»

Srčni spodbujevalnik, ki se raztopi v telesu

STAT - Ameriški raziskovalci so oblikovali začasni srčni spodbujevalnik brez baterij, ki se po tednu dni prične raztapljati v telesu in po nekaj mesecih izgine brez sledi. Naprava bi olajšala predvsem pooperativne postopke, ki terjajo umetno stimulacijo srca.

Razgradljiva bioelektronika je v zadnjem desetletju postala živahno področje raziskovanja - leta 2018 smo poročali električnem spodbujevalniku živčnih signalov za pomoč pri regeneraciji poškodovanega mišičja, ki se po opravljeni nalogi v telesu raztopi. Sedaj smo naposled dobili še takšno inačico najpomembnejše sorte električnega telesnega vsadka v medicini: srčnega spodbujevalnika. Raziskovalci z ameriških univerz Northwestern in George Washington so v reviji Nature Biotechnology predstavili napravo, ki se v telesu popolnoma razgradi v roku nekaj mesecev. Zgrajena je iz topljivega polimernega ovoja, s katerega debelino lahko določijo njen "rok trajanja"; elektroniko sestavljajo žičke iz magnezija, prevlečenega z volframom, in pa

15 komentarjev

Prihaja razgradljiva bioelektronika za telesne vsadke

Slo-Tech - Raziskovalci iz ZDA so na podganah uspešno izvedli prvi praktični preizkus elektronskih vsadkov, ki se čez čas neškodljivo raztopijo v telesu.

Biorazgradljive materiale medicina pozna že dlje časa, saj se uporabljajo za vse od šivov do opornih elementov. Takšna pomagala, ki se po opravljeni nalogi sama raztopijo v telesnih tekočinah, so zaželena, ker z njimi odpade potreba po dodatnih operativnih posegih za njihovo odstranjevanje. Večinoma jih sestavljajo...

5 komentarjev

Paraplegik shodil s pomočjo hrbtenjačnega vsadka

IEEE Spectrum - Na ameriški kliniki Mayo so z uporabo hrbtenjačnega vsadka za stimulacijo živčnih signalov dosegli, da je možakar s popolnoma paraliziranimi nogami spet delno shodil.

Hromeče poškodbe hrbtenjače so ena največjih tarč medicine. Po svetu poteka množica raziskovalnih projektov, ki so v zadnjem desetletju že postregli s preboji, najsigre za uporabo presaditve celic, branja možganskih živčnih signalov ali raznih vsadkov.

Nova dobra novica pri rabi implantov prihaja s klinike Mayo v Minnesoti. Tam so dosegli, da je paraplegik Jered Chinnock po postopku s stimulacijo hrbtenjačnih signalov ob pomoči hodulje prehodil nekaj čez sto metrov. Zdravniki so priredili že obstoječi vsadek, ki ga predpisujejo bolnikom s kroničnimi bolečinami hrbta in jača...

25 komentarjev

Znanost in tehnologija VIII.

Slo-Tech -

Danes je prvič poletel Airbus A380, največje potniško letalo doslej. Na testni polet je A380 krenil iz Toulousa s šestimi člani posadke in 20 tonami opreme. Vse štiri ure poleta je A380 krožil nad Biskajskim zalivom. Pri vzletu in pristanku ga je spremljalo na tisoče letalskih navdušencev, med letom pa so ga inženirji spremljali tudi prek satelita. Preden bo A380 začel komercialne lete bo moral prestati še približno leto dni testiranj in pridobivanja certifikatov. Za več informacij BBC.

Znanstveniki ugotavljajo, da lahko z merjenjem možganske aktivnosti 'vidijo', kaj oseba misli. Trenutno lahko s to tehnologijo prepoznamo le vizualne vzorce, ki jih oseba...

39 komentarjev

Nov patent za MS

PC World - Neorganski tehnološki vsadki v organizmih so še vedno bolj znanstvena fantasika kot resničnost, a sodeč po novem patentu, ki ga je prejel Microsoft se napajanje in delovanje raznih električnih gizmov kani preseliti na človeško telo.

Pravkar podeljeni patent namreč predvidi uporabo le enega energijskega vira (baterije) za vse naprave, ki jih bo oseba posedovala, električni tok pa se bi pri različnih napetostih in frekvencah lahko prenašal po telesu in nato po elektrodah do naprave. Prav tako bi se lahko na isti način prenašali izhodni in vhodni signali teh naprav. Tako bi lahko mobilnik, PDA, zapestna ura in radio sprejemnik vsi uporabljali isto slušalko oziroma zvočnik, kar bi zmanjšalo težo naprav in zagotavljalo večjo praktičnost. A kaj, ko bi se v tem primeru morale vse te naprave non-stop dotikati vašega telesa. PCWorld.com!

"Bolj zanimiva kot pa uporabna rešitev, ki bi jo lahko bolj učinkovito zamenjala tehnologija v stilu Bluetootha," pravi analitiki Dulaney. Na patent nas je...

11 komentarjev

Še en korak k umetnim očem?

NASA - Slepota je danes še vedno ena izmed "bolezni", ki jih ne moremo pozdraviti. Če je v možganih okvarjen center za vid, nam ni pomoči, saj smo gotovo lahko 100 % prepričani, da ne bomo več nikoli spregledali. Če pa so okvarjene samo oči, pa nam še vedno ostaja kanček upanja. Zagnani znanstveniki iz ustanove Space Vacuum Epitaxy Center (SVEC) se že kar nekaj časa ukvarjajo z nadomestki, ki bi utegnili popraviti okvarjene oči in odpraviti slepoto. Poizkusi so zaenkrat kar obetavni, vendar pa se moramo zavedati, da tudi, če znanstvenikom slučajno uspe narediti umetne oči, pacienti ne bodo nikoli več videli tako, kot so prvotno. Naravne oči so eden izmed najbolj občudovanja vrednih organov, ki jih je narava razvijala milijone let. Ampak je še vedno bolje vsaj malo sprejemati svetlobo, kot pa biti slep.
Če me spomin ne vara, sem na nacionalki pred časom gledal neko oddajo o tem, kako naj bi človeku popravili okvarjeno uho in mu tako zopet povrnili sluh. Tukaj so znanstveniki že imeli...

0 komentarjev

Hawkingova protislovja

CNet - Spominjam se, ko je profesor Stephen Hawking, sicer (invalidni) avtor odlične Kratke zgodovine časa, napovedal, da se moramo bati oz. izogibati računalniškim vsadkom v svoja telesa.

Tokrat pa je na Telegraph-u objavljen članek, v katerem prof. Hawking razmišlja drugače; namreč, prej ko slej na bi na dan prišel smrtonosen virus, katerega človešto ne bi preživelo pod nobenim pogojem -- razen, če bi bili 'pripravljeni', torej v sebi imeli vgrajen (hehe, antivirus) čip. Druga rešitev, ki jo omenja, pa je kolonizacija drugih planetov. Večina znanstvenikov sicer meni, da je osvajanje vesolja z ladjami, počasnejšimi od svetlobe, jalovo početje, Hawking pa je mnenja, da warp pogoni mordale niso tako nemogoči oz. oddaljeni... Klik!

8 komentarjev