»

Pomanjkanje čipov poslabšujejo še suša in požari

Slo-Tech - Dobavni roki se podaljšujejo, povpraševanje narašča, proizvodnja pa zaradi najrazličnejših težav upada. Avtomobilska industrija že čuti pomanjkanje in mora krčiti proizvodnjo. Pretrganim dobavnim verigam zaradi covida, izpadom električne energije, požarom, mrazu se pridružuje še suša, ki trenutno pesti Tajvan. Evropska unija je zaradi težav že napovedala pritegnitev proizvodnje nazaj na Staro celino, težave imajo tudi čez Lužo.

Na Tajvanu se je suša začela že lani, ko ni bilo običajnih tajfunov. Ocenjujejo, da gre za najhujšo sušo v zadnjih 67 letih. Zaradi tega so morali ponekod omejiti dobavo vode, tovarne pa so morali zmanjšati proizvodnjo, kar se ni zgodilo že od leta 2002. Trenutne zaloge so najnižje v zadnjih desetih letih, zato bi brez obsežnejšega deževja lahko zahtevali še dodatne omejitve. To pa je za proizvajalce čipov velik problem, ker gre za eno najbolj potratnih industrij, kar se tiče vode. Če se situacija ne bo izboljšala, bodo 6. aprila začeli z rotirajočimi...

31 komentarjev

Adidasov poskus komercializacije 3D printanja obutve

Ars Technica - Adidas bo začel z masovno poizvodnjo čevljev, katerih podplati bodo narejeni s 3D printerji. Printanje bo omogočilo popolnoma personalizirane čevlje, oblikovane glede na posameznikovo težo in višino.
Ob današnjem naznanilu novice je Gerd Manz, Adidasov direktor tehnologije povedal, da “gre za mejnik tako za podjetje kot za industrijo, saj premikamo meje.”

Pri projektu bodo sodelovali s startupom Carbon, ki se ukvarja s tehnologijo 3D printanja. Superge so poimenovali Futurecraft 4D in jih želijo še letos prodati 5.000. Do konca drugega leta si želijo, da bi krasile noge vsaj 100.000 posameznikov. Trenutno pri Carbonu potebujejo med uro in uro in pol za printanje vsakega podplata, a si želijo ta čas zmanjšati na 20 minut.

Nike, Under Armour in New Balance so že eksperimentirali z uporabo...

10 komentarjev

Silicij desetkrat cenejši kot pred tremi leti

Surovi polikristalinični silicij

DigiTimes - Malokdo ve, kako dolga pot je od silicija, ki leži v Zemlji v obliki silikatov (silicijev dioksid predstavlja 60 odstotkov Zemljine skorje), do mikroprocesorja. Za izdelavo čipov potrebujemo ultračist silicij v obliki monokristala, kar pomeni, da mora biti nečistoč manj kot 1 ppb. Po več stopnjah redukcije silicijevega dioksida v silicij in čiščenja nastalega surovega silicija (bodisi s consko rafinacijo bodisi kemijsko s kloridnim postopkom) dobimo polikristalinični silicij. To je pomemben prekurzor pri izdelavi čipov, saj je že dovolj čist, le da je amorfne strukture in ga je treba prekristalizirati v monokristal.

Več kot...

16 komentarjev

Sony zapira tovarno zgoščenk

Slo-Tech - Sony je objavil, da bodo konec marca zaprli eno največjih tovarn, kjer proizvajajo CD-je. Tovarna v Pitmanu v New Jerseyju je začela leta 1960 proizvajati vinilne plošče, leta 1988 pa so prešli na proizvodnjo CD-jev. V času največjega povpraševanja so na mesec izdelali 18 milijonov zgoščenk, a to je bilo v neki drugi dobi. Sony že dlje časa tarna, da povpraševanje po CD-jih nezadržno usiha, saj se vedno več vsebin legalno ali ilegalno pretoči z interneta.

Prodaja CD-jev upada že vse od leta 2001 in z njo tudi prihodki. Čeprav se povečuje zanimanje za vinilne plošče, je njihova rast zaradi nizkih absolutnih številk bolj statistična zanimivost kot kaj drugega.

Ni pa to prva tovarna, ki jo Sony...

18 komentarjev

Intel bo proizvajal čipe po pogodbi za zunanja podjetja

ComputerWorld - Intel je včeraj objavil vest, da bo izdeloval čipe tudi za zunanje naročnike, kar je precejšnja sprememba od uveljavljene politike tega podjetja. Doslej je namreč veljalo, da Intel v svojih tovarnah proizvaja čipe le za lastne potrebe.

