»

Ustanovitelj OneCoina se je izrekel za krivega

Slo-Tech - Karl Sebastian Greenwood, soustanovitelj OneCoina, ki ga je svoj čas oglaševal kot naslednji korak, ki bo nadomestil bitcoin, se je na newyorškem sodišču izrekel za krivega prevare in pranja denarja. OneCoin je leta 2014 skupaj z Rujo Ignatovo, ki ostaja na seznamu najbolj iskanih oseb v ZDA in Evropi, ustanovil v Bolgariji. OneCoin je bil lažna kriptovaluta, ki jo je prodajal prek sistema MLM (multi-level-marketing).

Greenwooda so na Tajskem aretirali že leta 2018 in ga kasneje izročili ZDA, medtem ko Ignatova ostaja na begu. OneCoin je bila ena največjih prevar na svetu, v katero so opeharjeni vlagatelji vplačali več milijard dolarjev. Kolovodje so trdili, da je OneCoin prihodnost kriptovalut, in obljubljali velikanske dobičke. Greenwood ni edini aretirani, saj so oblasti na Kitajskem preganjale 98 ljudi, ki so prodajali OneCoin, v Indiji pa so aretirali 18 ljudi. Obdobje OneCoina je trajalo od leta 2014 do propada menjalnice zanj leta 2017, čeprav je spletna stran ostala...

24 komentarjev

Coinbase začel kotirati

Slo-Tech - Na newyorški borzi je včeraj začel kotirati Coinbase, ki upravlja istoimensko kriptomenjalnico. Prvi dan trgovanja so delnice presegle 400 dolarjev, s čimer se je tržna kapitalizacija podjetja zavihtela nad 100 milijard dolarjev. Coinbase se ni odločil za javno ponudbo delnico (IPO), kot to običajno storijo podjetja pred začetkom kotacije, temveč so na borzo NASDAQ odpravili neposredno (direct listing). To pomeni, da ne izdajo novih delnic, temveč se začne trgovati z obstoječimi, ki so jih lastniki pridobili v predhodnih krogih investiranja.

Coinbase sta Brian Armstrong iz Airbnbja in Fred Ehrsam iz Goldman Sachsa ustanovila leta 2012. Odtlej je postala največja kriptomenjalnica v ZDA, ki ima več kot 50 milijonov uporabnikov. Lani je ustvarila 322 milijonov dolarjev dobička ob 1,3 milijarde dolarjev prihodkov. Letos pa so samo v prvih treh mesecih ustvarili 1,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je seveda posledica skokovite rasti vrednosti bitcoina, kar je pripeljalo tudi več...

21 komentarjev

PayPal se umika iz konzorcija za valuto libra

Slo-Tech - PayPal je sporočil, da se umika iz konzorcija Libra Association, v katerem so združeni podporniki nove kriptovalute libra, ki si jo je zamislil Facebook. Iz podjetja so sporočili, da sicer še vedno podpirajo nastanek takšne valute, a da se želijo osredotočiti na svojo dejavnost. To pa je demokratizacija dostopa do finančnih storitev tudi za deprivilegirane skupine.

To se sliši zelo polikano, zato se pojavljajo špekulacije, kaj je v resnici v ozadju. V zadnjih tednih je namreč precej podjetij, ki so sprva zelo podpirale projekt, izrazilo pomisleke. Visa, MasterCard, Stripe in sedaj še PayPal so zgolj najvidnejši predstavniki skupine skeptikov. Toda zgolj PayPal je dejansko izstopil iz konzorcija.

Libra je že kmalu po napovedi naletela na dvignjene obrvi politike in velikih bank, ki so izrazili svoje bojazni. Libra, ki se želi registrirati v Švici, bi bila tudi tam podvržena strogemu nadzoru, so nedavno sporočili iz Švice.

Iz Libra Association so sporočili, da so spremembe težavne...

20 komentarjev

Visa onemogočila kartice izdajatelja WaveCrest, ki je ponujal polnjenje z bitcoini

Slo-Tech - Uporabniki predplačniških plačnih kartic Visa, ki so jih ponujali BitPay, Cryptopay, Bitwala in drugi ter so omogočale polnitev z bitcoini in plačevanje s klasičnimi valutami, so v petek ugotovili, da so njihove kartice le še neuporaben kos plastike. Visa je namreč prekinila pogodbeno sodelovanje s podjetjem WaveCrest iz Gibraltarja, ki je za omenjene ponudnike izdajalo kartice.

Iz Vise sporočajo, da so se za preklic sodelovanja odločili zaradi dalj časa trajajočega nespoštovanja pravil WaveCresta. Ob tem dodajajo, da nimajo nič proti bitcoinu in da bodo kartice ostalih izdajateljev, ki ponujajo isto storitev - polnitev v bitcoinih, koriščenje v tradicionalni valuti - še naprej normalno delovale. Po drugi strani pa so nehale delovati tudi ostale kartice WaveCresta, ki nimajo...

9 komentarjev

V Grčiji ne deluje več PayPal

Slo-Tech - Kapitalske kontrole, ki jih je grška vlada uvedla za zagotavljanje likvidnosti bank, v Grčiji omogočajo dvig največ 60 evrov na dan, prepovedujejo nakazila v tujino in onemogočajo plačila s kreditnimi karticami. To je vplivalo tudi na ponudnike storitev za spletna plačila, ki so vezani na normalno delovanje bank ter normalno obnašanje grških kartic. PayPal, iTunes in Amazon v Grčiji zato ne delujejo v celoti.

