»

Twitter ni več odprt

Slo-Tech - Saga o Twitterju dobiva pravo skandinavsko širino, saj je Elon Musk v najnovejšem zapletu preprosto zaprl brezplačen dostop za neprijavljene uporabnike. Že zgolj za branje sedaj potrebujemo račun, s čimer Elon Musk igra tvegano igro, da bo tako povečal število uporabnikov. Možen je tudi obraten scenarij, to je zaton platforme zaradi zaklepanja v lasten mehurček.

Že doslej Twitter ni bil navdušen nad neprijavljenimi obiskovalci, ki niso imeli dostopa do vseh funkcij (npr. pregledovanja citirajočih čivkov), sčasoma pa se je pokazalo pojavno okno, da se je treba prijaviti. A za silo je vendarle šlo. Nič več, saj je neprijavljeni obiskovalci ne vidijo več ničesar. A tudi prijavljeni obiskovalci so dobili omejitev.

Uradno, da bi preprečili nasilno pobiranje vsebina s Twitterja (scraping), lahko prijavljeni obiskovalci pogledajo le 600 objav na dan. Še huje velja za nove uporabnike, ki so omejeni na 300 objav. Kdor želi več, mora imeti modro kljukico, in tedaj bo lahko videl 6000 objav...

73 komentarjev

Twitter izgubil še drugo vodjo enote za varnost in zaupanje

Slo-Tech - V Twitterju je odstopila Ella Irwin, vodja skupine za varnost in zaupanje, ki se je podjetju pridružila junija lani in novembra prevzela vodenje te skupine. Svoje poteze javno ni želela pojasniti, jo je pa potrdila. Prav tako ni komentarja iz Twitterja.

Ella Irwin je nasledila Yoela Rotha, ki je podjetje zapustil takoj po Muskovem prevzemu. Roth je zapustil podjetje, ko je postalo jasno, da si Elon Musk svobodo govora in moderiranje na Twitterju predstavlja močno drugače od dotedanje prakse in da bo to počel na lastno pest. Ella Irwin podjetje zapušča dan po Muskovem komentarju v zadevi s kontroverznim dokumentarcem What is a woman?, ki so ga avtorji želeli brezplačno deliti na Twitterju. Dokumentarec, ki ga obtožujejo transfobnih sporočil, je Twitterjeva skupina najprej zavrnila, nato pa je Elon Musk kot deus ex machina odločitev spremenil. Musk je video začel celo promovirati na svojem profilu.

Do svojega odhoda je bila Ella Irwin med najbolj zvestimi Muskovimi podporniki,...

55 komentarjev

Muskova naslednica na čelu Twitterja je Linda Yaccarino

vir: Axios
Axios - Elon Musk je po večmesečnih obljubah, da bo mesto vodilnega pri Twitterju prepustil nekomu drugemu, očitno našel pravega človeka: strokovnjakinjo za oglaševanje Lindo Yaccarino.

Odkar je Elon Musk lanske jeseni prevzel Twitter, je njegov ... zanimiv način vodenja tega socialnega omrežja botroval tako krohotu kakor velikim skrbem zaradi razraščanja ekstremizma, prevar in sovražnega govora. Podjetje je spričo tega izgubilo večino nekdanjih poglavitnih oglaševalcev in posledično zabredlo v zelo živo rdeče številke. Ravno tu naj bi najbolj pomagala nova izvršna direktorica. Linda Yaccarino je namreč dolgoletna izkušena voditeljica oddelkov za oglaševanje, nazadnje 12 let pri NBCUniversalu, kjer je dala odpoved z današnjim dnem. Slovi kot trda pogajalka z mnogimi zvezami v vrhovih najmočnejših ameriških podjetij, od Appla naprej, in njen prvi izziv bo nazaj pripeljati kar se da veliko oglaševalskega denarja.

Z Muskom naj bi se sicer "našla" na aprilskem srečanju na temo oglaševanja v...

115 komentarjev

SEC zanima Muskovo nakupovanje Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Ameriška Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je že 4. aprila pisno pozvala Elona Muska, naj pojasni nepravilnosti pri nakupovanju delnic podjetja Twitter, so sporočili iz SEC-a. Pismo, v katerem ga pozivajo k razjasnitvi, so sedaj javno objavili. Od Muska pričakujejo pojasnila štirih nepravilnosti, od česar so odvisni nadaljnji postopki.

