»

Internetni promet v Sloveniji dosega rekorde

Slo-Tech - Ker je zaradi pandemije veliko ljudi doma, raste tudi internetni promet. ARNES je včeraj v sporočilu za javnost pokazal, da internetni promet v Sloveniji dosega rekordne vrednosti, skokovito pa je poraslo tudi število uporabnikov storitve ARNES Učilnica.

Slovensko vozlišče SIX, prek katerega si ponudniki interneta v Sloveniji izmenjujejo promet, ob konicah presega promet 100 Gb/s, kar se še ni zgodilo. Zaradi tega je ARNES priključil dodatne kapacitete, ki zagotavljajo nemoteno delovanje sistemov. Tudi povprečni promet v delovnem času je porasel in namesto običajnih 25-40 Gb/s znaša 55-60 Gb/s.

Storitev ARNES Učilnica je imela pred pandemijo bolj malo uporabnikov. V ponedeljek se je priključilo že 900, v torek pa kar 1400 uporabnikov. Povečuje se tudi število registracij novih uporabnikov.

V trenutni pandemiji se tako izkazuje, da je internet resnično postal kritična infrastruktura, saj se uporablja tako za kratkočasenje kot delo. Če bi odpovedal, bi bile posledice podobno...

62 komentarjev

Zgodba o kriptomenjalnici QuadrigaCX se zapleta

Slo-Tech - Stečajni postopek kanadske menjalnice QuadrigaCX se bo nadaljeval s sodno obravnavo v četrtek, medtem pa na dan prihajajo nenavadne zgodbe, ki so povezane z menjalnico. Ena izmed žalostnih je zgodba kanadskega programerja Tonga Zouja, ki je izgubil 560.000 kanadskih dolarjev (370.000 evrov). Nenavadno je to, da jih ni izgubil s špekulacijami ali v piramidni shemi, temveč pri početju tega, kar naj bi kriptovalute omogočale - hiter in poceni prenos denarja.

30-letni Zou je po študiju sedem let delal v Kaliforniji, sedaj pa se je želel preseliti nazaj v Kanado, v Vancouver. Da bi laže in ceneje prenesel svoje prihranke, je v ZDA svoje...

63 komentarjev

V Franciji bodo kriptovalute prodajali kar v trafikah

Reuters - Medtem ko na trgu kriptovalut še vedno divja neurje, saj je bitcoin najnižje v zadnjih 14 mesecih, ethereum pa tako nizko ni bil že poldrugo leto, ju bodo v Franciji začeli prodajati kar v trafikah. Francosko združenje prodajalcev tobačnih izdelkov (CNB, Confederation Nationale des Buralistes) je sporočilo, da bodo v trafikah, kjer se prodajajo časopisi in revije, tobačni izdelki ter srečke, od novega leta prodajali tudi kriptovalute.

V CNB so združeni prodajalci na približno 27.000 mestih v Franciji. Preizkusno prodajo kriptovalut bodo izvajali na 3000 lokacijah. Tehnično podporo bo nudilo podjetje Keplerk, ki ponuja digitalne denarnice in plačilno infrastrukturo za uporabo kriptovalut. V praksi bodo transakcije videti tako, da bo stranka plačala z gotovino in ob nakupu...

14 komentarjev

Sesutje turške lire podžgalo promet na turških kriptomenjalnicah

vir: Forbes
Forbes - Nagli premiki turške lire, ki je v minulih dneh izgubila tretjino vrednosti, skupno pa v celem letu skoraj polovico, danes pa je manjši del izgub nadoknadila, so povzročili povečanje zanimanja za kriptovalute v Turčiji. Največja turška menjalnica Koinim je zabeležil 63-odstotno rast prometa v bitcoinih, BTCTurk 35-odstotno rast, Paribu pa kar podvojitev prometa. V Turčiji kriptovalute niso prepovedane ali strogo regulirane, tako da lahko prebivalci enostavno nakazujejo denar na menjalnice in kupujejo kriptovalute. Zaradi tega je zrasel promet predvsem na običajnih menjalnicah, ne pa na primer na LocalBitcoins, ki je P2P menjalnica, uporabna zlasti v državah z omejitvami, denimo v Iranu.

Zanimivo je, da nekateri Turki...

