»

Najzvestejši redditovci bodo lahko kupili delnice pred kotacijo

Slo-Tech - Prihodnji mesec se obeta javna ponudba delnic (IPO) podjetja Reddit, na kateri bodo lahko sodelovali tudi najzvestejši uporabniki. Po neuradnih podatkih bo 75.000 najbolj aktivnih uporabnikov platforme dobilo možnost kupiti delnice, še preden bodo začele kotirati na borzi. Podrobnosti še niso znane, torej tudi ne cena ali količina delnic, ki bodo na voljo.

Da lahko mali vlagatelji sodelujejo neposredno v IPO ni običajno, če ni IPO že od začetka tako načrtovan. Cena delnice na borzi po začetku kotacije lahko bodisi zraste bodisi pade glede na vrednotenje v IPO. V preteklosti smo videli že oboje - Snapchat je na primer najprej tri leta izgubljal, nato je za kratek čas poletel, sedaj pa je spet precej pod vrednostjo iz IPO-ja pred sedmimi leti. Reddit naj ne bi imel težav pri iskanju vlagateljev, kar je pozitiven znak za nadaljnji razvoj cene delnice, a dejanski razplet ostaja neznanka. Tako ne vemo, ali je nakup delnic pred kotacijo dobra priložnost ali ne.

Da bo podjetje šlo na...

6 komentarjev

Twitter in Facebook odločno v boj zoper teorijo zarote QAnon

Slika: Marc Nozell (cc-by-2.0)

Slo-Tech - Twitter je prvo izmed družbenih omrežij, ki je napovedalo odločen boj zoper teorijo QAnon, ki se je v zadnjih dveh letih iz neuglednih kotičkov internet privlekla na glavna vrata. Odstranili so več tisoč računov, ki so objavljali in poobjavljali vsebino te teorije in povezave do strani QAnon. Še bistveno več računov, ki bodo omenjali povezane vsebine, se ne bo več pojavljajo med izpostavljenimi vsebinami (Trending). Podobno bo ukrepal tudi Facebook.

Za QAnon, ki je svojo pot začel na 4chanu in 8chan, po lastnih navedbah stoji skupina ljudi z imenom Q, ki naj bi imela dostop do tajnih dokumentov ameriške vlade ali krogov blizu nje, iz katerih naj bi bila razvidna zarota proti predsedniku. Sprva se je QAnon širil po manj obiskanih straneh interneta, v zadnjih dveh letih pa je dobila zalet na družbenih omrežjih Facebook, Twitter in tudi na YouTubu. Počasi pronica celo v vidno politiko.

Twitter je zato v zadnjih tednih odstranil več kot 7000 računov, povezanih z QAnon, ker kršijo...

42 komentarjev

Pinterest gre na borzo

Slo-Tech - Pinterest je naslednje v vrsti družbenih omrežij, ki se pripravlja na borzni debi. Podjetje je v petek ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) oddalo dokumentacijo za začetek javne ponudbe delnic (IPO) in izdalo prospekt. S tem se pridržuje Uberju, Lyftu in Slacku kot največjim tehnološkim velikanom, ki bodo IPO izpeljali letos. Podjetje, ki je lani ustvarilo 756 milijonov dolarjev prihodkov (predlani 473 milijonov dolarjev), še vedno posluje z izgubo, ki pa se znižuje. Lanska izguba je znašala 63 milijonov dolarjev, zadnje četrtletje pa je bilo že pozitivno.

Pinterest, ki se izogiba oznaki družbeno omrežje in tega termina ne uporablja nikjer v prospektu, se raje označuje kot orodje za storilnost...

21 komentarjev

Lyft gre na borzo

Ustanoviteljema Lyfta se bo smejalo

Slo-Tech - Največji Uberjev konkurent Lyft se pripravlja na borzni debi. Še ta mesec namreč pričakujemo borzno kotacijo, ki bo sledila javni ponudbi delnic (IPO). Za IPO so napovedali ceno delnice v razponu med 62 in 68 dolarji, je moč prebrati v prospektu, ki ga je podjetje predložilo agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC). To pomeni, da bo podjetje vredno med 21 in 23 milijardami dolarjev, kar je precej več od trenutne valutacije 15 milijard dolarjev. Če na borzi cena ne bo nižja od prodajne, si lahko obstoječi delničarji obetajo velike zaslužke.

