»

Reddit sklenil dogovor o odplačni rabi vsebin za trening umetne inteligence

Bloomberg - Po poročanju Bloomberga, ki se sklicuje na vire blizu podjetja, je Reddit sklenil dogovor z enim izmed podjetij, ki razvijajo umetno inteligenco. Po dogovoru bo Reddit v zameno za približno 60 milijonov dolarjev letno nudil vsebine na svojih straneh za trening umetne inteligence. Podobnih dogovorov v prihodnosti strokovnjaki pričakujejo še več.

Reddit se pospešeno pripravlja na javno ponudbo delnic (IPO), ki bo predvidoma prihodnji mesec. Za čim boljši rezultat sta nujna stabilen denarni tok in dobičkonosnost. Reddit je veliko prahu dvignil lani poleti, ko je ukinil brezplačni dostop do strani prek API, zaradi česar je ugasnil kup eksternih aplikacij za dostop. Kljub silovitemu odzivu skupnosti, je na koncu Reddit večidel dosegel svoje. Aplikacije, ki so še ostale, so morale presedlati na naročnine. Že pred tem, lansko pomlad, je Redditov direktor napovedal, da bodo morala podjetja za trening umetne inteligence na Redditovih vsebinah plačati. To se je sedaj začelo udejanjati.

S...

3 komentarji

Preostale aplikacije za Reddit poizkušajo z naročninami

reddit - Odkar je Reddit začel zaračunavati dostop prek API-jev, ki so jih uporabljale eksterne aplikacije, so te množično izumrle. Apollo, RIF (Reddit is Fun), ReddPlanent, Sync in BaconReader so vse postale zgodovina. Cena za dostop je bila tako visoka, da aplikacije niso bile več rentabilne. Ena redkih izjem je Narwhal, ki se trudi preživeti z naročniškim modelom. Na voljo bo za štiri dolarje mesečno, obljublja pa uporabniško izkušnjo brez reklam in s poudarkom na zasebnosti.

Da bo to težko delo, priča tudi nabirka (Tip Jar), ki jo ima aplikacija in v kateri zbirajo dodatne prispevke (poleg naročnine), ki so namenjeni podpori razvoja. Prav tako razmišljajo, da bi dodali dodaten dolar mesečne naročnine, ki bo uporabnikom omogočal preverjanje obvestil in sporočil. Za zdaj je naročnina sorazmerno nizka in verjetno ne bo pokrivala vseh stroškov, ki bodo nastali z dostopom prek API, a želijo pisci aplikacije najprej preveriti, ali je to sploh smiselno. Redditov dostop bo namreč stal več...

5 komentarjev

Nevihta na Redditu pojenja, kaj prinaša prihodnost?

Slo-Tech - Na Redditu se je končal veliki mrk, ko so upravljavci zatemnili okrog 8400 subredditov kot protest zoper načrtovane spremembe zaračunavanja dostopa prek API. A sprememb to ni prineslo, saj vodstvo še vedno ostaja zavezano načrtu, da s 1. julijem začne dostop zaračunavati - in to tako drago, da bodo zunanje aplikacije prisiljene prenehati delovati. Apollo si je izračunal, da bi dostop stal 20 milijonov dolarjev letno, česar si seveda ne more privoščiti.

Reddit je ena najbolj priljubljenih spletnih strani, ki povrhu ni dobičkonosna in za letos načrtuje javno prodajo delnic. S tega vidika so poizkusi podjetja, da bi stran monetizirali, razumljivi. A po drugi strani je glavna vrednost platforme Reddit skupnost. Tehnologija je enostavna in dolgočasna, vrednost ji dajejo prostovoljni moderatorji in uporabniki, ki skrbijo za vsebino. Zaradi njih je Reddit postal, kar je, in zdaj se je javno mnenje nevarno obrnilo. Največji podporniki Reddita so začeli zapuščati strani ali celo postajati...

21 komentarjev

Reddit, kdo bo tebe plačeval?

Slo-Tech - V ponedeljek bo za 48 ur veliko izb na Redditu mrknilo v protestu zoper novo politiko, ki bo de facto onesposobila delovanje zunanjih odjemalcev. Reddit je namreč sporočil, da bodo začeli zaračunavati dostop API, za kar so izbrali bizarno visoko ceno. Pisci aplikacij so že povedali, da si tega ne bodo mogli privoščiti.

Nekaj podobnega je letos storil Twitter, kar je takisto dvignilo ogromno prahu. Reddit je podobno napovedal, da je brezplačna uporaba dostopa nevzdržna, ker ima stran pač stroške s ponujanjem storitve. To drži. Zato predlagajo plačljiv dostop, a po visokih tarifah. Za 50 milijonov poizvedb želijo zaračunati 12.000 dolarjev. V perspektivi povejmo, da na Imguru toliko poizvedb stane 166 dolarjev. Upravljavec aplikacije Apollo za dostop do Reddita je izračunal, da bi ga obratovanje po novem stalo 20 milijonov dolarjev letno. To je neizvedljivo.

Podobno tarnajo tudi drugi pisci aplikacij. Hkrati želi Reddit uvesti še nekaj drugih omejitev, denimo prepoved oglasov v...

28 komentarjev

Umetna inteligenca zna več programskih jezikov, a površno

Slo-Tech - Kmalu po izidu ChatGPT in kasneje tudi njegovega brata Chat Binga smo se navduševali nad njuno sposobnostjo pisanja programske kode. Za zdaj še ne znata napisati nove igre, a za pisanje posameznih gradnikov ali pa zgolj ogrodja zanje sta povsem sposobna. Tega sta se naučila z analizo dostopne kode na spletu, ki je ni malo. Github, Stack Overflow in podobne storitve so polne zgledov.

