»

Združitev Viasata in Inmarsata bo EU podrobneje preučila

Slo-Tech - Viasat bo moral na prevzem Inmarsata, ki ga je napovedal pred poldrugim letom, še malo počakati. Dobrih sedem milijard dolarjev vredno kupčijo bo Evropska komisija pobliže preverila, so sporočili iz Bruslja. Komisija je zaskrbljena, da bo Viasat s tem nakupom okrnil konkurenco na področju nudenja dostopa do interneta na komercialnih letih.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je povedala, da je internetni dostop na letalih zelo sveže področje in rastoči trg, na katerem sta Inmarsat in Viasat vodilna igralca. Trenutno sta konkurenta, združitev pa bo to spremenila. Komisija je v preliminarnem preizkusu ugotovila, da sta podjetji neposredna konkurenta v Evropi, ki se prijavljata na iste razpise. Ker so prepreke za vstop na trg visoke, predvsem tehnološke in regulatorne, drugih ponudnikov ni veliko. Hkrati na trgu potekajo pomembno spremembe, saj nanj vstopajo ponudniki, ki ne uporabljajo geostacionarnih satelitov. Komisija mora preveriti, ali bodo ti zadostna...

1 komentar

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Reuters - Google je izgubil bitko proti Evropski komisiji zaradi leta 2017 izrečene globe v višini 2,42 milijarde evrov. Komisija je takrat ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je dajal neupravičeno prednost svoji storitvi za primerjavo cen. To je bila prva izmed treh visokih glob za Google, ki so skupaj nanesle 8,25 milijarde evrov. Google se je seveda nanje redno pritoževal, sedaj pa je prvi postopek izgubil.

Splošno sodišče v Luksemburgu je zavrnilo Googlove navedbe, s katerimi je ugovarjal globi. Sodišče je potrdilo, da je Google zlorabljal prevladujoč tržni položaj, in meni, da je izrečena globa primerna. Sodišče je pritrdilo ugotovitvam Komisije, da je Google ravnal namerno in zavestno, zato je kršitev še posebej resna. Komisija je izrazila zadovoljstvo z odločitvijo.

Manj navdušen je Google, ki kljub trditvam, da ni šlo za kršitve, dodaja, da je po odločitvi Komisije sporne prakse takoj ustavil. Sodbo bodo preučili in se odločili, ali se bodo...

20 komentarjev

165 podpisnikov poziva Vestagerjevo k ukrepom zoper Google

Reuters - Evropska komisarka Margrethe Vestager, pod katere resor sodi tudi varovanje konkurence, je včeraj prejela pismo, pod katero se podpisalo 135 podjetij in 30 združenj iz ZDA, EU in Velike Britanije. V njem Evropsko komisijo (EK) vnovič pozivajo naj ukrepa proti Googlu, ki med rezultati svojega iskanja daje prednost svojim storitvam, denimo tistim za iskanj namestitev, zaposlitve in potovanja. Med podpisniki so tudi podjetja Yelp, Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone in Foundem, ki so zoper Google na EK že prej sprožila podobne postopke.

Jabolko spora so t. i. Googlovi OneBoxes, torej okvirčki, ki se prikažejo pri vrhu iskalnih rezultatov in ki jih Google običajno izkoristi za promoviranje lastnih dejavnosti. "S tem ekskluzivnim dostopom do Oneboxes Google umetno privablja uporabnike k svojim storitvam in obenem preprečuje, da bi ti obiskali tudi bolj konkurenčne in bolj relevantne ponudnike," je še zapisano v pismu.

Pismo je povezano s sprejemanjem nove evropske zakonodaje, ki naj...