Na prodaj bodo le delnice razreda A, ki imajo manj glasovalnih pravic kakor delnice razreda B. S prodajo 30 milijonov delnic razreda A bodo zbrali okrog dve milijardi dolarjev svežega kapitala. Trenutno ima Lyft 284...

0 komentarjev

Netflix išče še dve milijardi

Slo-Tech - Netflix potrebuje še dve milijardi dolarjev, zato bo izdal nove nezavarovane komercialne zapise. Po najavi so delnice podjetja izgubile tri odstotke. Podjetje je imelo konec septembra 8,3 milijarde dolarjev dolgoročnih dolgov, kar je 71 odstotkov več kot pred letom dni. Bonitetna agencija Moody's je v ponedeljek Netflixovo oceno znižala na Ba3, s čimer se označujejo špekulativne naložbe (non-investment grade speculative).

Netflix ima hudega konkurenta v Amazon Primu, zato potrebuje veliko denarja za produkcijo lastnih vsebin. Zadnji poslovni rezultati sicer kažejo, da podjetje širi svojo uporabniško bazo, a ima negativen denarni tok. V zadnjem četrtletju je znašal -859 milijonov dolarjev, leto pred tem pa v enakem obdobju -465 milijonov dolarjev. V celotnem...

41 komentarjev

Netflix razočaral delničarje

TechCrunch -
Netflixove delnice so po včerajšnjem trgovanju zgrmele navzdol za 14 %, potem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate. Vlagatelje je najbolj razočarala rast števila naročnikov, ki v trimesečju do konca junija ni dosegla obljubljenih 6,2 milijona novih plačnikov pretočne zabave, pač pa le 5,2 milijona, kar je izenačenje rasti v enakem lanskem obdobju. Podjetje ima sicer trenutno 130 milijonov naročnikov po vsem svetu in je doslej veljajo za ljubljenca vlagateljev; kljub včerajšnjemu zdrsu je se je vrednost delnice v letošnjem letu več kot podvojila.

Investitorji so nasploh zaskrbljeni glede Netflixovega bodočega potenciala za rast, saj se družba sooča z vse večjo konkurenco. V podobne storitve namreč velike denarje zadnje čase vlagajo tudi Apple, Amazon, HBO in Googlov YouTube, v kratkem pa se jim bo s svojo pretočno storitvijo pridružil še Disney, ki bo obenem prenehal licencirati nekatere svoje izdelke Netflixu.

So pa nekoliko boljše Netflixove finančne številke:...

36 komentarjev

Dropbox gre na borzo

U.S. Securities and Exchange Commission - Že lani se je špekuliralo, da bo šel Dropbox kmalu na borzo in da je ameriški Agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC) morda celo že oddal potrebno dokumentacijo, a potem iz vsega skupaj ni bilo nič. Sedaj pa gre zares, saj je Dropbox v petek SEC-u vendarle oddal papirje za izpeljavo prve javne ponudbe delnic (IPO). Podjetje, ki je trenutno vredno okrog 10 milijard dolarjev, želi zbrati 500 milijonov dolarjev svežega kapitala. Doslej je Dropbox poganjal kapital zasebnih...

9 komentarjev

Snap začel kotirati z več kot 45-odstotno rastjo

Slo-Tech - Podjetje Snap, ki ga poznamo predvsem po nadvse priljubljeni aplikaciji Snapchat, danes začenja kotirati na newyorški borzi. Javno ponudbo delnic (IPO) so napovedali lani in izvedli včeraj po vrednotenju 24 milijard dolarjev, kar je največji IPO po Alibabi leta 2014. Delnica Snapa je spričo velikega povpraševanja v IPO stala 17 dolarjev, kar je blizu zgornje razpisane meje. Skupno so zbrali 3,4 milijarde dolarjev svežega kapitala, nove delnice pa nimajo glasovalnih pravic.

