»

Prvi računalniki v Sloveniji, dodatek A - programiranje z ožičenjem

Tabelirka IBM 421 z ožičenimi nadzornimi ploščami. National Museum of Science and Industry of Catalonia, Terrassa (CC BY SA 2.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - Na podlagi izvirnih raziskav smo v Računalniškem muzeju pripravili serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji. Prispevke o prvih računalnikih pri nas smo obogatili s povezanimi splošnimi temami, ki spremljajo razvoj tehnologije, programiranja in telekomunikacij, ter obravnavajo družbeno pomembne aspekte računalništva kot so na primer uvajanje računalnikov v javno upravo, zdravstvo in znanstveno-raziskovalno dejavnost, pa uvajanje pouka računalništva v šole in začetek študija računalništva. Nismo pa pozabili niti na delo naših znanstvenikov in inženirjev in njihove prve poskuse lastne izgradnje računalniških sistemov ter začetke serijske proizvodnje računalnikov pri nas.

O programiranju na računskih strojih si bolj podrobno lahko preberete na strani računalniškega muzeja.

V tokratni objavi smo se še za trenutek ustavili pri računskih strojih in smo namenili nekaj pozornosti programiranju teh naprav, še posebej programiranju pri nas najbolj razširjenih računskih strojev IBM...

0 komentarjev

ZDA na Kitajsko ne pustijo niti kvantni tehnologiji

vir: CNet
Financial Times - Ameriško ministrstvo za trgovino je osem kitajskih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem kvantnega računalništva, uvrstilo na črni seznam za izvoz tehnologij (plačljiv vir, alternativa). Gre za novo zaostritev v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko.

Kljub menjavi na mestu ameriškega predsednika se retorika do Kitajske tudi pod Joejem Bidnom še ni koreniteje spremenila. Združene države svojo poglavitno globalno geopolitično tekmico še vedno obtožujejo kraje znanja in tehnologij, pa zatiranja Ujgurov v Sinkiangu in še česa, kar so zgolj nekateri na spisku izgovorov za to, da skušajo omejiti njen vpliv, saj jih močno skrbi rastoča vojaška in gospodarska moč Kitajske pod Ši Džinpingom. Spletno srečanje med obema predsednikoma sredi novembra je prineslo zgolj načelno trepljanje, medtem pa ZDA še vedno precej omejujejo izvoz ključnih naprednih tehnologij s svojega ozemlja na Kitajsko, kot so tiste s področij industrije polprevodnikov in strojnega učenja.

Sedaj se je ameriško...

8 komentarjev

Rusija se priključuje tekmi za izgradnjo kvantnega računalnika

vir: Nature
Nature - Ruska vlada je odobrila ambiciozen petletni program financiranja raziskav kvantnega računalništva v višini sedemsto milijonov evrov, s katerim želi na tem področju dohiteti druge velesile.

Rusija je v zadnjih letih postala razvpita po podvigih svojih kibervojščakov, kot je skupina Fancy Bear, toda pri razvoju najnaprednejših računskih strojev - kvantnih računalnikov - še vedno stopiclja daleč za ostalimi svetovnimi silami. Položaj dobro ponazarja nedavni dosežek inženirjev na Nacionalni univerzi za znanost in tehnologijo v Moskvi, ki so letošnjega oktobra sestavili prvi ruski kvantni računalnik - z dvema kubitoma. Medtem se IBM in Google ravsata s stroji s po petdesetimi in več kubiti, Google pa je oktobra celo naznanil prvi primer kvantne premoči. "Rusija je pet do deset let za ostalim svetom," pravijo tamkajšnji raziskovalci.

Položaj utegne vsaj malo izboljšati petdeset milijard rubljev, ali preračunano okoli sedemsto milijonov evrov, ki jih je za obdobje petih let sedaj...

16 komentarjev

Tudi Amazon s storitvijo za kvantno računanje v oblaku

New Scientist - Mesec dni za Microsoftom je tudi njegov poglavitni tekmec s področja storitev v oblaku, Amazon, lansiral podobno storitev, ki strankam ponuja dostop do procesnega časa na kvantnih računalnikih partnerskih podjetij.

Kljub nedavnemu Googlovemu dosežku kvantne premoči je področje kvantnega računalništva še vedno v plenicah. Strokovnjaki morajo še dognati, kateri pristopi pri gradnji kvantnih procesorjev bodo najuporabnejši, same naprave pa v splošnem še ne znajo početi reči, ki jih ne bi zmogli klasični računalniki. Zato so trenutne storitve usmerjene prvenstveno v eksperimentiranje in učenje ter imajo obliko, podobno mainframom v rosnih letih računalništva. Začetnik ponujanja procesnega časa na kvantnih napravah preko linije je IBM, ki se mu je v zadnjem letu postopno pridružila večina ostalih velikanov; zadnji med njimi sedaj Amazon.