15 komentarjev

Zuckerberg nadaljuje serijo ameriških romanj v Bruselj

vir: Pxhere

Slo-Tech - Facebookov CEO Mark Zuckerberg je trenutno na mini turneji po Evropi. Že v soboto je na münchenski varnostni konferenci opozoril na nujo po zakonski regulaciji škodljivih vsebin na spletu, saj po njegovem mnenju presoje o tem, kaj šteje za svobodo govora, ni mogoče prepustiti podjetjem, kot je njegovo. Vlade je pozval, naj pri sprejemanju zakonodaj o družbenih medijih sledijo modelu, ki ga sam že nekaj časa propagira in po katerem bi nanje gledali kot na nekakšen hibrid med medijem in telekomunikacijskim podjetjem.

Danes je prispel v Bruselj, kjer se je sestal s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager, podpredsednico komisije Vero Jourovo in komisarjem za notranji trg in storitve Thierryjem Bretonom. Evropska komisija bo namreč v sredo predstavila smernice za zakonodajo, ki bi uokvirila uporabo umetne inteligence, zlasti na občutljivih področjih, kot sta zdravstvo in transport, pravičneje obdavčila velika spletna podjetja ter vzpostavila nekoliko bolj zavezujoča pravila za...

16 komentarjev

Google se je pritožil na evropsko globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Po pričakovanjih je Google vložil pritožbo zoper 1,49 milijarde evrov težko globo, ki mu jo je zaradi oviranja konkurence na področju spletnih iskalnikov med letoma 2006 in 2016 marca izrekla Evropska komisija.

Pritožbo so vložili na Sodišče Evropske unije v Bruslju. Obe strani sta potrdili, da je tožba na sodišču vložena, nadaljnjih komentarjev pa iz Googla niso dajali. Iz Evropske komisije so sporočili le, da bodo svojo odločitev zagovarjali tudi na sodišču.

To je sicer že tretja večja globa, ki jo je Google prejel v EU. Lani je moral Google plačati 4,34 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave, predlani pa 2,42...

5 komentarjev

Google se je pritožil na milijardno globo v EU

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na 4,34 milijarde evrov težko globo, ki mu je bila izrečena julija zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. V torek so vložili uradno pritožbo, potem ko se je bližal iztek 90-dnevnega roka za njeno vložitev.

Komisija trdi, da Google v svojem operacijskem sistemu Android omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov. Glavni problem je Googlova zahteva, da proizvajalci na telefone namestijo Chrome in Google Search, sicer ne dobijo polnega dostopa do Google Playa. Slednja spletna tržnica je ključni del ekosistema Android, zato nimajo druge izbire, kako da prednaložijo tudi Chrome in Google Search. To uporabnike pogosto premami v njuno uporabo, ne da bi sploh pomislili...

13 komentarjev

Bo EU predpisala enotne polnilce mobilnikov?

Slo-Tech - V Evropi so se proizvajalci pametnih telefonov naposled poenotili in danes imajo skoraj vsi telefoni univerzalen priključek USB za polnjenje, kar omogoča navzkrižno uporabo polnilcev. Čeprav to uradno ni nikjer zahtevano, je Evropska komisija pred leti pritisnila na proizvajalce, da so ti podpisali memorandume in se na pol prostovoljno poenotili. Razlog je bil ekološki, saj želi EU znižati količino elektronskih odpadkov, kjer so odsluženi polnilci ena velika nepotrebnost. Letno naj bi se jih nabralo več kot 50.000 ton! Končni cilj je povsem ločiti nakup polnilca in mobilnega telefona, a tako daleč še nismo. Bomo pa morebiti kmalu.

Evropska komisija sporoča, da bo preučila, ali področje...

71 komentarjev

Juncker Googlu zaradi Androida naložil za 4,34 milijarde evrov kazni

Europa.eu - Evropska komisija je tehnološkemu velikanu izrekla finančno kazen v višini 4,34 milijarde evrov. Jean-Claude Juncker in njegova ekipa Googlu očitajo zlorabo prevladujočega položaja na področju operacijskih sistemov za mobilne naprave. Google je po ugotovitvah evropske komisije v Androidu vzpostavil omejitve za proizvajalce pametnih naprav in mobilne operaterje glede izbire internetnih iskalnikov - dolgo časa je bilo možno prek Androida po spletu brskati samo prek Googlovega iskalnika.

