»

Huawei bojda želi prodati seriji telefonov P in Mate

Slo-Tech - Po podatkih Reutersa iz virov v Huaweiju naj bi si podjetje prizadevalo prodati seriji pametnih telefonov P in Mate. To nakazuje, da so sankcije ZDA začele preveč boleti in da si podjetje morda želi izstopiti iz segmenta telefonov višjega razreda.

Pogovori med Huaweijem in konzorcijem investitorjev, ki jih podpirajo lokalne oblasti, poteka že več mesecev. Huawei je začel razmišljati o prodaji tega oddelka že lanskega septembra, ko so se razmere zaostrile. Trenutno Huawei ne sme uporabljati ameriških proizvodov, kar vključuje tako Googlove storitve za Android - operacijski sistem je odprt, Googlove aplikacije pa ne - kot strojno opremo. Trenutno se Huawei trudi z lastnimi čipi Kirin. Trenutno jih zanj proizvaja TSMC, ki pa uporablja ameriško opremo, zato jih ne sme več prodajati Huaweiju. Zaloge, ki so jih nakupili pred sankcijami, bodo pošle še letos. Že sedaj proizvodnja Huaweija P40 in Mate40 škripa in ne dosega želenih številk.

Ni še znano, koliko bi Huawei iztržil ob prodaji....

36 komentarjev

ZDA prepovedale ameriške investicije v Xiaomi

Slo-Tech - Po Huaweiju je v nemilost ameriških oblasti zašel še Xiaomi, ki se je včeraj znašel na vladnem seznamu kitajskih komunističnih vojaških podjetij. Takšna uvrstitev ameriškim državljanom, skladom in podjetjem prepoveduje investiranje v podjetje, kar vključuje tudi lastništvo delnic. V izvršnem ukazu, ki je podjetje uvrstil na seznam, so zapisali, da Kitajska izkorišča ameriške investitorje za financiranje razvoja in posodabljanje svoje vojske. Na seznamu, ki so ga prvikrat izdali junija lani, je že več deset podjetij, ki so kitajski vojaški podizvajalci, dobavitelji in razvijalci, težka industrija, telekomunikacijski operaterji, kemična industrija, letalstvo ipd. Xiaomi, ki je tretji največji proizvajalec pametnih telefonov, močno odstopa od ostalih imen na seznamu, razen seveda Huaweija.

Kdor ima lastniške deleže v Xiaomiju, mora te odprodati do 11. novembra letos. Xiaomi namreč prosto kotira, saj je podjetje izvedlo javno ponudbo delnic leta 2018. Xiaomi se je že odzval in...

29 komentarjev

ZDA zaostrujejo sankcije zoper Huawei

Reuters - Ameriško gospodarsko ministrstvo še zaostruje maja uvedene sankcije zoper Huawei, so sporočili danes. To pot bodo omejili strojno opremo, do katere ima gigant dostop, in na seznam dodali nova s Huaweijem povezana podjetja.

Na seznam pravnih oseb, ki predstavljajo nevarnost ameriškim zunanjepolitičnim interesom ali nacionalni varnosti, so uvrstili novih 38 s Huaweijevm povezanih podjetij iz 21 držav. Podjetju namreč očitajo, da se blokadi izmikajo s poslovanjem prek tretjih partnerjev, zato je sedaj na seznamu 152 podjetij. Prav tako zaostrene sankcije prepovedujejo uporabo kakršnekoli ameriške programske opreme ali strojne opreme za proizvodnjo pri partnerjih, ki Huaweiju prodajajo izdelke. Podjetja na seznamu morajo dobiti posebno licenco, če želijo normalno poslovati.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ob tem dejal, da pozivajo tudi vse svoje zaveznike, da se pridružijo v blokadi Huaweija. Podjetju še vedno očitajo, da vohuni za Američani in zbrane informacije dostavlja...

9 komentarjev

ZDA dodatno privijajo Huawei

Reuters - Kot piše Reuters, se ZDA pripravljajo na zaostritev ukrepov zoper Huawei, od katerega trenutno javni sektor ne sme kupovati opreme in kateremu ameriška podjetja ne smejo prodajati svojih izdelkov brez posebnega dovoljenja. Sedaj pa želijo ta režim razširiti še na tuja podjetja, saj je Huawei uspešno oblikoval dobavne verige brez ameriških podjetij.

