»

Samsung začel proizvodnjo 10-nm SoC

Samsung - Medtem ko o Samsungu te dni največ beremo zaradi težav z najnovejšim telefonom, so v južnokorejskem gigantu kot prvi na svetu uspešno zagnali množično proizvodnjo integriranih čipov SoC (System-on-Chip) v 10-nm tehnologiji FinFET s proizvodnim procesom LPE. V primerjavi s 14-nm predhodnikom je novinec 30 odstotkov manjši, 27 odstotkov zmogljivejši ali 40 odstotkov varčnejši, zagotavljajo v Samsungu. Realnost bo bržkone nekje vmes, saj nima smisla optimizirati zgolj ene karakteristike.

To seveda ni najmanjša litografija v absolutnem merilu, saj je IBM že izdelal tudi 7-nm čip, je pa najmanjša komercialno dostopna in prva za SoC. Prehod na čedalje manjše litografije ni več tako enostaven, kot je bil nekdaj. Celo veliki Intel je moral prehod na 10 nm nekoliko...

22 komentarjev

Intelov tik tak je mrtev

Slo-Tech - Zadnje desetletje je razvoj procesorjev zaznamoval Intelov pristop tik tak, ko sta si izmenjaje sledili nova družina s pomanjšano litografijo v prejšnji arhitekturi (tik) in nadgradnja arhitekture pri enako veliki litografiji. Družine so si sledile približno v letnem razmaku, a je lani prvikrat zaškripalo. Intel je namreč ugotovil, da je prehod s 14 nm na 10 nm zahtevnejši od pričakovanj, zato bo Broadwellu in Skylaku v 14 nm sledil še Kaby Lake, ki bo tudi v 14 nm. Šele potem si lahko obetamo 10 nm. To je pričakovano, saj je bil že prehod z 22 na 14 nm izjemno težaven, a so tedaj še uspeli s tik tak.

Sedaj je jasno, da zastoj ni enkraten, temveč je Intel pristop tik tak dokončno ubil. To lahko razberemo iz letnega poročila 10-K, v katerem je Intel zapisal, da bo še vsaj naslednji dve litografiji uporabljal tristopenjski cikel, ki se imenuje PAO...

71 komentarjev

Za zdaj konec Intelovega ritma tik-tak

Ars Technica - Intel že od leta 2007 nove družine procesorjev predstavlja v ritmu tik tak; to pomeni, da v prvi generaciji (tik) izvedejo prehod na manjšo litografijo brez večjih arhitekturnih sprememb, v naslednji generaciji pa na litografiji iste velikosti arhitekturo znatno izboljšajo (tak). Zmanjševanje litografije postaja čedalje težje, zato bo vsaj na trenutni litografiji sledila še tretja generacija. Dobili smo tik-tak-tok.

Prvi procesorji v 14 nm so bili iz družine Broadwell, sedaj pa jim bo sledila družina Skylake. Pričakovali so, da bo naslednja družina Cannonlake zgrajena že v 10 nm, a se to še ne bo zgodilo. Intelov izvršni direktor Brian Krzanich je potrdil, da je prehod s 14 nm na 10 nm...

60 komentarjev

IBM izdelal prvi 7-nm čip

Slo-Tech - IBM je v sodelovanju z GlobalFoundries, Samsungom in newyorško univerzo SUNY izdelal prvi delujoč čip v 7-nm tehnologiji. Izdelali so ga v raziskovalni tovarni v newyorškem Albanyju, kjer delajo s 300-mm rezinami. Trenutno so komercialno dostopni čipi, ki so zgrajeni v 14-nm tehnologiji, zelo blizu pa je tudi 10-nm, ki je po mnenju proizvajalcev skrajni domet trenutne tehnologije. Za 7 nm je bilo treba uporabiti nekaj trikov, ki nove čipe razlikujejo od trenutnih FinFET-ov. Pri tem velja že takoj na začetku zapisati, da je do komercialne rabe 7-nm čipov še vsaj dve leti.