Elon Musk je 4. aprila letos SEC-u prijavil nakup skoraj desetine delnic Twitterja, ki ga je izvedel 14. marca letos. Musk je agenciji nakup razkril 10 dni prepozno, saj je treba nakup več kot petodstotnega deleža podjetja javno razkriti tudi ostalim delničarjem. SEC sedaj od Muska želi izvedeti, zakaj je prepozno priglasil nakup, zakaj je izpolnil napačen obrazec, in sicer namenjenega pasivnim investitorjem, medtem ko je sam aktivni investitor, in zakaj ni izpolnil vseh polj s potrebnimi podatki. Jasno je že, da je Musk prekršil zakonodajo pri prijavi nakupa, zato je sedaj od njegovega sodelovanja s SEC-om in SEC-a odvisno, ali in v...

5 komentarjev

Musk vendarle ne bo sedel v Twitterjevem upravnem odboru

Slo-Tech - Po nakupu desetine podjetja Twitter, o čemer je javnost seznanil pred tednom dni, je Elon Musk odstopil od prvotnega načrta, po katerem bi sedel v upravni odbor. Izvršni direktor podjetja Parag Agrawal je dejal, da se to ne bo zgodilo in da je to najboljša rešitev za vse vpletene. Zakaj se je Musk tako odločil, ni razkril, vztraja pa da, je bila to njegova lastna odločitev. Dodal je, da Musk ostaja največji lastnik podjetja in da bo odbor še vedno ostal odprt za njegove predloge. Musk se je odzval s čivkom, v katerem je bil smeško, ki so z roko pokriva usta, a ga je kmalu izbrisal.

Po prvotnih načrtih bi bil moral Musk sedež v odboru dobiti že v soboto. Težko je verjeti, da se je sam odločil, da tega ne želi. Verjetnejša je razlaga, da je šlo nekaj narobe ali pa da je dobil samo kakšno opozorilo, zakaj bi bilo to tvegano glede na njegovo dosedanje obnašanje. Musk je doslej na Twitterju čivkal tako, da si je nakopal tudi sodne postopke in milijonske globe. Večinoma je šlo za...

6 komentarjev

Musk kupil skoraj desetino Twitterja

Slo-Tech - Elon Musk, ki ga poznamo med drugim kot ustanovitelja in direktorja podjetij SpaceX in Tesla, je kupil 9,2 odstotka Twitterja. V poročilu ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) je razkril, da je 14. marca kupil 73.486.938 delnic Twitterja, ki so vredne okrog 2,9 milijarde dolarjev. S tem je Musk postal največji individualni delničarja podjetja. Sklad Vanguard ima v lasti 8,8 odstotka podjetja, Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey pa ima v lasti 2,3 odstotka.

Delnica Twitterja je danes po razkritju te informacije poskočila za dobro četrtino. Od nakupa do danes je Musk zaslužil že 1,1 milijarde dolarjev, če bi delnice sedaj prodal, so izračunali pri Bloombergu. To pa pomeni, da bi Musk lahko v prihodnosti pomembno vplival na politiko podjetja, saj za razliko od drugih tehnoloških velikanov v Twitterju ustanovitelji nimajo več glasovalnih pravic, kot znaša njihov delež lastništva (v Googlu imajo na primer ustanovitelji poseben razred delnic z več glasovalnimi pravicami).

...

15 komentarjev

Twitter kmalu tudi s plačljivo storitvijo?

vir: Pixabay

Slo-Tech - Storitev naj bi se imenovala Twitter Blue in bo veljala 2,99 ameriškega dolarja mesečno, z njo pa bi uporabniki dobili nekaj dodatnih funkcionalnosti. Omenja se Collections, torej možnost urejanja tvitov v nekakšne zaznamke, pa Undo Tweets, pri katerem gre za nekajsekundni zamik pri objavljanju tvitov, v katerem si lahko glede objave premislimo. Kot pri Gmailu. Proti koncu leta naj bi za plačnike omogočili še storitev, ki so jo pridobili od nedavno prevzetega startupa Scroll. Ti vam v zameno za pet dolarjev mesečne naročnine umaknejo oglase s spletnih medijev, ki sodelujejo v njihovem projektu, pri čemer slednji od tega dobijo tudi nekaj sredstev.

Novica sicer prihaja iz povsem neuradnih virov, pri Twitterju je za zdaj še ne želijo ne potrditi ne ovreči. So pa v zadnjih tednih v podjetju najavili kar nekaj novosti, denimo prenovljena obvestila o potencialno žaljivih tvitih, aplikacija po novem omogoča polno prikazovanje "visokih" fotografij na mobilnih napravah, iskanje po...

8 komentarjev

Tesla obrnila ploščo: nič več bitconov

vir: PxHere

Slo-Tech - Poldrugi mesec zatem, ko so s pompom najavili sprejemanje bitcoinov kot plačilno sredstvo za svoja vozila, so se v Tesli nenadoma premislili. Kot je tvitnil izvršni direktor Elon Musk, so to storili v skrbi za okolje, zaradi visoke porabe fosilnih goriv, ki so v ozadju vrednosti te kriptovalute.

