»

Facebook se bo pridružil bodočim ponudnikom satelitskega interneta

vir: Wikipedia
Wired News - Revija Wired se je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja dokopala do korespondence med ameriško Zvezno komisijo za komunikacije (FCC) in Facebookom. Sodeč po dokumentih, namerava podjetje na območjih planeta, ki ostajajo slabo ali povsem neomrežena, ponujati širokopasovni dostop do interneta prek satelitov. Zanimivo je, da je Facebook s FCC vse od leta 2016 glede projekta, imenovanega Athena, komuniciral kot firma PointView Tech LLC. Predstavniki Facebooka so zdaj medijem vse skupaj potrdili in dodali, da gre po njihovem za perspektivno tehnologijo, ki bo v bodoče odločilno vplivala na širokopasovno infrastrukturo za bolj odročne predele zemlje.

Znano je, da je podjetje nedavno opustilo svoj projekt Aquila, v okviru katerega bi za...

0 komentarjev

Politiki in sodobna tehnologija: Edina aplikacija na iPhonu Donalda Trumpa je Twitter

Ars Technica - V začetku letošnjega marca je ameriški predsednik Donald Trump zamenjal svoj androidni pametni telefon za iPhona. Vsaj tako kažejo metapodatki Twitterja, ki so tudi razkrili, da na jabolčnem telefonu Trump uporablja le eno aplikacijo – Twiter. Zadnji twitt, ki ga je Trump poslal prek samsungove galaksije je bil napad na Arnolda Schwarzeneggerja zaradi slabe gledanosti resničnostnega šova Apprentice, ki ga je pred njim vodil Trump.

Trump je sicer po zaprisegi dobil poseben zelo zaščiten pametni telefon, ki pa predsedniku zaradi varnostnih razlogov ne dovoljuje nameščanja dodatnih aplikacij. Zato mora Trump, ki že nekaj časa govori o tem, da bo z narodom svoje misli in resnične novice iz Bele hiše delil samo še...

11 komentarjev

Trump podpisal zakon, ki ameriškim ISP-jem dovoljuje prodajo prometnih podatkov

Slo-Tech - Pravzaprav po pričakovanjih je ameriški predsednik Donald Trump podpisal zavrnitev pravil ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC), ki sta jo podprla tako predstavniški dom kakor senat. To pomeni, da sedaj ni prav nobene možnosti več, da bi sprememba pravil, ki jo je pripravila Obamova administracija in bi ameriškim ponudnikom dostopa do interneta (ISP) preprečila zbiranje podatkov o brskalnih navadah svojih strank, začela veljati.

To pomeni, da ISP-jem ni treba uvesti vseh razumnih ukrepov za zaščito zasebnosti svojih strank. Še več, v resnici lahko prometne podatke, torej katere strani ljudje obiskujejo, zbirajo in prodajajo zainteresiranim oglaševalcem ali tretjim osebam. Skratka, za ISP-je sedaj veljajo enaka pravila kakor...

55 komentarjev

V ZDA bodo ponudniki dostopa do interneta lahko prodajali prometne podatke

Slo-Tech - Oba domova ameriškega kongresa sta potrdila zavrnitev pravil ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC), ki jih je FCC sprejela lani še pod Obamovo administracijo. V senatu je za to potezo glasovalo 50 senatorjev in 48 proti, medtem ko je bil izid v predstavniškem domu 215-205. Zakon mora podpisati le še predsednik Trump, ki je to že napovedal. To pomeni, da bodo v prihodnosti lahko tudi ameriški ponudniki dostopa do interneta prodajali prometne podatke.

Najprej povejmo, da neposredne spremembe uporabniki ne bodo občutili, ker sedaj zavrnjena dopolnila še niso začela veljati. Kongres je namreč izkoristil zakon, ki mu omogoča spremeniti ali odpraviti predpise, ki jih sprejmejo zvezne...

20 komentarjev

Več kot polovica Američanov ima mesečno omejitev prenosa podatkov z interneta

Ars Technica - Drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta AT&T je ta mesec uvedel mesečno omejitev količine prenesenih podatkov, kar je sprožilo val negodovanja in celo ogorčenja, četudi so bile meje postavljene relativno visoko (150 in 250 GB mesečno). Zato sta New America Foundation in Public Knowledge zaprosila ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), naj preišče, koliko odstotkov ameriških uporabnikov interneta ima tako imenovane podatkovne kapice (mesečne omejitve količine prenesenih podatkov).

