»

Revolut končno razkril lanske poslovne rezultate

Slo-Tech - S precejšnjo, sicer dovoljeno, zamudo je priljubljeni britanski fintech Revolut vendarle razkril lanske poslovne izide. Po prvotnih načrtih bi bili morali objaviti poslovne rezultate septembra, a so si pri britanskem regulatorju izposlovali trimesečni odlog. Včeraj so tako sporočili, da so prihodki v letu 2022 poskočili za 45 odstotkov na 922,5 milijona funtov, pri čemer so ustvarili 25,4 milijona funtov izgube. Prav tako so revizorji potrdili poslovno poročilo za leto 2021, do katerega so imeli prvotno zadržke.

Revolut sicer še vedno nima bančne licence v Veliki Britaniji ali v ZDA, temveč posluje pretežno v EU. Na oba trga si bodo prizadevali vstopiti prihodnje leto, kar bo po odobritvi finančnega izkaza za leto 2021 laže. Izvršni direktor Nik Storonsky je pojasnil, da ostaja pridobitev britanske bančne licence ključna. Z njo bi podjetje lahko začelo ponujati več posojil, tudi hipotekarnih, kar je ob trenutnih obrestnih merah zelo dobičkonosna dejavnost. Že lani so obrestni...

10 komentarjev

Hekerji napadli največjo pakistansko banko

Slo-Tech - Največja pakistanska banka NBP (National Bank of Pakistan), ki je v državni lasti in predstavlja podružnico centralne banke, je bila v noči s petka na soboto žrtev resnega hekerskega napada, poroča The Record. Napad je prizadel zaledne sisteme (backend) in strežnike, ki skrbijo za delovanje poslovalnic, bankomatov in mobilnih aplikacij. V napadu kljub škodi niso odtujili finančnih sredstev. Iz banke so sporočili, da so že v soboto izolirali prizadete sisteme. Napadla jih ni izsiljevalska programska oprema (ransomware), temveč je šlo za bolj klasičen napad z eskalacijo privilegijev.

Večino poslovalnic in bankomatov so uspeli usposobiti že v ponedeljek, preostanek pa v nadaljevanju tedna. Kljub temu so vesti nekatere komitente dovolj prestrašile, da so na bankomatih dvigovali svoje prihranke. K temu so pripomogle nekatera pompozna poročila v medijih, da naj bi bilo prizadetih kar devet bank, kar ne drži. V ponedeljek je morala zato naval na banke (bank run) ustaviti vlada z jasnim...

2 komentarja

(Komentar) Dva kilograma informacijske varnosti, prosim

Ti. kavč oz. pisarniška inšpekcija (simbolična fotografija)

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Število odmevnih varnostnih incidentov v digitalnem svetu je vsak dan večje in Slovenija ni nobena izjema. Spomnimo le na incidente Nova24TV, Lekarne Ljubljana, Bolnišnica Izola, Revoz, AJPES. Ob dogajanju se vedno znova zastavljata dve ključni vprašanji: kdo je kriv in zakaj podatki niso bili ustrezno zavarovani?


Kdo je odgovoren?

Pri iskanju krivca pomaga kombinacija ljudske folklore (»nihče ni kriv«) in inšpekcijske prakse (»kriva je odgovorna oseba«). Ko varnostni incidenti niso medijsko izpostavljeni, krivca ni treba iskati, dovolj je, da se dogovorimo med sabo, okaramo nesposobne zaposlene, se posipamo s pepelom in zadevo pometemo pod preprogo. Ko se začne incident javno pogrevati, nastanejo težave, ki jih bolj ali manj učinkovito rešujejo represivne službe: Policija, Informacijski pooblaščenec, AKOS, Uprava za informacijsko varnost). Takrat naj bi se v okviru formalnih postopkov določilo odgovorno osebo, praviloma tako, da se začne z iskanjem krivca čim nižje v...

39 komentarjev

N26 prva žrtev brexita

Slo-Tech - Priljubljena nemška internetna banka N26, ki nudi svoje storitve v evroobmočju, na Danskem, Švedskem, Islandiji, Norveškem, Švedskem, v Švici in ZDA, je prva vidnejša žrtev britanskega izstopa iz EU. Aprila letos bodo prenehali poslovati v Veliki Britaniji, tamkajšnji komitenti pa bodo morali denar prenakazati drugam in račune zapreti. Prenehale bodo tudi druge storitve, denimo zavarovanja za komitente s plačljivimi paketi ipd. Odpiranje novih računov pa so že ustavili.

V N26 so pojasnili, da po koncu prehodnega obdobja po izstopu Velike Britanije iz EU na Otoku ne bodo mogli več poslovati. V EU lahko banke poslujejo z enotno evropsko licenco (passporting), saj države vzajemno priznavajo licence. N26 ima nemško bančno licenco, ki jim ne bo več omogočala poslovanja v Veliki Britaniji. Seveda bi lahko zaprosili za izdajo britanske licence, kakor imajo na primer ameriško licenco, a so ocenili, da se to ne izplača.

