»

Evropska komisija predlaga sledljivost kripto transakcij

vir: Flickr

Slo-Tech - Evropska komisija je predstavila predlog amandmaja, s katerim namerava dopolniti sveženj pravil EU za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma. Amandmaji predvidevajo sledljivost vseh transakcij v kriptovalutah, predvsem pa prepovedujejo anonimne kriptodenarnice pri ponudnikih storitev, tako kot so v EU že dobro desetletje prepovedani anonimni bančni računi.

Podjetje, ki upravlja premoženje v kriptovalutah bo tako moralo posedovati naslednje podatke o strankah: ime in priimek, naslov, datum rojstva in številko računa. V primeru transakcije pa tudi ime prejemnika, upravljavec prejemnikovega računa pa bo moral pred prenosom sredstev preveriti ali ima o njem vse gornje podatke.

EU bo v naslednjih štirih letih dobila tudi krovni organ za preprečevanje pranja denarja, imenovan Anti-Money Laundering Authority (AMLA), ki bo usklajeval nacionalne organe, da bi zagotovil pravilno in dosledno uporabo pravil EU v zasebnem sektorju.

Po mnenju Evropske komisije so ukrepi...

75 komentarjev

N26 globa zaradi GDPR in opomin zaradi slabega nadzora proti pranju denarja

Slo-Tech - Priljubljenemu nemškemu start-upu, ki ima tudi v Sloveniji več tisoč uporabnikov, je nemški informacijski pooblaščenec v Berlinu izrekel eno doslej najvišjih glob za kršitve evropske direktive o varstvu osebnih podatkov GDPR. Internetna banka N26, ki ima v 24 evropskih državah 2,5 milijona komitentov, bo morala plačati 50.000 evrov kazni. Razlog je nespoštovanje zakonskih določil o varovanju osebnih podatkov pri nadzoru sumov pranja denarja. Ključni problem je bilo nepooblaščeno obdelovanje osebnih podatkov nekdanjih strank.

N26 je ustvaril tako imenovano črno listo vseh nekdanjih strank. Takšne baze podatkov nekdanjih strank niso dovoljene, N26 pa bi lahko vodil le seznam nekdanjih strank, ki so osumljene pranja denarja, ne pa kar vseh. N26 je omenjene...

13 komentarjev

Hekerji obrali Coinrail, kriptovalute navzdol

Slo-Tech - Južnokorejska kriptomenjalnica Coinrail, ki je bila po CoinMarketCap med prvimi stotimi po velikosti, je včeraj sporočila, da so nepridipravi z njenih strežnikov v času zbiranja zagonskih sredstev pobrali večjo količino ICO žetonov. V menjalnici so reagirali takoj in svoj portal navzven zaprli, preostale kriptovalute pa so preselili v cold storage, torej offline denarnice.

Podjetje že sodeluje z oškodovanci in preiskovalci, da bi izsledili storilce in zamrznili ukradene žetone. Njihova natančna vrednost še ni znana, so se pa pojavile informacije, da naj bi bila njihova vrednost med 30 in 40 milijonov dolarjev, približno polovica tega naj bi pripadala žetonom NPXS. Sicer je velik del menjalnic...

9 komentarjev

EU dodatno omejila anonimnost kriptovalut

Evropski parlament - Svet EU je ta teden sprejel direktivo o okrepitvi pravil EU glede preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. S tem se spreminja direktiva 2015/849, kar so evropski poslanci potrdili že na aprilskem zasedanju, zato so bile spremembe sprejete brez razprave. Nova pravila urejajo poleg dostopa do informacij o dejanskem lastništvu, sodelovanja enot za finančni nadzor in preverjanja poslov s tretjimi državami z viskom tveganjem tudi nova pravila o predplačniških karticah in virtualnih (kripto)valutah.

Odslej morajo vse virtualne borze in menjalnice, ki poslujejo z valutami, kot so bitcoin, ether ali ripple, svoje stranke natančno identificirati in z ustrezno skrbnostjo preveriti. Podatke o identiteti uporabnikov in njihove naslove denarnic morajo...

83 komentarjev

EU razmišlja o regulaciji kriptovalut

Slo-Tech - Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, ki je pristojen za evro in socialni dialog, je napovedal, da bo EU regulirala kriptovalute. "Gre za globalni fenomen, zato je pomembno, da imamo globalni odziv. Ne izključujemo možnosti, da nadaljujemo regulacijo kriptovalut na evropskem nivoju, če bomo opazili, da se pojavljajo tveganja, na katera ni mednarodnega odziva," je dejal Dombrovskis ob robu okrogle mize, ki so se jo udeležili Evropska centralna banka, industrijski partnerji in Odbor za finančno stabilnost (FSB). Glede na pogovore na marčevskem vrhu finančnih ministrov G20 v Buenos Airesu se bo EU letos ali v začetku prihodnjega leta odločila, kako ravnati s kriptovalutami. Glavni problem je, da visoka volatilnost predstavlja nevarnost...