Pomembna razlika je material, iz katerega so kanali tranzistorjev. Namesto silicija so uporabili zlitino silicija in germanija, ki ima boljše...

24 komentarjev

Ekstremna ultravijolična litografija je pred vrati

Slo-Tech - Na simpoziju SIPE za napredno litografijo, ki poteka v San Joséju v Kaliforniji, smo videli obrise prihodnosti, ki bo prinesla izdelavo čipov z EUV (extreme ultraviolet lithography). Pri nadaljnjem krčenju električnih elementov namreč trenutni načini izdelave tiskanih vezij ne bodo več uporabni, zato proizvajalci že več let intenzivno razvijajo EUV. TSMC in Globalfoundries sta že pred štirimi leti napovedala, da bodo okrog leta 2015 EUV pripeljali do komercialne uporabe, in čeprav jim to še ni povsem uspelo, so blizu.

Podjetje ASML, ki je največji proizvajalec naprav za EUV, je sporočilo, da je njihova velika stranka TSMC uspela presvetliti 1000 rezin v 24 urah, kar je pomemben mejnik pri razvoju EUV. Ta sicer že deluje, a je metoda prepočasna. Lani so...

5 komentarjev

CES 2015: Novi čipi Broadwell-U iz Intela

Ars Technica - Na CES-u je Intel predstavil podrobnosti o novih procesorjih iz družine Broadwell-U, ki so spričo porabe 15 do 28 W električne energije namenjeni varčnim napravam (ultrabookom, prenosnikom, mini-PC). Peta generacija procesorjev Core, novih je kar 17 predstavnikov (modele si lahko pogledate v tabeli), bo na voljo sredi leta, so zatrdili.

Čipi Broadwell-U predstavljajo peto generacijo in tako nasledijo četrto generacijo Haswell. Zgrajeni so v 14 nm tehnologiji s tranzistorji FinFET, kar pomeni, da gre za generacijo tik. Intel namreč novosti predstavlja v ritmu izmeničnih tik-tok, kjer je tik nov proces (manjša litografija), tok pa nova arhitektura. Novo jedro meri 82 kvadratnih milimetrov (staro 131) ter vsebuje 1,3 milijarde tranzistorjev (+30 odstotkov). Broadwell je...

76 komentarjev

Broadwell pred vrati

Shema dvojedrnega Broadwella iz Core M

vir: AnandTech
AnandTech - Na Anandtechu so se nekoliko razpisali o prihajajočih Intelovih procesorjih, osnovanih na arhitekturi Broadwell. Čipi iz družine Core M bodo namenjeni ultra-prenosnim napravam, še letos bomo prve primerek Broadwella namreč videli vsja v Lenovovi 3. generaciji hibridnega prenosnika Yoga (v izvedenki Pro). Ni skrivnost, da je Broadwell nekoliko pozen, pomanjšanje litografije z 22 na 14 nm Intelu namreč ni uspelo povsem brez težav, zato bomo pred koncem leta videli le čipe Core M, medtem ko bodo preostali segmenti, zmogljivejši in tudi požrešnejši procesorji za prenosnike ter seveda namizni čipi, sledili šele prihodnje leto. Glede na Intelov pretekli tempo bi Broadwell sicer morali predstaviti že pred začetkom letošnjega poletja.

Da je izid Broadwella neizbežen pove dejstvo, da...

64 komentarjev

Intelov kartični računalnik Edison in delujoč prototip 14 nm

Intel - Intel je predstavil svoj kartični računalnik Edison, ki smo ga pričakovali že od najave v začetku leta. Pri tem niso povsem izpolnili pričakovanj, da bo v velikosti SD-kartice, a kaj dosti večji tudi ni, tako da je še vedno namenjen uporabi v majhnih, poceni in predvsem varčnih napravah.

