»

Qualcomm: zbogom eSIM, prihaja iSIM

Slo-Tech - Šele dobro smo se navadili, da v prihodnosti mobilni telefoni ne bodo več potrebovali fizičnih kartic SIM, saj bo vsa pamet za identifikacijo in povezavo z omrežjem v elektronski obliki (eSIM), pa Qualcomm že stopa korak naprej. Njihov novi SoC Snapdragon 8 Gen 2 ima vgrajeno podporo za iSIM (integrated SIM), ki naj bi v prihodnosti nadomestil eSIM.

Večina telefonov dandanes uporablja še SIM, ki v najmanjši izvedenki (nanoSIM) meri 12 x 9 milimetrov in vsebuje čip ter zelo malo prostora za shranjevanje podatkov. V starih časih je to zadoščalo za imenik in nekaj kratkih sporočil, dandanes pa je vse to na siliciju v telefonu in seveda v oblaku. A še vedno ostaja 12 x 9 milimetrov plastike, ki ima 265 kB prostora, kar je strašna potrata, saj so primerljivo velike kartice microSD sposobne shraniti tudi do 1 TB podatkov. Zato ni presenetljivo, da si proizvajalci telefonov na vse kriplje prizadevajo, da bi se fizične kartice SIM poslovile.

Prvi korak v to smer je eSIM, ki je prispel...

13 komentarjev

Evropska komisija dovolila polno uporabo pametnih telefonov na letalih

Slo-Tech - Evropska komisija je sklenila, da v prihodnosti na letalih izklapljanje povezljivosti pametnih telefonov ne bo več potrebno. Na letih v EU bodo potniki lahko uporabljali mobilne telefone kakor na tleh, če bodo seveda letalski prevozniki ponudili omrežje 5G s tako imenovanimi pikocelicami. Doslej je bila na letalih dovoljena le uporaba omrežij Wi-Fi, kadar so bila ta na voljo.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem dejal, da bo 5G omogočil inovativne storitve za ljudi in priložnost za rast evropskih podjetij. Biti v zraku ne bo več ovira za hiter in širokopasovni dostop do interneta. V praksi to pomeni, da bodo letala komunicirala s sateliti, ki bodo nudili internetno povezljivost, sama pa bodo imela pikocelice, ki se bodo na letalu obnašale kot bazna postaja za 5G.

Ali bo nova storitev zaživela, je odvisno od cen. Neprizemna omrežja, kamor sodijo tudi mobilne bazne postaje na trajektih in letalih, so v EU žafransko draga in so izvzeta iz pravil o gostovanju...

0 komentarjev

V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala

Slo-Tech - Danes so mobilni operaterji v ZDA začeli uporabljati pas C za mobilna omrežja pete generacije (5G), kar je na noge spravilo letalske prevoznike. Medtem ko se Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in operaterji še vedno prepirajo, kaj naj storijo s 5G v okolici letališč, sta Verizon in v manjši meri AT&T (Austin, Dallas-Fort Worth, Houston, Chicago, Detroit, Jacksonville, Orlando in južna Florida) pas začela uporabljati.

Verizon pojasnjuje, da bo to znatno izboljšalo povezljivost v hitrem omrežju 5G, ki se je doslej zanašalo na milimetrski del spektra. Pas C bo zagotovil stabilnejši pokritost, delovanje v notranjosti stavb in zato tudi višje hitrosti. Pas C predstavlja zlato sredino med počasnejšim 5G Nationwide in milimetrskim 5G kratkega dosega. Obljubljajo normalne hitrosti od 200-500 Mb/s, v idealnih pogojih pa vse do 800 Mb/s. Povsem drugačno pa je nič kaj prešerno razpoloženje v letalskem sektorju.

Še včeraj so letalski prevozniki še enkrat poizkusili odmakniti pas C v 5G. V...