Podpisali so pogodbo s podjetjem Achronix Semiconductor, da bodo za slednje proizvajali FPGA (field-programmable gate array) v 22 nm-tehnologiji prihodnje leto, ko bo nova tehnologija v Intelovih obratih zaživela. Šlo bo za družino Achronix Speedster22i, ki naj bi bila za 300 odstotkov zmogljivejša, polovico manj potratna in 40 odstotkov cenejša od obstoječih FPGA. Namenjen bo uporabi v telekomunikacijah, mrežni opremi, industriji in bo omogočal uveljavitev prihajajočih tehnologij, kot sta 100G in 400G ethernet.

Še več, Intelov tiskovni predstavnik Bill Kircos je v elektronskem sporočilu za medije dejal, da "so odprti za sodelovanje še z drugimi podjetji poleg Achronixa". Proizvodnja FPGA za Achronix na Intel ne bo vidneje vplivala, saj bo zavzela...

4 komentarji

TSMC povečuje proizvodnjo

TG Daily - Poročali smo že, da sta se Intel in TSMC dogovorila, da bo slednji pomagal z izdelavo nove generacije procesorjev Atom, ki bodo za delovanje potrebovali le en vezni čip za komunikacijo z vhodno-izhodnimi napravami. V ta namen je Intel zasnoval nove procesorje s TSMC-jevimi standardi v mislih, da kasneje ne bo težav z različnimi finesami v proizvodnji. Tajvanci so zdaj v polnih pripravah na začetek proizvodnje, saj dvigajo proizvodnjo v Fab 14, ki je v začetku leta nadomestila Fab 12 kot njihovo primarno tovarno za izdelavo procesorjev.

Do konca leta načrtujejo dvigniti mesečno proizvodnjo na 5.000 do 6.000 waferjev s premerom 300 mm, trenutno pa nakupujejo opremo za pakiranje in testiranje tolikšne količine procesorjev Atom, izdelanih v 40 nm-proizvodnem procesu. V letu 2010 naj bi se proizvodnja dvignila na kar 35.000 waferjev mesečno, s čimer Intel upa, da bodo lažje tekmovali z ARMom na področju mobilnih naprav. Vseeno analitiki ocenjujejo, da je Intel z vsakim od približno 5...

5 komentarjev

Moorov zakon se bo kmalu končal

CNET News - Precej pogosta trditev, ki pa po besedah Carla Andersona, uslužbenca IBMa, zdaj drži. Anderson se ukvarja s snovanjem strežniških sistemov in meni, da bo zakon veljal le še generacijo ali dve za najhitrejše modele procesorjev. Slednji vsebujejo vedno več in več jeder ter predpomnilnika, zato bo zakon lahko veljal. A za vsakodnevna opravila večina uporabnikov ne potrebuje toliko jeder in predpomnilnika, zaradi česar se bo hitrost večanja zmanjšala. Problem je tudi v ceni razvoja čipov in postavljanja in vzdrževanja tovarn za izdelavo teh čipov. Eksponentna rast enostavno ni več ekonomična, sploh v teh kriznih časih.

Anderson za prihodnost stavi na 3D čipe (kjer so plasti tranzistorjev naložene ena na drugo), optične povezave v sistemih ter računanje z grafičnimi pospeševalniki, ki je trenutno že precej popularno, na tem področju pa sta močna AMD s svojo grafično divizijo ATi in nVidia, še letos pa naj bi se jima pridružil tudi Intel z Larrabeejem.

14 komentarjev

Težave za Intel in Microsoft

Slashdot - Intel se je spričo težkih razmer na svetovnih trgih odločil - pravijo sicer začasno, čeprav bo do prestrukturiranja zagotovo prišlo - zapreti pet starejših obratov. Prizadete tovarne so dve v Penangu v Maleziji, ena na Filipinih, Fab 20 v Oregonu in D2 v Kaliforniji, obe ZDA. Skupno je neposredno s temi obrati povezanih med 5000 in 6000 ljudi, a Intel obljublja, da vseh ne bo poslal na cesto. Vsaj nekaterim bodo ponudili delo v drugih tovarnah. Gre za starejše proizvodne postopke, medtem ko naj novih linij za 45- in 32-nanometrsko proizvodnjo ne bi spreminjali.

