»

Cyber Night - CTF

cybernight

Slo-Tech - CyberNight tekmovanje bo potekalo v petek, 8. oktobra 2021, v prostorih Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (Ulica Gledališča BTC 6, Sever, Dvorana 1a, Ljubljana), s pričetkom ob 17.00 uri.

V okviru tekmovanja, se bodo udeleženci pomerili v reševanju varnostnih izzivov. Za tekmovalce pa ni pomembno samo njihovo programsko znanje, temveč tudi spodobnost kreativnega in kritičnega razmišljanja, zato je tekmovanje primerno prav za vse.

Za udeležbo na tekmovanju je potrebna prijava . Več informacij in novic pa lahko najdete tudi na Twiter profilu @cybernightevents.

0 komentarjev

CEOI 2017 v Ljubljani

Slo-Tech -

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani te dni poteka Srednjeevropsko tekmovanje iz računalništva in informatike CEOI 2017. Tekmovanja se letos udeležujejo dijaki iz 15 ekip in 14 držav: Avstrija, Azerbajdžan, Češka, Gruzija, Hrvaška, Izrael, Italija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Švica. Slovenija ima kot gostiteljica tekmovanja pravico do dveh ekip.

Tekmovalna dneva sta dva: v sredo in v petek, od 9h do 14h. Tekmovalci vsak tekmovalni dan rešujejo po tri algoritmične naloge, kjer se upošteva kakovost rešitve (število opravljenih testov, odvisnih od hitrosti delovanja algoritma), v...

8 komentarjev

Kemiki dvakrat bronasti

Slo-Tech - Letošnjo bero medalj z mednarodnih olimpijad iz znanj dopolnjujejo kemiki, ki so se vrnili s 46. mednarodne kemijske olimpijade v Hanoju. Odrezali so se v letošnjem slogu, in sicer so kot vsi ostali (razen lingvistov) osvojili dve bronasti medalji. Ti sta osvojila Bruno Marinič (II. gimnazija Maribor, 149. mesto) in Nejc Kejžar (I. gimnazija v Celju, 166. mesto). Pohvalo je prejel Jan Jelen (Gimnazija Bežigrad). Četrti tekmovalec je bil Andraž Oštrek (Gimnazija Kranj). S tem so nekoliko zaostali za rezultati prejšnjih let, ko so slovenski tekmovalci posegli po srebru.

V Vietnamu je tekmovalo skoraj tristo tekmovalcev iz 75 držav. Prvo mesto je osvojil singapurski tekmovalec, med najboljšimi pa najdemo še domačine...

2 komentarja

Tudi Slovenci na svetovnem nogometnem prvenstvu

Slo-Tech - V brazilskem mestu Joao Pessoa v zvezni državi Paraíba se je pričelo letošnje svetovno nogometno prvenstvo v nogometu za robote Robocup 2014. Tekmovanje, ki že od leta 1997 poteka vsako leto, sledi cilju, da bi okrog leta 2050 ekipa humanoidnih robotov premagala aktualne svetovne nogometne prvake.

Do tja je pot še zelo dolga, a so roboti danes že precej boljši od tistih prvih pred sedemnajstimi leti na Japonskem. Tekmovanje se je do danes precej razširilo, tako da ta tekmovalci z vsega sveta sodelujejo v petih kategorijah (RoboCup Soccer, RoboCup Rescue, RoboCup@Home, RoboCup@Work in RoboCupJunior), ki niti niso vsa povezana z nogometom in imajo cel kup podkategorij. V kategoriji Rescue se pomerijo roboti, ki so...

1 komentar

Vsi štirje Slovenci bronasti na biološki olimpijadi

Slo-Tech - Vsakoletni pregled dosežkov naših najboljših dijakov nadaljujemo z biološko olimpijado, ki se je pred dnevi končala v švicarskem Bernu. Tudi tam je imela Slovenija močno ekipo, ki so jo tvorili Aljaž Jakob (Gimnazija Želimlje), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka), Blaž Koprivnikar (Gimnazija Poljane) in Anže Godicelj (I. gimnazija v Celju). Med 240 tekmovalci iz več kot 60 držav so vsi štirje osvojili bronaste medalje, ker je lep uspeh (detajlni rezultati).

Da ga postavimo v perspektivo. Lani je Slovenija prvikrat v zgodovini osvojila eno zlato, poleg njega pa še bron. Predlani so naši tekmovalci domov prinesli le en bron. Ekipno so se torej odrezali odlično, manjkala pa je le tista pika na i, ki jo na mednarodnih tekmovanjih pogosto prinese sreča....

13 komentarjev

Slovenija do brona na mednarodni biološki olimpijadi

Z leve: Rebeka Jereb, Eva Slapnik, Domen Kampjut in Jure Črepinšek

Slo-Tech - Na Tajvanu se je danes končala 22. mednarodna biološka olimpijada, na kateri je slovenska reprezentanca osvojila eno bronasto medaljo. Od 10. julija se je v Tajpeju merilo 229 tekmovalcev iz 58 držav, med njimi tudi štirje Slovenci. Naše barve so zastopali Domen Kampjut (Gimnazija Bežigrad, mentor Aleš Sojer), Rebeka Jereb (Škofijska klasična gimnazija, mentorica Ana Bevec), Jure Črepinšek in Eva Slapnik (oba I. gimnazija v Celju, mentorica Tatjana Jagarinec). Bronasto medaljo je osvojil Domen Kampjut in le za las zaostal za srebrom.

Gre za vsakoletno mednarodno tekmovanje srednješolcev v znanju biologije, ki poteka od leta 1990 po vzoru starejše matematične olimpijade, naša država pa...

14 komentarjev

V Bolgariji poteka 21. mednarodna računalniška olimpiada

IOI 2009

Slo-Tech - V soboto se je v bolgarskem Plovdivu začela že 21. mednarodna računalniška olimpiada (IOI), na kateri sodeluje 85 ekip iz 83 držav, med njimi tudi iz Slovenije. Za našo državo tekmujejo Žiga Ham (SŠER Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), spremljata pa jih mentorja Roman Dorn (FRI UL) in Jelko Urbančič (ARSO).

IOI je prestižno tekmovanje v znanju informatike, ki vsako leto poteka v drugi državi in srednješolcem omogoči merjenje moči v znanju računalništva z najboljšimi vrstniki iz drugih držav. Tekmovalna dneva sta dva - letos je prvi danes, drugi pa v sredo. Vsak dan tekmovalci rešujejo tri naloge, za kar imajo na voljo pet ur časa in računalnik. Tipični problemi od tekmovalcev zahtevajo program v C-ju ali Pascalu, ki ga ocenjevalci nato preverijo z 10 do 20 nizi vhodnih podatkov. Vsaka...

8 komentarjev