»

Tonga po izbruhu odrezana od interneta

Slo-Tech - Po silovitem izbruhu ognjenika na Tongi minuli petek, ki je sprožil tudi manjši tsunami in prah dvignil 20 kilometrov visoko v stratosfero, je Tonga odrezana od interneta. Tonga je z mednarodnim internetnim omrežjem povezana z enim optičnim kablom, ki ga je erupcija močno poškodovala. Da ga lahko sploh začno popravljati, se mora zgoditi dvoje: prenehati mora seizmična aktivnost in na lokacijo mora pripluti servisna ladja, ki je 4000 kilometrov proč. Ocenjujejo, da bo internetni mrk trajal približno en mesec.

Ladja za popravilo podmorskega kabla pluje iz pristanišča v Papui Novi Gvineji. Kabel, ki meri 827 kilometrov ter je v lasti in upravljanju državnega podjetja Tonga Cable Limited, državo povezuje s Fidžijem, od koder so vzpostavljene nadaljnje mednarodne povezave. To ni prvi primer prekinitve povezave, saj se je podobno zgodilo že pred tremi leti. Januarja 2019 je zaradi okvare na kablu prav tako zastal internetni promet s Tonge. Rezervno povezljivost so tedaj zagotavljali s satelitskimi povezavami, ki so drage in počasne, zato je bil dostop močno reguliran in omejen. Več kot 80 odstotkov internetnega prometa na Tongi predstavljajo interakcije z družbenimi omrežji, majhen preostanek pa predstavlja kritične storitve. Tedaj...

8 komentarjev

Pred 30 leti smo v Slovenijo dobili internet

Slo-Tech - Danes mineva 30 let od prve internetne povezave v Sloveniji, s čimer se je mlada država tedaj vpisala med elitno druščino dobrega ducata držav s temi zmožnostmi. Prvo povezavo so na ljubljanskem Inštitutu Jožef Štefan (IJS) vzpostavili do Amsterdama, od tam pa v mednarodno internetno omrežje. IJS je ob tej obletnici v sredo organiziral tudi spletni dogodek.

Med najbolj zaslužnimi za povezavo Slovenije z internetom je Borka Jerman Blažič iz Laboratorija za odprte sisteme in mreže. Dostop do interneta bi se lahko bil zgodil tudi nekoliko prej, a je trajalo dve leti, da so beograjske oblasti izdale dovoljenje za najem povezave do mednarodne infrastrukture COSINE. Prva povezava z Dunajem je zaživela junija 1991, nato pa so se morali dogovoriti za povezavo do mednarodnega interneta v ZDA, ki so jo dobili v Amsterdamu. Ko je bila vzpostavljena še pot po Evropi od Ljubljane do Amsterdama, je bilo možno priti do ameriškega interneta. Povezave po Evropi so tedaj potekale po linijah...

157 komentarjev

Tonga še vedno brez interneta

Slo-Tech - Nenavaden primer izpada interneta v celotni državi se nadaljuje. Na Tongi že sedmi dan nimajo normalne povezave do internet, potem ko se je minulo nedeljo pretrgal podmorski kabel, ki državo povezuje do mednarodnih vozlišč. Še vedno je edina povezava v svet satelitska povezava, ki jo je vzpostavil ponudnik satelitskega interneta Kacific in s katero lokalnemu operaterju EziNETu zagotavlja osnovno povezljivost.

Izkazalo se je, da je kabel prekinjen na dveh mestih, so sporočili iz podjetja Tonga Cable Ltd. Prva poškodba je 11 kilometrov od Tongatapuja na globini 23 metrov, druga poškodba pa je slabih osem kilometrov od otoka na globini 17 metrov. Ker se je kabel prerezal v plitvem morju, sta možna razloga malomarnost kakšne ladje, ki ga je pretrgala s sidrom, podmorski potres...

8 komentarjev

Tonga ostala brez žične povezave z internetom

Southern Cross Cable

Slo-Tech - Medtem ko smo pri nas navajeni, da imamo cel kup internetnih povezav in več podmorskih kablov med kontinenti, ki zagotavljajo redundanco, v majhnih otoških državah to ne drži. Majhna tihomorska država Tonga ima od leta 2013 internetno povezavo, saj so tedaj s financiranjem Svetovne banke in Azijske banke za razvoj položili podmorski kabel, ki jo povezuje s Fidžijem in od tam na regionalno podmorsko zanko Southern Cross Cable. V državi s 100.000 prebivalci pa se je včeraj ta podmorska povezava prekinila. Ker je to edina podatkovna žična povezava s svetom, je Tonga sedaj brez normalno delujočega interneta in...

