»

Slepo sledenje GPS-u se lahko konča v morju

Slo-Tech - Nekaj nenavadnega se zgodi s človeškimi možgani, ko nas po neznani poti vodi kdo drug, najsi bo to človek ali GPS. Na Velikem otoku na Havajih imajo v marini Honokohau tak problem, ker satelitska navigacija iz neznanih razlogov avtomobile pelje po klančini, ki vodi v morje. Pred mesecem dni sta se dva turista v enoprostorcu mirno zapeljala v morje, enako se je zgodilo minuli teden. To pot so mimoidoči (mimoploveči?) dogodek obeležili na Instagramu.

V marini vedo povedati, da se je v preteklosti zgodilo že več podobnih incidentov, večinoma v nočnih urah, ko je vidljivost slabša. Poškodovanih običajno ni, gmotna škoda pa je seveda uničeno vozilo. S pristojnega ministrstva (Hawaii Department of Land and Natural Resources) so sporočili, da dodatnih označb ne načrtujejo, ker je zelo jasno, da klančina vodi v morje in je namenjena nakladanju plovil na prikolice. A v vseh primerih so turisti slepo sledili GPS-u.

Na havajskem ministrstvu za promet pojasnjujejo, da je GPS na Havajih...

14 komentarjev

Velik del sodobnih storitev je brezplačen. Kako jih zajeti v BDP?

Jerome Powell

vir: Wikipedia
CNBC - Ameriški Urad za zvezne rezerve (FED) se ubada z zanimivim problemom sodobnih gospodarstev. Priča smo namreč silovitemu razvoju digitalnih storitev, ki pa se v bruto družbenem proizvodu ne odrazijo, kot bi se morale, saj jih je precejšen delež na voljo brezplačno. Sem sodijo družabna omrežja, GPS, spletni iskalniki in vse drugo. BDP namreč meri vrednost blaga in storitev, ki se kupujejo in prodajajo, zato ne zajamejo deleža modernih dobrin, ki jih posamezniki in podjetja prejmemo in s pridom uporabljamo.

Šef FEDa, Jerome Powel je zato na letnem srečanju ameriških ekonomistov napovedal nove metode izračunavanja, denimo merjenje količine podatkov, prenešene skozi žične in brezžične povezave. Še bolj zanimiva pot pa je povezana z nedavno raziskavo , v kateri so avtorji z obširnimi anketami prišli do nekakšne ocene vrednosti popularnih orodij sodobne družbe. V njej so posameznike spraševali, za koliko bi se bili pripravljeni odreči določeni storitvi. Rezultati so zanimivi, povprečen...

21 komentarjev

Obdavčitev multinacionalk razdvaja EU in zaposluje sodišča

vir: Pixabay

Slo-Tech - Paolo Gentiloni, do lani še italijanski premier, z novembrom pa evropski komisar za gospodarstvo, je izjavil, da bo EU ne glede na strinjanje drugih držav uvedla davek na digitalne storitve. Še več, Gentiloni je dodal, da doseganje soglasja glede tega vprašanja med državami članicami šteje za svojo prioriteto.

Znano je, da si nekatere evropske države močno prizadevajo za obdavčitev velikih tehnoloških družb, Francija je podoben davek celo že uvedla. A doseganje soglasja v celotni uniji bo težavno, saj imajo nekatere članice pri tem svoje interese. Irska recimo z nižjimi davki (in kratkimi poleti do ZDA) že dolga leta privablja tuje multinacionalke, da si na njihovih tleh odpirajo svoje evropske sedeže. Posledično te na...

7 komentarjev

Bo digitalni davek podražil francoska vina v ZDA?

Trump in Macron med lanskim obiskom v Parizu

vir: Wikipedia
Ars Technica - Ameriški predsednik Donald Trump se je odzval na t. i. digitalni davek, ki ga je nedavno sprejela Francija, minuli petek pa s podpisom v veljavo potrdil tudi še predsednik Macron. Trump je sicer svojemu francoskemu kolegu že prejšnji teden v telefonskem razgovoru izrazil zaskrbljenost zaradi uvedbe davka, v petek pa se je ujezil še na Twitterju: "Če kdo sme obdavčiti ameriška podjetja, potem je to njihova matična država. " In napovedal, da bo "Macronovo neumnost" kaznoval s protiukrepom, obdavčitvijo francoskih vin. Dodal je še, da so po njegovem mnenju ameriška vina tako in tako boljša od francoskih.

Čez nekaj minut je stopil pred novinarje, kjer je nekoliko bolj umirjeno napovedal, da bo protiukrep sprejet v...

91 komentarjev

Zero rating povečuje stroške dostopa do interneta

EFF - Nemška nevladna neprofitna organizacija Epicenter.works je objavila izsledke raziskave o nevtralnosti interneta v 30 državah članicah EU ali Evropskega gospodarskega področja. Eno izmed ključnih sporočil raziskave je, da izvzemanje določenega prometa iz plačljivih mobilnih podatkov (zero rating) v nasprotju s trditvami operaterjev prinaša celokupno dražji dostop do interneta.

To prakso smo doživeli tudi v Sloveniji. Pred štirimi leti je bilo stališče Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), da je zero rating v neskladju z nevtralnostjo interneta, ki je v Sloveniji uzakonjena. Ker pa niso uspeli pokazati, da je imela privligirana obravnava določenih storitev tudi dejansko pomembne vplive...

1 komentar

Francija sama v obdavčitev velikih tehnoloških podjetij

Slo-Tech - Francija bo, potem, ko v EU za to (še) ni dobila širše podpore, s 1. januarjem sama vpeljala davek na velika tehnološka podjetja. Ta naj bi v prvem letu v proračun prinesel dodatne pol milijarde evrov, je za medije povedal finančni minister Bruno Le Maire. Velika Britanija, ki se sicer pripravlja na odhod iz EU, je oktobra prav tako napovedala 2 % davek na digitalne storitve, o podobnem ukrepu pa razmišljata tudi španska in italijanska vlada.

EU GAFA tax, imenovan po začetnicah Googla, Amazona, Facebooka in Appla, za katerega se poleg Francije najbolj zavzema še Nemčija, naj bi predstavljal odgovor na izogibanje plačevanja davkov s strani velikih podjetij, ki so v ta namen spletla kompleksno strukturo hčerinskih...

27 komentarjev

Nagrada v spomin Alfreda Nobela za ekonomijo 2018

Nobelove nagrade - Letošnja razglasitev Nobelovih nagrad se končuje z razglasitvijo prejemnikov nagrade za dosežke v ekonomiji, ki jo švedska centralna banka podeljuje od leta 1969. Letos jo prejmeta ameriška ekonomista William D. Nordhaus in Paul M. Romer, ker sta v gospodarsko rast vkomponirala inovacije in podnebje. Ukvarjala sta se z vprašanjem dolgoročne in trajnostne rasti ter proučevala vzroke in posledice tehnoloških inovacij in podnebnih sprememb.

Nordhaus je magistriral na Yalu ter doktoriral na MIT-u. Večji del svoje kariere je bil profesor na Yalu, vmes pa je v času Carterjeve administracije vodil Svet ekonomskih svetovalcev (1977-1979) ter bostonsko podružnico ameriške centralne banke (2014-2015). Raziskovalno se je ukvarjal z...

3 komentarji