»

Igra za geeke: bodi operacijski sistem

Slo-Tech - Internet je obnorela igra You're the OS, ki je namenjena največjim geekom ali pa vsem, ki želijo od daleč spoznati delovanje operacijskega sistema. V osnovi gre za preprosto igro, ki jo igramo v brskalniku in sestoji iz besnega klikanja z miško. Kot pravi ime, smo v igri operacijski sistem. Avtor Pier-Luc Brault je pojasnil, da igra sicer ni nastala z mislijo na pedagoške cilje, a lahko ljudem predstavi koncepte upravljanja procesov in uporabe pomnilnika. Brault je - lahko bi uganili - učitelj računalništva in dodaja, da je igra namenoma poenostavljena in ni realističen opis dogajanja, so pa koncepti podobni.

Pravila igre so preprosta. Uporabnik mora poskrbeti, da se na omejenem številu jeder, z omejeno količino pomnilnika in dogodki I/O procesi izvajajo čim hitreje in čim bolj nemoteno. Če jim zmanjka sredstev, se ustavijo in ko stojijo predolgo časa, jih nestrpni uporabnik predčasno konča. Sčasoma ga to ujezi dovolj, da računalnik ponovno zažene - in igro smo izgubili.

Igra...

3 komentarji

Izvorna koda Far Cry pricurljala na splet

Slo-Tech - Nekdo je na internet pripel skorajda celotno izvorno kodo originalne igre Far Cry, ki je izšla davnega leta 2004 in rodila izjemno uspešno franšizo. Na internetni strani archive.org se je znašla koda, ki nosi oznako verzije 1.34. Po prvih preizkusih kodi ni popolna, a ne manjka veliko.

Kdo je kodo konec junija naložil na splet, ni jasno. Far Cry je izšel leta 2004 na pogonu CryEngine in je imela za svoj čas izjemno grafiko. Čeprav igra ni več komercialno pomembna, založniki vseeno niso vedno navdušeni nad deljenje izvorne kode. Precej drugačnega mnenja so navdušenci nad starejšim igrami, skupnosti za njihovo ohranjanje, modificiranje in vsi, ki jih zanima koncept pisanja iger.

Koda ob prevajanju javi 332 napak, kar kaže na njeno nepopolnost. Komentatorji ugotavljajo, da gre verjetno za verzijo, ki je bila namenjena vgradnji zaščite DRM. Dokler je ne odstranijo, je na voljo tudi na Githubu.

8 komentarjev

Na internet pricurljala izvorna koda Windows XP

Slo-Tech - Vse kaže, da je Microsoftu ušla izvorna koda Windows XP. Sprva se je povezava pojavila na 4chanu, sedaj pa se 42 GB velika datoteka valja tudi na različnih torrentih. Poleg Windows XP je notri še koda Windows 2000, NT 4, NT 3.5, Windows CE in nekaj druge kode. Obseg kode še ni potrjen, so pa raziskovalci našli že marsikaj zanimivega, denimo certifikate za NetMeeting. Ena izmed zanimivost je grafična tema Candy, ki je zelo podobna Applovemu vmesniku. Teme niso nikoli dokončali, saj je služila kot začasna rešitev pri sestavljanju mehanizma za menjanje tem. Windows XP je bil namreč prvi Microsoftov operacijski sistem, ki je omogočal res obsežno prilagajanje. Vse to kaže, da je arhiv zelo verjetno pristen. Microsoft ni bil posebej zgovoren. Dejali so, da incident preiskujejo, podrobnosti pa ne razkrivajo.

Microsoftova izvorna koda sicer ni nekaj doslej nevidenega. Poleg programa GSP (Government Security Program), ki daje 45 državam in mednarodnim organizacijam dostop do izvorne kode v...

