»

Javna debata: ali internet postaja najmočnejša sila v Evropski uniji?

Kiberpipa - Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) iz Slovenije se bo v petek, 12. novembra, ob 17.30 v prostorih Kiberpipe udeležila foruma na temo Ali internet postaja najmočnejša sila v Evropski uniji? s Christianom Engströmom (Zeleni-EFA/Piratska stranka) iz Švedske, ki se bo razpravi pridružil preko neposrednega prenosa iz Švedske.



Razpravi se lahko pridružite v prostorih Kiberpipe ali v Kibli. Debata bo tudi prenašana preko interneta.

3 komentarji

Slovenija postala sodelujoča članica Evropske vesoljske agencije

Sedež ESA

RTV Slovenija - Slovenija je v petek v Noordwijku na Nizozemskem z Evropsko vesoljsko agencijo podpisala tako imenovani ECS-sporazum, s čimer je dobila status sodelujoče partnerice (ECS oz. European Cooperating State). Pred poldrugim letom, 28. maja 2008, je Slovenija storila prvi korak v približevanju Evropski vesoljski agenciji (ESA), ko je podpisala sporazum o sodelovanju. Novi sporazum je druga stopnička na poti do polnopravnega članstva, za katerega lahko država zaprosi po petih letih sodelovanja. Sedanji status Sloveniji omogoča sodelovanje v vseh njenih programih razen osnovnega tehnološko-raziskovalnega, medtem ko je finančna obveznost bistveno nižja kot je ta za polnopravne članice.

Članice ESA so vse...

51 komentarjev

Izdelanih že 800.000 Radeonov HD 5000

Zgodba o uspehu?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pri ATIju so 2 tedna pred koncem leta povedali, da so od prve predstavitve v septembru izdelali oz. prodali že 800.000 grafičnih procesorjev (oz. grafičnih kartic), ki podpirajo DirectX 11. Govorimo seveda o nadvse popularni seriji Radeonov HD 5000. Z dvema tednoma do konca leta, ter, pomembneje, Božičem pred vrati, imajo odlične možnosti, da presežejo številko enega milijona, sploh z očitno rešenimi težavami dobavljivosti, ki jih je povzročil slab izkoristek TSMCjevega 40 nm-proizvodnega procesa. Od 800 tisočih kartic jih je kar 500.000 predstavnic serije 5700, medtem ko ostalih 300.000 kartic uporablja grafični čip RV870. Čeprav ni razjasnjeno, če se Radeon HD 5970...

23 komentarjev

Wikipedija s 3 milijoni angleških člankov

Guardian - Wikipedija je po osmih letih presegla 3 milijone člankov v angleščini. Tri-milijonti članek govori o norveški igralki Beate Eriksen, ki igra v lokalni žajfnici. Pri tokratnem dosežku ni bilo opaziti hudega pompa, saj je na prvi strani Wikipedije objavljeno le obvestilo, da so dosegli številko treh milijonov ter da se zahvaljujejo vsem, ki so prispevali k dosežku. Za to je bilo potrebnih približno 10 milijonov uporabnikov, ki so ustvarili 17 milijonov strani, članke pa so uredili kar 326-milijonkrat. Člankov je veliko tudi v drugih jezikih, a jasno precej manj. Nemški oddelek se pospešeno približuje mejniku enega milijona člankov, Francozi lahko preberejo približno 800.000 različnih vnosov, Japonci, Poljaki in Italijani pa okrog 600.000.

Rast števila člankov se je očitno umirila po eksploziji med letoma 2004 in 2007. V osmih letih jasno ni šlo tudi brez incidentov, v katerih so Wikipedio obtoževali, da gosti otroško pornografijo, da ni dovolj točna ter da članke urejajo politiki in...

2 komentarja

WD predstavil 4 TB-disk

My Book Studio Edition II

ComputerWorld - Western Digital je včeraj predstavil svoj največji zunanji trdi disk, ki ji sicer namenjen uporabnikom Macov. Meri ogromne 4 TB. Cena je sicer nekoliko zasoljena, sa znaša 650 dolarjev, a lahko v zameno nanj pospravite več kot 1500 DVD-filmov, 800.000 digitalnih fotografij ali milijon povprečnih glasbenih datotek. Poleg največje različice sta v seriji My Book Studio Edition II še eno- in dvoterabajtna verzija, ki sta ustrezno cenejši. Vsi diski podpirajo eSATA, Firewire 800, Firewire 400 in USB 2.0. Zmorejo sodelovati z Applovim Time Machine, za uporabnike Windows pa je priložena...

46 komentarjev

Bodo mobilni operaterji morali podpreti VoIP?

engadget - Trenutno se lahko vsaka država v Evropski Uniji odloči, ali bo pustila blokiranje določenega prometa na mobilnih omrežjih, ali ne. Posledica blokiranja je recimo nezmožnost uporabe VoIP, saj je z zakupljenimi podatki, ki so dandanes stalnica naročniških paketov, le-ta ponavadi cenejši, kot običajni klici (sploh v druga omrežja), kar seveda ni všeč ponudnikom mobilnih storitev. Blokiranje inovativnih tehnologij pa gre močno v nos Evropski Uniji in od držav članic zahteva, da za prenehanje blokad poskrbijo pravno, če ne gre drugače. Obenem je možno, da bo pod drobnogled Unije prišel nemški Deutsche Telekom, saj so eni izmed tistih, ki blokirajo VoIP promet na mobilnih omrežjih in jih zato lahko doleti protimonopolna obtožba.

20 komentarjev

Evropska Unija: Digitalni policaj

Vnunet - Kakor sem dobil vtis, da bi Američani najrajši imeli popoln nadzor že kar nad osebkom, ne le njegovo korespondenco s soljudmi, tako se mi (osebno) zdijo dejanja evropske unije veliko bolj razumljiva (pa saj imajo včasih kakšne 'divje', a še vedno ne tako kot čezlužniki).

Tokrat 'naš' ljubi bruseljski krožek želi, da bi 'ponudniki telekomunikacij' (beri: ponudniki emailov ter mobilne telefonije) podatke (loge) hranili do kar leta dni. To seveda ne vključuje celotne vsebine, ampak 'le' pošiljatelja, naslovnika ter čas. EUlik!

0 komentarjev