»

Samsung pokazal 292-palčni televizor

vir: CNet
CNet - Za Evropejce najprej preračun v metrični sistem - 742 centimetrov. Toliko meri diagonala televizorja, ki ga je na letošnjem CES-u predstavil Samsung. S tem so presegli vse prejšnje modele, ki smo jih kdajkoli ugledali na CES-u ali v trgovinah.

Televizor uporablja tehnologijo MicroLED, ki omogoča modularno zlaganje panelov in vsaj v teoriji neomejeno velikost. Posamezni moduli merijo 806 x 453 milimetrov in zmorejo prikazati 960 x 540 točk. To pomeni, da ima celotni televizor, ki ga Samsung ljubkovalni kliče The Wall, ločljivost 8K. Ni pa to edina velikost. Na voljo so tudi manjši, 88-, 93-, 110- in 150-palčni modeli.

Hkrati nudi MicroLED še nekatere druge prednosti v primerjavi z LED. Glavna razlika je v osvetlitvi, saj pri MicroLED nimamo osvetlitve zadaj s fluorescentno sijalko, temveč sija vsaka pika zase. Hkrati se vsaka pika zase tudi ugaša, kar daje močne kontraste. Črna je res črna, ne tako kakor pri LCD-jih, barve pa živahne. Hkrati MicroLED ni občutljiv na vžgano sliko,...

28 komentarjev

LG predstavil rolo televizor

Zaslon v vseh treh mogočih položajih. Vir: LG

Slo-Tech - Televizorji so že od nekdaj osrednji del CESa, borba inčev in pik se kakopak nadaljuje tudi v različici 2019. Že pred uradnim odprtjem je LG na svoji novinarski konferenci demonstriral svoj model model 65R9, o katerem smo sicer lahko brali že pred časom. Njegova glavna posebnost je, da se 65-palčni OLED zaslon na klik daljinca prikaže iz podstavka in se vanj na enak način tudi pospravi. Podoben koncept je okoli božiča "pobegnil" tudi iz Samsungovega razvojnega oddelka.

Na prvi pogled ne posebno koristna inovacija - zdi se, da na podstavku vseeno ne moremo hraniti knjig in vaz - a gre še za eno v vrsti demonstracij zložljivih, upogljivih in kdovekakšnih še zaslonov, ki jih doslej nismo...

17 komentarjev

Kaj smo videli na CES-u

Slo-Tech - V Las Vegasu se je končal letošnji Consumer Electronics Show, s katerim se vsako leto na področju elektronike in tehnologije zelo hitro in zelo konkretno stopi v novo leto. V zadnjih štirih dneh smo na sejmu videli sedanjost in prihodnost tehnologije. Nekaj najodmevnejših napovedi smo že predstavili, denimo Intelove procesorje Kaby Lake, AMD-jevo družino Ryzen, njihove grafične čipe Vega ali Qualcommov Snapdragon 835, druge pa bomo omenili v retrospektivi.

Dober vtis je nekoliko pokvaril incident, saj je neznanemu storilcu uspelo odtujiti dva prototipa prenosnikov za igranje iger Razer, ki imajo tri zaslone z ločljivostjo 4K. Zadeva je tako resna, da Razer ponuja 25.000 dolarjev za informacije, ki bi pripeljale do tatu. Krajo obravnavajo kot primer...

52 komentarjev

Samsung pokazal "prosojen" tovornjak

Samsung - Samsung je izdelal delujoč prototip sistema za varnejše prehitevanje priklopnikov, ki izkorišča šest let staro zamisel. Glavni problem pri vožnji za počasnimi tovornjaki je zožano vidno polje, saj zaradi velikosti priklopnika skorajda ne vidimo ceste pred tovornjakom. Tovornjaka sicer ne moremo narediti prozornega, lahko pa se temu približamo s kamero in zasloni.

V Samsungu pravijo, da so jih je k razvoju vzpodbudile dolge enopasovne ceste v Argentini, na katerih vsako uro ugasne eno življenje. Zato so v sprednji del tovornjaka vgradili brezžično kamero, na zadnji vrata priklopnika pa štiri velike zaslone. Ti prikazujejo sliko, kot jo zajema kamera, tako da imajo vozniki za tovornjakom informacijo o dogajanju pred vozilom.