22 komentarjev

Microsoft svari pred novim WannaCryjem

Slo-Tech - Ko je črv WannaCry pred dvema letoma okužil milijone računalnikov in ohromil podjetja, bolnišnice in druge organizacije, ni šlo za izrabo sveže odkrite ranljivosti. Luknja je bila javno znana že dva meseca, prav toliko časa pa je obstajal tudi popravek, ki pa na številne računalnike ni našel poti. Ostalo je zgodovina. Microsoft se sedaj boji, da se utegne zgoditi podobno. Ranljivost BlueKeep je znana že več kot 14 dni, popravek obstaja, a obstaja vsaj milijon v internet povezanih računalnikov, ki ga še nimajo. To je problem, ker kode za njeno izrabo ni težko izdelati - nekateri etični hekerji so jo že, zato je le vprašanje časa, kdaj jo bodo tudi zlonamerni.

Microsoft sicer pogosto poudarja, da je redno posodabljanje programske opreme in krpanje ranljivosti nujno, a malokdaj izrecno in večkrat zapovrstjo...

11 komentarjev

Ubisoft in NVIDIA ponujata brezplačne igre z GeForci

vir: AnandTech
AnandTech - NVIDIA in Ubisoft sta združila moči in začela z akcijo Pick Your Path, v sklopu katere bodo kupcem grafičnih kartic iz družin GeForce 900 ter 700 ponujali brezplačne igre. Gre za konkurenco AMD-jevemu programu Never Settle, v katerem so prav tako ponujali brezplačne igre, a je bil v primeru AMD-ja nabor nekoliko obsežnejši, tako na strani grafičnih kartic, ki so dobile brezplačne igre, kot z vidika števila brezplačnih iger, ki so jih kupci prejeli. V primeru GeForcov iz serije 900, GTX 980 in GTX 970 ter njunih mobilnih sorodnikov, ter namiznih grafičnih kartic GTX 780 Ti in GTX 780 kupci prejmejo brezplačno igro izmed trojice prihajajočih naslovov Ubisofta, Assassin's Creed Unity, Far Cry 4 oz. The Crew. Nobena izmed treh zaenkrat še ni uradno izšla, a Assassin's Creed Unity izide 11....

6 komentarjev

Izvorna koda protivirusnika Kaspersky pricurljala na internet

Heise - Na internetu se je znašla celotna izvorna koda zaprtokodnega protivirusnega programa Kaspersky Internet Security, ki jo je ukraden nezadovoljni zaposleni. Kot je moči prebrati iz opisa, gre za verzijo iz decembra 2007 (najverjetneje se je koda znašla v verziji 8.0), ki je bila ukradena leta 2008. Kako to, da je na internet našla pot šele sedaj, ni znano.

Koda je napisana v C++ in Delphiju in opisuje protivirusni program, zaščito proti ribarjenju, pred programi, ki s povezavo na klic kličejo komercialne številke (anti-dialer), modul za starševski nadzor in še nekaj drugih. Zaposleni, ki naj bi bil kodo odtujil, je že v zaporu zaradi kraje intelektualne lastnine, kjer bo preživel tri leta, potem ga pa čakajo še tri...

7 komentarjev

Izid Crysis 2 prestavljen v leto 2011

Slika s predstavitve CryEngine 3, pogona, na katerem je osnovan Crysis 2

vir: Wikipedia
bit-tech.net - Ob izidu je bil Crysis predstavljen kot igra, ki bi jo zasnoval sam Bog za poganjanje na svojem sistemu. Do takšnega mnenja je prišlo zaradi izredne zahtevnosti igre, ki je na kolena spravila še najdražje sisteme, ki niso bili sposobni izpljuniti uporabnega števila sličic na sekundo na najzahtevnejših nastavitvah. Dobri dve leti po izidu, ki se je zgodil 6. marca 2008, imajo mnogi sistemi še vedno težave z zahtevnejšimi nastavitvami, a se situacija počasi izboljšuje. To bi seveda znal spremeniti izid naslednika, Crysis 2. Crysis 2 bo uporabljal prenovljen grafični pogon, CryEngine 3, medtem ko je prvi Crysis uporabljal drugo različico - prva je poganjala prav tako vizualno impresiven ter zahteven Far Cry. Izid Crysis 2 za vse tri večje platforme, osebne...

53 komentarjev