»

Meta na Messengerju testira privzeto šifriranje

vir: Meta
Meta - V Meti so pričeli s preizkušanjem privzeto vklopljenega šifriranja v Messengerju. Dogodek sicer sovpada z rastočo problematiko pregona splava v ZDA s pomočjo podatkov, zbranih na digitalnih platformah, toda v podjetju zanikajo, da je ukrep neposredna posledica.

Medtem ko je komunikacija v WhatsAppu privzeto šifrirana na podoben način kot v Signalu, pa se v drugo Metino pogovorno orodje, Messenger, tovrstna funkcionalnost prebija mnogo počasneje. Polno oziroma end-to-end šifriranje (E2EE) so v storitvi pričeli preizkušati leta 2016, šele letošnjega januarja pa so zmogljivost po svetu lansirali v polni obliki - toda uporabniki jo moramo vklopiti. Večina ljudi zanjo bržkone sploh ne ve ali pa se ji s tem ne ljubi ukvarjati, zato je tudi po lansiranju ostala omejena na tiste, ki se ukvarjajo z problematiko zasebnosti na internetu ali jo potrebujejo profesionalno. Nato pa se je situacija v Združenih državah spremenila, kajti junija je padla temeljna sodna odločitev Roe v. Wade, s tem...

7 komentarjev

Amazon je posnetke kameric Ring predajal policiji tudi brez sodnega naloga

politico.com - V Amazonu so po letih ugibanj vendarle priznali, da so posnetke kameric Ring organom pregona v določenih primerih predajali tudi brez sodnega naloga ali dovoljenja imetnika kamere.

Vse odkar je Amazon pred štirimi leti kupil firmo domačih varnostnih kameric Ring, divjajo polemike okoli neprijetno tesnega prijateljevanja podružnice z ameriškimi organi pregona. Poleg aktivnega iskanja strank kar skozi lokalne policijske organizacije že dolgo buri duhove praksa, po kateri lahko policija dostopa do posnetkov kamer. Ne le, da ameriški zvezni zakoni ne prepovedujejo eksplicitno deljenja teh posnetkov z možmi v modrem brez sodnega naloga, ampak tudi v samih pogojih storitve ni določila, ki bi kaj takega opredeljevalo. V Amazonu so na pomisleke doslej odgovarjali, da skušajo v vseh primerih "doseči sodno pot ali soglasje uporabnika", natančnejšim pojasnilom pa so se vztrajno izmikali.

Sedaj vemo, da v nekaterih primerih posnetki najdejo pot do policistov brez kakršnegakoli formalnega...

5 komentarjev

Amazon čez slabih deset dni požene storitev Sidewalk

vir: Amazon
Ars Technica - 8. junij je datum, ko bodo pri Amazonu v ZDA prižgali Sidewalk: sistem, ki bo del uporabnikove brezžične pasovne širine izkoristil za pomoč sosedom pri povezovanju njihovih naprav na omrežje. Pomenljivo je, da morajo uporabniki ročno izstopiti (opt-out), če tega ne želijo.

Ko so v Amazonu pred dvema letoma najavili lasten brezžični komunikacijski protokol Sidewalk, je bil še videti kot le eden od vzporednih podatkovnih kanalov za njihove informacijsko pogoltne naprave. Toda razvil se je v po eni plati zanimivo in po drugi strašljivo storitev: zamisel je, da uporabniki majhen del svoje brezžične pasovne širine nevidno in avtomatsko delijo s svojo okolico, z namenom krpati luknje v dosegu brezžičnih naprav. To se pravi: če pride v našem omrežju do motenj ali nam pes s pametno ovratnico zatava predaleč od hiše, se lahko zvočniki Echo, kamerice Ring in obeski Tile zasilno povežejo na katerokoli Amazonovo brezžično napravo, ki je del omrežja Sidewalk. Projekt je bil doslej v ZDA v...

