»

S sejmom E3 je konec

Slo-Tech - Iz organizacije ESA so sporočili, da je sejem E3, nekoč osrednji letni dogodek igričarske industrije, naposled sklenil svojo pot.

Pandemija covida-19 je močno prizadela igričarske konvencije, toda najbolj med vsemi sejem Electronic Entertainment Expo v Los Angelesu, oziroma E3. Po tem ko bil leta 2020 odpovedan in so ga leto zatem izpeljali v digitalni obliki, je odpadel tudi v letih 2022 ter 2023. Četudi sta organizatorja, Entertainment Software Association (ESA) in ReedPop spomladi obljubljala, da to ni konec te prireditve in da za leto 2024 načrtujejo veliko vrnitev, je bilo z vsakim mesecem bolj gotovo, da se E3ju čas izteka. Že junija so v losangeleškem oddelku za turizem namignili, da dogodka v tem mestu v prihodnjih letih ne bo več, septembra pa se je končalo tudi partnerstvo med Eso in ReedPopom, ki sicer organizira konvencije, kot je PAX. Da so včeraj v Esi dokončno priznali, da so obupali, ni presenetilo nikogar več.

Razloge so namreč zadnja leta čivkali že ptički na...

8 komentarjev

CDC: Iskanje potnikov s simptomi covida-19 neučinkovito

Slo-Tech - Ko se je pandemija covida-19 začenjala, so na številnih letališčih uvedli obvezno merjenje temperature potnikom ali druge ukrepe, s katerimi so iskali obolele. V ZDA je tak program potekal od 17. januarja do 13. septembra, ko so ga ukinili. Za to so imeli dober razlog, kaže zadnja raziskava ameriškega Centra za nadzor bolezni (CDC), saj je ukrep potraten in strahotno neučinkovit. SARS-CoV-2 je pač zahrbtna bolezen, ki se lahko kaže z zelo različnimi simptomi ali celo brez njih, poleg tega pa ljudje poznajo metode za izogibanje kontrolam.

Zamisel se sicer sliši dobro. Na letališčih, ki so pomembna vstopna točka v državo, preverimo, ali so ljudje bolni. Slednje ločimo od zdravih in izvedemo epidemiološko preiskavo, da bi ugotovili, kje so se okužili in s kom so se družili, potem pa jim svetujemo nadaljnjo karanteno. A v praksi se je izkazal kot neučinkovit. V tem času so v ZDA na letališčih preverili 766.044 potnikov. Med tem so jih našli 298 s simptomi, ki so terjali nadaljnjo...

21 komentarjev

Sledi za novim koronavirusom vodijo do netopirjev in luskavcev

Science Advances - Medtem ko so pretekle raziskave pokazale, da novi koronavirus SARS-CoV-2 izvira iz naravnih rezervoarjev, najverjetneje netopirjev ali luskavcev, znanstveniki še vedno raziskujejo, od kod točno se je vzel. Skupina ameriških raziskovalcev z univerz Duke, laboratorija Los Alamos, univerze v El Pasu in Univerze New York je podrobno raziskala genom virusa in ga primerjala z zbirko znanih genomov drugih virusov. Primerjali so več kot 6000 genomov SARS-CoV-2, izoliranega iz različnih bolnikov (tako veliko za analizo mutacij). Ugotavljajo, da virus večinoma izvira iz netopirjev, a je imel poljub sreče od luskavcev. Evolucija je iz kombinacije ustvarila SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19. O tem pišejo v eni izmed vodilnih znanstvenih revij Science Advances.

Nekatere pretekle raziskave so kazale, da je virus najbolj podoben koronavirusom, ki jih najdemo v netopirjih, spet druge pa so kazale na večjo podobnost z luskavci. Sodi v skupino betakoronavirusov, kjer najdemo že kopico drugih...

90 komentarjev

Od kod se je vzel novi koronavirus?

Slo-Tech - Čeprav mediji že od samega začetka poročajo, da se je novi koronavirus na ljudeh pojavil na tržnici v Vuhanu, kjer da je preskočil z živali, je internet poln drugačnih teorij, ki segajo od bioterorizma do ponesrečenega laboratorijskega poizkusa. Raziskovalci iz ZDA, Velike Britanije in Avstralije so z analizo genoma v Nature Medicine pokazali, da virus ni laboratorijska nesreča ali namerno gensko spremenjen. Kot že tolikokrat v zgodovini smo imeli smolo, da je napačen netopir ob napačnem času na napačnem mestu srečal napačnega človeka.

