»

Airbnb odhaja iz Kitajske

Slo-Tech - Velikan ekonomije na poziv Airbnb je sporočil, da zaradi negotovih in nepredvidljivih razmer do nadaljnjega zapušča Kitajsko. Do poletja bodo odstranili vse oglase za nastanitve na Kitajskem. Podjetje, ki je na Kitajskem nudilo svoje storitve od leta 2016 in ima kar precej konkurence domačih ponudnikov, bo sicer ohranilo pisarne v tej državi, saj bo še vedno nudilo storitve rezervacije prenočevanja v tujini za prebivalce Kitajske.

Za Airbnb sicer Kitajska predstavlja približno en odstotek prihodkov, zato odhodi iz države ne bo povzročil večjih pretresov. Na Kitajskem se je namreč Airbnb že sedaj spoprijemal z močno konkurenco, zato ni ustvarjal veliko dobička. Glavnino prihodkov so prinašale rezervacije Kitajcev v tujini in ne v lastni državi. A glavni razlog za odhod iz Kitajske so ukrepi proti covidu, ki jih strogo in iznenada uvaja Kitajska v zasledovanje politike nič covida. Ker ni možno dolgoročno napovedati, kakšni bodo ukrepi in kaj bo dovoljeno, po 30. juliju rezervacije...

6 komentarjev

ZDA se lotevajo uveljavitve digitalnih valut

Axios - Ameriški predsednik Biden je z izvršnim ukazom pristojnim institucijam odredil, naj analizirajo možne poti za zakonsko regulacijo digitalnih, torej tudi kriptovalut. To lahko pomeni njihovo polnopravno uveljavitev v ameriški finančni industriji v roku nekaj let.

Kriptovalute imajo skoraj povsod po svetu še vedno status grdega račka financ - čeprav jih že marsikdo uporablja, klasični finančni trgi in politika nad njimi vihajo nosove, posledično pa šepa tudi regulacija in s tem varnost. Toda institucije in vlade jih vendarle počasi jemljejo vse bolj resno in v tej smeri gre tudi izvršni ukaz, s katerim je predsednik Biden prejšnji teden naložil finančnim in upravnim ministrstvom, uradom ter agencijam, naj raziščejo načine, na katere bi ZDA lahko koristno uporabile digitalne valute. Natančneje: finančnemu ministrstvu je naložil študijo zagotavljanja varnosti strank in vlagateljev; komisiji za stabilnost financ študijo tveganj, ministrstvu za trgovino pa raziskavo načinov, na katere...

29 komentarjev

Ruska centralna banka želi prepovedati uporabo kriptovalut

Slo-Tech - Ruska centralna banka je najodločneje doslej izrazila svoje nasprotovanje kriptovalutam. Direktorica oddelka za finančno stabilnost Elizaveta Danilova je na tiskovni konferenci ob predstavitvi poročila o kriptovalutah dejala, da centralna banka zagovarja prepoved uporabe kriptovalut. Prepovedali bi rudarjenje, trgovanje in uporabo, samo lastništvo (ki ga je praktično nemogoče dokazovati) pa bi ostalo legalno.

V poročilu so ugotovili, da so kriptovalute izjemno volatilne in se pogosto uporabljajo za nezakonite posle. Hkrati otežujejo izvajanje monetarne politike, ker ljudem omogočajo iznos denarja iz uradnega sistema in nacionalnega gospodarstva. Rusi so v enem samem mesecu (novembra) po uradnih podatkih izvedli za pet milijard dolarjev transakcij s kriptovalutami, kar ni zaskrbljujoče. V Rusiji je sicer že trenutno prepovedano plačevati s kriptovalutami, centralna banka pa si prizadeva še za širitev omejitev, vključno z investiranjem vanje. Tudi rudarjenje je po mnenju regulatorja...