22 komentarjev

Bi zaupali policiji pogled skozi svojo varnostno kamero?

vir: Pikrepo

vir: EFF
EFF - Policija v Jacksonu, prestolnici ameriške zvezne države Mississippi, bo izvajala 45-dnevni pilotski program, v katerem bodo zasebne varnostne kamere prebivalcev v živo povezali z njihovim Real Time Crime centrom. Prebivalci bodo v programu sodelovali prostovoljno, a kljub temu vse skupaj predstavlja precejšnjo grožnjo zasebnosti tamkajšnje skupnosti. Tudi če s svojo kamero ne želite sodelovati, je namreč zelo verjetno, da prag vaše hiše zajema kader kamer katerega od sosedov. Ker ljudje v imenu varnosti radi počnemo neumnosti, ni zanemarljiva nevarnost, da se bi taki pilotni projekti v bodoče razmahnili povsod po svetu.

Mimogrede, Jackson je še kar ozaveščeno mesto, ko gre za zasebnost, saj so kot prvo mesto na jugu ZDA policiji prepovedali uporabo samodejne prepoznave obrazov.

Omrežene kamere zadnja leta postajajo precejšen zasebnostni problem v ZDA, ki se je še posebej razmahnil potem, ko je Amazon s svojo popularno kamero Ring začel sklepati partnerstva z lokalnimi...

18 komentarjev

Kamere Ring razburjajo zaradi vdorov in pomanjkljivega pravnega nadzora

Ars Technica - Pretekli teden se je v ZDA pripetila vrsta vdorov v varnostne kamere Ring, ki so bili organizirani skozi enega od hekerskih forumov. To pa je le ena od zaskrbljujočih novic okoli te Amazonove podružnice, za katero sveže novinarske preiskave kažejo, da ima vse bolj nezdravo povezavo z lokalno policijo in izrablja slabo dorečeno zakonodajo za izgradnjo strašljivo razširjenega sistema nadzora.

Pred tednom dni je neznanec v Memphisu nagovoril 8-letnico v njeni otroški sobi in ji dejal, da je Božiček - skozi tam nameščeno notranjo varnostno kamero Ring, ki naj bi jo varovala. Drugod so prizadete družine poslušale zmerljivke in grožnje, vsaj en malopridnež pa je tudi izsiljevali z odkupnino. Huda ura se je v vseh primerih končala z izklopom naprav, toda nenaden porast vdorov je pognal pokonci tako strokovnjake kot medije in Amazonu povzročil precej sivih las. Preiskava še ni povsem pri koncu, toda po sedaj znanih podatkih ni šlo za vdor v katerega od krovnih Ringovih sistemov, temveč so...

21 komentarjev

V medije pobegnil zvočni zapis Zuckerbergovega sestanka

The Verge - Posnetke nekakšnega Q&A sestanka z zaposlenimi na Facebooku je ekskluzivno objavil The Verge, njihov morda najzanimivejši del pa se nanaša na pozive ameriških predsedniških kandidatov - zlasti Elizabeth Warren - k razbitju velikih tehnoloških podjetij na manjše dele. CEO Mark Zuckerberg je najprej spregovoril o gibanju, ki zaradi takih in drugačnih strahov širi jezo na velika tehnološka podjetja in nato primeroma omenil Elizabeth Warren, ki da meni, da je rešitev v razbitju takih družb.

V tem primeru, tako Zuckerberg, bo zagotovo prišlo do sodnega spora, pri čemer ne dvomi, da bo Facebook v njem zmagal. Doda še, da to ne bo dobro za podjetje (it'll still suck for us), saj si ne želi velikega sodnega spora proti svoji lastni vladi. "Toda, če kdo ogroža tvoj obstoj, potem pač greš v ring in se boriš," še zaključi šef Facebooka. Na Twitterju se je že odzvala tudi Warrenova, in sicer, da “bodo stvari še slabše (would really suck) če ne bomo popravili skorumpiranega sistema, ki...

6 komentarjev

Amazon pošilja Alexo od doma

The Verge - Prejšnji teden so pri Amazonu na jesenski tiskovni konferenci predstavili vrsto naprav, od novih članov družine Echo do kameric Ring. Poleg vsesplošne osvežitve repertoarja je bila rdeča nit osamosvajanje Alexe, ki odločno prestopa hišni prag.