Google mora v 90 dneh od izreka kazni odpraviti vse ugotovljene nepravilnosti. V nasprotnem primeru Juncker obljublja, da bodo kazni še višje. Komisija namerava naslednjič kazen naložiti kar krovnemu podjetju Alphabet in sicer v višini do 5% dnevnih prihodkov podjetja.

In kaj...

100 komentarjev

Google se je pritožil zoper milijardno globo v EU

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na visoko globo, ki mu jo je Evropska komisija izrekla konec junija. Zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu iskalnikov je dobil 2,42 milijarde evrov kazni, kar je najvišja kazen za kršitev protimonopolne zakonodaje v zgodovini EU. Google je bil takoj napovedal pritožbo, ki jo je formalno vložil včeraj. Zanimivo je, da Google ni zahteval začasne odredbe, ki bi odložila zahtevo Komisije, da Google preneha sporno prakso, temveč je predlagal spremembe lastnih praks.

Sporna praksa je previsoko rangiranje lastnih storitev za primerjavo cen in podobno, ki jih je Google v iskalnih rezultatih prikazoval više, kot bi bilo to upravičeno glede na njihovo ustreznost. Google je torej svoje storitve izpostavljal bolj kot ostale...

3 komentarji

Google Evropski komisiji predložil načrt za odpravo nepravilnosti

Reuters - Včeraj se je iztekel rok, do katerega je moral Google Evropski komisiji pojasniti, kako bo udejanjil zahteve, ki jih je skupaj z 2,4 milijarde evrov visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu iskanja dobil junija letos. Rok za dejansko implementacijo ustreznih sprememb se bo iztekel čez mesec dni, sicer Googlu grozi do pet odstotkov dnevnih prihodkov globe (okrog 10 milijonov evrov dnevno) za vsak dan prekoračitve. Kot kaže, se to ne bo zgodilo, saj je Google predložil načrt, kako bo upošteval zahteve Komisije.

To ni tako samoumevno, kot bi pričakovali in kot Komisija zahteva. Ko je Microsoft leta 2004 dobil podobno zahtevo in jo je ignoriral, ga je štiri leta pozneje zadela globa v višini 899 milijonov evrov. Medtem se Intel še vedno toži z Evropsko...

7 komentarjev

EU Googlu naložila 2,42 milijarde evrov kazni

Slo-Tech - Evropska komisija je Googlu izrekla 2,42 milijarde evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. To je daleč najvišja globa, ki jo je Evropska komisija izrekla kateremukoli podjetju zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Najvišja možna kazen je bila sicer osem milijard evrov oziroma 10 odstotkov Googlovih prihodkov v lanskem letu. Google je že dejal, da se bo na odločitev pritožil.

Komisija je po sedem let trajajoči preiskavi ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je sistematično favoriziral svojo storitev za primerjavo cen. Google je rezultate iz Google Shopping prikazoval ne glede na njihovo ustreznost, torej ni šlo za "organske" zadetke, temveč umetno promoviranje lastne storitve. Google ima sedaj 90 dni časa, da...

73 komentarjev

Google zavrača evropske očitke o zlorabi prevladujočega položaja

Google - Google se je uradno odzval na očitke Evropske komisije, da zlorablja prevladujoč tržni položaj, in jih seveda pričakovano zavrnil. Glavni pravnik in podpredsednik Kent Walker je na blogu pojasnil uraden odziv, da je Google v resnici konkurenco povečal, ne pa omejeval. Google je že aprila prejel izjavo o nasprotovanju, ki mu jo je v imenu EU poslala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Glavni očitek leti na integracijo aplikacij v Android, s katero Google izriva konkurenco.