PayPal ne deluje, ker z grških kartic ni mogoče plačevati v tujino, torej tudi računa pri PayPal ni možno napolniti. To pomeni, da uporabniki PayPala z grškimi karticami ne morejo...

66 komentarjev

PayPal počasi uvaja podporo za bitcoin

Slo-Tech - PayPal, ki je v lasti Ebayja, je sporočil, da bodo sodelovali s tremi podjetji, ki ponujajo procesiranje plačil z bitcoinom. BitPay, Coinbase in GoCoin bodo v prihodnosti pomagali PayPalu sprejemati plačila tudi v bitcoinih.

To še ne pomeni, da boste lahko na PayPalu plačevali z bitcoini, je pa korak v tej smeri. Spomnimo, da so v začetku meseca tudi v PayPalovi podružnici Braintree napovedali podporo za bitcoin. Partnerstvo z BitPayem, Coinbasom in GoCoinom je torej naslednja stopnja pri prevzemanju bitcoina.

Uporabniki na PayPalu še ne bodo mogli imeti stanja v bitcoinih niti ne bodo...

3 komentarji

Ebayjeva podružnica se pripravlja na bitcoin, heker napadel Nakamotov e-predal

Slo-Tech - Izvršni direktor podjetja Braintree Bill Ready, ki ga je lani kupil PayPal, a pri tem vodstvo pustil v sedlu, je razkril, da razvijajo način, kako bi lahko Braintree začel poslovati tudi z bitcoinom.

Braintree je Ebayjeva podružnica, ki skrbi za mobilna plačila ter spletnim stranem omogoča procesiranje plačil s kreditnimi karticami. Pred natanko letom dni je podjetje kupil Ebay, a so se zavezali, da bo storitev ostala samostojna. Ready je na konferenci TechCrunch Disrupt v San Franciscu v intervjuju povedal, da so napravili prve korake v svet bitcoina. Sicer ni nobenih informacij, da bi kriptovaluto podprl tudi sam PayPal, a že Braintree je velik korak za bitcoin, saj ga uporablja več deset tisoč spletnih strani.

To...

12 komentarjev

Dell začel sprejemati bitcoine

Slo-Tech - Dell je doslej največje podjetje, ki je začelo sprejemati bitcoine. Na spletni strani dell.com je od danes mogoče plačati tudi v bitcoinih, in to brez omejitev pri izbiri blaga. Za Alienware imajo celo 10-odstoten popust ob plačilu z bitcoini. Bitcoine lahko pri Dellu uporabljajo fizične osebe in majhna podjetja, medtem ko bodo velike pogodbe bržkone še lep čas ostale v dolarjih.

To je velik dosežek za bitcoin, a je vseeno treba omeniti dve omejitvi. Prva je uporaba centralnega procesnega centra Coinbase, ki bo opravljal transakcije z bitcoinom za Dell. S tem ni nič narobe, saj ga uporabljajo tudi nekateri drugi prodajalci, a se s tem bitcoin odmika od anonimnosti, ki jo je ustanovitelj Satoshi...

13 komentarjev

PayPal s spleta v fizične trgovine?

V prihodnosti kot nalepka na vratih trgovin in restavracij?

vir: TG Daily
TG Daily - Minil je komaj en dan, odkar smo poročali, da bi se lahko PayPal pojavil kot druga možnost za nakup aplikacij v Googlovem Android Marketu. A to ni vse, PayPal bi se lahko razširil tudi drugod, izven spleta, kot kažejo nova poročila. Znotraj podjetja si namreč želijo, da bi se razširili še v trgovine v resničnem svetu, zgrajene iz betona, železa, opeke in stekla. Na spletu je poslovanje s PayPalom enostavno, saj v varnem zavetju lastnega doma brezskrbno vtipkamo njegovo geslo, a kako to opraviti v trgovini? Preprosto. Prvi načrti PayPala so, da bi s svojim računom uporabniki povezali kar danes praktično stalne spremljevalce, mobilne telefone. Namesto kreditne...

35 komentarjev

PayPal bo odprl svojo trgovino za aplikacije

PC World - PayPalov Osama Bedier je napovedal, da bo še letos odprl trgovino z aplikacijami, kjer bodo lahko razvijalci prodajali svoje izdelke trgovcem in uporabnikom na PayPalu. Podobno je lani storil Ebay, ko je svoj Selling Manager spremenil v odprt repozitorij in izložbeno okno za aplikacije zunanjih razvijalcev. PayPal je lani že odprl svojo platformo za plačila prek interneta, to pa je naslednji korak v agresivni strategiji za privabitev zunanjih razvijalcev. Kot pravi Bedier, želijo, da postane PayPal prva asociacija razvijalcev ob omembi besede plačilo. Na konferenci Future of Web Apps je še povedal, da je končni cilj podjetja postati izvajalec plačil, ki ga bomo uporabljali tudi za plačevanje v delikatesah, na bencinskih črpalkah, parkomatih itn. Več o tem.

3 komentarji