»

Izšel Ring 1.0

Ring.cx - Ring je aplikacija namenjena distribuirani, anonimni in šifriranimi komunikacijami med uporabniki. Omogoča izmenjavo sporočil, vzpostavljanje video klicev (tudi v HD kvaliteti) ter tudi vzpostavljanje konferenčnih klicev. Omogoča še izmenjavo datotek ter multimedijskih vsebin, na posamezen Ring odjemalec pa lahko priključimo tudi več kamer. V okolju Linux in Windows je mogoče tudi deljenje zaslona.

Vsak uporabnik ima svoj Ring ID, ki je popolnoma anonimiziran, uporabniku pa ob registraciji ni potrebno vpisati nobenih osebnih podatkov. Baza uporabnikov se shranjuje v Ethereum blockchainu. Za vzpostavljanje povezave med uporabniki se uporabljajo distribuirane tabele kontrolnih vsot (DHT - Distributed Hash Tables, Ring uporablja tehnologijo OpenDHT), kar pomeni, da za delovanje Ring omrežja ni potrebna centralizirana infrastruktura. Mimogrede, Ring je deloma tudi akademski projekt in eden izmed ciljev razvijalcev je povezati SIP telefonijo z DHT tehnologijo.

Vsa komunikacija med...

17 komentarjev

Znane cene Hoferjeve mobilne telefonije HoT

Slo-Tech - Pred dnevi smo pisali, da Hofer z znamko HoT vstopa na trg mobilne telefonije, sedaj pa je znano praktično vse. Uporabljal bo Simobilovo (A1) omrežje. Najpomembnejše so seveda cena oziroma paketi, ki jih bo ponujal. Vse informacije najdemo na njihovi spletni strani, tu jih le povzemimo. V vsakem primeru je treba najprej kupiti kartico SIM, ki stane dva evra. Plačujemo lahko po porabi (klasični predplačniški paketi) ali pa zakupimo določeno količino enot, kar velja 30 dni (nekakšen hibrid med predplačniškim ni naročniškim paketom).

HoT Start...

90 komentarjev

Hofer bo postal mobilni operater

Slo-Tech - V Slovenijo prihaja nov ponudnik mobilne telefonije, in sicer operater HoT, ki bo storitve ponujal za diskontno verigo Hofer. V Sloveniji je namreč podružnico odprl avstrijski Ventocom, ki je začel novembra intenzivno delati in naj bi storitve ponujal od prve polovice tega leta dalje. Ventocom.si (slovenska podružnica) je večinski lastnik podjetja Hot mobil. Ventocom je že v Avstriji v navezi s Hoferjem postavil znamko Hofer Telekom ali krajše HoT.

V Sloveniji imamo že precej ponudnikov mobilne telefonije. Veliko trojico sestavljajo Simobil...

46 komentarjev

Telemach prevzel Tušmobil

Slo-Tech - V Tušmobilu so potrdili neuradne govorice o prevzemu, ki so začele krožiti dopoldne. Tuš Holding je s podjetjem Telemach sklenil pogodbo o prodaji mobilnega operaterja Tušmobil. Koliko bo največji slovenski kabelski operater odštel za Tušmobil, podjetji nista razkrili. Finance neuradno poročajo o 150 milijonih evrih, ki jih je Mirko Tuš želel že v poskusi prodaje pred leti, a jih ni iztržil.

Tušmobil ima na trgu mobilne telefonije v Sloveniji 12,5-odstotni tržni delež, kar pomeni skoraj 300.000 uporabnikov. Zanj se je že nekaj časa zanimalo več podjetij, najglasneje pa se je omenjalo prav Telemach in Simobil. Da bo Tušmobil slej ko prej prodan, ni bilo nobenega dvoma. Tuš Holdingu so banke upnice ob reprogramu dolgov julija letos kot...

107 komentarjev

SURS: Elektronska komunikacija v Sloveniji raste

Slo-Tech - Statistični urad je objavil podatke o uporabi elektronskih komunikacijskih storitev v Sloveniji v tretjem letošnjem četrtletju, iz katerih je vidna visoka elektronska pismenost v državi.