97 komentarjev

Težki časi za rudarje kriptovalut

Slo-Tech - Potem ko je lani Kitajska praktično prepovedala kriptovalute, so se rudarji množično preselili v Kazahstan. A tam imajo ta teden povsem drugačne težave, zaradi česar je rudarjenje onemogočeno. Zaradi pomanjkanja elektrike pa ga preganjajo tudi drugod, denimo na Kosovu in Islandiji.

V Kazahstanu so izbruhnili protesti zaradi rasti cen energentov, ki so eskalirali v nasilje. Medtem ko je Rusija v državo napotila svoje enote, da bi pomagale obvladati protestnike, so oblasti ugasnile dostop do interneta. To so storile na dovolj nizkem nivoju, da niti uporaba VPN-ja ne pomaga. To pa predstavlja težavo za rudarje kriptovalut, ki potrebujejo dostop do interneta. Lanskega avgusta, po kitajski prepovedi, je Kazahstan predstavljal 18 odstotkov vse računske moči, kar je 10 odstotnih točk kot pred prepovedjo. Po kazahstanskem odklopu je računska moč v večjih skupinah (AntPool in F2Pool) padla za 14 odstotkov. Kazahstan je sicer že lani napovedal, da bo preganjal neregistrirane rudarje, ki...

49 komentarjev

Kitajska prepovedala kriptovalute

Reuters - Boj kitajskih oblasti s kriptovalutami je dosegel zaključno stopnjo, kajti deset poglavitnih državnih regulatorjev je v skupni izjavi prepovedalo kakršnokoli dejavnost v zvezi z njihovimi transakcijami ali rudarjenjem.

Kitajska komunistična partija je pred osmimi leti prvič dala vedeti, da bo skušala omejevati in regulirati kriptovalute in od tedaj se je zanka postopoma vse bolj zategovala. Leta 2017 je odredila prepoved initial coin offeringov, letošnjega maja je poslovanje s kriptovalutami prepovedala finančnim institucijam, junija pa tudi kakršnokoli procesiranje tovrstnih transakcij. Takrat se je tudi pričelo resno šušljati o realnosti končne faze, torej popolne prepovedi kriptovalut na kitajskih tleh - in ta je bila sprožena danes. Deseterica največjih finančnih regulatorjev, med njimi kitajska centralna banka, je v skupni izjavi zapovedalo popolno prepoved kakršnihkoli dejavnosti v zvezi s transakcijami kriptovalut in njihovim rudarjenjem na kitajskih tleh ter se zavezalo k...

99 komentarjev

Tudi Indija pripravlja digitalno valuto

Slo-Tech - Državam, kateri centralne banke pripravljajo ali vsaj preizkušajo digitalne valute, se očitno pridružuje tudi Indija. Viceguverner tamkajšnje centralne banke T Rabi Sankar je na današnji novinarski konferenci dejal, da razmišljajo o uvedbi nacionalne digitalne valute, ki bi dopolnila rupijo. Podobno kot v drugih državah bi bila tudi indijska digitalna valuta komplement gotovine, torej valute z enako denominacijo in garantirana od centralne banke. Na ta način se digitalna valuta uveljavlja kot nova varianta klasičnih valut, ne pa kot njihova zamenjava ali nadomestek.

Najdlje je z digitalno valuto Kitajska, kjer so začetni preizkus razširili, tako da sedaj vključuje že več milijonov ljudi v večjih mestih. Junija so izvedli že za 5,3 milijarde dolarjev transakcij z digitalnim juanom. Podobno bo digitalno valuto preizkušala tudi Japonska, medtem ko je Evropska centralna banka začela eksperimentalni projekt, za katerega še ni jasno, ali se bo končal z dejansko uvedbo valute.

...