V pripravi je sprememba Foreign Direct Product Rule, po kateri bodo morala tudi vsa tuja podjetja, ki uporabljajo ameriško opremo za proizvodnjo čipov, pridobiti ameriško dovoljenje pred poslovanjem s Huaweijem. Američanom gre posebej v nos tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki proizvaja čipe tudi za Huaweijev HiSilicon. Večina proizvajalcev čipov uporablja opremo, ki jo proizvajajo ameriška podjetja, kot so KLA, Lam Research ali Applied Materials. Ukrep še ni uradno naznanjen, tako da še ni jasno, ali ga bo ameriški predsednik naposled res potrdil.

Problem, ki ga tovrstni ukrepi prinašajo, je povezanost svetovnega gospodarstva....

37 komentarjev

Pametni telefoni v letu 2019: Samsung, Huawei, Apple

Slo-Tech - Podatki o prodaji pametnih telefonov v minulem letu kažejo, da na samem vrhu ni sprememb, tik pod vrhom pa je Huawei na drugem mestu prehitel Apple. Samsungov tržni delež se je povečal za slabo odstotno točko na 21,8 odstotka. Huawei je prodajo povečal za skoraj petino in s 17,6 odstotki trdno drži drugo mesto, medtem ko je Apple izgubil odstotno točko in s 14,5-odstotnim tržnim deležem pristal na tretjem mestu. Četrto in peto mesto zasedata Xiaomi in Oppo. Velikih pet skupaj obvladuje skoraj tri četrtine trga.

Vseeno pa to ne pomeni, da je težav za Huawei konec. Lanski rezultati še vključujejo v celoti posledic spora z ZDA, ki je izbruhnil sredi leta. Huawei P30 Pro, ki je lani predstavljal Huaweijevega zastavonošo, je izšel tik pred zaostritvijo odnosov z ZDA in prepovedjo uvoza. Naslednji Huawei Mate 30 Pro pa se že prodaja brez Googlovih aplikacij.

To se pozna na rezultatih, kar so napovedovali že sredi leta. Zadnje lansko četrtletje za Huawei je bilo po dveh letih prvo...

19 komentarjev

ProtonMail ponuja šifrirano alternativo koledarju

Slo-Tech - Ponudnik varnega elektronskega predala ProtonMail, ki stavi predvsem na zaščito zasebnosti in je vzklil na bogatem terenu zavedanja o problemu sledenja po Snowdnovnih razkritjih, je pripravil tudi koledar. Veliko ljudi uporablja Googlov koledar, ki je prikladno integriran v Googlov ekosistem in povezan z Gmailom, kar seveda pomeni, da ni nič kaj zaseben. To za večino ni nič narobe, a kdor bi želel več zasebnosti, tega ni mogel uporabljati.

Koledar ProtonMaila so preizkušali že več mesecev, sedaj pa je prispel v javno beta fazo. To pomeni, da ga lahko z novim letom začne poizkusno uporabljati kdorkoli. Zamisel je preprosta. Ker je koledar več le koledar, temveč tudi neke vrste dnevnik dogodkov v našem življenju, želi švicarsko podjetje ponuditi storitev, ki te podatke iztrgala iz rok velikih korporacij. Ker seveda vse skupaj nič ne pomaga, če bi to pomenilo zgolj, da te podatke damo drugemu podjetju, novi koledar prinaša šifriranje od začetka do konca (end-to-end). Tako tudi...

94 komentarjev

Huaweijev tiskovni predstavnik: brez Googla smo v kaši

Slo-Tech - Potem, ko je kitajski tehnološki velikan zaradi ameriških sankcij izgubil številne dobavitelje programske in strojne opreme v ZDA, med njimi morda najpomembnejšega - Google, se je nekaj časa zdelo da bodo v podjetju uspeli najti drugo pot. Pa je kot kaže niso. Za Financial Times je namreč pred dnevi spregovoril (intervju je plačljiv) njihov piarovec Joy Tan, in med drugim povedal, da bodo v podjetju kljub intenzivnemu programu "deamerikanizacije" svojih izdelkov, najtežje našli prav nadomestilo za Googlovo programsko opremo. Sicer lahko uporabljajo sam operacijski sistem Android, ne pa tudi storitev, ki na njem omogočajo uporabo aplikacij. Nadomestila za kaj takega po njegovem mnenju ni na obzorju in ga tudi še dolgo ne bo.

Zatrjevanja predstavnikov podjetja ob nastopu ameriških sankcij so bile torej več ali manj PR stunt. Zlasti to velja za operacijski sistem Harmony OS, ki so ga tedaj povzdignili v skorajšnji nadomestek za Android. To se je pokazalo na septembrski predstavitvi...