V teh treh mesecih je bilo poslanih 423 milijonov kratkih sporočil SMS in 8,5 milijona večpredstavnostnih sporočil MMS, pri čemer so jih 90 odstotkov poslale fizične osebe. V primerjavi z enakim obdobjem lani sta številki višji za 24 oziroma 23 odstotkov. Prav tako se je povečala tudi uporaba glasovnih storitev mobilne telefonije, saj so uporabniki z mobilnih telefonov v tem času ustvarili 897 milijonov minut odhodnih klicev, kar je za tri odstotke več kot lani. Obseg klicev v tujino se je zmanjšal za 17 odstotkov, čeprav so cene nižje, narasel pa je obseg...

12 komentarjev

Ponovno izumljanje mobilnosti

Mobile World Congress - Konec februarja se v Barceloni že tradicionalno zbere vsa smetana iz sveta mobilne telefonije, saj se v španskem velemestu odvija konferenca Mobile World Congress. Ta letos poteka pod sloganom Redefining Mobile, po čemer lahko že sklepamo, da bodo proizvajalci mobilnikov, tablic in drugih sorodnih izdelkov skupaj z mobilnimi operaterji ter snovalci storitev, aplikacij ter vsebin zopet iskali nove načine, kako razveseljevati uporabnike in iz njihovih žepov zvabiti sleherni evro cent.

Koncept ponovnega izumljanja navadno doleti posamezno industrijo takrat, ko ta postane zrela in se razvoj osredotoča le na manjše izboljšave obstoječih rešitev, brez večji evolucijskih stopenj, kaj šele revolucionarnih prijemov. In zdi se, da je področje mobilne telefonije v zadnjih letih doletelo prav to. Proizvajalci telefonov so se začeli osredotočati na milimetre pri zaslonih, megaherze pri vgrajenih procesorjih ter milijone pik pri ločljivosti tipal vgrajenih fotoaparatov. Če ne bi bilo preskoka v...

19 komentarjev

Prisilna poravnava T-2 pravnomočna, Simobil med snubci

vir: Delo
Finance - Ljubljansko višje sodišče je zavrnilo pritožbo Telekoma Slovenija, s katero je ta poizkušal preprečiti prisilno poravnavo mariborskega telekomunikacijskega podjetja T-2, ki so jo lani podprle tri četrtine upnikov. S tem je prisilna poravnava postala pravnomočna. Upniški odbor sestavljajo Gratel, Telekom Slovenije, Lokainvest, Mobitel, Nokia Siemens (Finska), Smart com in AB SAT (Francija), SAZAS in Republika Slovenija in do T-2 izkazuje za 185 milijonov evrov terjatev. Ta se je obvezal, da bo v naslednjih devetih letih poplačal 44 odstotkov terjatev, preostale pa mu bodo odpisane.

Direktor T-2 Uroš Rožič je povedal, da so takšno odločitev sodišča pričakovali, saj so upniki v večini soglašali s prisilno poravnavo....

68 komentarjev

Komercialna storitev sledenja mobilnim telefonom že na voljo

Slashdot - Kot poročajo pri CNet news, bo Verizon, drugi največji ameriški ponudnik mobilne telefonije, naslednji teden pričel komercialno ponujati storitev sledenja uporabnikom mobilnih telefonov.

Sistem (vsaj uradno) ni namenjen boju proti teroristom, pač pa staršem, ki bodo lahko spremljali, kje se gibljejo njihovi otroci. Starši bodo to lahko preverili s pomočjo storitve, ki bo lokacije mobilnih telefonov njihovih otrok izrisala na zemljevidu (na računalniku ali na mobilni napravi). Poleg tega pa bodo lahko zamejili območje kje se njihovi otroci smejo gibati - in če bodo območje zapustili, bodo starši o tem obveščeni s SMS sporočilom. Osnovna storitev bo stala slabih 10 USD, razširjena, ki omogoča nastavljanje mej dovoljenega gibanja pa slabih 20 USD.

Mobilni operaterji v ZDA morajo storitev določanja lokacije mobilnega telefona od leta 2005 zagotavljati v primeru klicev na 911 (podobno storitev morajo zagotavljati slovenski operaterji ob klicu na 113), sedaj pa so jo začeli še...

43 komentarjev