9 komentarjev

Več kot polovica pranja kriptovalut se odvije prek 270 naslovov

Slo-Tech - Kriptovalute so anonimne le na prvi pogled, saj so vse transakcije javne (ne pa tudi lastniki vpletenih denarnic), če pa želimo na koncu vsebino pretopiti v klasične valute, sled ostane v menjalnici. Zaradi tega je zelo dobičkonosna dejavnost pranje kriptovalut, ki ga ponuja več spletnih strani. Preiskava, ki so jo izvedli pri Chainalysis, je pokazala, da se več kot polovica pranja odvije prek 270 naslovov, kar predstavlja sorazmerno ozko grlo, ki bi ga lahko organi pregona pobliže pogledali.

Tipične storitve za pranje kriptovalut so kriptomenjalnice, spletne igralnice, mikserji in finančne storitve z neposredno podporo za kriptovalute, po možnosti v državah z bežnim nadzorom. In kriptovalut, ki jih imetniki želijo oprati, ni malo, saj lahko izvirajo iz spletnih prevar, izsiljevalskih virusov, prodaje prepovedanega blaga itd.

V letu 2020 je bil obseg transakcij s kriptovalutami, ki imajo nezakoniti vir, približno dve milijardi dolarjev. Od tega so jih 75 odstotkov oprali prek...

28 komentarjev

EU razmišlja o regulaciji kriptovalut

Slo-Tech - Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro in socialni dialog, je napovedal, da bo EU regulirala kriptovalute. "Gre za globalni fenomen, zato je pomembno, da imamo globalni odziv. Ne izključujemo možnosti, da nadaljujemo regulacijo kriptovalut na evropskem nivoju, če bomo opazili, da se pojavljajo tveganja, na katera ni mednarodnega odziva," je dejal Dombrovskis ob robu okrogle mize, ki so se jo udeležili Evropska centralna banka, industrijski partnerji in Odbor za finančno stabilnost (FSB). Glede na pogovore na marčevskem vrhu finančnih ministrov G20 v Buenos Airesu se bo EU letos ali v začetku prihodnjega leta odločila, kako ravnati s kriptovalutami. Glavni problem je, da visoka volatilnost predstavlja nevarnost...

38 komentarjev

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute

Slo-Tech - Z naraščajočo priljubljenosti kriptovalut in javnih ponudb kriptožetonov (ICO) se čedalje pogosteje postavljajo vprašanja, kako je to pravno urejeno in kaj je na tem področju še treba regulirati. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je na primer ob ICO-ju ICONOMI-ja opozarjala, da področje v Sloveniji še ni regulirano in zato vlagatelji niso zaščiteni s strani ATVP-ja, je v petek zainteresirano javnost pozvala, naj izrazi svoje mnenje glede regulacije kriptožetonov. Rok se izteče 15. marca.

ICO. ATVP ugotavlja, da je ICO čedalje popularnejši instrument, s katerim so doslej zbrali že več kot 3,7 milijarde evrov sredstev. ICO je podoben javni ponudbi delnic (IPO), ni pa enak. Bistvene razlike so v naravi pravic, ki so pri ICO manjše, saj žeton ni...

507 komentarjev

Tudi Južna Koreja prepovedala financiranje s kriptožetoni

Slo-Tech - Slab mesec dni po kitajski prepovedi prvih javnih ponudb kriptovalut (ICO) je enako prepoved sprejela tudi Južna Koreja. Od danes je tam prepovedano vsakršno nabiranje kapitala z javno ponudbo kriptovalut, kar je v zadnjem letu priljubljena praksa novoustanovljenih start-upov. Komisija za finančne storitve v Južni Koreji, ki regulira trg, je sporočila, da so ICO prepovedali, ker mora biti trgovanje s kriptovalutami regulirano, trenutno pa se prek njih steka denar v špekulativne naložbe. Po njihovi oceni se obseg ICO po svetu povečuje, kar velja tudi za Južno Korejo, zato bodo odmerjali visoke kazni za ICO v Južni Koreji.

Na Kitajskem je ICO popolnoma prepovedan od začetka meseca. V ZDA je ICO sicer dovoljen, a gre po letošnji odločitvi regulatorja trga...

43 komentarjev