Na kartici je celoten SoC (system-on-a-chip), ki obsega dve procesorski jedri v 22 nm-tehnologiji izdelave s taktom 500 MHz (Atom Z34XX), 4 GB eMMC-flasha, 1 GB pomnilnika DDR3 ter mikrokrmilnik Quark. Podprta je brezžična povezljivost 802.11 a/b/g/n in Bluetooth 4.0. Celoten sistem bo stal okrog 50 dolarjev oziroma le malo več od Raspberryja Pi. Ima pa pred njim eno veliko prednost (mogoče za koga tudi pomanjkljivost), da je procesor arhitekture x86. Dimenzije celotne kartice so 35,5 mm x 25,0 mm.

...

31 komentarjev

Intelovi varčneži Core M

Intel - Intel je na berlinskem IFA razkril podrobnosti o prihajajočih procesorjev Core M, ki prinašajo še nižjo porabo električne energije in višje hitrosti od predhodnikov. Novi procesorji bodo izdelani v 14 nm-litografiji in bodo prvi predstavniki serije Broadwell.

Novi procesorji so namenjeni uporabi v ultralahkih prenosnikih in hibridih (torej prenosnikih in tablicah hkrati), kjer je nizka poraba električne energije ključna. Njihov največji toplotni odtis (TDP), ki je merilo za konično porabo energije, bo 4,5 W, kar je manj kot polovica porabe njegovih predhodnikov (četrte generacije i5). Na hitrostnem področju pa Intel trdi, da je Core M 50 odstotkov hitrejši in s 40 odstotkov zmogljivejšo grafično enoto. Zmanjšanja, pohitritve in nižjo požrešnosti niso dosegli le s prehodom na...

28 komentarjev

Prihaja 14 nm

AnandTech - Čeprav pri krčenju velikosti elektronskih komponent počasi trkamo na robove fizikalnih omejitev, za zdaj proizvajalci še uspevajo zmanjševati litografijo. Intel že dlje časa dela na prehodu na 14 nm-tehnologijo izdelave, katere napredek so predstavili včeraj.

Intel je 14 nm prvikrat predstavil že lanskega novembra, potem čipov Broadwell v tej litografiji ni in ni bilo. S slabim letom zamude se sedaj Intel vendarle zares podaja v 14 nm. Prve rezine za 22 nm-tehnologijo so pokazali na IDF-u leta 2009, prve delujoče čipe dve leti pozneje, predlani pa so šli v množično prodajo. Zato pravimo, da 14 nm nekoliko zamuja. Sedaj so povedali skoraj vse o prihajajočem Broadwellu Y, ki ga bomo našli v čipih s komercialnim imenom Core M.

Intel trdi, da je v Core M prenovil...

39 komentarjev

Intel bo proizvajal ARM-procesorje

vir: Forbes
Forbes - Intel je napovedal, česar še pred meseci ne bi nikoli verjeli: na svojih proizvodnih linijah bo izdeloval procesorje na arhitekturi ARM za konkurenco. Altera je namreč sklenila dogovor s procesorskim gigantom, da bo zanjo izdeloval čipe Stratix 10, ki vsebujejo 64-bitni štirijedrni procesor na arhitekturi ARM Cortex-A53 ter FPGA-vezje. Je Intel, ki je dolga leta proizvajal procesorje le po lastnih načrtih (če izvzamemo bolj simbolične količine FPGA-jev za druge naročnike), priznal poraz arhitekturi x86 na mobilnem področju? Daleč od tega.

Arhitekturi ARM in Intel/x86 sta na mobilnem trgu huda konkurenca. V namiznih in prenosnih računalnikih si je x86 zagotovil močno prevlado, medtem ko je mobilnih napravah situacija...

50 komentarjev

Izšli prvi Intelovi procesorji Ivy Bridge

Najdražji model ob splavitvi stane več kot tisoč dolarjev, medtem ko je priporočena prodajna cena za najšibkejšega 174 dolarjev.