Strokovno ime za virus je SARS-CoV-2 in sodi v skupino koronavirusov, v kateri so ljudem nevarni še SARS-CoV, MERS-CoV ter štirje prehladi (HKU1, NL63, OC43 in 229E). Koronavirusov je sicer v naravi še več, saj okužijo predvsem živali. Obstajajo štirje rodovi koronavirusov: alfa, beta, gama in delta. Alfa in beta izvirajo iz netopirjev, gama iz ptičev, delta pa iz prašičev. Okužijo lahko tudi druge živali, denimo krave. SARS, MERS in SARS-2 (novi...

108 komentarjev

Amazon, E-bay, Facebook omejujejo oglaševanje in prodajo izdelkov v zvezi s koronavirusom

Slo-Tech - Zaradi vsesplošne zaskrbljenosti vsled novega koronavirusa so marsikod zaloge raznovrstnih mask, tudi nekoristnih, dezinfekcijskih sredstev za roke in podobne opreme pošle, cene pa so poletele v nebo. Spletni trgovci so zato začeli uvajati ukrepe, ki brzdajo cene, odstranjujejo oglase ali kar prepovedujejo prodajo.

E-bay je tako sporočil, da je v ZDA enostavno prepovedal prodajo nekaterih najbolj zaželenih artiklov, ki so bili tarče zlorab. To vključuje maske N95/N100 in kirurške maske, dezinfekcijska sredstva za roke, gele in robčke. Prav tako umikajo oglase vseh izdelkov, ki kakorkoli omenjajo COVID-19, koronavirus ali 2019-nCoV, razen seveda knjig. Za to potezo so se odločili, ker bi nadaljnja prodaja teh izdelkov pod trenutnimi pogoji lahko kršila ameriške zakone, politiko E-baya in izkazovala nepoštene cenovne prakse. Če pogledamo stare oglase, je odločitev razumljiva, saj se je 10 mask prodajalo za 200 dolarjev, ena plastenka dezinfekcijskega sredstva pa za 35 dolarjev....

3 komentarji

Ali lahko novi koronavirus dobimo dvakrat?

Slo-Tech - Med poplavo poročanja o koronavirusu, kjer nas skorajda nič ne more več presenetiti, je za nekoliko več pozornosti poskrbela novica, da naj bi se nekateri ljudje vdrugo okužili z virusom. Ker koronavirus ne mutira tako zelo hitro, bi morali biti ljudje, ki prebolijo okužbo, vsaj dva meseca po izbruhu bolezni še zaščiteni. Za zdaj kaže, da so mediji pozitivne teste napihnili in vzeli iz konteksta. Strokovnjaki opozarjajo, da vemo o virusu še zelo malo, ponovni pozitivni testi pa še ne pomenijo, da se je posameznik na novo okužil in da bo spet bolan.

Tak primer je japonska turistična vodička, ki je bila drugič pozitivna na koronavirus. Prvi pozitivni test so ji opravili konec januarja, potem pa so jo 1. februarja odpustili iz bolnišnice, ker ni več kazala simptomov bolezni. Na Kitajskem, kjer je bolezen najprej izbruhnila, je primerov drugega pozitivnega testa še več. Pri ostalih koronavirusih, ki povzročajo v glavnem prehlade (razen tistih dveh za sars in mers), ponovne okužbe niso...

36 komentarjev

Barcelonski sejem mobilnih tehnologij odpovedan

AP News - Med žrtve aktualne epidemije koronavirusa lahko sedaj štejemo tudi letošnjo izvedbo sejma Mobile World Congress v Barceloni, ki so se mu bili organizatorji primorani odreči zaradi množične odpovedi razstavljalcev.

Virus SARS-CoV-2, oziroma bolezen COVID-19, ki trenutno pustoši po Kitajski, zna imeti zelo zaznavne učinke na področje informacijskih tehnologij, saj ogromno proizvajalcev prihaja iz azijskega dela sveta. Tako strah pred širjenjem okužbe kot blokade potniškega prometa že hromijo vse od proizvodnje do prodaje - in tudi prireditev. Med 24. in 27. februarjem bi tako moral v Barceloni potekati največji sejem mobilnih tehnologij na svetu, Mobile World Congress. Med tistimi, ki so se v začetku februarja prvi odločili za omejitev ali odpoved udeležbe na njem, sta bila LG in ZTE. Organizator, združenje GSM Association, je skušal okrepiti zaupanje v varno izvedbo dogodka z dodatnimi ukrepi in navodili, med drugim večjo zalogo razkužil, omejitvijo druženja ter prepovedjo udeležbe...

