»

Google Bard prispel v EU

Slo-Tech - Googlov poizkus umetne inteligence in konkurent ChatGPT je prispel tudi na Staro celino. Bard je odslej na voljo tudi v 27 državah EU in dodatno še v Braziliji. Google je s splavitvijo Barda v EU čakal, ker je EU pripravljala novo zakonodajo na tem področju. Sedaj je čakanja dovolj, obenem pa je Bard doživel še nekaj posodobitev.

Najopaznejša je gotovo, da odslej razume 40 jezikov, med katerimi je tudi slovenščina. Prav tako lahko sedaj odgovarja v petih slog, ne le v treh: kratkem, dolgem, enostavnem, profesionalnem in neformalnem. Ker ima sintetizator govora, lahko tudi govori. Bard je naredil velik korak tudi k dostopnosti izdelkov, saj si lahko pogovore shranimo ali pa celo delimo povezavo, ki nas pripelje na konkreten dogovor. Kodo, ki jo ustvarja Bard, je možno izvoziti, denimo pythonsko neposredno v Replit.

Bolje se razume tudi s slikami. Te lahko sedaj neposredno nalagamo, podobno kot je vhodni parameter besedilo. Bard lahko slike analizira in opiše. Še vedno pa ostaja...

19 komentarjev

Googlova predstavitev programskih novosti brez pretresov

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili novosti v svojih spletnih storitvah, ki pa niso presegle ali nadgradile ponedeljkove najave pogovornega algoritma Bard.

Drugi teden v letošnjem februarju odzvanja v udarcih, ki si jih izmenjujeta Google in Microsoft v novem spopadu, osrediščenem okoli rabe strojnega učenja. Najprej so pri prvem za 8. februar najavili tiskovno konferenco z novostmi ... ki so jo v Redmondu prehiteli z lastnim novinarskim dogodkom dan prej. Zato je Googlov Sundar Pichai pohitel in že v ponedeljek - še dan prej - napovedal pogovornega bota Barda, neposrednega tekmeca ChatGPTju. Pikre pripombe, da je šlo v tem primeru zgolj za poskus prehiteti Microsoft, ker jih je ta našel na levi nogi, so se sedaj izkazale za precej tehtne, saj je ponedeljkova najava sredinemu dogodku Live in Paris vzela precej vetra iz jader. Za nameček ga Bard že lomi z zavajajočimi trditvami, saj je v eni od demonstracij dejal, da naj bi teleskop James Webb "prvi posnel eksoplanet", kar ni res, ker to...

2 komentarja

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Microsoft - Po govoricah in izpustih informacij so pri Microsoftu predstavili prihodnjo verzijo iskalnika Bing, ki je osrediščena okoli sprege z jezikovnim modelom GPT.

Veliki jezikovni modeli (LLMs), v prvi vrsti pa bot ChatGPT, so sprožili novo oboroževalno tekmo med tehnološkimi velikani, ki skušajo trenutno eden drugega prehiteti v najavljanju novih rešitev na tej osnovi. Po tem, ko sta Microsoft in laboratorij OpenAI, ki skrbi za ChatGPT, januarja obnovila tesno sodelovanje, so bili na potezi pri Googlu, kjer naj bi vladala kar precejšnja panika, da si bo tekmec iz Redmonda uspel priboriti pomembno prednost. Zato ni bila presenetljiva ponedeljkova najava pogovornega algoritma Bard, ki bo neposreden tekmec ChatGPT-ju. Da so z najavo v Googlu pohiteli, je bržkone kriv tudi pobeg prve podobe iskalnika Bing, pred nekaj dnevi, z vgrajenimi funkcijami modela GPT, ki so ga v Microsoftu naposled uradno pokazali danes, tudi na dogodku za novinarje.



Posodobljenemu iskalniku s pomočjo GPT-ja...

21 komentarjev

Google napovedal konkurenta ChatGPT-ju

Slo-Tech - Google se je pošteno ustrašil prihodnosti, ki jo slikajo veliki jezikovni modeli, kakršen je ChatGPT. Potem ko je ChatGPT povzročil preplah v podjetju, so sedaj hitro napovedali svojo različico. Le nekaj dni po prvih špekulacijah je kar izvršni direktor Sundar Pichai V blogu zapisal, da pripravljajo eksperimentalno pogovorno umetno inteligenco. Že danes je na voljo v zaprtem krogu preizkuševalcev, v prihodnjih tednih pa naj bi jo pokazali širnemu svetu. Tako hitra napoved in splavitev storitev, ki jo reklamira sam izvršni direktor, podkrepljuje navedbe, da je v Googlu panika. Konkurenca, zlasti Microsoft, namreč že s pridom uporablja ChatGPT, ki so ga integrirali kar v Bing (ni še dostopen).

Novi pomočnik oziroma sogovornik se bo imenoval Bard in bo kakor ChatGPT na voljo brezplačno. Uporabljal bo rezultate s spleta, v čemer bo torej različen od ChatGPT, ki se je treniral na njih, a nato nima več dostopa do interneta, zato so njegovi odgovori zgodovinsko omejeni najpozneje na leto...

12 komentarjev

Intel predstavil grafične kartice za delovne postaje Arc Pro

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so predstavili grafične kartice za profesionalno delo Arc Pro A v izvedenkah za prenosnike in namizne računalnike. Po drugi plati naj bi imeli z lansiranjem širše serije Arc precejšnje težave.

Intelove diskretne grafične kartice za igre in delo pričakujemo s precejšnjim zanimanjem; ne toliko zato, ker bi bile lahko že takoj spočetka resne tekmice geforcom in radeonom, temveč predvsem zato, da popestrijo obstoječi duopol Nvidie in AMDja. Od lanske prve predstavitve do danes so pri Intelu dokaj površinsko razdelali uvodno arhitekturo, Alchemist, konec marca pa tudi že lansirali dva primerka za prenosnike, A370M in A350M. Toda dogodek je bil napol papirnate sorte, saj je do teh izdelkov precej težko priti. Še slabše je na namizniškem področju, saj je podjetje prihod izdelkov zamaknilo iz drugega v tretje četrtletje. Trenutno peščica kartic za namizne računalnike, kot je A380, v testni fazi kroži med vidnejšimi novinarji.

Vodilni priznavajo, da je ta hip glavna cokla zelo...

22 komentarjev

Google naznanil telefon Pixel 6a in uro Pixel Watch

vir: Google
Google - Na letošnjem pomladnem dogodku Google I/O je bila vnovič v ospredju "ljudska" različica telefona Pixel, tokrat 6a. Toda to je bila le ena od strojnih najav, saj je velikan pokazal tudi uro Pixel Watch, slušalke Pixel Buds Pro in podražil s prihajajočim Pixlom 7, tablico in AR očali.

Po treh letih - s premorom zaradi pandemije - se je Googlov predstavitveni dogodek Google I/O zopet vrnil v živi izvedbi v Shoreline Amphitheatru. Kot je že navada, je bila dve uri trajajoča tiskovka nabito polna programskih novosti v Googlovih aplikacijah in Androidu, toda tokrat smo videli tudi kar nekaj novih napravic (skrajšan video povzetek). Začetna med njimi je bila najslabše varovana skrivnost to pomlad, ura Pixel Watch. Na njej teče operacijski sistem Wear OS 3, ki ga podjetje razvija skupaj s Samsungom, in seveda pozna tesno sprego s Fitbitovimi pripomočki ter aplikacijami. Med naštetimi funkcijami smo lahko slišali pričakovane reči, kot so usmerjanje s pomočjo GPSa, plačevanje s prerojeno...

11 komentarjev