9 komentarjev

Nov milijonski vdor v južnokorejsko kriptomenjalnico

Slo-Tech - V najnovejšem vdoru na bitcoinske menjalnice in borze so neznani napadalci odnesli za 28 milijonov evrov, so sporočili iz šeste največje menjalnice na svetu. Južnokorejski Bithumb je bil žrtev vdora, ki je potekal v noči s torka na sredo po lokalnem času. Po zagotovilih upravljavcev strani bodo vsem strankam iz lastnih rezerv povrnili škodo, ki je nastala, tako da ne bo nihče izgubil svojih prihrankov oziroma premoženja. Vseeno pa so stranke pozvali, naj do ureditve razmer na vplačujejo bitcoinov na račune pri menjalnici. Prav tako so do nadaljnjega zaustavili vsa izplačila denarja ali dvige kriptovalut.

To je drugi večji vdor v južnokorejske menjalnice. Pred desetimi dnevi so napadalci...

13 komentarjev

Raziskava: lanska rast bitcoina posledica manipulacije

Slo-Tech - Ko je bitcoin leta 2013 eksplozivno rasel in svojo vrednost posedmeril, je bila to posledica tržne manipulacije. Raziskovalci iz Tel Aviva in Tulse so namreč letos pokazali, da je šlo za manipulacijo, ki sta jo izvedla dva bota.

Naslednjo eksplozivno rast je bitcoin doživel konec minulega leta, ko je s 1000 dolarjev splezal na skoraj 20.000 dolarjev. Letos ima bitcoin za seboj težavno polletje, saj se negativni dnevi kar vrstijo in prav te dni je najnižje od decembrskega vrha, ko se komajda drži nad 6000 dolarji. Danes sta raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu

35 komentarjev

V Egiptu in Turčiji z DPI uporabnikom podtaknili vohunske programe

Slo-Tech - Kanadski Citizen Lab z Univerze v Torontu je ugotovil, kako so oblasti v Turčiji uporabnikom interneta prek DPI (deep packet inspection) spreminjale promet in namesto programov, kot so Skype, CCleaner ali Opera, uspele podtakniti zlonamerno programsko opremo. Na udaru so bili vsi prenosi datotek, ki niso šli prek šifriranih povezav HTTPS. To ponovno kaže, da je dandanes uporaba HTTP postala nepotrebna, neumna in ponekod kar nevarna. V Egiptu pa so bili pogosti MITM-napadi (man in the middle), ki so uporabnike preusmerjali na strani, ki so začele na njihovih računalnikih rudariti kriptovalute.

Türk Telekom je postavil vmesne postaje (middlebox), s katerimi je uporabnike v Turčiji in tudi Siriji preusmerjal do državnega spywara, kadar so ti želeli prenesti običajne in neškodljive programe. S tem spywarom so potem oblasti lahko...

30 komentarjev

Velika razprodaja na trgu kriptovalut

Cena bitcoina

Slo-Tech - Leto 2018 se za kriptovalute ni začelo ravno vzpodbudno, zadnje dni pa smo priče veliki razprodaji. Samo v zadnjih 24 urah se je večina največjih kriptovalut pocenila za 10-30 odstotkov. Na ostalih trgih bi takšen nihaj poimenovali zlom, pri kriptovalutah pa je večja volatilnost stalnica, zato obupa še ni zaznati, čeprav nervoza na trgu narašča. Ob tem veterani poudarjajo, da je bitcoin še vsakega januarja izgubljal in dosegel minimum, in da bo tudi tokrat šlo spet navzgor. Teorij, kaj je sprožilo zadnjo razprodajo, je več.

Bitcoin se je danes spustil pod vrednost 10.000 dolarjev, medtem ko je vrh dosegel pred mesecem dni pri skoraj 20.000 dolarjih. Podobno se je ether od vrha pocenil za 40 odstotkov na 850 dolarjev, ripple pa kar za 70 odstotkov na manj kot dolar. Ker so izgubljale tudi ostale...

312 komentarjev

Hutchins pogojno na prostosti, avtorji WannaCryja začeli unovčevati plen

Slo-Tech - Medtem ko svet spremlja zgodbo pridržanega Marcusa Hutchinsa, ki je zaslovel kot človek, ki je ustavil WannaCry, potem pa ga je pred dnevi aretiral FBI zaradi stvaritve in razpečevanja virusa Kronosa, so avtorji WannaCryja počasi začeli priprave na unovčevanje dobičkov.

Naprej k Hutchinsu, ki ga so aretirali v ZDA po obisku konference DEFCON. Skupaj še z eno neimenovano osebo je obtožen, da je ustvaril Kronos in ga na črnem trgu prodajal, kar se je dogajalo v letih 2014 in 2015. Na ruskih kriminalnih straneh naj bi se Kronos prodajal za 3000-7000 dolarjev, kupci pa so ga uporabljali za zbiranje osebnih in prijavnih podatkov žrtev. Po tednu dni v ZDA bi bil moral Hutchins poleteti domov v Veliko Britanijo, a so ga na...

16 komentarjev