»

Zimbabvejski parlament prešel na Ubuntu

Slo-Tech - Zimbabve, je celinska država v južnem delu afriške celine. Zimbabvejski parlament računalnike (strežnike in namizne računalnike) uporablja že 15 let, vendar je bil v zadnjem času soočen predvsem s stroški licenc in vzdrževanja ter tim. skritimi stroški nakupa programja in storitev za obrambo pred virusi, Trojanskimi konji in ostalimi spletnimi nadlegami. Na namizju so uporabljali Windows platformo.

Leta 2008 so se odločili za prehod na Ubuntu. Trenutno na 95% njihove strojne opreme že teče prosto programje, prehod pa je bil uspešen. Po besedah ICT direktorja Ganyanija Khosea so s prehodom na Ubuntu pridobili veliko. Novi sistem je nameščen povsem zakonito, stabilen in ni tarča virusov, prehod pa se jim je izplačal tudi stroškovno.

Nas prehitevajo že afriške države?

85 komentarjev

DIY - GPS jammer!

Kiberpipa - V času vse natančnejšega zbiranja podatkov o vsem in vsakomur je vedno bolj pomembno, da se znamo braniti.

Eden od vse popularnejših načinov sledenja ljudem so skriti sprejemniki GPS (v avtomobilih, zapestnicah pripornikov itd). A tudi proti temu se da boriti so odkrili v znanem hekerskem glasilu Phrack. Objavili so namreč članek o tem, kako za manj kot 50$ narediti svoj jammer (motilnik) signalov GPS.

To, da smo od nezanesljivih tehnologij vedno bolj odvisni je v bistvu strašljivo. Recimo z motenjem GPS signala se lahko ogrozi civilno letalstvo. Zna se tudi zgoditi, da bodo na tak način Iračani poskušali mešati štrene Naftosesom. Have phun!

3 komentarji

PGP: reinkarnacija ali reverzibilnost smrti?

The Register - Network Associates so končno pr[e/o]dali lastninske pravice na PGPju zainteresiranemu razvijalcu. Zimmermannov otročiček bo tako kaj kmalu ogledal naša okna ter jablane v obliki PGP Desktopa ver. 8, ki bi pravzaprav moral (mogel) že iziti, pa so ga tik pred tem popa(p)cali pri NAI-ju. 77c27c4b5007437de2385fb1e6aa5e04

Vsekakor upam, da to pomeni vrnitev kriptografskega sistema na stara pota (slave), saj razen PGPja svet ni ogledal noben konkurenčen sistem, ki bi osvojil množice v takem pomenu, kot je to storil dotični. Pa še končno bom lahko odkriptiral onih 20 slikic, ki sem jih 2 leti nazaj zakodiral...

0 komentarjev

PGP?

The Register - V Network Associates so se odločili, da razvijanje palete izdelkov za PGP šifriranje ni več v njihovem interesu, ter so praktično zelo okrnjen in vprašljiv paket patentov ponudili drugim podjetjem -- nepresenetljivo, tako osiromašen portfelj ni bil prav privlačen. Klik!

Verjetno se še spomnite govoričenja v ameriškem Kon-gresu, kjer so volilce iščoči senatorji pozivali k sprejetju novega zakona, ki bi tovrstne šifrirne postopke označil za nelegalne. No, če bi do tega dejansko prišlo, bi se tovrstna podjetja oz. izdelki znašli v težavah oz. bi njih razvoj postal kratkomalo nerentabilen.

0 komentarjev

Network Associates patentiral "toplo vodo"

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci.

McAfee oz. Network Associates je patentiral "toplo vodo". Ameriški patentni urad je izdal patent št. 6.296.456, s katerim je potrdil, da se McAfeejeva programska oprema razlikuje od ostale po "inovativni" funkciji avtomatskega dopolnjevanja spiska virusov. Mimogrede, brez te funkcije bi antivirusno programje že po nekaj tednih vlivalo občutek lažne varnosti in ravno iz tega razloga tovrstno tehnologijo koristijo vsi spodobni antivirusni programi. Patentiranost bo sedaj povzročilo ogromno težav in stroškov proizvajalcem antivirusnih programov, ki bodo morali Network Associates plačevati pravico uporabe patenta za tehnologijo, ki so jo razvili sami in jo uporabljajo že nekaj let. Kaj bo naslednji "inovativni" patent Network Associates? Morda kolo!?
No, take stvari me pa res razpenijo. Če se prav spomnim, je bil Norton (oziroma firma Symantec) tisti, ki je uvedel LiveUpdate. Pozabil je le tehnologijo tudi patentirati... ...

22 komentarjev

Marihuana napada

The Register - Tokrat ne bo govora o na pogled zelo ljubki rastlinici, ki je bila že od nekdaj kar precej priljubljena, ampak o virusu, ki zadnje čase straši po internetu. Virus se imenuje Marijuana. Ni nevaren, utegne pa biti zelo zoprn. Kako ga dobiti? Veliko računalnikov se je z njim okužilo preko igrice Dope Crop oz. Weed Farmer (ne skrbite, Ganja farmer je še vedno čist ), ki je v bistvu trojanski konj. Trojanski konj spremeni začetno stran, ki se prikaže pri zagonu vašega priljubljenega brskalnika na my.marijuana.com, ime Internet Explorer pa spremeni v Marijuana Explorer (Legalise It!). Poleg teh okraskov vas vsak dan ob 16:20 opomni s sporočilcem, ki se glasi nekako takole: "The Marijuana Virus!!" in "It's 4:20, Time to toke up :)". Proizvajalci antivirusnih programov so že naredili update, ki tečneža izbriše iz vašega diska.
Hmm, če bi bili vsi promocijski programčki, ki oglašujejo legaliziranje marihuane tako zoprni, bo gotovo dosegli ravno nasproten učinek . Več o tem tukaj. ...

0 komentarjev