38 komentarjev

Rusija namerava blokirati spletne strani za nakupe kriptovalut

Slo-Tech - Viceguverner ruske centralne banke Sergej Švecov je dejal, da so kriptovalute "dvomljive" in da je treba vlagatelje zaščititi, ker gre za nerazumno visoko tveganje. Dodal je, da ne morejo stati križem rok in dovoliti neposrednega in preprostega dostopa do tako dvomljivih finančnih instrumentov. Zaradi tega ruska centralna banka napoveduje ukrepe, s katerimi bodo blokirali spletne strani, kjer je mogoče kupiti bitcoin in druge kriptovalute. Podobnega mnenja je ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v Sočiju dejal, da se kriptovalute lahko uporabljajo za pranje denarja, utajo davkov in financiranje terorizma. Zato njihova uporaba prinaša velika tveganja, kar sovpada z mnenjem ruske centralne banke, je dodal.

Ruski pogled na kriptovalute se precej hitro...

41 komentarjev

Rusija prepovedala bitcoin, Mt.Gox začasno ustavil dvige

Slo-Tech - Po približno mesecu dni nižje volatilnosti, ko je tečaj bitcoina nihal med 900 in 1000 dolarji na Mt.Goxu in približno sto dolarjev nižje na Bitstampu (razlika je posledica bistveno lažjega izplačila s slednjega), je včeraj bitcoin doživel večji pretres, saj je izgubil dobro četrtino vrednosti. Razlog je zunanji šok, saj ga je najprej Rusija v celoti prepovedala, potem pa je borza Mt.Gox zaradi tehničnih težav prekinila izplačila. Kapital pa je plaha ptica.

V Rusiji je uradna valuta rubelj, so sporočili iz centralne banke, uporaba nadomestnih valut pa je prepovedana. Bitcoin po tolmačenju notranjega ministrstva, centralne banke in tožilstva sodi med denarne nadomestke, ki niso dovoljeni. To ni nov zakon, ampak je ruska centralna banka zgolj ponovila trenutne omejitve in jih prilagodila bitcoinu. Pri tem...

15 komentarjev

Evropska centralna banka budno spremlja bitcoin

Slo-Tech - Ko smo prvikrat pisali o anonimni, decentralizirani, virtualni valuti bitcoin, še ni bilo povsem jasno, ali gre za muho enodnevnico ali pa se bo valuta prijela. Sčasoma se je pokazalo, da je zamisel Japonca Satoshi Nakamoto (za kar se je izkazalo, da gre za psevdonim, saj njegova identiteta ni znano) genialna. Valuta bitcoin je pseudo anonimna, tako da lastnika računa oziroma obeh strani transakcij ni mogoče zlahka identificirati, hkrati pa povsem decentralizirana, kar onemogoča manipulacije. Vse transakcije se poravnavajo takoj in so neizpodbojne, emisija valute pa se vrši z rudarjenjem (izračunavanjem zgoščevalne funkcije, hash). Denarni agregat valute je navzgor omejen na približno 21 milijonov bitcoin in se mu z rudarjenjem približujemo z geometričnim zaporedjem.

Valuta je dobro konvertibilna, saj na internetu najdemo...

61 komentarjev

Britanija: "information wants to be free"

Slo-Tech - Britanski uradniki očitno načelo "information wants to be free" (informacije želijo biti svobodne) vestno udejanjajo tudi v praksi.

V nedeljo je namreč prišlo na dan, da je še eden izmed vladnih uradnikov na britanskem vlaku izgubil občutljive informacije.

Vestni najditelj je dokumente tako kot v prejšnjem primeru nemudoma odnesel medijem, dokumenti pa tudi tokrat vsebujejo podatke o globalnemu boju proti financiranju terorizma, poleg tega pa še informacije o trgovanju z drogami in pranju denarja.

Po poročanju The Independenta, ki je dobil dokumente, so dokumenti vsebovali podrobnosti o možnostih manipulacij s trgovalnimi in bančnimi sistemi za nezakonito financiranje iranskega jedrskega programa ter informacije o potencialnih zlorabah komercialnih spletnih strani ter internetnih plačilnih sistemov za financiranje terorizma.

Trainsparency?

21 komentarjev