»

(Ponovno) objavljeni podatki o dobre pol milijarde uporabnikih Facebooka

vir: Flickr

vir: Business Insider
Business Insider - Gre za vnovično, tokrat brezplačno objavo baze Facebookovih uporabnikov, ki je bila ukradena že pred časom. Vsekakor primeren opomnik, kakšne količine podatkov o nas hranijo družbena omrežja in kako varnostno ranljivi so ti v njihovih bazah. Objavljene so podrobnosti o kar 533 milijonih uporabnikov, med katerimi so telefonske številke, uporabniška in prava imena in priimki, datumi rojstva, podatki o lokaciji, v določenih primerih pa tudi e-poštni naslovi. Skratka, kompleti primerni za zlorabe, kot je kraja identitete.

Predstavniki Facebooka so že potrdili, da gre za podatke, ki so bili zlorabljeni zaradi napake na njihovih strežnikih, ki se je primerila avgusta 2019. Napaka je botom dovoljevala zbiranje telefonskih številk uporabnikov in je bila kmalu zatem odpravljena. A podatki so ušli in zdaj nenadzorovano živijo lastno spletno življenje.

Zamaknjena objava je najverjetneje posledica dejstva, da so nepridipravi vse skupaj v vmesnem času skušali denarno unovčiti, zdaj pa so...

26 komentarjev

Ušli osebni podatki 267 milijonov uporabnikov Facebooka

vir: Pixabay

vir: Comparitech
Comparitech - Bob Diachenko in varnostno podjetje Comparitech sta objavila poročilo o podatkovni bazi, ki je bila na nekem strežniku dosegljiva brez varnostnega gesla ali kake druge oblike avtentikacije. Gre nekaj več kot 267 milijonov uporabnikov Facebooka, njihova imena, telefonske številke, datume obiskov in userID številke. Raziskovalci domnevajo, da gre za kak ostanek nekdanjih zlorab Facebookovih APIjev, namenjenih zunanjim razvijalcem.

Odkritje so takoj prijavili ponudniku strežnika, kljub temu pa je bila baza prosto dostopna kaka dva tedna in se je medtem že pojavila za prenos na enem od hekerskih forumov. Prizadeti uporabniki lahko tako računajo, da bodo v bodoče deležni kake phishing kampanje in drugih zlorab.

S Facebooka so na novinarsko poizvedovanje na kratko odgovorili, da gre verjetno za podatke še izpred časov, ko so v podjetju začeli bolj resno jemati zasebnost in varovati uporabniške podatke. Ni treba posebej poudarjati, da se je podjetje v zadnjih letih že zapletlo v...

35 komentarjev

OnePlus (spet) utrpel krajo uporabniških podatkov

OnePlus 7, trenutna uspešnica podjetja.

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Predstavniki kitajskega proizvajalca mobilnih naprav so sporočili, da so neznanci z njihovih strežnikov pred tednom dni odnesli naročniške podatke uporabnikov. Gre za imena, telefonske številke, e-mail naslove in naslove za dostavo. So pa obenem zagotovili, da so podatki o plačilih ter podatki za vpis, torej uporabniška imena in gesla, na varnem. Na vprašanje, za koliko uporabnikov gre iz podjetja za zdaj ne odgovarjajo, prav tako ne, zakaj so z obveščanjem javnosti čakali teden dni. O incidentu so vsakega prizadetega uporabnika namreč o tem obvestili šele pretekli petek.

Podrobnosti vdora niso znane, razen, da se je najverjetneje odvil prek ene od njihovih spletnih trgovin. Kljub temu, da iz OnePlus mirijo, da je najhujša možna negativna posledica dogodka prejemanje spama in phishing sporočil, pa ukradeni podatki vendarle zadostujejo za kako resno krajo identitete. Če ste med nekdanjimi kupci njihovih izdelkov, zamenjava gesla na uporabniškem računu morda ni slaba ideja.

...