Nekoliko sivih las ima tudi Microsoftova uprava, saj so se pričakovanja o odpuščanjih tekom tega meseca izkazala za točna. Rez ne bo tako izrazit, kot se je pisalo, a še vedno bo odveč 5000 zaposlenih (približno pet odstotkov vseh zaposlenih), kar bo prvo večje odpuščanje v Microsoftu od ustanovitve, če izvzamemo krčenje osebja v prevzetih podjetjih. Prvih 1400 so že odpustili, ostali pa naj bi sledili v naslednjih 18...

20 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno v Arizoni

X-Bit Labs -

Intel je danes na IDF predstavil svoje načrte o veliki nadgradnji lastne tovarne v Arizoni. S procesom naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta, medtem ko nameravajo končati ob koncu leta 2005. V to posodobitev bodo investirali cca. dve milijardi dolarjev. Tovarna v Arizoni bo tako peta Intelova tovarna, ki bo proizvajala čipe v 0,065-mikronski tehnologiji.

Ločeno od tega projekta nadgradnje je Intel razkril še eno svojo namero. Prodati kanijo namreč tudi dobrih dvesto hektarjev veliko ozemlje v Forth Worth, Texas, ki so ga kupili leta 1997 za izgradnjo nameravane tovarne. Do tega zaradi spremenjene Intelove politike ni prišlo, tako da je sedaj zemlja naprodaj.

Več informacij.

1 komentar

Intel odprl novo tovarno

X-Bit Labs - Intel je danes potrdil odprtje svoje nove tovarne v Novi Mehiki, v kraju imenovanem Rio Rancho. Dve milijardno investicijo so poimenovali Fab 11X, ukvarjala pa se bo izključno z izdelovanjem 0.13 mikronskih procesorjev, razprostirala pa se bo na območju velikem 93.000 kvadratnih metrov (milijon kvadratnih čevljev). V kolikor vas zanimajo še ostale tehnične karakteristike ter podrobnosti, klik za originalen članek.

0 komentarjev

Intel se širi

The inquirer - Trenutno so pri proizvajalcih čipov blazno popularne tovarne za proizvodnjo 12 inčnih vaferjev (izredno čist silicij, ki ga uporabljajo za izdelavo čipov). Pri Intelu se tega močno zavedajo, zato so se odločili, da malce posodobijo svojo tovarno v Oregonu, ki se bo odslej imenovala fab D1D. Razširitev že obstoječe tovarne bo Intel olajšala za kar 2 milijardi $. Novi prostori bodo obsegali 10 sob na 100.000 kvadratnih čevljih, proizvodnja v njih pa se bo se bo začela konec leta 2003. Seveda Intel ne namerava posodobiti tovarne samo zato, da bi se hvalil s tehnološko naprednostjo, ampak zaradi precej manjših stroškov, kot pri tovarnah za izdelavo 8 inčnih vaferjev. Po poročanju The Inquirerja, bo Intelova posodobljena tovarna proizvajala čipe na osnovi 0.13 mikronske tehnologije in porabila za 40 % manj energije in vode, kot pri "8 inčnih" tovarnah, povečala pa naj bi se tudi sama proizvodnja. Intel naj bi v prihodnjih letih uporabljal 4 takšne tovarne....

1 komentar

Čisti silicij za še hladnejše čipe

Slo-Tech - Ameriška firma Isonic naj bi z sodelovala z AMDjem pri raziskovanju in uporabi čistega Silicija-28 v proizvodnji čipov. Ta silicij prevaja toploto tudi do 60 procentov bolje kot navadni silicij, ki se sestoji iz 92% Silicija-28, 5% Silicija-29 in 3% Silicija-30 (dvomim, da vam to kaj pove-samo za informacijo). Vendar pa je proizvodnja takih čipov še daleč, saj je še vse v povojih. Obe firmi pa bosta sodelovala z rusko firmo Eagle Picher, ki pa z dobavo potrebnih komponent zelo zamuja (lahko rečem tipično za ruse). Čisti Si28 naj bi pridobivali na podoben način, kot to delajo pri čiščenju urana za uporabo le tega v jedrskih elektrarnah, saj tudi tam potrebujejo čisti uran. Vendar tudi, če bomo ugledali nove čipe z Si28, je proizvodnja le teh negotova, saj naj bi bile prednosti uporabe preveč majhne.

1 komentar