2 komentarja

Konec neke ere: CeBIT se poslavlja

Slo-Tech - Bil je največji in najbolj znan računalniški sejem. Od leta 1970 so se vsako leto v Hannover zgrinjale nepregledne množice obiskovalcev in na tisoče razstavljavcev, ki so kazali prihodnost računalništva. Številno obiskovalcev je tako hitro raslo, da so naposled CeBIT posvetili zgolj poslovnemu segmentu, domači uporabniki pa so na svoj račun prišli na sejmih CeBIT Home. Leta 1995 je na CeBIT priletel sam Bill Gates, da je predstavil novo verzijo Windows. Leta 2001 je imel CeBIT 800.000 obiskovalcev. Toda sledila so slabša leta in letošnji CeBIT 2018 je bil zadnji, so se danes odločili prireditelji. Prihodnji CeBIT, ki bi moral potekati od 24. do 28. junija 2019, je odpovedan, novih pa ne bo.

Po letu 2001 je...

29 komentarjev

MWC s spremembami ostaja v Barceloni

Novo prizorišče MWC

Heise - Ko se je letos februarja zaključil najpomembnejši sejem mobilnih naprav Mobile World Congress v Barceloni, je ostalo odprto vprašanje, kod bo MWC v prihodnjih letih. Leta 2012 bo zagotovo še v Barceloni, kot je bilo to v navadi od leta 2006, ko se je MWC tja preselil iz Cannesa, nato pa se pogodba izteče. Od leta 2013 naprej so se poleg Barcelone za organizacijo potegovali še München, Köln, Amsterdam, Milano in Pariz. Vsakoletni prireditelj GSM Association je med finalisti Parizom, Milanom, Münchnom in Barcelono izbral slednjo kot gostitelja MWC vse do leta 2018. Ker pa je GSM Association podpisal novo pogodbo in ne podaljšal stare, se od leta 2013 obeta nekaj sprememb.

Prihodnje leto bo MWC še zadnjikrat potekal na standardni lokaciji Fira de...

0 komentarjev

MWC 2011 končan z rekordnim obiskom

vir: Heise
Heise - Včeraj se je zaključil sejem Mobile World Congress 2011, ki je od ponedeljka potekal v Barceloni. Prireditelj GSM Association je z izkupičkom zadovoljen, saj smo na sejmu videli predstavitve mnogo zanimivih tehnologij, vrsto pomembnih konferenc in, zanje najpomembneje, rekorden obisk. Sejem si ogledalo 60.000 ljudi iz 200 držav, kar je za 20 odstotkov več kot lani. Na 58.600 kvadratnih metrov razstavnih prostorov se je predstavilo skoraj 1400 razstavljavcev, ki jim je dan in noč za vrat dihalo 2900 novinarjev. Pokazat se in kakšen posel sklenit je prišlo 131 državnih delegacij, kar je za 50 odstotkov več kot lani.

Glavna tema letošnje prireditve so bili tako imenovani ekosistemi mobilnih aplikacij (Applov, Microsoftov, BlackBerry in Android). Pametne telefone in klasične telefone so povsem...

0 komentarjev

Začenja se Mobile World Congress 2011

Slo-Tech - V katalonski Barceloni se danes začenja (prve novinarske konference so bile že včeraj zvečer) vsakoletni sejem Mobile World Congress, kjer se srečajo proizvajalci, prodajalci, razvijalci in drugi partnerji v svetu pametnih in klasičnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih mobilnih naprav. Na dogodku, ki bo trajal do četrtka, prireditelj GSM Association pričakuje okoli 1300 razstavljavcev. Lani se je sejma...

0 komentarjev

Mobile World Congress 2010 se začenja

Mobile World Congress

Heise - Danes se v Barceloni začenja Mobile World Congress 2010. Na sejmu se bodo do četrtka družili proizvajalci, prodajalci, kupci in občudovalci mobilnih telefonov, pametnih telefonov in njihovih pritiklin. Prireditelj GSM Association pričakuje okrog 47.000 obiskovalcev, kolikor jih je v Katalonijo pripotovalo tudi lani, in 1300 razstavljavcev. Kongresni del programa bo nudil vrsto zanimivih predavanj in seminarjev na teme, kot so plačevanje z mobilniki, zabava, oglaševanje na mobilnikih, aplikacije za pametne telefone in tudi infrastruktura in razvoj omrežij nove generacije.

Prireditev je za obiskovalce drag hec, saj vstopnice za sejmišče stanejo 600 evrov, obiskovalci predavanj pa bodo odšteli vsaj 2100 evrov. O...

16 komentarjev