»

Nemški Amazon uvedel brezplačno dostavo v Slovenijo

Slo-Tech - Spletni trgovec Amazon je omogočil brezplačno dostavo v Slovenijo, s čimer se naša država pridružuje seznamu, kjer so tudi Nemčija, Avstrija, Švica, Belgija, Liechtenstein, Luksemburg, Nizozemska, Danska, Finska, Češka in Romunija. Gre za dostavo z nemške strani (Amazon DE), meja za oprostitev plačila poštnine pa znaša 59 evrov.

Brezplačna dostava je na voljo za standardno dostavo, ki iz Nemčije traja od 3-7 dni. Če je znesek naročila prenizek, bo ta sicer stala 12 evrov in dodaten evro na kilogram. Hitra dostava ostaja plačljiva. Druga omejitev je poreklo blaga, saj mora biti to na zalogi v Amazonovih skladiščih (Fulfillment by Amazon). Na njihovih spletnih straneh namreč oglašujejo in prodajajo tudi tretji trgovci, ki imajo lahko svojo logistiko in distribucijo. Ti niso vključeni v brezplačno dostavo.



257 komentarjev

Vsi izdelki in storitve, ki jih je Google pokončal

Slo-Tech - Vsako podjetje se odreče razvoju izdelkov, ki ne prinašajo dobička oziroma za katere uporabniki ne marajo. Google pri tem ni izjema, a je vseeno nadvse poučno pogledati, koliko storitev je Google v dobrih 20 letih obstoja ukinil. Nekatere so odšle z veliko pompa, denimo družbeno omrežje Google+ ali skrajševalnik spletnih naslovov goo.gl, za druge pa marsikdo sploh še ni slišal, na primer ZygoteBody.

Na naslovu Killed By Google najdemo lično zbran seznam vseh storitev in izdelkov, ki jih je Google pokopal. Do danes so jih našteli že 147, med katerimi levji delež odpade na storitve (125). Najdemo pa tudi strojno opremo, kakršen je nesojeni modularni telefon iz projekta Ara ali Google Glass, ter aplikacije, na primer Google Allo. Nekateri ukinjene izdelke...

12 komentarjev

Amazon tudi v Evropo prinaša dvourno dostavo

Heise - Amazon se na najrazličnejše načine trudi prikupiti svojim strankam in jim tako prodati čim več. Najočitnejša prednost je seveda hitra dostava. Doslej so bile novosti, kot so dostava paketov z letalniki, odpošiljanje pred nakupom, dostava po zgledu Uberja, barantanje in celo fizični gumbi v stanovanju za naročila, omejene na ZDA. Sedaj pa hitra dostava paketov prihaja v Evropo. Amazon bo maja začel preizkušati dvourno dostavo na območju Berlina, piše Die Welt, medtem ko Amazon uradnih izjav ne daje.

V ta namen se bo Amazon povezal z lokalnimi kurirskimi službami, ki že dostavljajo po Berlinu. V Berlinu so že postavili svoje skladišče, v katerem bodo shranjevali več kot 10.000 izdelkov Amazonove ponudbe. Hitra dostava naj bi začela delovati maja, šest dni v tednu...

26 komentarjev

Tudi Google po poti Amazona s troti

Slo-Tech - Google je predstavil projekt Wing, v okviru katerega razvijajo lahka brezpilotna zračna plovila (trote), s katerimi bo v prihodnosti mogoče dostavljati pakete. Ko je enako namero izrazil in nekaj prototipov lani pokazal Amazon, so bila mnenja deljena. Nekateri so v tem videli prihodnost, drugi zgolj spreten reklamni manever. A Googlova priključitev tekmi je jasen znak, da gre za res.

Google ima na področju samostojnih prevoznih sredstev že obilico izkušenj, saj so do registracije uspeli pripeljati samovozeče avtomobile. Vgrajevanje mehanizma za avtomatično vožnjo v komercialne avtomobila...

35 komentarjev

Google gre po satelite

Slo-Tech - Google se je očitno odločil, da bo zavladal nebu, saj se zelo zanimajo za podjetje Skybox Imaging. Skupno ima Google pripravljeno dobro milijardo dolarjev.

Spomnimo, da je Google aprila kupil Titan Aerospace, ki razvija brezpilotna letala na sončni pogon. Sem se bo odlično vključil Skybox Imaging, ki se ukvarja s fotografiranjem površja s satelitov, izdelavo videoposnetkov (do 90 sekund pri 30 fps) in analizo. Podjetje leta 2012 zbralo 70 milijonov dolarjev svežega kapitala po ceni, ki vrednoti celotno podjetja na 500-700 milijonov dolarjev.

Googlova želja po Skyboxu je razumljiva, če pomislimo na njegova cilja. Eden je izboljšava Google Earth, ki trenutno kombinira posnetke iz različnih virov in različnih datumov;...

8 komentarjev

Googlov pametni avtomobil brez voznika

Google - Google je predstavil lastni samovozeči avtomobil brez voznika, ki je trenutno še v fazi prototipa, a naj bi okrog 200 delujočih primerkov izdelali že prihodnje leto. Google je na novinarski konferenci potrdil, da ne bodo predelovali modelov drugih proizvajalcev, ampak so pametni avtomobil razvijali sami od začetka. S tem je Google jasno potrdil, da so bili prvi poizkusi, ko so mehanizem za avtomatično vožnjo vgrajevali v avtomobile drugih proizvajalcev, zgolj to - poizkusi.

Vozilo nima pedalov za plin in zavoro niti volana, saj te funkcije opravlja sam. Prav tako nima ogledal, ker sistem za krmiljenje uporablja informacije, ki mu jih posreduje laserski sistem s 360-stopinjskim vidnim poljem. Avtomobil je videti podobno kot gondola na kolesih. Google pojasnjuje, da so želeli pripraviti dizajn, ki bo deloval čim manj agresivno in bo vzpodbudil lažji...