Intel - Intel je po precejšnji zamudi končno izdal procesorje serije Ivy Bridge, po tem ko je pred dvema tednoma uradno predstavil vezni nabor za plošče posebej za Ivy Bridge. Izid so potrdili tudi v izjavi za javnost. Plošče so sicer izšle že nekoliko prej, Ivy Bridge pa je nazaj združljiv s predhodnikom Sandy Bridge, a za polni izkoristek vseh novosti pač potrebujemo popolnoma svežo kombinacijo.

V tretji generacije družine Core, kot bi lahko označili Ivy Bridge, sta za zdaj izšla dva modela. To sta Core i7 3770K in Core i7 3570K, katerih glavna novost je 22 nm-tehnologija izdelave v primerjavi z 32 nm-tehnologijo v...

56 komentarjev

Intel bo gradil novo tovarno v Arizoni

X-Bit Labs - Intel je konec tedna napovedal, da bodo v mestu Chandler v Arizoni, kjer so že prisotni, zgradili nov proizvodni obrat. To je v skladu z oktobra predstavljenim načrtom, ki predvideva razširitev štirih proizvodnih obratov v ZDA in izgradnjo enega novega.

Obrat v Chandlerju bo poimenovan Fab 42 in bo sprva omogočal izdelavo čipov na 300 mm-rezinah, kasneje pa 450 mm, v 14 nm-tehnologiji. Gradnja bo stekla letos, končana pa bo do sredine leta 2013. Investicija bo vredna okrog pet milijard dolarjev, prinesla pa naj bi nekaj tisoč novih delovnih mest, so zatrdili v Intelu.

10 komentarjev

Intel pokazal 22 nm-tehnologijo

Intel - Na IDF-u je Intel pokazal kar nekaj novosti, med njimi tudi prve načrte, kako bomo zakorakali v 22 nm-dobo. Intenzivni razvoj CPU-jev in SoC-ov v tej tehnologiji že poteka. Za prve jedro P1270, za druge P1271. Kot pravijo, večjih sprememb nova miniaturizacija ne bo prinesla, saj bodo lahko ponovno uporabili velik del opreme, ki služi že za 45 nm-tehnologijo. Za večjo učinkovitost bi se radi premaknili tudi k 16-palčnim rezinam silicija, a bodo morali isto idejo posvojiti tudi drugi proizvajalci, da se bo to splačalo.
Seveda je Intel tudi predstavil prve delujoče primerke čipov v 22 nm-tehnologiji, čeprav jih bomo uporabniki dobili šele leta 2011. Šlo je za 22 nm rezino, ki je imela 364...

18 komentarjev

AMD & IBM prva na 22nm

TG Daily - IBM in njihovi strateški partnerji pri razvoju čipov so oznanili svojo prvo polno funkcionalno SRAM celico, izdelano v 22 nm tehnologiji.

Tovrstna vezja so relativno enostavni predhodniki dejansko koristnih vezij, ki bodo nekoč v serijski proizvodnji in kažejo na pomembno stopnjo pri razvoju postopka. Pravi procesorji, izdelani v tej tehnologiji, so še vedno kaka 3 leta v prihodnosti, vendar novica pomeni dober znak, da bodo skupina IBM in njegovi partnerji uspel premagati še preostale ovire tja do konca leta 2011.

22 nm je dve generaciji naprej in kar malo nenavadno v trenutku, ko pri AMDju še ni uradno zaživela niti 45 nm proizvodnja. Intel je SRAM celico v 32 nm tehnologiji prikazal že septembra lansko leto in pričakovati je, da bo letos na IDF morda videti že kak prototip na tej geometriji.

Zanimivo je tudi to, da je IBM napovedal, da bo imel na 32 nm najboljši "high-K metal gate" proces, ki bo preprosto brez konkurence.

Pravijo, da je to prvič v zadnjih nekaj desetletjih,...

22 komentarjev