Musk je ob tem še povedal, da Tesla ne bo več prodajala bitcoinov, ki so jih kot naložbo v vrednosti 1,5 milijarde ameriških dolarjev kupili konec marca. Del so namreč nato odprodali in si izboljšali četrtletni rezultat poslovanja. So pa v podjetju pripravljeni ponovno preiti na kriptoplačila, ko in če se bo proces rudarjenja začel odvijati z okolju prijaznejšimi energijami.

Ko gre za ogljični odtis ima Bitcoin zares bolj piškavo podobo, zlasti, ker ga po zadnjih podatkih tri četrtine narudarijo na Kitajskem, kjer elektriko večinoma proizvajajo iz fosilnih goriv. A po drugi strani podporniki bitcoina radi poudarijo, da tradicionalni monetarni sistemi, z veliko strežniki in uradniki v...

73 komentarjev

Tesla predstavila futuristični električni poltovornjak

CNet - Tesla je na novinarski konferenci v Los Angelesu predstavila svoj pogled na moderni električni poltovornjak. Koncept, ki predstavlja pomembno stalnico v ameriški kulturni identiteti, je Tesla močno predrugačila. Izvršni direktor Elon Musk je na dogodku dejal, da se v zadnjih 100 letih poltovornjaki niso bistveno spremenili, zato so želeli v Tesli narediti nekaj drugačnega. Rezultat je novo vozilo Cybertruck, ki je videti, kakor da je ušlo iz kakšnega filma.

Cybertruck je sicer enako širok in dolg kakor Ford F-150 (dolg bo 588 centimetrov, širok pa 202 centimetra), a je videti povsem drugače. Na zadnjem delu ima 2 metra dolg nosilni prostor, ki je lahko odprt ali zaprt. Nanj lahko naložimo poldrugo tono tovora, v zaprti inačici pa meri 2831 litrov. Električna karakteristike so predvidljive. Ob obremenitvi 3,4 tone naj bi bil domet 400 kilometrov. Varianta z dvojnim motorjem (pogon na vsa šitri kolesa) zmore peljati (vleči) 4,5 tone in od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v treh...

99 komentarjev

Musk spet v težavah zaradi izjav na Twitterju

Teslina vozila čakajo na pot v Evropo

Bloomberg - Ko je Elon Musk lani na Twitterju objavil, da bo Tesla postala privatna, torej da jo bo odkupil in umaknil z borze, za kar naj bi bil že imel zagotovljena sredstva, se je kratko malo zlagal. Izvršni direktorji seveda ne smejo javno trositi neresnic, zlasti kadar te vplivajo na ceno delnic, zato se je nad Muska takoj zgrnila agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC). Poravnal se je s plačilom 40 milijonov dolarjev globe (pol Musk, pol Tesla) in odstopom z mesta predsednika upravnega odbora, Tesla pa je morala uvesti tudi nadzor nad uporabo Twitterja. In sedaj je Musk spet v težavah zaradi predolgih prstov na Twitterju.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je sodišču naznanila, da je...

24 komentarjev

Twitter ječi pod količino nesnage

Slo-Tech - Od leta 2016 se javnost bolj zaveda, da je družbenih omrežij precej lažnih, avtomatiziranih in drugih zlonamernih računov, s katerimi se poizkuša manipulirati z javnim mnenjem. Enega večjih problemov ima Twitter, kjer mrgoli lažnih računov in aplikacij za širjenje nesnage. Čeprav se bori proti njim in jih bolj ali manj uspešno briše, njihovo število ne usahne. Najnovejša raziskava je pokazala, da Twitter še vedno prepočasi odstranjuje nesnago.

Z umetno inteligenco (strojno učenje) sta raziskovalca v 16-mesečni raziskavi identificirala 167.000 aplikacij, ki so poslale več deset milijonov škodljivih tvitov, ki so širili spam, povezave do malware itd. Medtem ko je umetna inteligenca te aplikacije prepoznala že po nekaj tvitih, je Twitter potreboval več kot 100 objav, da jih je odstranil. Raziskovalca pravita, da je njuno orodje s 93-odstotno natančnostjo uspelo ugotoviti,...

3 komentarji

Z lažnimi tviti Elona Muska do 28 BTC v enem dnevu

bleepingcomputer.com - Pred dnevi se je na Twitterju odvrtela zanimiva prevara. Neznanci so namreč vdrli v več potrjenih uporabniških računov, takih, ki jih kot avtentične označuje modra kljukica in jih nato preimenovali v Elon Musk. Med ukradenimi so bili številni računi vladnih organizacij različnih držav, med njimi recimo kolumbijskega ministrstva za transport in indijske nacionalne uprave za naravne nesreče.