Snapchat ima 161 milijonov dnevnih uporabnikov, a je ob tem lani ustvaril 515 milijonov dolarjev izgube. Zaradi tega se nekateri sprašujejo, ali bo podjetje v prihodnosti sploh dobičkonosno. Ni namreč jasno, ali bo šlo po stopinjah Twitterja ali pa mogoče Instagrama...

29 komentarjev

Snapchat gre po denar na borzo

Reuters - Obeta se nam ena izmed največjih javnih ponudb delnic (IPO) v zadnjih letih, pravijo dobro obveščeni viri na Wall Streetu. Snapchat, ki ga poznamo v glavnem po aplikaciji za pošiljanje slik, videoposnetkov in sporočil, ki se po predvajanju uničijo, a po novem tudi po sončnih očalih, se kani marca prodati. IPO naj bi se izvedel po vrednotenju med 20 in 25 milijardami dolarjev, kar bo največji IPO po Alibabi pred dvema letoma za 168 milijard dolarjev. Snapchat naj bi SEC-u (ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev) že oddal prvo dokumentacijo, ki pa še ni javna, saj ima podjetje manj kot milijardo dolarjev prihodkov, zato...

12 komentarjev

Twitter podvojil prihodke in sklestil izgubo

Twitter - Twitter je zadnje četrtletje končal z dvakrat višjimi prihodki kot leto poprej in občutno nižjo izgubo, čeprav je bila rast števila uporabnikov precej skromna. Število mesečno aktivnih uporabnikov se je povečalo za petino na 288 milijonov, medtem ko so prihodki eksplodirali na 469 milijonov dolarjev. Čista izguba se je zmanjšala za 76 odstotkov in je dosegala le še 125 milijonov dolarjev.

V celotnem letu 2014 je Twitter ustvaril 1,4 milijarde dolarjev prihodkov in 578 milijonov dolarjev čiste izgube (GAAP). Iz poslovanja je Twitter glede na lastno metodologijo (non-GAAP) sicer ustvarjal dobiček, in sicer 100 milijonov dolarjev, a so ga pohrustali delniške opcije za zaposlene, davčne posledice prevzemov, amortizacija neopredmetenih osnovnih sredstev in še nekaj...

1 komentar

Facebook rekordno

Slo-Tech - Facebook je v zadnjem četrtletju ustvaril najvišji dobiček v svoji zgodovini, so sporočili iz podjetja. V primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem se je povečal za tretjino in je dosegel 701 milijon dolarjev. Prihodki od oglaševanja so se povečali za polovico in so presegli 3,5 milijarde dolarjev.

Ko je Facebook pred poltretjim letom izvedel javno ponudbo delnic (IPO), smo slišali številne skeptične glasove, da gre za podjetje z ogromnim številom uporabnikom, ki pa svojega položaja ne zna monetizirati. Cena naj bi bila prenapihnjena, obeti za prihodnost pa slabi.

Sedaj lahko rečemo, da so se skeptiki motili. Facebook je imel takoj po IPO-ju resda nekaj težav, a podjetje danes ustvarja rekordne dobičke, prav tako pa...

9 komentarjev

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

The Wall Street Journal - Kitajski spletni trgovec Alibaba je po pričakovanjih uprizoril največjo javno ponudbo delnic (IPO) v ameriški zgodovini, saj so zbrali 21 milijard dolarjev kapitala. Razočaral ni niti kupcev, saj je delnica prvi dan (petek) kotirala približno tretjino nad ceno iz IPO-ja.

Načeloma so to slabe novice za podjetje in obstoječe delničarje, ker pomeni, da so delnice prodali prepoceni oziroma da so to razliko v ceni pustili na mizi za sodelujoče v IPO-ju. Približno devet milijard dolarjev so prvi dan zaslužili sodelujoči v IPO-ju. V javni ponudbi so za delnico zahtevali 68 dolarjev, med trgovanjem prvi dan pa se je skoraj dotaknila sto dolarjev (99,70). Na koncu je dan zaključila pri 93,89 dolarja (+38...