Prototip so neizvirno poimenovali...

40 komentarjev

Galaxy S6 pride naslednji mesec z ukrivljenim zaslonom

Bloomberg - Nov Samsungov pametni telefon iz serije Galaxy bo izšel prihodnji mesec, in to v dveh verzijah. Po poročanju Bloomberga, ki je običajno precej dobro in pravilno obveščen, bo ena verzija S6 imela zaslon, ki se bo raztezal čez tri stranice. Torej, zaslon bo s sprednje strani napet še čez levi in desni rob. Drugi model bo imel klasičen 5,1-palčni zaslon.

Uradna predstavitev obeh modelov bo prihodnji mesec na sejmu Mobile World Congress v Španiji. Vemo tudi to, da bosta imela nov procesor, ki bo bržkone osemjedrni (ne Qualcomm Snapdragon 810), ter kovinsko ohišje, kaj več pa ni znanega. To ne bo prvi Samsungov telefon, ki ima neraven zaslon. Lani so izdali Galaxy Note Edge, ki ima zaslon napet čez en rob. Korak dlje bodo storili, ker so v to pravzaprav prisiljeni.

Apple namreč s svojimi...

19 komentarjev

CES 2015: Dellov prenosnik s skoraj brezrobnim zaslonom

Slo-Tech - Dell je na CES-u predstavil prenovljen model prenosnika Ultrabook XPS 13, ki si je pomembno omembo zaslužil zato, ker ima enega najmanjših robov (bezel) ob robu zaslona. Slednji meri klasičnih 13-palcev, a je rob tako majhen - borih pet milimetrov - da je prenosnik po velikosti bolj podoben 11- in 12-palčnim prenosnikom.

Naprave z zasloni, ki imajo ob robu čim manj balasta, postajajo čedalje pogostejše. Izdelovalci pametnih telefonov so šli v ekstreme in dosegajo negativne vrednosti, ko v nekaterih modelih zaslon potegnejo prek roba in upognejo. Tudi LCD-ji tekmujejo v isti smeri, zato Dellova novost ni presenetljiva.

XPS 13 ima poleg 13-palčnega zaslona s polcentimetrskim robom precej klasično drobovje. Poudarimo, da sta na voljo pravzaprav dva zaslona -...

13 komentarjev

LG-jev LCD z najmanjšim robom

LG - Ugotavljali smo že, da je nova moda mobilnih telefonov tankost, čemur morajo slediti tudi zasloni, a pomembna je tudi debelina črnega roba ob zaslonu (bezel). LG je trenutno vodilni na tem področju, saj so predstavili nov LCD-zaslon, ki meri vsega 0,7 milimetra. Tako je, tanjši rob ima od debeline kreditne kartice.

Novi LCD-panel z diagonalo 5,3 palca ima ločljivost 1080p in na levi in desni strani vsega 0,7 milimetra neizrabljenega prostora. LG je za tolikšno stanjšanje uporabil novo tehnologijo, ki so jo poimenovali Advanced In-Cell Touch, in omogoča vtisnjenje na dotik občutljivega panela neposredno v LCD-modul. Tako odpade potreba po vmesnem spoju, kar prihrani nekaj desetink milimetra. Prav tako so nekaj prihranili pri pritrditvi LCD-ja na vezje in osvetlitev, kjer v tehnologiji...

28 komentarjev

CES 2014: LG pokazal ukrivljene OLED-televizorje

Vam je podoba znana?

Slo-Tech - V Las Vegasu se je začel vsakoletni sejem elektronike CES, na katerem proizvajalci pokažejo, kaj bodo letošnji hiti. Uradni začetek letošnjega CES-a je sicer jutri (v torek), a kot je že v navadi, smo kopico novih izdelkov videli že na predvečer. Vse to pomeni, da bomo do petka, ko se CES konča, redno videvali nove naprave, napovedi prihajajočih in poslušali statistiko dosedanjega dogajanja.

