentarjev