»

Google bi preizkušal internet z brezpilotnih letal

Slo-Tech - Google si očitno želi osvojiti nebo, zato so na ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC) naslovili prošnjo za odobritev testiranja brezpilotnih letal, s katerimi bi lahko zagotavljali internetno povezavo na širšem območju pod njimi.

S tem se nadaljuje Googlov pohod nad nebo, ki so ga začel z nakupom podjetja Titan Aerospace in eksperimentiranjem z baloni. Satelitski internet je danes že realnost, internetna povezave prek balonov v zraku pa se zdi precej futuristična, a jo je Google že preizkušal. Nekje vmes so brezpilotna letala, zato ni presenetljivo, da želi Google v Novi Mehiki blizu Albuquerqueja preizkusiti, kako bi lahko internetno povezavo zagotavljal z njimi. Brezpilotna letala pa želi Google uporabljati tudi za dostavo paketov, podobno kot je to predlagal Amazon. Če pomislimo, da...

8 komentarjev

Google kupil izdelovalca satelitov Skybox

Slo-Tech - Napovedi z začetka meseca so se izkazale za resnične, saj je Google resnično kupil podjetje Skybox, ki se ukvarja s satelitsko fotografijo površja Zemlje, izdelavo videoposnetkov in analizo. Za podjetje bodo odšteli pol milijarde dolarjev, kar je pol manj od pričakovanj.

Skybox je v svojem poslu med najboljšimi, saj so zgradili in v orbito poslali najmanjši satelit za slikanje površja Zemlje z visoko ločljivostjo. Skyboxov SkySat-1, ki so ga izstrelili novembra, zmore snemati 90-sekundne videoposnetke s 30 sličicami na sekundo. Sledilo naj bi mu še 23 bratrancev. Google bo to s pridom izkoristil v svoji storitvi Google Maps, ki bo tako redno dobivala sveže satelitske posnetke.

Skybox pa je več kot le visokoločljivostni posnetki zemeljskega površja. Podjetje ima zelo močan del za...

8 komentarjev

Google gre po satelite

Slo-Tech - Google se je očitno odločil, da bo zavladal nebu, saj se zelo zanimajo za podjetje Skybox Imaging. Skupno ima Google pripravljeno dobro milijardo dolarjev.

Spomnimo, da je Google aprila kupil Titan Aerospace, ki razvija brezpilotna letala na sončni pogon. Sem se bo odlično vključil Skybox Imaging, ki se ukvarja s fotografiranjem površja s satelitov, izdelavo videoposnetkov (do 90 sekund pri 30 fps) in analizo. Podjetje leta 2012 zbralo 70 milijonov dolarjev svežega kapitala po ceni, ki vrednoti celotno podjetja na 500-700 milijonov dolarjev.

Googlova želja po Skyboxu je razumljiva, če pomislimo na njegova cilja. Eden je izboljšava Google Earth, ki trenutno kombinira posnetke iz različnih virov in različnih datumov;...

8 komentarjev

Kako Google gradi svoje zemljevide

The Atlantic - Ko je Google Maps šele nastajal, smo lahko opazovali, kako so ameriška mesta podrobno poslikana s satelitov in letal, medtem ko je bila Slovenija ena precej na zemljevidu še neostra packa; le okrog Ljubljane je bil nekoliko bolj podroben del. Danes, skoraj deset let pozneje, je Google Maps zrasel v strahospoštovanja vredno storitev, ki vas lahko na slepo prepelje iz enega konca Evrope na drugega, vmes pa upošteva še vremenske podatke, razmere na cestah in drugo. Kako neki Google to počne?

Nedeljske popoldneve in dolge večere si lahko popestrimo z branjem o sistemu, ki vse to omogoča. The Atlantic se je pogovoril z ljudmi v Googlu, ki delajo na malo znanem projektu Ground Truth. Google namreč ne skriva, da je njegova ambicija organizirati in urediti...

97 komentarjev

Google za spodrsljaj s Street Viewom namočil enega od programerjev

Avtomobil za Google Street View

Los Angeles Times - Kot smo poročali pred tedni, jo je Google v zadevi Street View precej dobro odnesel; ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je namreč presodila, da z zbiranjem vsebine prenosa na nezaščitenih brezžičnih omrežjih v obdobju dveh let niso kršili ameriškega zakona. Prisodili so jim le 25 tisočakov kazni zaradi mečkanja tekom preiskave.

Komisija in Google sta predvčerajšnjim objavila še končno poročilo v zadevi. Kot je torej zdaj znano, je podjetje krivdo za incident zvalilo na enega od njihovih inženirjev (bržkone programerjev), ki naj bi deloval na lastno pest. Ni bil del Street View ekipe, ampak se ji je le začasno pridružil z enega od drugih oddelkov, specifično z namenom, da tekom...

17 komentarjev

MSCI leta 2015 načrtuje globalni satelitski dostop do interneta

CNet - Kanadsko podjetje MSCI je napovedalo smele načrte za izgradnjo satelitskega sistema za dostop do interneta. Sestavljalo ga bo 78 majhnih satelitov v nizkih orbitah okoli 1000 km nad površjem Zemlje, medtem ko je na primer evropski satelit mnogo više v geostacionarni orbiti. MSCI pravi, da je s sateliti v nižjih orbitah moč doseči boljšo pokritost prebivalstva, hitrejšo izstrelitev in večjo prepustnost. Drugi soroden projekt, ki ga sofinancira Google in se imenuje O3b, uporablja satelite na višini 8000 km nad površjem, zato morajo biti trpežnejši, večji (hkrati lahko izstrelijo le štiri, medtem ko MSCI-jevih lahko 14) in dražji.

...

17 komentarjev

Google bo anonimiziral YouTube zapise

PC Pro - Po tem, ko je pred kratkim ameriško zvezno okrožno sodišče v New Yorku presodilo, da mora Google podjetju Viacom posredovati podatke o vseh video posnetkih objavljenih na Youtube - vključno z URL naslovi in uporabniškimi imeni ter IP-ji obiskovalcev, se je po poročanju PC Pro Google s podjetjem Viacom dogovoril, da jim bo posredoval anonimizirane podatke.

Podjetje Viacom namreč želi z analizo podatkov preveriti oz. dokazati svoje trditve, da je YouTube s strani uporabnikov večinoma uporabljan za piratsko objavo videoposnetkov. Po dogovoru tako Google Viacomu ne bo posredoval IP naslovov in uporabniških imen obiskovalcev YouTubea.

Predstavniki Vicaoma so izjavili, da želijo zgolj dokazati, da Google z YouTubeom omogoča piratstvo (in nato od Googla iztožiti eno milijardo USD), nimajo pa interesa identificirati posameznih individualnih kršiteljev.

Ne še.

22 komentarjev