To je le ena izmed front (glej shemo), na katerih se Google bori z EU, zato ni presenetljivo, da želijo s spravljivimi toni doseči poravnavo. Minuli teden so v Bruselj poslali uradno izjavo glede obtožb o zlorabi prevladujočega položaja na...

15 komentarjev

EU tik pred odločitvijo o Googlovem monopolnem ravnanju

The Wall Street Journal - Googlove težave z Evropsko komisijo se nadaljujejo, poroča Wall Street Journal. Zaradi domnevnih kršitev protimonopolne zakonodaje, ki jo Komisija preiskuje že peto leto - vmes so propadli že trije poizkusi dogovora - Googlu grozi visoka globa. Postopek vodi evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki nadaljuje delo svojega predhodnika Joaquína Almunie. Najvišja zagrožena kazen znaša 10 odstotkov letnega prometa oziroma okrog šest milijard evrov za Google, a tako visoke globe realistično ne pričakuje nihče. Doslej je bil najbolj oglobljen Microsoft, ki je skupno vplačal 1,7 milijarde evrov.

Po poročanju virov blizu Komisije, je ta že stopila v stik s podjetji, ki so vložila uradne pritožbe zoper Google, ter...

6 komentarjev

Evropska komisija išče nove informacije, še vedno išče rešitve zapleta z Googlom

Bloomberg - Evropska komisija še vedno nadaljuje preiskavo o sumu Googlove zlorabe prevladujočega položaja, potem ko je februarja sprejeta poravnava propadla. Postopek, ki ga je začel prejšnji komisar Joaquín Almunia, sedaj nadaljuje danska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Preiskava že vleče že štiri leta, propadli so trije poskusi dogovora. Vestagerjeva je ugotovila, da za sprejem kakršnekoli odločitve potrebuje več informacij, zato je Komisija pritožnikom in drugim udeleženim strankam v zvezi z internetnimi zemljevidi, spletnimi nakupi in drugimi storitvami, kjer tekmujejo z Googlom, potovanji poslala vprašalnike, je komisarka povedala na novinarski konferenci. Vestagerjeva se bo v naslednjih tednih tudi sestala s pritožniki,...

22 komentarjev

EU zadovoljna z Googlovimi spremembami

Danes ...

vir: Europa.eu
Europa.eu - Sredi preteklega meseca je Google iz Bruslja dobil resen opomin, da Evropska komisija ni zadovoljna z Googlovimi zavezami v boju zoper zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Predlog, ki ga je posredoval lanskega aprila, ni bil zadovoljujoč, nič boljši ni bil oktobrski, potem pa je Komisiji začelo zmanjkovati potrpljenja. Nove spremembe pa so zadostne, pravijo v Komisiji.

Google se mora namreč braniti očitkov, da imajo njegove lastne storitve pri prikazu rezultatov iskanja prednost pred konkurenčnimi. Google se je zato zavezal, da bo v iskalnih rezultatih poleg zadetkov, ki kažejo na Googlove lastne storitve (recimo Google Shopping ali Google Maps), pokazal še tri konkurenčne storitve,...

11 komentarjev

EU začenja preiskavo Googla

Europa.eu - Evropska komisija je objavila, da začenja preiskavo podjetja Google zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na področju spletnega iskanja, in sicer 102. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije. Uradni postopek se je začel po pritožbi drugih ponudnikov iskanja (primerjalnik cen Foundem in iskalnik po pravnih virih ejustice.fr) po spletu zavoljo nepravičnega razvrščanja njihovih storitev v Googlovih rezultatih iskanja in neupravičeno visokega položaja lastnih Googlovih storitev.

Natančneje, preiskovali bodo, ali je Google zlorabil prevladujoč položaj, da je konkurenčne bolj specializirane storitve (denimo primerjalnike cen) postavil v rezultatih nižje, kot bi bilo normalno. Prav tako bodo pregledali, ali je Google znižal "'Quality Score" za sponzorirane...

19 komentarjev