19 komentarjev

Težave s podmorskimi kabli v Egiptu: malomarni kapitani in saboterji

FOX News - Običajno pišemo o motenem dostopu do interneta na kakšnem širšem geografskem območju, ki se zgodi zaradi enega izmed treh razlogov: bodisi kakšna ladja pretrga podmorske internetne kable bodisi države uvedejo filtriranje in cenzuro bodisi je promet moten zaradi napačnih preusmeritev. Redkeje pa pišemo o sabotažah, kot jo je sedaj odkrila egiptovska mornarica. V bližini pristanišča v Aleksandriji so aretirali trojico potapljačev z neke ribiške ladje, ki se je lotila nasilne prekinitve podmorskega kabla. Internetni promet je bil precej ohromljen teden dni, ni pa znano, kdo je dejansko povzročil zastoje. Identitete aretiranih egiptovske oblasti medtem ne želijo razkriti.

Lotili so se kabla SEA-ME-WE 4, ki teče od Francije po dnu Sredozemskega morja, Rdečega...

4 komentarji

Novi podmorski in kopenski kabli za povezavo Evropa-Bližnji vzhod

The New York Times - Ko pišemo o bližnjevzhodnih državah, navadno poročamo o novih načinih vlad za omejevanje dostopa do interneta in cenzure, zato je pravo olajšanje, da kdaj pišemo o novih internetnih povezavah in celo smelih načrtih o globalnih vozliščih. Za to pot se je odločil Irak, ki se po letih diktature počasi odpira svetu in semkaj sodi seveda tudi internetna povezljivost. Začeli so s položitvijo novega podmorskega kabla, piše The New York.

V okviru pol milijarde dolarjev vrednega sistema Gulf Bridge Network so podmorski kabel, ki svojo pot začne na Siciliji in preko Sueškega prekopa nadaljuje pot po Rdečem morju, ob Arabskem polotoku, čez Hormuško ožino in po Perzijskem zalivu, potegnili do Iraka v bližini Basre. Projekt je bil tehnično zelo zahteven, saj...

6 komentarjev

Popravila na podmorskih kablih tečejo

Neowin - Prejšnji teden smo poročali, da so se pretrgali kar trije podmorski telekomunikacijski kabli, ki pod Sredozemskim morjem povezujejo z evropskimi vozlišči Bližnji vzhod in naprej. Tako so takoj po pretrganju v Indiji opazili štirikrat daljši dostopni čas.

Šlo je za kable SEA-ME-WE 3, SEA-ME-WE 4 in FLAG, ki potekajo naprej še globoko na Daljni vzhod. Francoski telekom je na pot poslal ladjo Raymond Croze, ki je hitro našla poškodovane vode. Pomagali so si z daljinsko vodeno podmornico Hector, ki bi prišla še posebej prav v primeru, da bi sidro ladje, ki je kable najverjetneje pretrgalo - uradnega razloga še ni - odneslo nekaj kilometrov iz smeri, kar da se bojda rado dogodi. Za kabel iz sistema FLAG bo poskrbel indijski operater, ki je na pot poslal ladjo Teliri. Kable morajo sedaj z dna dvigniti na površje in izvesti zamenjavo pokvarjenih vlaken. SEA-ME-WE4 bo popravljen do božiča, SEA-ME-WE3 pa do konca leta, obljubljajo Francozi.

10 komentarjev

Pridržali ladji, ki sta povzročili internetni mrk na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Internetni mrk na Bližnjem vzhodu, ki je povzročil nemalo preglavic uporabnikom interneta in sprožil še več teorij zarot o samih vzrokih mrka, je končno dobil vsaj delni epilog. Reliance Globalcom, operater podmorskih kablov, ki so se pretrgali, je namreč s pomočjo satelitskih posnetkov izsledil dve ladji, ki sta se takrat nahajali v območju in sta odvrgli sidri, ki sta nato tekom plovbe pretrgali kable.

Za pretrgane kable sta bili odgovorni dve ladji, ena v lasti korejskega podjetja in druga v lasti iraškega podjetja, obe pa so pridržali v Dubaju. Korejska ladja je že uradno priznala krivdo in plačala Reliance Globalcom-u 60 tisoč dolarjev za popravilo kablov, iraška pa je zaenkrat še na pridržanju.

26 komentarjev