Čeprav je ta koda na spletu dostopna prosto, pa upravljavci zbirk ugotavljajo, da ustvarjalci velikih jezikovnih modelov s tem kujejo dobičke na njihov račun. Reddit je že napovedal, da bo dostop v ta namen zaračunaval. Enako kani storiti tudi Stack Overflow. Ni namreč skrivnost, da so se modeli učili tudi z vsebinami s Stack Overflowa. Ob tem lahko spomnimo na GitHub Copilot, ki sta ga skupaj pripravila OpenAI in GitHub za pomoč programerjem pri pisanju kode, pa ju je na koncu doletela tožba zaradi kršitev avtorskih pravic. Tudi ta se je učil na kodi, ki so jo prispevali drugi. Z licenčnega vidika pa...

16 komentarjev

Twitter za odklop zunanjih odjemalcev krivi kršitve pravil

Slo-Tech - Teden dni po odklopu zunanjih odjemalcev za dostop do Twitterja, ki ga podjetje ni niti napovedalo niti pojasnilo, so vendarle podali prvo, a zelo skopo izjavo za javnost. Sporočili so, da je Twitter začel preverjati in uveljavljati obstoječa pravila za dostop prek API, zato nekatere aplikacije morda ne bodo več delovale. Kaj več iz podjetja niso sporočili, na nadaljnje poizvedbe pa se niso odzvali. A sovpad tega dogodka z drugimi težavami v podjetju je vendarle poveden.

Twitter že zelo dolgo ponuja dostop prek API-jev, kar izkoriščajo tudi zunanji odjemalci za dostop do storitve. Dokumentacija in pravila so obsežna, doslej pa so bili spremembe vedno napovedane mesece vnaprej, kar je razvijalcem dalo dovolj časa za prilagoditev aplikacij in včasih tudi glasno protestiranje. To pot pa so spremembe sovpadle s finančnimi težavami podjetja, ki se bori z upadom prihodkov iz oglaševanja in prihajajočimi roki za poplačilo obveznosti. Po nekaterih ocenah je Twitter vreden že polovico...

5 komentarjev

K rasti Gamestopa prispevali tudi boti

Reuters - Januarsko rast delnice Gamestopa, ki so jo zakuhali na Redditu, so pomagali podpihovati tudi boti, ugotavljajo v raziskavi v podjetju PiiQ Media. Ugotovili so, da so navdušenje pomagali ustvarjati tudi organizirani gospodarski ali tuji akterji. Izvršni direktor Reddita je sicer v zaslišanju pred Kongresom dejal, da boti in lažni računi niso imeli občutnega vpliva na dogajanje.

V najnovejši analizi so preverili objave na družbenih omrežjih Twitter, Facebook, Instagram in platformi YouTube, ki so vsebovale ključne besede GME, Hold the Line in podobno. (Reddita niso analizirali, pričakujejo pa podobne rezultate.) Osredotočili so se na obdobje od 28. januarja do 18. februarja, da bi primerjali balonasto in normalno stanje. Ugotovili so, da so sodelovali tudi boti oziroma strojni računi z avtomatiziranimi objavami. Njihovo objavljanje je zelo predvidljivo, saj vrhunec doseže ob začetku trgovalnega dne in tik pred zaprtjem trgov. Izdaja jih dejstvo, da se vzorec skoraj brez variacij...

6 komentarjev

Med družbenimi omrežji Redditovi uporabniki vredni najmanj

Slo-Tech - Reddit je ta teden končal nov krog financiranja, v katerem je zbral 300 milijonov svežega kapitala. Polovico je prispevalo kitajsko podjetje Tencent, kar je zelo razjezilo številne uporabnike, ki so začeli protestno objavljati slike medvedka Puja in fotografije s protestov na Trgu nebeškega miru leta 1989. Oboje je na Kitajskem prepovedano, zato z objavljanjem teh vsebin izražajo nestrinjanje s Tencentovo investicijo. Reddit je eno najbolj liberalnih pribežališč svobodnega govora na internetu, Kitajska pa je s svojo cenzuro in velikim požarnim zidom pravo nasprotje. Reddit se verjetno ne bo spremenil, saj je Tencent pridobil bistveno premajhen delež, da bi lahko vplival na poslovanje; valutacija podjetja v tokratnem...

16 komentarjev

Facebook ima resen problem: ljudje delijo čedalje manj

Bloomberg - Današnji Facebook je precej drugačen od Facebooka v mladih letih, tako da bi ju že kar težko vzporedili. Razlike niso le vizualne, temveč tudi vsebinske. Facebook ugotavlja, da ljudje dandanes na Facebooku delijo precej manj osebnih vsebin, kot so to počeli nekdaj, manj pa zaostaja objavljanje povezav do različnih vsebin - videoposnetkov, člankov, fotografij itd.

Facebook ima danes 1,6 milijarde uporabnikov, ki so si v desetletju obstoja storitve nabrali zajetno število prijateljev. Ti segajo vse od tesnih prijateljev do sodelavcev in bežnih znancev. Slednjih je nujno več kot tistih prvih, zato so tudi javne objave na zidu precej drugačne, kot so bile v porodnih časih Facebooka, ko smo bili na njem vsi ena malo večja družina.

Veliko se o ljudeh izve tudi...

100 komentarjev