5 komentarjev

Potop Twitterjevih delnic

Slo-Tech - Borzno dogajanje ni glavna tema te strani, a kdor se je danes ozrl po ameriški tečajnici, se je gotovo popraskal po glavi, kaj neki se je zgodilo Twitterju. Na prvi pogled brez kakršnegakoli razloga je delnica tega tehnološkega podjetja izgubila 18 odstotkov, kar je ogromno, a to ni prvi tovrstni potop tega podjetja.

Twitterjeve delnice so se sesedle pod 32 dolarjev, kar je najnižja vrednost v zgodovini. Spomnimo, da je podjetje začelo kotirati 7. novembra lani z otvoritvenim tečajem 45,10 dolarjev. Delnica je že ves čas izjemno volatilna, saj se je vmes povzpela na 73 dolarjev, sedaj pa je 57 odstotkov niže. Mimogrede, kdor je Twitter kupil v javni ponudbi, je še vedno v črnih številkah, saj je znašala vpisna cena 26 dolarjev.

To ni prvič, da je Twitterju zmanjkalo tal pod nogami....

6 komentarjev

Facebook kar potrojil dobiček

Facebook - Ko je Facebook pred slabima dvema letoma izvedel javno ponudbo delnic (IPO) in začel kotirati na borzi, so bili mnogi do podjetja do skeptični. Že res, da je imelo veliko uporabnikov, a takšno uporabniško bazo je treba znati tudi monetizirati, sicer vse skupaj nič ne koristi. Facebooku je to dobro uspelo, saj so v zadnjem četrtletju dobiček kar potrojili, so sporočili včeraj.

V prvih treh letošnjih mesecih so ustvarili 642 milijonov dolarjev dobička, kar je trikrat toliko kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povzpeli na 2,5 milijarde dolarjev. To pomeni, da je dobiček na delnico...

5 komentarjev

Twitter za vsak zaslužen dolar zapravil dva

Ars Technica - Redko se zgodi, da investitorji katero delnico tako zbrcajo, kot so to danes storili s Twitterjevo, če ni podjetje ravno objavilo napovedi bankrota. Delnica podjetja Twitter je današnje trgovanje začela 22 odstotkov niže od včerajšnjega zaključnega tečaja. Z borze je torej delničarjem Twitterja izpuhtelo v 24 urah deset milijard dolarjev.

Borza ima seveda kratek spomin, zato povejmo, da je bila prodajna cena delnic Twitterja v novembrski javni ponudbi 26 dolarjev, trgovanje pa se je potem začelo pri 46 dolarjih. Včeraj je Twitter končal pri 66 dolarjih, danes pa se je sedel na približno 50 dolarjev. Kdor je torej sodeloval v javni ponudbi, je še vedno globoko v plusu. A današnji masaker je posledica Twitterjevega

6 komentarjev

Prevzemi odlična priložnost za kupce napačnih delnic

Slo-Tech - Prevzemi podjetij, zlasti kadar jih izvajajo velikani, kot je Google, so priložnost, da si lastniki prevzemnih tarč omastijo brke. Kadar gre za mlada podjetja, so to navadno ustanovitelji, medtem ko je situacija precej drugačna, ko tarča že kotira na borzi. Tedaj je ponudba praviloma nad borzno ceno, premija pa se lahko meri v desetinah odstotkov.

Včasih pa zaradi pomot in špekulacij obogati še kdo drug. Google je ta teden najavil prevzem podjetja Nest. Omenjeni izdelovalec pametnih termostatov in detektorjev monoksida ne kotira na borzi.

Spoznajte podjetje Nestor. Če zanj prvič slišite, niste edini, ker gre za ostanke podjetja, ki je nekdaj prodajalo prometno signalizacijo, sedaj pa je že od leta 2009 pod prisilno upravo. Delnice...

5 komentarjev

V živo: dan D za Twitter

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

Slo-Tech - Danes se bo na newyorški borzi začelo trgovanje z delnicami Twitterja. Najteže pričakovana javna ponudba delnic internetnega podjetja v tem letu se je zaključila včeraj. Za delnico podjetja je bilo treba odšteti 26 dolarjev, kar je približno polovico več od prvotno predlagane cene v razponu (17-20 dolarjev). Twitter je tako zbral okrog 1,8 milijarde dolarje svežega kapitala. Če bodo zaradi velika povpraševanja prodali še dodatne delnice (greenshoe), bo to celo več od Googla leta 2004 in drugi največji internetni IPO v zgodovini (za Facebookom). Po tem vrednotenju je Twitter vreden 14,4 milijarde dolarjev.

