»

Delo od doma počasi zamira

Slo-Tech - V ZDA, kjer so delo od doma med epidemijo najbolj množično pograbili in ga - zlasti v tehnoloških velikanih - obdržali vse do letos, se situacija spreminja. V začetku leta 2021, ko je bila epidemija na vrhuncu, je v 37 odstotkih gospodinjstev saj en član delal na daljavo. Danes je ta delež 26 odstotkov, kar je najmanj po začetku epidemije. Rezultati odsevajo pritiske delodajalcev, da se zaposleni vrnejo v pisarne. Ti večinsko menijo, da je delo od doma načelo dobičke. Hkrati daje zaostrovanje gospodarske situacije zaposlenim manj pogajalske moči, zato si delo od doma teže zagotovijo.

Podatki kažejo, da je delo od doma na najnižjo raven po epidemiji upadlo v vseh zveznih državah. Vseeno pa med državami obstajajo pomembne razlike. V demokratskih državah je v povprečju dela od doma več kot v republikanskih državah. Razlog ni politična opredeljenost, temveč drugačen tip industrije, ki prevladuje v teh državah - več je proizvodnje in predelave, manj je visokotehnoloških podjetij.

V...

199 komentarjev

Microsoftova raziskava: šefi menijo, da zaposleni pri delu od doma niso produktivni

Slo-Tech - Medtem ko zaposleni večinoma menijo, da so pri delu od doma vsaj tako storilni kakor v pisarnah, se njihovi nadrejenih s tem ne strinjajo. V raziskavi, ki jo je Microsoft izvedel med 20.000 zaposlenimi v 11 državah, so odkrili veliko neskladje med občutki zaposlenih in nadrejenih. Približno 87 odstotkov zaposlenih je menilo, da so doma enako ali bolj produktivni, a se 80 odstotkov njihovih vodij s tem ni strinjalo. To predstavlja težavo pri urejanju dela od doma, je dejal izvršni direktor Satya Nadella. Fenomen imenujejo produktivnostna paranoja. Poudarimo, da so merili občutke in prepričanja sodelujočih, ne pa dejanske storilnosti.

Obseg dela od doma je močno narasel med epidemijo in se je odtlej sicer nekoliko zmanjšal, a je še vedno precej večji kot pred njo. Na Linkedinu, ki je v Microsoftovi lasti, je približno 15 milijonov oglasov za delo. Pred epidemijo jih je stalno delo od doma ponujalo dva odstotka, trenutno pa jih je okrog 15 odstotkov. Tudi v Microsoftu trenutno...

132 komentarjev

Facebook bo tudi po pandemiji omogočal delo od doma

Slo-Tech - Med tehnološkimi velikani bo Facebook ostal izjema, ki bo zaposlenim omogočala delo od doma tudi po koncu pademije. Medtem ko je Apple že pozval zaposlene, naj se septembra vrnejo v pisarne, podobno kot je to že spomladi storil Google, bo Facebook možnost dela na daljavo še razširil.

Od 15. junija bodo zaposleni lahko zaprosili za delo od doma. Facebook sicer načrtuje vrnitev polovice zaposlenih v pisarne septembra, preostanka pa oktobra. Tudi zaposleni, ki bodo delali iz pisarn, bodo lahko letno do 20 dni delali na daljavo. Bo pa torej vsak zaposleni lahko zaprosil za delo od doma, če mu bo nadrejeni to dovolil. Ob tem bo Facebook plačo zaposlenega prilagodil, če se bo preselil v cenejši okoliš. Prav tako bodo še vedno spodbujali, da vsaj od časa do časa tudi stalno delajoči od doma pridejo v pisarno.

Facebook bo omogočal tudi selitve med državami. Povečali bodo kvote, koliko ljudi se lahko iz ZDA preseli v Kanado ali iz Evrope, Bližnjega vzhoda ali Afrike v Veliko Britanijo, če...