Iz ponarejenih računov so nato razširili novico, da Elon Musk, potem ko zapušča vodenje Tesle,...

42 komentarjev

Musk zaradi afere s tvitom oglobljen z 20 milijoni dolarjev, odstopa kot prvi mož upravnega odbora

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je poravnal z ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC), ki je avgusta začela preiskavo zaradi sporne objave na Twitterju. Musk, ki je tedaj brez utemeljitve trdil, da bodo Teslo odkupili in da je financiranje po ceni 420 dolarjev na delnico že zagotovljeno, je s tem najprej poskrbel za rast cene delnice Tesle, kar je imelo finančne posledice za prodajalce na kratko, kasneje pa je delnica izgubila še več vrednosti, ko se je razvedela neoprijemljivost Muskovih trditev. Elon Musk bo plačal 20 milijonov dolarjev globe, a bo lahko ostal na čelu podjetja. Poravnava je bila pričakovana, saj je SEC Muska sodno preganjal, ko ta ni pristal na...

51 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev

Medicinske lastnosti marihuane ne blažijo težav v biznisu

Slo-Tech - Kot, da se ni vsega že zdavnaj nakopičilo za dovolj visoko grmado, je šef Tesle in SpaceX Elon Musk pred dnevi v nočnem webcastu na pobudo voditelja potegnil globok dim marihuane. Ker je vse skupaj potekalo v Kaliforniji, kjer je rekreativna uporaba opojne zeli dovoljena, s tem ni prekršil nobenega zakona. Toda ker vlagatelji na stvari vedno ne gledajo skozi strogo zakonska očala, je delnica naslednji dan v enem samem dnevu trgovanja izgubila skoraj deset odstotkov, a se je pozneje malenkost odbila nazaj. Kljub temu gre za največji dnevni padec vse od leta 2016.

Za nameček so se oglasili tudi iz ameriškega vojnega letalstva in napovedali preiskavo. Muskov SpaceX namreč za njih pošilja...

41 komentarjev

Musk: Tesla bo ostala na trgu

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk je ugotovil, da ne more prevzeti podjetja in ga umakniti z borze, ob tem pa celo večino delnic pustiti v rokah individualnih vlagateljev. V najnovejšem obvestilu za javnost je zapisal, da bo podjetje ostalo na trgu in borzi, kar predstavlja diametralno nasprotno stališče kot pred tremi tedni. S tem pa ni konec težav, ki jih je povzročil prvi tvit o prevzemu, temveč jih v resnici še poglablja, saj dokazuje, da financiranja za prevzem ni imel zagotovljenega, kar je trdil.

V sporočilu za javnost je Musk dejal še, da bi ob morebitnem prevzemu obstoječi delničarji obdržali dober položaj. Pravi, da se je pogovarjal z velikimi bankami, investicijskimi...

20 komentarjev

Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je zaradi devetih besed ali 61 znakov, ki jih je tvitnil pred tednom dni, znašel v pravnih škripcih. Zapisal je, da razmišlja o odkupu Tesle po 420 dolarjev za delnico in da je financiranje zagotovljeno. Pričakovano je to delnico izstrelilo kvišku za več kot 10 odstotkov, a se je kasneje izkazalo, da se je Musk vsaj malo prenaglil. In izvršni direktorji družb, ki kotirajo na borzi, se ne smejo prenagliti, zato ga je SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev) že začela preiskovati. Tesla je že dobila uradne zahtevke po izročitvi dokumentacije, hkrati pa se obetajo tožbe nekaterih borznih posrednikov, ki so trgovali (oziroma zapirali kratke...

35 komentarjev

Musk: odštevanje se je začelo

Ars Technica - Julija je Elon Musk obljubil, da bo največji baterijski sistem na svetu, ki ga gradi v Avstraliji, brezplačen, če ne bo dokončan v 100 dneh. V ta čas seveda ni bilo všteto pridobivanje dovoljenj in izbiranje podizvajalcev, kar se lahko precej zavleče. Sedaj so te podrobnosti dorečene, zato je Musk sprožil 100-dnevno odštevanje. Do 7. januarja bo torej v Jamestownu v Južni Avstraliji stal sistem, ki bo lahko uskladiščil 129 MWh energije in jo dobavljal z močjo 100 MW.

Musk je ob tem igral zelo previdno, saj hkrati naznanil, da je projekt v resnici že na pol dokončan. Ko bo postavljen, bo to največji v omrežje povezan baterijski sistem. Trenutno je največji sistem sposoben shraniti 120 MWh energije in obratovati z močjo 30 MW, gre pa za AES Energy Storage v...

8 komentarjev