To je za podjetje, ki še nikoli v zgodovini ni poslovalo z dobičkom, veliko. Facebook, ki je sicer...

12 komentarjev

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko...

3 komentarji

Twitter se pripravlja na vstop na borzo

Slo-Tech - Po Facebooku, LinkedInu in Grouponu je Twitter naslednje v vrsti IT-podjetij nove generacije, ki tržijo družabna omrežja, ki se po podalo na borzo. Tako je razbrati iz napovedi, ki so jo ta teden oddali ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC). Pravzaprav je to vsa uradna novica, saj zakonodaja dopušča, da pretežni del dokumenta ostane tajen. Tako ne vemo niti, kdaj niti po kolikšnem vrednotenju bo Twitter zaplaval v borze vode. Vemo pa precej o stanju podjetja danes in o izkušnjah ostalih podobnih podjetij.

Twitter je po neuradnih ocenah vreden okoli 10 milijard dolarjev,...

9 komentarjev

Anonymous vdrl v NATO

Washington Post - Anonymous se je odzval na aretacije svojih domnevnih članov po ZDA in Evropi in v protinapadu, po lastnih navedbah na Twitterju, vdrl v strežnike severnoatlantskega zavezništva NATO, kar naj ne bi bilo težko tehnično izvedljivo. Objavili so tudi daljše pismo za NATO, v katerem kritizirajo netransparentnost, in napovedali razkritje zbranih dokumentov.

Po navedbah Washington Posta so v Anonymousu ukradli za približno gigabajt tako občutljivih podatkov, da bi jih bilo "neodgovorno objaviti". Za pokušino in v dokaz svojih trditev so objavili le dva dokumenta (eden se imenuje NATO Restricted iz leta 2007 o komunikacijskih sistemih v Afganistanu, drugi pa Outsourcing CIS in Kosovo). Še nekaj drugih neobčutljivih dokumentov naj bi...

85 komentarjev

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Guardian - Zdi se, da so investitorji povsem pozabili na pok balončka dot-com leta 2000, saj kot brez uma kupujejo delnice podjetij, ki se ukvarjajo s tako imenovano drugo generacijo spleta (Web 2.0). Redno beremo o rekordnih vrednostih Facebooka, ki se v pripravah na javno ponudbo delnic spogleduje z vrednotenjem podjetja na 100 milijard dolarjev, le za odtenek manj ponorelih vrednotenjih Twitterja in podobno. Zadnje v vrsti podjetij, ki so obnorela investitorje, je kitajski konkurent Facebooku z imenom Renren.

Renren je bil ustanovljen leta 2005 in kitajskim uporabnikom interneta nudi podobne storitve kot Facebook. Socialno omrežje Renren ima že 160 milijonov uporabnikov, včeraj pa je po uspešno zaključeni javni ponudbi delnic (IPO) začelo kotirati na...

10 komentarjev

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Reid Hoffman je ustanovitelj LinkedIna.

Reuters - Spletna stran oziroma socialno omrežje LinkdIn, ki je naokoli že od leta 2003 in je torej starejša od Facebooka in Twitterja, namerava kmalu izvesti javno ponudbo delnic (IPO) in poslati svoje delnice v kotacijo na borzo. LinkedIn cilja na drugačno množico ljudi kakor Facebook, saj je v ospredju navezovanje poslovnih stikov (dober, čeravno nekoliko star članek o LinkedIn najdete na ReadWriteWebu). To je tudi razlog, da veliko njegovih uporabnikov uporablja enega izmed plačljivih profilov uporabe, saj si s tem služijo kruh.

Pred dobrim letom je ustanovitelj LinkedIna napovedoval možnost IPO-ja, a je v isti sapi pripomnil, da je to tega trenutka še daleč. Če gre verjeti Reutersovim virom,...

6 komentarjev