LG je na novinarski konferenci tako pokazal prvi izdelek, ki so ga spravili skupaj po nakupu operacijskega sistema webOS od Hewlett-Packarda. Razvil ga je Palm za svoje dlančnike, potem ga je kupil HP in vgradil v nekaj pametnih telefonov, v svoji tretji inkarnaciji pa je pristal v pametnih televizorjih. Pametni ukrivljeni...

48 komentarjev

LG-jev G Flex naslednji upognjen pametni telefon

engadget - Novo fronto je odprl Samsung, ki je v začetku meseca pokazal prvi ukrivljeni pametni telefon. Koliko je takšna oblika smiselna, je stvar neskončnih debat, a dejstvo je, da konkurenca noče zaostajati. Zato je LG izpolnil obljubo in še pred koncem meseca pokazal svoj ukrivljeni pametni telefon. Imenuje se G Flex.

Tehnične specifikacije niso nič presenetljivega. Poganja ga 2,26-gigaherčni štirijedrni procesor Snapdragon 800 z operacijskim sistemom Android 4.2.2, ki mu pomagata dva gigabajta pomnilnika. Prostora je 32 GB. Vse skupaj napaja baterija s kapaciteto 3500 mAh. Vgrajena kmera ima 13 milijonov točk. Najzanimivejši del je kakopak zaslon, ki po diagonali meri šest palcev, kar zadostuje za ličen prikaz slike z ločljivostjo 720p. Sicer pa je zaslon napet po...

28 komentarjev

Galaxy Round: prvi ukrivljen pametni telefon

Slo-Tech - Samsung je izpolnil obljubo in danes predstavil prvi pametni telefon na svetu, ki ima ukrivljen zaslon. Imenuje se Galaxy Round in bo v domači Južni Koreji naprodaj od jutri, medtem ko bomo morali drugod nanj še nekoliko počakati. Stane milijon vonov, kar je približno 750 evrov.

Kot vidite že na prvi pogled, Galaxy Round ni v ničemer podoben prototipu, ki ga je Samsung kazal na CES-u januarja letos. Ta je imel zaslon napet čez rob, medtem ko je Galaxy Round v celoti vbočen (tako steklo kot tudi panel) in ima zato upognjen zaslon, ki pa ne gleda čez rob. Glavna funkcija, ki jo ta ukrivljenost prinaša, je Gravity Effect (poglejte videoposnetek). Če telefon leži na mizi in ga na eni strani zagugate, bo akcelerometer...

50 komentarjev

LG: prihodnost je ukrivljena

Tole je vse, kar je LG uspel poslati v javnost.

CNet - Pravzaprav je smešno, kako se zgodovina ponavlja ali pa vsaj zelo rima, če parafraziramo Twaina. V časih zaslonov s katodno cevjo so proizvajalci kar tekmovali, kdo bo uspel izdelati čim bolj raven zaslon. Desetletje ali dve pozneje imamo ravne zaslone, ki nam jih je prinesla tehnologija tekočih kristalov, proizvajalci pa sedaj tekmujejo, kdo ga bo bolj ukrivil. Naslednji v vrsti je LG, ki bo prihodnji mesec pričel prodajo pametnih telefonov z upognjenim zaslonom.

Konec septembra je Samsung za oktober napovedal pametni telefon s ukrivljenim zaslonom. Njegov domači rival LG noče zaostajati niti za ped, zato so danes predstavili svoj izdelek, ki bo na prodajnih policah novembra. Imenoval se bo G Flex....

24 komentarjev

Samsung prihodnji mesec izdaja telefon z upognjenim zaslonom

TechRadar UK - Samsung je držal obljubo in bo prihodnji mesec na trg poslal telefon, ki ima ukrivljen zaslon. Že januarja letos je na CES-u predstavil prototip pametnega telefona, ki je imel upogljiv zaslon. Tega so izkoristili tako, da so zaslon napeli prek robov. To pomeni, da vidimo spremembo barve na zaslonu, četudi je telefon postavljen z zaslonom navzdol. Hkrati s tem odpadejo nadležni in grdi (to je sicer relativno) robovi na telefonu.