N26 ima trenutno okrog pet milijonov komitentov, od tega naj bi jih...

58 komentarjev

Nadgradnja informacijskega sistema v britanski banki TSB ljudi odrezala od denarja za več tednov

Slo-Tech - Britanska banka TSB je v petek, 20. aprila, popoldne začela dolgo načrtovano nadgradnjo svojega informacijskega sistema. Stari sistem, ki je nastajal še v času prejšnjega lastnika Lloyds Banking Group, so zamenjali s sistemom novega španskega lastnika Sabadell. Komitenti do nedelje zvečer naj ne bi mogli uporabljati spletne banke in opravljati nekaterih drugih storitev. V ponedeljek, ko bi moral sistem normalno delovati, so ljudje z nejeverno zrli v bankomate in spletno banko - številnim spletna banka ni delovala, več kot 1300 komitentom je z računa zmanjkal denar. Ni šlo za napake, temveč so račune izpraznili zlikovci. Banka je zabeležila več kot 93.700 pritožb komitentov, ki niso mogli do svojega denarja. Tudi po šestih tednih od nadgradnje imajo nekateri komitenti še vedno težave,...

13 komentarjev

Britanska Tesco Bank zaradi hekerskega vdora komitentom zamrznila račune

Slo-Tech - Britanska banka Tesco je bila žrtev večjega hekerskega napada, zaradi katerega je vsem svojim komitentom delno zamrznila navadne tekoče račune (current acounts). Na njih so onemogočili izvajanje plačil, še vedno pa je možno kartično poslovanje in poravnavanje direktnih bremenitev.

Hekerji so udarili med vikendom, v soboto pa so se prvi komitenti in banka zavedli, da je nekaj narobe. Prizadetih je 40.000 računov, s približno polovice pa so zmanjkale različne...

7 komentarjev

Višje sodišče potrdilo sodbo: NLB mora povrniti škodo zaradi vdora v e-banko

NLB Klik

vir: RTV Slovenija
Slo-Tech - Višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo, s katero je okrajno sodišče lani razsodilo, da mora NLB komitentu vrniti pet tisoč evrov, ki so mu jih neznani storilci ukradli z zlorabo spletne banke.

Gre za spor iz leta 2009, ki se je začel, ko je komitent na bankomatu opazil, da je stanje na njegovem računu negativno. Ugotovil je, da so neznani storilci z njegovega računa nakazali 5150 na neznan bančni račun, zaradi česar je takoj blokiral spletno banko, kaznivo dejanje prijavil policiji in od banke zahteval povrnitev škode. Tu pa se je zapletlo, ker je banka trdila, da je uporabnik za zlorabo kriv sam in do povračila škode ni upravičen.

Komitent je namreč podatke o...

232 komentarjev

Morgan Stanley Smith Barney izgubil osebne podatke

Slo-Tech - V zadnjem času tako pogosto poročamo o hekerskih napadih na različna podjetja in organizacije prek interneta, da smo skoraj pozabili na klasično izgubljanje aktovk, zunanjih trdih diskov, USB-ključev in prenosnikov, za kar so bili svoj čas pravi mojstri Britanci. To pot so pomembne osebne podatke dobesedno izgubili v investicijski banki Morgan Stanley Smith Barney. Na dveh zgoščenkah je bilo shranjenih 34.000 imen, naslovov, podatkov o računih, davčnih številk, številk zdravstvenega zavarovanja (ameriški EMŠO) in podatkov o zaslužkih v letu 2010 za nekatere komitente. Ko so paket z zgoščenkama prejeli v newyorškem davčnem uradu, je bil ta na videz nedotaknjen, a prazen.

V banki si sedaj belijo glavo,...

7 komentarjev

Napad na Citigroup že maja, prizadel dvakrat več komitentov

The New York Times - Medtem ko po spletu še vedno odmeva napad na Citigroup, še zlasti zaradi neverjetne varnostne luknje, je banka po zahtevku generalnega tožilca iz Connecticuta razkrila nekoliko več informacij.

Vdor so zabeležili 10. maja, nakar so nemudoma zagnali preiskavo in odpravo ranljivosti. Do 24. maja so ugotovili, da so napadalci dobili imena, številke bančnih računov in...

2 komentarja

Hekerji napadli Citigroup

Financial Times - Ameriška banka Citigroup je priznala, da so hekerji že maja pridobili dostop do osebnih in bančnih podatkov nekaterih komitentov. V ZDA ima Citigroup 21 milijonov komitentov, prizadetih pa naj bi jih bil približno odstotek.

Napaden je bil Citi Account Online, ki vsebuje osnovne informacije, med katerimi so imena, številke računov in elektronski naslovi. Podatke o...

5 komentarjev