133 komentarjev

Google gre v dostavo

Google - Google je resda začel svojo pot z iskanjem spletnih strani, a so do danes paleto izdelkov in storitev, ki jih ponujajo, neverjetno razširili. Google danes najdemo pri iskanju strani, pri oglaševanju na internetu, brskalnikih, prenosnih računalnikih, telefonih, družabnih omrežjih, elektronskih naslovih in zemljevidih, hkrati pa se podjetje loteva tudi nekaterih ambicioznih projektov, kot so Google Glasses, avtomobili brez voznika, ponujanje internetne povezave in televizije. Sedaj pa - Google bi rad konkuriral kar lokalnim kurirskim službam oziroma pošti.

Za zdaj sicer le na območju San Francisca (Bay Area). Google namreč začenja storitev Google Shopping Express, v okviru katere šest mesecev ponuja brezplačno dostavo izdelkov iz trgovin. Trenutno sodelujejo z devetimi prodajalci,...

32 komentarjev

Prevetritev vodstva Androida

Andy Rubin, oče Androida

vir: Google
Google - Andy Rubin je že dolgih 10 let nazaj so-ustanovil podjetje Android Inc. (po tem, ko so Microsoftu prodali podjetje Danger, ki je skrbelo za T-Mobile Sidekick), vsega dve leti pa je trajalo, da je mlado podjetje z vizijo ustvariti na Linuxu osnovan mobilni operacijski sistem prevzel Google. S tem je Andy Rubin postal le vodja projekta pri Googlu, ki se je v nekaj letih razvil v eno izmed najpomembnejših svetovnih mobilnih platform in enega izmed najpomembnejših Googlovih produktov. Po približno desetih letih ima te vodstvene funkcije očitno dovolj, saj je odstopil z mesta vodje projekta Android. Zamenjal ga bo Sundar Pichai.

Rubin se je kot kaže za to potezo odločil sam, a ne bo zapustil Googla. Pravi namreč, da...

2 komentarja

Google se je poravnal s FTC

Slo-Tech - Google je dosegel pomembno pravno zmago, saj je sklenil dogovor z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), s čimer se je izognil tožbam in sankcijam zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja. S tem se zaključuje 19-mesečna preiskava. Google se je zavezal, da bodo uvedli nekatere spremembe, a gre za manjše, malodane kozmetične popravke. V principu ostajajo Googlove storitve enake. Google je že izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo, ki po njegovem mnenju kaže, da so Googlove storitve v dobrobit javnosti.

Izstopata dve spremembi. Lastniki strani, ki so nezadovoljni z Googlovo obravnavo, se lahko odločijo za izstop iz Google Searcha, s čimer ta

2 komentarja

Google se je poravnal z založniki glede Google Books

BBC - Google se je poravnal z založniki v sedem let starem sporu, ki so ga zanetili s projektom Google Books. V sklopu tega projekta so skenirali več milijonov knjig in jih optično prebrali (OCR). Postavili so jih na splet, kjer so omogočili iskanje po njih, branje pa je bilo omejeno le na nekaj strani posamezne knjige. Čeprav celotne knjige niso bile dostopne in je možnost iskanja po knjigah ustvarila znatno dodatno vrednost, so založniki Google zaradi kršitve avtorskih pravic leta 2005 tožili.

Leta 2008 so dosegli poravnavo, v okviru katere bi moral Googel plačati 125 milijonov dolarjev odškodnine, da bi svoje početje retroaktivno legaliziral. Hkrati bi Google dobil pravice v celoti objaviti vsebino knjig, katerih izvodov...

135 komentarjev

Google I/O - 1. dan

Nexus Q

Slo-Tech - Te dni v San Franciscu poteka Googlova vsakoletna prireditev I/O (kjer kratica pomeni inovacije v odprtem). Na tej razvijalski konferenci Google predstavi, kaj novega so pripravili in kaj se nam še obeta, zato je dogodek vreden pozornosti. Medtem ko danes popoldne po našem času poteka drugi dan konference (od treh), si poglejmo, kaj je Google pokazal na včerajšnjem uvodu. Ta je bil po pričakovanjih namenjen Androidu.

Prihaja namreč Android 4.1 s kodnim imenom Jelly Bean, ki sicer ne bo prinesel radikalnih novosti, bo pa dobrodošla nadgradnja. Verzija 4.0 (Ice Cream Sandwich) je namreč poenotila verziji za tablice in telefone (Gingerbread in Honeycomb), Jelly Bean pa bo sedaj vse novosti v združeni verziji izpilil. Nadgrajena obvestila (Notifications) ne bodo več...

44 komentarjev

Evropska komisija Google svari pred uradnim procesom zaradi zlorabe monopolnega položaja

Slo-Tech - Evropska komisija je novembra 2010 na podlagi pritožb več konkurenčnih (specializiranih) ponudnikov iskanja začela preiskavo Googla, v kateri preiskujejo sum zlorabe prevladujočega položaja na iskalniškem trgu, saj v nekaterih državah EU obvladuje več kot 90 odstotkov trga. Google je ves čas preiskave zgledno sodeloval s Komisijo, zato mu je ta sedaj ponudila priložnost, da se izogne pravnemu postopku, je včeraj povedal podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Poudaril je, da so kritične štiri točke, ki jih mora Google nujno odpraviti v roku nekaj tednov, sicer bodo začeli formalni postopek zoper podjetje, ki ga lahko v najslabšem primeru stane 10 odstotkov letnega prometa oziroma do tri milijarde evrov.

Prvi očitek leti na druge Googlove vertikalne...

6 komentarjev