41 komentarjev

Huaweijevi prihajajoči telefoni brez Googlovih storitev in aplikacij?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Sredi septembra naj bi Huawei v Münchnu predstavil svoja nova paradna konja med pametnimi telefoni, modela Mate 30 in 30 Pro. A novinca utegneta naleteti na nepremostljivo oviro ob splovitvi, saj po zagotovilih predstavnikov Googla napravi ne bosta smeli uporabljati Googlovih storitev in aplikacij. Gre za posledice odločitve administracije v Washingtonu, po kateri ameriška podjetja ne smejo poslovati s kitajskimi telekomunikacijskimi podjetji.

Huawei je sicer maja dobil tri mesece trajajočo izjemo od prepovedi, da bi lahko zagotavljal podporo in nadgradnje za svoje obstoječe naprave, pred dobrim tednom dni pa so ta rok podaljšali še do 19. novembra. Toda to še vedno velja le za telefone, ki so že na trgu, ne pa tudi za...

72 komentarjev

Huawei domala ukinja razvojni oddelek v ZDA

vir: Reuters
Slo-Tech - Čeprav se odnosi med ameriško administracijo in Huaweijem vendarle zlagoma ogrevajo, bodo zaradi omejitve poslovanja ameriških podjetij s Huaweijem Kitajci odpuščali v ZDA. V Huaweijevih raziskovalno-razvojnih oddelkih (formalno gre za podružnico Futurewei Technologies) v Teksasu, Kaliforniji in Washingtonu je zaposlenih 850 ljudi, ki bodo večidel pristali na cesti, piše The Wall Street Journal.

Časnik se sklicuje na vire blizu podjetja in pravi, da bo brez dela ostalo več sto ljudi. Nekatere so o tem že obvestili, drugi lahko vesti pričakujejo kmalu. Nekateri kitajski zaposleni bodo imeli možnost nadaljevati delo v podjetju, če se preselijo na Kitajsko, večina pa bo ostala brez zaposlitve.

Maja je Bela hiša izdala ukaz, s katerim je...

37 komentarjev

Huawei se pripravlja na katastrofo

vir: Reuters
Slo-Tech - Ameriški embargo na sodelovanje s Huaweijem postaja čedalje večji problem za kitajsko podjetje, izid sodnih postopkov pa je negotov. Ker ameriška in tudi nekatere druga podjetja odpovedujejo sodelovanje s Huaweijem, so se Kitajci začeli pripravljati na najhujši scenarij. Kot kaže, jim ne bo uspelo pravočasno zamenjati dobaviteljev.

Prve posledice so bile odpoved izida prenosnika MateBook in prestavitev izida prepogljivega telefona, za kar je sicer Huawei uradno okrivil težave, ki jih imel s svojim telefonom Samsung. Huawei je že interno ocenil, da bo njegova prodaja pametnih telefonov zaradi embarga za 40-60 odstotkov nižja. Z drugimi besedami, namesto 100 milijonov telefonov jih bodo letos prodali samo pol toliko. V petek naj bi se v...

153 komentarjev

Google svari, da je popolna blokada Huaweija v resnici nevarna

Slo-Tech - Google opozarja, da bi popolna blokada Huaweija od ameriške tehnologije, ki bi pomenila tudi preprečitev dostopa do Androida, v resnici škodovala ameriški nacionalni varnosti. Google zato prosi za izjemo od prepovedi izvoza, ki bi mu dovoljevala, da še naprej ponuja Android Huaweiju. Trenutna situacija je namreč nejasna.

Glede na blokado dostopa do ameriške tehnologije namreč Huawei ne more pričakovati podpore za Android, kar pomeni, da mu ostaja le del, ki je odprtokoden in brezplačno dostopen. To pa pomeni, svari Google, da se lahko v prihodnosti obeta paralelna verzija Androida na Huaweijevih napravah, ki bo slabše zaščitena, imela več lukenj in potencialno omogočala kitajsko vohunjenje. Trenutno namreč Huawei (in ostali kitajski proizvajalci)...

37 komentarjev

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev

Huawei kljub pritiskom z odličnimi prihodki

vir: BBC
BBC - Prihodki kitajskega telekomunikacijskega giganta so v letu 2018 znašali 107 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni skoraj 20 % rast glede na leto prej. Čisti dobiček pa je znašal 9 milijard dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2017.