Bezosova družba bo na platformi AWS ponujala kvantno računanje v oblaku skozi storitev Amazon Braket (ime je seveda povzeto po nazivu Diracove...

10 komentarjev

Google tudi uradno naznanil kvantno premoč, pri IBMu ugovarjajo

vir: Nature
Nature - Po tem, ko je pred mesecem ušla infomacija, da naj bi Googlovim inženirjem uspel dokaz tako imenovane "kvantne premoči", so v družbi uspeh najavili tudi uradno. V glavnem konkurentu, IBMu, skušajo medtem pomen dogodka zmanjšati.

Kvantni računalniki so eno poglavitnih področij razvoja računalništva, saj obetajo reševanje nekaterih sort računskih problemov, ki so za današnje - klasične - stroje prezahtevni. Pri delovanju izrabljajo mestoma hudo neintuitivna pravila kvantne fizike. Njihova osnovna enota informacije tako ni bit, temveč kubit: kvantna superpozicija vrednosti nič in ena, kar po domače povedano pomeni, da ima hkrati vrednosti nič in ena, dokler na njem ne izvedemo meritve. Smisel pa je naslednji: v gruči pravilno povezanih kubitov je mogoče v enem urinem ciklu izvesti operacijo na vseh hkrati, kar pomeni neslutene računske pospeške, saj zmogljivost takšnega stroja narašča eksponentno s številom uporabnih kubitov.

Obstajajo pa presneto dobri razlogi, zakaj v okrog štirih...

19 komentarjev

IBM daje na razpolago 53-kubitni kvantni računalnik

Slo-Tech - IBM bo prihodnji mesec skozi svoj oblak ponudil dostop do kvantnega računalnika s 53 kubiti, kar bo najmočnejša naprava te sorte, na voljo navadnim uporabnikom.

Kvantni računalniki so še vedno v fazi razvoja, ko šele odkrivamo, katere sorte strojne in programske arhitekture bodo za praktično rabo najprimernejše, zato je koristno, če ima dostop do eksperimentov čim širši krog raziskovalcev. Pri slednjem brez dvoma prednjači IBM, ki že od leta 2016 ponuja dostop do svojih kvantnih računskih strojev skozi oblak. Doslej ga je izkoristilo že 150 tisoč registriranih uporabnikov, ki so na desetih napravah izvedli 14 milijonov eksperimentov.

Najmočnejši kvantni računalniki, ki so tod trenutno na razpolago, imajo 20 kubitov, že prihodnji mesec pa se lahko nadejamo veliko močnejšega stroja, s 53 kubiti. Podjetje je namreč v New Yorku odprlo novo izpostavo svojega kvantnega računskega centra, s pomočjo katere bo repertoar naprav, namenjenih oblaku, razširilo na štirinajst. To je sicer zgolj...

22 komentarjev

Hekerji iz ruske centralne banke ukradli dve milijardi rubljev

Reuters - S hekerskim napadom je iz ruske centralne banke izpuhtelo za dve milijardi rubljev (29 milijonov evrov) vlog, ki jih imajo pri njej ruske komercialne banke. Napadalci naj bi bili poizkušali izmakniti kar pet milijard rubljev, a so dogajanje vmes opazili in transakcije prekinili. Tiskovna predstavnica banke Ekaterina Glebova je vdor potrdila in dodala, da že pripravljajo nove varnostne ukrepe, ni pa mogla natančno povedati, kdaj točno se je napad zgodil. Podrobnosti o napadu še niso znane.

Ob teh vesteh se seveda takoj spomnimo na napad na bangladeško centralno banko oziroma njen račun v New Yorku, od koder so letos februarja ukradli 81 milijonov dolarjev. Večine denarja še niso povrnili, vdor pa naj bi bil mogoč, ker so napadalci pridobili bangladeške...

30 komentarjev

Googlov kvantni računalnik je in ni 100-milijonkrat hitrejši od klasičnih

Slo-Tech - Lov na prvi komercialni kvantni računalnik, s katerim se bo dalo izračunati kaj bolj uporabnega od faktorjev števil 143 in 56153, še vedno traja. In vsakokrat znova pridemo do kvantnega računalnika, ki ga je razvilo podjetje D-Wave, in sta ga kupila NASA in Google v konzorciju. Še vedno se namreč krešejo mnenja, ali je omenjeni računalnik v resnici kvantni ali ne, kjer se odgovor nagiba v prvo smeri. Dosti manj pa je jasen odgovor na vprašanje, ali je sploh kaj hitrejši od klasičnih računalnikov. Če karikiramo: v rokometu je bistveno hitrejši od slovenske nogometne B-reprezentance.

Kvantni računalnik D-Wave ni realizacija univerzalnega kvantnega računalnika, temveč uporablja...

9 komentarjev