Amazonova Alexa je bržkone najbolj poznana digitalna pomočnica, vendar ima v primerjavi s Siri in Google Assistantom važno slabost: dobro se počuti predvsem v domačih napravah Echo, medtem ko priklic prek telefona ni nativen in je zato okoren. Letošnjo jesen namerava podjetje zrahljati njene okove, saj bo lansiralo več naprav(ic), s katerimi bo mogoče Alexo odpeljati na potep. Najbolj običajen tosorten izdelek bodo slušalke Echo Buds, ki prispejo v prihodnjih mesecih za ceno 130 dolarjev (vse cene so v ameriških dolarjih brez davka), kar je manj od večine konkurenčnih. Amazon se je povezal z Bosejem, da je zanje razvil aktivno blaženje hrupa. Če slušalke niso modni dodatek za nas, se bomo lahko z Alexo pogovarjali skozi naočnike Echo Frames...

15 komentarjev

Kitajski cenzorji nad igre

Fortnite

vir: BBC
BBC - Kitajska agencija Xinhua poroča, da je komisija državnih cenzorjev, ki naj bi pred prihodom na trg preverjala vsebino iger, začela z delom. Med prvimi dvajsetimi igrami, ki jih je prejela v oceno, jih je kar devet ocenila kot neprimerne za prodajo na Kitajskem. Med igrami, ki so "šle v bunker" najdemo PUBG, Fortnite, H1Z1 in Ring of Elysium have, ki naj bi prikazovale preveč krvi in gorja. Čeprav, resnici na ljubo, Fortnite česa takega niti ne vsebuje. Paladins pa ima na drugi strani menda premalo oblečene ženske.

Tudi preostalih enajst ni povsem zadostilo očitno strogim merilom, saj bodo morali avtorji pred začetkom prodaje iz njih odstraniti neprimerne vsebine. Med temi igrami najdemo naslove kot so League of Legends, Diablo, World of Warcraft, Overwatch...

32 komentarjev

Izšel Ring 1.0

Ring.cx - Ring je aplikacija namenjena distribuirani, anonimni in šifriranimi komunikacijami med uporabniki. Omogoča izmenjavo sporočil, vzpostavljanje video klicev (tudi v HD kvaliteti) ter tudi vzpostavljanje konferenčnih klicev. Omogoča še izmenjavo datotek ter multimedijskih vsebin, na posamezen Ring odjemalec pa lahko priključimo tudi več kamer. V okolju Linux in Windows je mogoče tudi deljenje zaslona.

Vsak uporabnik ima svoj Ring ID, ki je popolnoma anonimiziran, uporabniku pa ob registraciji ni potrebno vpisati nobenih osebnih podatkov. Baza uporabnikov se shranjuje v Ethereum blockchainu. Za vzpostavljanje povezave med uporabniki se uporabljajo distribuirane tabele kontrolnih vsot (DHT - Distributed Hash Tables, Ring uporablja tehnologijo OpenDHT), kar pomeni, da za delovanje Ring omrežja ni potrebna centralizirana infrastruktura. Mimogrede, Ring je deloma tudi akademski projekt in eden izmed ciljev razvijalcev je povezati SIP telefonijo z DHT tehnologijo.

Vsa komunikacija med...

17 komentarjev

AMD izziva - Intel se umika

The inquirer - The inquirer navaja, da je AMD v nekaj današnjih ameriških časnikih (med drugim Wall Street Journal, USA Today in San Francisco Chronicle) objavil zanimivo celostransko reklamo, na kateri AMDjev procesor stoji v boksarskem ringu in čaka na nasprotnika iz Intela. S tem so pozvali svojega konkurenta na uraden dvoboj, v katerem bi se naj pomerila strežnika z dvojedrnimi procesorji obeh podjetij, testiranje pa bi izvedla nepristranska družba. Po besedah AMDja bi z rezultati takšnega testiranja končni uporabniki lažje izbrali procesor, ki bi najbolj ustrezal njihovim potrebam, a Paul Ottelini, CEO Intela, je izziv gladko zavrnil.

Če vas zanima kaj več o AMDjevi zanimivi reklamni potezi (ki je, mimogrede, na tak način niso izvedli prvič) preberite izvorno novico na The inquirerju in poročanje PCWorlda.

Intel je upravičeno vrgel brisačo v ring, saj je AMD trenutno težkokategornik, vprašanje pa je, kako se bodo na to potezo odzvali kupci.

21 komentarjev