29 komentarjev

Facebook nadaljuje tradicijo zlorabljanja osebnih podatkov

vir: Picryl

Slo-Tech - Pred slabim mesecem dni smo poročali o incidentu, v katerem se je izkazalo, da je Facebook hranil gesla uporabnikov v tekstovni obliki, kar že samo po sebi predstavlja veliko varnostno šlamparijo. Podjetje je tedaj ob nekaj sto milijonih uporabnikov Facebooka poročalo tudi o nekaj deset tisočih uporabnikih Instagrama. Zdaj se je izkazalo, da gre tudi v tem primeru za več milijonov uporabnikov.

Drugi del najnovejšega zasebnostnega kolapsa v podjetju pa predstavlja razkritje, da je družba hranila poštne stike poldrugega milijona svojih uporabnikov, kajpak, brez da bi za kaj takega imela njihovo soglasje. Med majem 2016 in letošnjim marcem so namreč uporabnike pozivali k preverjanju poštnih naslovov in to...

31 komentarjev

Uporabniki Facebooka postajajo opreznejši

Mesečno aktivni uporabniki Facebooka. Statista.com

Slo-Tech - Število uporabnikov Facebooka vse od ustanovitve monotono raste in dosega že 2,2 milijarde (mesečno aktivnih), kar je nedvomno uspeh. Toda v zadnjih mesecih so čedalje glasnejši očitki, da Facebook zlasti med mladino izgublja popularnost in da so mu zaradi tega dnevi šteti, če ne bo diverzificiral svojih dejavnosti. Facebook to sicer odločno počne (kupil je Oculus, WhatsApp itd.), a na pot mu hodijo tudi nedavni incidenti z varovanjem osebnih podatkov, zaradi česar se je Zuckerberg zagovarjal tako pred evropskimi poslanci (tu ni imel težkega dela) kot tudi pred ameriškim kongresom. Posledice so tudi manjša angažiranost uporabnikov.

Raziskava Pew Research Centra v ZDA kaže, da so ljudje čedalje...

11 komentarjev

Uporabniki Facebooka živijo dlje

Slo-Tech - Kdo bi si mislil, a v ugledni reviji PNAS so objavili izsledke študije, ki je odkrila povezavo med uporabo družabnih omrežij in zmanjšano umrljivostjo. Po številnih raziskavah, ki so kazale negativne učinke Facebooka, saj njegova uporaba škoduje razpoloženju in je korelirana z depresivnostjo, so sedaj raziskovalci našli nepričakovano pozitivno korelacijo. A v resnici ni tako zelo nepričakovana.

Številne študije so že pokazale, da je socialna mreža nujna za kakovostno življenje in da zmanjšuje zgodnjo umrljivost. Družabna omrežja so še vedno socialna mreža, interakcije na njih pa druženje, le v drugačni obliki. Navsezadnje je interakcija prek Facebooka s prijateljem na drugem koncu sveta še vedno boljša kot nobena interakcija z njim oziroma njo.

Raziskovalci...

54 komentarjev

Aplikacije s Facebooka zbirajo osebne podatke

The Wall Street Journal - Pri Wall Street Jorunalu so raziskali početje najpopularnejših aplikacij na Facebooku in ugotovili, da velika večina zbira in avtorjem posreduje več osebnih informacij uporabnikov, kot bi smele. Med prvimi desetimi najbolj priljubljenimi so grešnice prav vse, saj posredujejo vsaj informacijo o profilni številki (profile ID), s katero je mogoč dostop do javnega dela profila. Pri nekateri pa ne pomaga niti nastavitev zasebnosti profila na najstrožjo, saj jo nekatere (med prvimi desetimi so take tri tri) aplikacije gladko ignorirajo in delijo še več.

Aplikacije so majhni vtičniki, ki jim uporabniki Facebooka lahko dovolijo dostop do svojega profila, da lahko igrajo igre, delijo svoje interese z drugimi in počno še tisoč in eno drugo (ne)pomembno stvar. Navadno jih pišejo neodvisni razvijalci in niso del uradnega kánona Facebooka, čeprav so po besedah Marka...

20 komentarjev