Skupini, ki sta se obrnili na FCC, namreč ocenjujeta, da ima v ZDA kar 56 odstotkov uporabnikova interneta takšne ali drugačne mesečne omejitve prenosa. Zato prosijo FCC, da preišče naravo, namen in vpliv teh podatkovnih kapic na uporabnike. Želijo dobiti podrobne informacije, katere storitve pri katerih ponudnikih dostopa do interneta...

43 komentarjev

Verizon toži FCC zaradi nevtralnosti interneta

ComputerWorld - Ameriški ponudnik dostopa do interneta Verizon je na prizivnem sodišču v Washingtonu vložil tožbo zoper Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), v kateri ji osporava pristojnosti za uveljavljanje nevtralnosti interneta. FCC je 21. decembra lani sprejel pravila o nevtralnosti interneta, ki ponudnikom dostop do interneta prepovedujejo blokiranje prometa ali posameznih aplikacij na internetu (razen za mobilne operaterje). Vse skupaj meji na sprenevedanje, saj je Verizon lani z Googlom javno podpiral nevtralnost interneta in celo izdal predlog za zakonsko ureditev tega področja.

Michael Glover iz Verizona pojasnjuje, da so se po temeljiti analizi FCC-jevih odločb...

5 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je včeraj s tesno večino s tremi glasovi za in dvema proti potrdila skupek pravil o nevtralnosti interneta, ki so ga pripravljali dolgih sedem let. Proti sta glasovala republikanska člana komisije. Čeprav kritiki sprejetim pravilom očitajo ohlapnost, luknjičavost in diskriminacijo med žičnim in mobilnim dostopom do interneta, gre za pomemben korak pri zagotavljanju nevtralnosti interneta.

Predsednik FCC-ja Julius Genachowski je označil nova pravila kot dobra in pomembna za zagotavljanje neokrnjenega dostopa do internetnih vsebin v prihodnosti. Z njimi je namreč določeno, da ponudniki dostopa do interneta prek fiksnega omrežja (ADSL, optika, kabelski internet, na klic ...) ne smejo "nerazumno diskriminirati prometa". Sem bi sodila tudi plačana prioritizacija prometa in storitev. Kritiki sprejetih pravil prihajajo iz obeh taborov.

Prvi tabor meni, da potrebe po uzakonitvi nevtralnosti interneta sploh ni. Sem sodi Robert McDowell, ki...

7 komentarjev

AT&T noče nevtralnosti interneta za vsako ceno

CNet - Nevtralnost interneta je plemenit cilj, a ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se bodo zanj očitno zavzemali le, dokler jim bo prinašal pozitivno javno podobo in s tem dovolj denarja. AT&T je že en tak ISP, ki se ne strinja z obvezno nevtralnostjo za vsako ceno. V torek so namreč dejali, da bi bil kakršenkoli protokol nevtralnosti interneta, ki bi prepovedoval "plačano prioritizacijo" prometa, škodljiv.

V AT&T pojasnjujejo, da telekomunikacijski operaterji potrebujejo možnost postavljanja različnih cen za različne oblike internetne storitve, in dodajajo, da že imajo na stotine uporabnikov, ki plačujejo dodatno za storitve z višjo prioriteto. AT&T se seveda odziva na skupino Free Press, ki je ameriški Zvezni komisiji za komunikacije (FCC) poslala dve pismi, v katerih so označili prioritizacijo kot diskriminatorski koncept, ki bi koristil le nekaj gigantom z obilico vsebine, ki si lahko privoščijo dodatno plačilo.

Spomnimo, da je letošnjega aprila ameriško prizivno sodišče

4 komentarji

Hud udarec za nevtralnost interneta

vir: MSNBC
MSNBC - Ameriško prizivno sodišče je preglasovalo odločitev ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) z razsodbo, da FCC nima pristojnosti od ponudnikov širokopasovnega dostopa do interneta (ISP) zahtevati enakopravne obravnave vsega internega prometa, ki teče po njihovi infrastrukturi. Pobudnik je bil ISP Comcast, ki je spodbijal FCC-jevo pristojnost. Soglasna odločitev vseh treh sodnikov je hud udarec za FCC, ki si je prizadeval za uzakonitev zahteve po nevtralnosti interneta, da ne bi telekomunikacijski operaterji in ISP-ji favorizirali nekaterih vsebin na internetu na račun drugih.

...

53 komentarjev