39 komentarjev

V Applu konec stalnega dela od doma

Business Insider - Apple ugotavlja, da je epidemije konec, zato je svoje zaposlene pozval nazaj na delovna mesta. Zaposleni bodo morali od septembra vsaj tri dni na teden delali iz pisarn, in sicer ob ponedeljkih, torkih in četrtkih. Ob sredah in petkih bo možno delati od doma, ne bo pa to nujno. Prav tako bodo zaposleni dobili še dva tedna odobrenega dela od doma na leto, ki ju bodo lahko uporabili po lastni presoji. Nadaljnje delo od doma v navedenih okvirih bodo morali zaposlenim potrditi nadrejeni. Izvršni direktor Tim Cook je v okrožnici, ki jo je poslal zaposlenim, zapisal, da videoklici preprosto ne morejo nadomestiti vseh aspektov dela v pisarnah. Videokonference so olajšale delo od doma med epidemijo, a v popolnosti ne morejo nadomestiti osebnega stika.

Google je že aprila zaposlenim sporočil, da bodo morali jeseni priti nazaj v pisarne vsaj za tri dni na teden. Sledil je precejšen revolt zaposlenih, ki so sicer večinsko naklonjeni delu iz pisarn, a ne vseh pet dni na teden. Manjša skupina...

24 komentarjev

Prodaja računalnikov lani poskočila

Slo-Tech - Po večletni stagnaciji in občasnem nazadovanju je minulo leto narisalo nasmeške na obraze proizvajalcev in prodajalcev računalniške opreme. Analitiki iz IDC so sporočili, da je bilo minulo leto primerljivo kvečjemu z letom 2010, tako zelo se je povečala prodaja. Glavni motor povečane prodaje je delo od doma in šolanje na daljavo, kar je povečalo povpraševanje po računalnikih. Pričakujejo, da se bo trend nadaljeval tudi letos.

V zadnjem četrtletju minulega leta prodaja računalnikov zrasla za 26 odstotkov na 92 milijonov prodanih enot. V celotnem letu je bila rast 13-odstotna, kar je najboljši rezultat po letu 2010. Skupno je bilo prodanih 300 milijonov računalnikov, kjer je imel med proizvajalci najboljši rezultat Lenovo. Tržni delež so obdržali pri 24 odstotkih. Drugouvrščeni HP je izgubil odstotno točko in pristal pri 22,4-odstotnem deležu, sledijo pa Dell (16,6 %), Apple (7,6 %) in Acer (6,9 %). Večji pretresov ni bilo, saj nihče ni popravil ali pokvaril svojega rezultata več...

8 komentarjev

Twitter bo tudi po pandemiji delal od doma

Buzzfeednews - Od začetka pandemije covida-19, ki je poskrbel za največji obseg dela od doma, se pričakuje, da bodo delodajalci ugotovili, da bi lahko zaposlenim delo na daljavo omogočili tudi sicer. Twitter je eno prvih podjetij, ki je to javno potrdil. Izvršni direktor Jack Dorsey je danes v okrožnici zaposlenim sporočil, da bodo tudi po koncu pandemije smeli delati od doma, če bodo želeli (in če bo delo to dopuščalo).

Vodja kadrovske službe Jennifer Christie je povedala, da Twitter po koncu pandemije verjetno ne bo nikoli več imel enake strukture dela. Zaposleni, ki niso želeli delati na daljavo, bodo ugotovili, da jim to ustreza. Vodje, ki niso verjeli, da lahko svoje ekipe vodijo na daljavo, bodo imeli drugačno perspektivo, je še dodala. Twitter je sicer že pred pandemijo napovedal, da želijo delo spremeniti tako, da bo bolj razdeljeno, sedaj pa jih je koronavirus v to hitreje prisilil. Prav tako bodo vsi, ki bodo delali od doma, dobili 1000 dolarjev za nakup ustrezni potrebščin.

...

14 komentarjev