Z upogljivimi zasloni je sicer kot z vsemi novotarijami. Videvamo vrsto predstavitev in prototipov, končni izdelki pa na trg prihajajo silno sramežljivo. Še tisto, kar vendarle pride na tržišče, pa stane veliko. Ta teden je LG, recimo, predstavil...

27 komentarjev

LG-jev nov paradni konj je G2

LG-jev paradni konj, G2

vir: The Verge
The Verge - Pred približno letom dni je LG najavil svojega paradnega konja, mobilni telefon Optimus G. Po strojni plati je srce (in nekatere dizajnerske elemente) posodil še Googlovemu Nexus 4 in relativno kmalu doživel nadgradnjo v obliki Optimus G Pro (predvsem je to obsegalo boljši zaslon). S to nadgradnjo so pri LG-ju želeli tekmovati s Samsungovim Galaxy S4 in HTC-jevim One, a so zgolj nekoliko zmanjšali zaostanek. Pravi konkurent je prispel zdaj v obliki mobilnega telefona G2.

Nabor strojnih specifikacij je...

53 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

LG kot prvi začel masovno proizvodnjo plastičnega e-papirja

X-Bit Labs - Plastični zasloni iz elektronskega papirja (plastic EPD) niso nič novega, a so bili doslej omejeni na prototipe in inženirske primerke. LG je prvi, ki je začel masovno proizvodnjo upogljivih zaslonov s plastičnim EPD. Ta teden so zagnali proizvodnjo 6-palčnih zaslonov z ločljivostjo 1024 x 768, ki so namenjeni uporabi v bralnikih e-knjig. Sliko prikazujejo z uporabo e-inka.

Zaslon je debel vsega 0,7 milimetra, ker je tretjino manj od steklenih EPD, ki so trenutno v uporabi. Tehta 14 gramov, tako da je od starejših bratov kar pol lažji. Dodatna prednost je trpežnost, saj so plastični EPD precej bolj odporni na poškodbe od padcih od steklenih - testi so pokazali, da pri padcu z višine 1,5 metra škode ni. To je zelo pomembno, saj...

29 komentarjev

Samsung terja prepoved uvoza Applovih izdelkov

Bloomberg - Samsung je vrnil udarec Applu v patentnem sporu, ki se je začel letos aprila in razplamtel v tem mesecu. Pretekli teden je Apple vložil tožbe zoper Samsung v Južni Koreji zaradi domnevnih kršitev Applovih patentov v Samsungovih telefonih. To je bilo sicer le nadaljevanje aprilske uverture, ki jo je s prvo tožbo zoper Samsung začel Apple in seveda nadaljeval Samsung s protitožbo. Sedaj je bil na potezi Samsung.

Po poročanju Bloomberga so pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (US ITC) vložili zahtevo, da se Applu prepovesta uvoz in prodaja iphonov, ipadov in ipodov zaradi kršitev petih patentov. Gre za patente, ki pokrivajo prenos več storitev prek brezžičnih omrežij, format podatkovnih...

2 komentarja

Samsung toži Apple

Bloomberg - Samsung je hitro odgovoril na Applovo tožbo, v kateri ga je ta obtoževal kopiranja videza Applovega uporabniškega vmesnika v svojih galaxyjih, in vložil protitožbe. Vložili so jih v Južni Koreji, Nemčiji in na Japonskem. V njih Applu očitajo kršenje Samsungovih patentov, ki pokrivajo nekatera področja mobilnih telekomunikacij.

V Seulu jim očitajo kršenje petih patentov, v Tokiu dveh in v Nemčiji treh. Šlo naj bi za tehnologijo brezžične povezave mobilnih telefonov z računalnikom, in sicer optimizacijo prenosa in znižanje porabe energije med prenosom.

Čeprav sta Apple in Samsung velika konkurenta na trgu mobilnih telefonov, sta podjetji tudi pomembna partnerja. Apple je namreč Samsungova...

22 komentarjev