»

Trgovina z ljudmi tudi za delo v spletnih prevarah

Slo-Tech - Interpol ugotavlja, da postaja čedalje večji problem trgovina z ljudmi, ki so potem prisiljeni delati v spletnih prevarah. To vrsto trgovine z ljudmi so prvikrat zaznali pred dvema letoma v jugovzhodni Aziji, odtlej pa se je iz Kambodže, Laosa in Mjanmara razširila tudi na Bližnji vzhod in v Južno Ameriko. Središče pa še vedno ostaja Azija.

Končala se je petmesečna preiskava, v kateri je sodelovalo skoraj trideset držav. V tem času, zlasti med 16. in 20. oktobrom, so izvedli več kot 270.000 hišnih preiskav in pregledov na 450 lokacijah, kjer je povečano tveganje za trgovino z ljudmi. Na koncu so aretirali 281 posameznikov, ki so osumljeni trgovine z ljudmi, ponarejanja listin, podkupovanja, spolnih zlorab in prevar s telekomunikacijskimi orodji. Rešili so 149 žrtev trgovine z ljudmi in odprli 360 posamezni preiskav.

Ugotovili so, da pojav trgovine z ljudmi za delo v centrih za spletne prevare (scam centres) raste. Širi se tudi po drugih regijah, ne le v jugovzhodni Aziji. Tako so...

5 komentarjev

Kako je bil Zavod za gradbeništvo žrtev spletne prevare

Izsek iz poslovnega poročila

Slo-Tech - Na portalu N1 pišejo, da je bil Zavod za gradbeništvo (ZAG) žrtev spletne prevare, zaradi katere so za sedaj izgubili 234.000 evrov (morda pa bodo del tega dobili nazaj). Podrobnosti o incidentu, ki se je zgodil novembra lani, so dostopne v poslovnem poročilu za minulo leto.

V projektu CINDERELA sodeluje tudi makedonski Inštitut za civilni inženiring (CEIM), ki bi mu moral ZAG plačati omenjeni znesek iz projektnih sredstev. V evropskih projektih namreč koordinator prejme avansna sredstva za partnerje, ki jih potem posreduje partnerjem glede na časovnico izvajanja projekta. Ko je ZAG CEIM obvestil, da jim lahko nakažejo denar, je CEIM odgovoril s sporočilom, da imajo nov bančni račun. Po poizvedbi ZAG-a so priložili tudi potrdilo o lastništvu računa, ki je vsebovalo podpise in pečate banke in inštitucije. Zato je ZAG plačilo izvedel na ta novi račun, ki je bil odprt pri švedski banki Nordea na Švedskem.

Ko je CEIM čez dva tedna sporočil, da denarja še niso prejeli, so začeli...

10 komentarjev

V Nigeriji prijeli glavnega internetnega prevaranta

Slo-Tech - Nigerijske spletne prevare so ene najstarejših internetnih prevar, o katerih čivkajo že ptički na vejah, a nepridipravi z nekaj modifikacijami svojih shem še vedno nabirajo milijone. Ena pozitivna novica vseeno prihaja iz Nigerije, kjer so prijeli kolovodjo več mednarodnih prevar, ki so navrgle več kot 50 milijonov evrov. Štiridesetletni Nigerijec, ki je poznan zgolj pod vzdevkom Mike, je bil aretiran v mestu Port Harcourt na jugu države. V akciji sta sodelovala Interpol in nigerijska Komisija za gospodarski in finančni kriminal (EFCC).

Mike je bil vodja obsežnih operacij, ki so potekale v Nigeriji, Maleziji in Južni Afriki, pomagače za pranje denarja pa je imel v Evropi, ZDA in na Kitajskem. V njegovih...

8 komentarjev

Lani Američani izgubili pol milijarde zaradi kiberprevar

Slo-Tech - Ameriški FBI je v petek objavil letno poročilo (PDF) o prevarah na internetu, ki so ga pripravili v Internet Crime Complaint Centru (IC3). V njem lahko zasledimo, da lansko leto za prevarante ni bilo nič recesijsko, saj so svoje delovanje več kot podvojili. IC3 je lani prejel 336 tisoč pritožb državljanov, ki so skupaj priglasili za 559,7 milijona dolarjev izgubljenega denarja zaradi goljufij. To je 22 odstotkov več pritožb kot predlani in kar dvakrat več izgubljenih dolarjev.

Največkrat uporabljena vrsta goljufije je izdajanje za FBI, s čimer nepridipravi skušajo od prejemnikov e-sporočil dobiti kakšne osebne podatke. Na drugem mestu med prevarami so neposlano blago, ki ga je kupec plačal, in obratno. Na tretjem mestu je ena izmed verzij nigerijske prevare 419, kjer...

13 komentarjev

Zlikovci izkoriščajo Haiti za bogatenje

CNet - Katastrofe, kot je zadnja na Haitiju, ko je potres z obličja skoraj izbrisal prestolnico, so izvrstna priložnost za spletne prevare, svari FBI. Z vseh strani nas bombardirajo s posnetki opustošenja, kar v ljudeh prebudi čut za sočloveka, tako da ti masovno nakazujejo denar raznim človekoljubnih organizacijam. In prav na to računajo zlikovci, ki so že postavili na stotine lažnih spletnih strani za pobiranje "donacij".

Ko je leta 2005 udarila Katrina, se je na spletu pojavilo 4000 lažnih spletnih strani, ki naj bi zbirale donacije za pomoč. Nekaj se jih je pojavilo že pred hurikanom, ko je bilo po vremenski napovedi že jasno, da je udarec neizbežen in da bo močan. Podobno se dogaja sedaj.

Denar se zbira na razne načine:...

21 komentarjev