»

Japonska policija izgubila disketi z osebnimi podatki

Slo-Tech - Japonski policiji so ušli osebni podatki 38 ljudi, ki so se prijavili za bivanje v neprofitnih stanovanjih v okrožju Meguro. Med pobeglimi osebnimi podatki so imena, rojstni podatki in spol. Gre za podatke iz običajne preveritve, ki jo v sodelovanju z lokalnimi oblastmi izvajajo od leta 2012, da prijavitelji ne bi bili člani kriminalnih organizacij (background check). Neobičajno pa je dejstvo, da so izgubili podatke tako malo ljudi, in predvsem medij, na katerem so bili shranjeni. Japonci so izgubili -- dve disketi. Ni jasno, ali so jih le pomotoma vrgli proč ali pa ju je kdo dejansko odtujil. Pred tem sta bili disketi, ena iz decembra 2019 in druga iz februarja letos, shranjeni v omarici na policijski postaji. Za zdaj niso zaznali zlorabe teh podatkov.

Kadar v modernem času beremo o pobeglih osebnih podatkih, gre skorajda brez izjeme za vdore v podatkovne baze, zato je tudi odtujenih podatkov precej več. Bili so tudi že primeri, ko so se izgubljali kakšni prenosni računalniki,...

48 komentarjev

Skeniranje knjig v sekundah

Prototip na delu

vir: engadget
engadget - Popolna digitalna revolucija se, kljub vsem napovedim in napredkom v tehnologiji, še ni zgodila. Težavo predstavlja predvsem digitalizacija vseh literarnih knjig, ki so nastale še pred iznajdbo računalnika. Najlažji način je skeniranje, a trenutna tehnologija omogoča skeniranje le ene (oz. dveh) strani naenkrat, kar je pri nekaj tisočih knjigah, katerih strani se štejejo v stotinah, zelo zamudno opravilo.

A japonskim raziskovalcem iz Ishikawa Komuro Laboratorija s Tokijske Univerze bo ta postopek očitno uspelo pohitriti. Njihov prototipni...

1 komentar

New York v boj proti terorizmu s 1000 kamerami

Slo-Tech - Kot poroča New York Times, je Lockheed Martin Corp. z mestom New York, oziroma njegovo upravo za mestni transport, sklenil 212 milijonov dolarjev težko pogodbo. Predmet te pogodbe je namestitev in oprema sistema podzemne železnice z 1000 video kamerami in 3000 senzorji, občutljivih na gibanje. Prav tako bo po novem možno klicati (predvsem na 911) iz 227 postaj podzemne železnice.

Za razliko od Londona, ki je pokrit z veliko več kamerami in Houstona ter Bostona, kjer so eksperimentirali z napredno programsko opremo, bodo v NY poizkusili združiti več tehnologij in tako doseči varnostno ugodno situacijo. Kamere bodo nameščene v nekaj tednih in mesecih.

V pripravi pa je že nova pogodba, ki se osredotoča na prepoznavo bioloških, kemijskih in radioloških snovi v prometnem omrežju.

Bo NY...

17 komentarjev

MyDoom izbral Slovenijo

Slo-Tech - Črv MyDoom oz. njegova prvotna izvedenka, MyDoom.A, naj bi danes sprožil serijo napadov na strežnike podjetja SCO. Že pred tem si je priboril laskavi naziv najhitreje prodirajočega virusa, kar so potrdile tudi številne izjave obiskovalcev Slo-Techa. Po statistiki znanega izdelovalca protivirusne zaščite sodeč, se je MyDoom.A najbolj razširil prav v deželi na sončni strani Alp, ki je v času pisanja novice posrkala več kot 5 odstotkov vseh okužb.

27 komentarjev

Koliko v resnici stane RAM?

Kiberpipa - Odgovor na vprašanje v naslovu vam dam kar takoj: 16 megabajten DRAM čip, ki tehta pičla 2 grama, stane -- 32 litrov vode, 1,6 kilograma fosilnih goriv, 700 gramov elementarnih plinov (največ dušika), 72 gramov kemikalij (čez 100 različnih, med temi veliko smrtonosnih).

To verjetno ni ravno odgovor, ki ste ga pričakovali, toda uničevanja okolja se pač ne da izmeriti v dolarjih, funtih, jenih in tolarjih.

Kljub temu, da se računalništvo zdi hi-tech in čisto, se okoli njega dogaja veliko takšnih in drugačnih umazanij. To so ugotovili raziskovalci na Tokijski univerzi Združenih narodov. Omenjeno raziskavo bomo med nakupom svojega naslednjega mlinčka verjetno raje poskušali odmisliti.

Kam vse to pelje pa prepuščam vaši domišljiji ali še verjetneje, nočnim moram ...

33 komentarjev

Ali se japonska verska sekta usmerja med programerje?

Slo-Tech - Aleš Rosina nam je poslal zanimivo novičko. Hvala, Aleš!

Zloglasna japonska verska sekta AUM, ki je kriva za serijo napadov s smrtonosnim plinom sarinom, se je začela ukvarjati z razvojem aplikacij. Člani sekte se že nekaj časa nahajajo v Rusiji, kjer v tajnosti razvijajo ilegalne programske aplikacije in vdirajo v različne informacijske sisteme. V začetku tega meseca je japonska policija prijela člana sekte, ki je od neke poslovne banke ukradel večje število precej zaupnih in kočljivih podatkov. Pri tem si je pomagal s svojimi "cyber terorističnimi" sposobnostmi. Sekta AUM se ukvarja tudi z legalnim poslovanjem preko tokijskega podjetja, ki ustvarjen prihodek namenja financiranju sekte. Obveščevalne službe imajo sekto pod drobnogledom že dalj časa, saj menijo, da je zmožna storiti različna kriminalna in teroristična dejanja, še posebej tista, ki jih je moč izvesti z uporabo interneta. AUM se je v zgodovino zapisal pred šestimi leti, ko je v tokijski podzemni železnici v seriji...

3 komentarji

Padalo, ki vam utegne rešiti življenje

Slo-Tech - Tole novico nam je poslal Primoz Princic:

Tole sem ravno prebral na SIOL-u:
Padalo za zaposlene v visokih stavbah

Izraelsko podjetje je izdelalo padalo za zaposlene v visokih stavbah - proizvod, ki ga je vzpodbudil napad na Svetovno trgovsko središče 11. septembra.

"Tri tedne po napadu je bil izdelan načrt za tako imenovani Executivechute, testiran in pripravljen za izdelavo," je povedal direktor Apco Aviation.

Padalo, ki daje videz nahrbtnika prodajajo na ameriškem in japonskem tržišču za 795 dolarjev, težko pa je manj kot dva kilograma. LOL.

7 komentarjev