Najbolj je za dober rezultat zaslužna odlična prodaja pametnih telefonov na Kitajskem. Nekoliko slabše je posloval njihov telekomunikacijski oddelek, ki služi z izvozom telekomunikacijske opreme, prihodki so upadli za 1,3 %. Prav ta segment je namreč tarča kampanje, na čelu katere so ZDA, sledita pa jim Avstralija in Nova Zelandija, in v kateri Huaweiju očitajo, da njihova oprema zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja varnostno tveganje.

No, prav v teh dneh se jim je pridružila...

47 komentarjev

Huawei pokazal prepogljiv telefon Mate X

Ars Technica - Huawei je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni pokazal telefon Mate X, svojega prepogljivega tekmeca Samsungovemu Foldu. Tudi po ceni, ki bo v Evropi znašala 2300 evrov.

Prepogljivi telefoni so področje nove tekme med mobilnimi velikani. Po tem, ko je Samsung pred dnevi najavil Galaxy Folda, je Huawei na sejmu MWC razkril lastnega prepogljivčka, Mate X. Podjetji sta ubrali različna pristopa v zasnovi. Za razliko od Folda ima Mate X samo en zaslon, ki objema vso zunanjo stran telefona in je v razprti obliki velik osem palcev, z ločljivostjo 2480×2200 pik. Ob pregibanju se prelomi na približno enako veliki polovici - toda ne povsem, ker ima zadnja stran naprave odebeljen skrajni rob, kamor so...

64 komentarjev

ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja, prevare in kršitve sankcij

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper največje kitajsko tehnološko Huawei, katerega finančna direktorica je bila pred dvema mesecema aretirana v Kanadi. Podjetje obtožujejo krajo intelektualne lastnine ameriški konkurenci in kršitev ameriških sankcij proti Iranu.

Obtožnica zoper Huawei in finančno direktorico Meng Wanzhou ima 13 točk in poleg kraje intelektualne lastnine in prodaje naprav Iranu obtožene bremeni še oviranje preiskave in bančne prevare. Huawei naj bi namreč prikrival svoje razmerje s podjetjema Huawei Device USA in Skycom Tech, ki sta poslovali z Iranom. Odkar je ameriški predsednik Donald Trump ponovno uvedel sankcije zoper Iran, namreč podjetja ne smejo v Iran prodajati izdelkov, ki vsebujejo večinoma ameriške dele....

10 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica obtožena izmikanja sankcijam zoper Iran

vir: Reuters
Reuters - Znanih je več podrobnosti o aretaciji Huaweijeve finančne direktorice in hčere ustanovitelja, o kateri je bila javnost obveščena v sredo. V Kanadi je v petek potekalo zaslišanje pred sodiščem, kjer so razkrili, da je Meng Wanzhou resnično pridržana zaradi ameriške obtožnice, v kateri ji očitajo kršenje sankcij zoper Iran. Jutri bomo izvedeli, ali je sodišče odredilo varščino. Če jo bodo Kanadčani izročili ZDA in bo tam spoznana za krivo, ji grozi do 30 let zapora.

Huaweijeva podružnica Skycom je med letoma 2009 in 2014 ignorirala ameriške sankcije zoper Iran. Skycom se je javno predstavljal kot neodvisno podjetje, čeprav je v resnici v Huaweijevi lasti. Mengova je sodelovala v prevari, s katero so ukanili finančne institucije, da so te dopustile transakcije, ki...

26 komentarjev

ZDA hkrati obtožujejo Huawei vdorov in vdirajo vanj

Slo-Tech - Pretekli mesec je Južna Koreja po pritiskih iz ZDA odločila, da za del svojih telekomunikacij, ki prenašajo občutljiva in tajna sporočila, ne bodo uporabljali Huaweijeve opreme, ker podjetju ne zaupajo. ZDA so v preteklosti že večkrat minirale vse Hauweijeve poslovne priložnosti na Zahodu, med drugim trimilijardni Sprintov posel za nakup opreme za postavitev omrežja 4G, prevzem podjetja 3com ipd. Vse to zaradi tega, ker so v Washingtonu prepričani, da je Huawei povezan s kitajsko vlado, ki jo ZDA uradno obtožujejo vohunjenja in internetnih napadov. Resnica je - obratna.

Novi dokumenti, ki sta jih pridobila The New York Times in Spiegel, kažejo, da v resnici Američani počno vse tisto, kar očitajo Huaweiju. NSA je namreč leta 2010 po treh letih prizadevanj uspela pridobiti dostop do Huaweijevih prostorov na sedežu v Šendženu. Tam so pridobili...

30 komentarjev