12 komentarjev

Evropska komisija za podaljšanje mobilnega gostovanja po letu 2022

Evropska komisija - Od leta 2017 je mobilno gostovanje v EU izenačeno z uporabo mobilnega telefona v domačem omrežju, kar je bil sklepni korak večletnega zniževanja cen, ki se je začelo leta 2009, trenutno pa ga ureja uredba iz leta 2012 (uredba 531/2012). Ob tem pa smo kar malo pozabili na njen iztek, saj uredba velja le do junija 2022. Da bi ugodno gostovanje ohranili, bo treba sprejeti novo uredbo, za kar si Evropska komisija že prizadeva.

Iz Bruslja so danes sporočili, da je Komisija predlagala novo uredbo, ki bo za naslednjih 10 let zagotovila gostovanje kot v domačem omrežju (RLAH), hkrati pa prinesla še nekaj dodatnih ukrepov. Med drugim predlog nove uredbe posebej ureja najvišje veleprodajne cene, zagotavlja večjo transparentnost in izboljšuje pogoje gostovanja tako, da morajo biti med gostovanjem na voljo enako kakovostne storitve (npr.: če imamo v domačem omrežju zakupljeno uporabo 5G, mora biti dostopen tudi v gostovanju). V praksi to pomeni, da bodo ostale vse pridobitve trenutne uredbe,...

47 komentarjev

V EU dovoljena raba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je dovolila uporabo vseh elektronskih naprav v vseh fazah leta, s čimer imajo letalski prevozniki proste roke pri regulaciji uporabe elektronskih naprav svojih potnikov.

Spomnimo, da je EASA že lani dovolila uporabo elektronskih naprav v vseh fazah leta (pred tem je bila dovoljena le med letom na potovalni višini), a je bilo treba naprave nastaviti v način brez povezave (flight mode, offline). Odslej te omejitve ne bodo več veljale, tako da bo mogoče ves čas poleta uporabljati vse naprave (pametne telefone, tablice, prenosne računalnike, e-bralnike, predvajalnike itd.) v normalnem načinu, torej s povezavo. S tem želijo približati letalski prevoz uporabnikov, saj bo končno mogoča neomejena...

6 komentarjev

Tudi v Evropi dovoljena uporaba elektronike med poleti

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) bo do konca meseca po vzoru odločitve ameriške FAA objavila nova priporočila, ki bodo dovolila uporabo elektronskih naprav med poleti v vseh fazah leta.

Trenutno je uporaba elektronskih naprav dovoljena le, ko je letalo v zraku, prepovedana pa je med vzletom, pristankom in vožnjo po letaliških stezah. Odslej bodo potniki lahko ves čas uporabljali naprave, kot so tablični računalniki, pametni telefoni, bralniki e-knjig in predvajalniki glasbe. Še vedno bo treba poskrbeti, da bodo ti v tako imenovanem letalskem načinu (flight mode, offline). Še vedno bo treba večje naprave, kot so na primer tablice, med vzletom in pristankom pospraviti, ker so nepritrjeni predmeti v kabini lahko nevarni.

Nova...

20 komentarjev

FAA dovolila uporabo elektronskih naprav med poletom

Slo-Tech - Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je potrdila, da tudi uporaba elektronski naprav med vsemi fazami leta ni problematična. Kot smo napovedali že junija, je FAA sprejela priporočilo posebne delovne skupine, ki je pretekli mesec oddala končno poročilo o vplivu elektronskih naprav na letala. FAA se je po posvetovanju s predstavniki letalskih družb, proizvajalci letal, potniki, kabinskim osebjem in proizvajalci elektronike odločila, da prepoved uporabe vseh elektronskih naprav med vzletom in pristankom ni več potrebna.

To pomeni, da bodo potniki lahko med celotnim poletom uporabljali bralnike e-knjig, igrali igre, gledali videoposnetki, tipkali besedila in podobno. Omejitve bodo veljale le pri dejanskem vzletu in pristanku, ko v kabini ne...

6 komentarjev